fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Asylutredning och rättsprocedur

Ärenden om arbetstillstånd mm

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 200831:

GT 20-08-30:

Familjens lycka - får återvända till Sverige till sidans topp

Familjen Oraovcanin i Alingsås har bott i Sverige i nio år och har etablerat sig väl med jobb och skola.

Mitt under sommarlovet fick de besked om utvisning och det kändes som allt var på väg att raseras.

Nu ser tillvaron betydligt ljusare ut - familjen har just beviljats uppehållstillstånd på ytterligare två år.

- Vi skriker av glädje, säger Fatmir Oraovcanin.

Glädjen är stor hos Fatmir och Zenaida Oraovcanin, barnen Leila, 16, Amina, 14, och Emin, 9.

I fredags fick de äntligen beskedet att de får bo kvar i Sverige i ytterligare två år. Och de tror att möjligheterna att så småningom få ett permanent uppehållstillstånd nu är stora.

- Vi är jätteglada. Jag vet inte vad jag ska säga. Alla skriker av glädje, säger Fatmir Oraovcanin.

Även Alingsås Tidning har skrivit om familjen och i en rad artiklar beskrivit deras kamp för att få stanna i Sverige. De har bott här sedan 2011.

De lämnade Serbien när Fatmir hade fått arbetstillstånd i Sverige. Familjen fick uppehållstillstånd i två år vilket sedan förlängdes med ytterligare två år.

När de ansökte om permanent uppehållstillstånd avslogs detta eftersom Fatmir inte hade haft en tillräckligt hög inkomst i enlighet med arbetsplatsens kollektivavtal, förklarar familjens advokat Branislav Despotovic.

Åberopade barnens starka anknytning

De överklagade beslutet och åberopade bland annat barnkonventionen och att barnen hade fått en stark anknytning till Sverige.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200715:

Dagens Nyheter kultur 20-07-01:

Maciej Zaremba: Pandemin gör myndigheterna flexibla - men inte Migrationsverket till sidans topp

Coronapandemin tvingar myndigheterna att omtolka de vanliga regelverken. Men Migrationsverket tar ingen hänsyn till krisen. Maciej Zaremba ser en byråkrati som korrumperar sina representanter.

Det händer att jag testar nya bekantskaper. "Vad säger du, när det står Hundar förbjudna - får man gå in med en tiger?" Och om hen svarar att står det "hundar" så menas hundar och inget annat, avstår jag från vidare umgänge. Det händer litet oftare än man kunde tro. Ofta är det jurister som svarar på det viset. Då brukar det heta att en regel måste vara entydig, annars blir folk förvirrade. Börjar man tolka avsikten med en bestämmelse, kan man hamna i rent godtycke. Det är bara bokstavstolkningen som garanterar rättvisa och rätt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 20-07-07: Migrationsverket: "Vi gör vad vi kan för att mildra effekterna av corona" (Extern länk)

Dagens Nyheter 20-07-08: Maciej Zaremba: "Vilket mekaniskt tänkande från Migrationsverket" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191120:

Aftonbladet 19-11-01:

Mulu, 42, hyllas som ett proffs - slängs ut ur Sverige till sidans topp

Sjuksköterskan Mulu Baraki, 42, hyllas för sina yrkeskunskaper av kollegor och chefer på Huddinge sjukhus.

Men hon får inte arbetstillstånd, eftersom hon kom in för sent med ansökan.

- Försvinner Mulu måste jag dra ner från 18 till 12 vårdplatser, säger avdelningschefen Lilian Tillqvist.

Mulu Baraki från Etiopien har tidigare nekats uppehållstillstånd som anhörig. Nu har hon i stället sökt arbetstillstånd, vilket Migrationsdomstolen sade nej till den 22 oktober.

Ansökan kom in för sent och därför tar domstolen ingen hänsyn till Mulus yrkeskunskaper.

Hon har kompletterat sin etiopiska utbildning, och har nu en svensk sjuksköterskelegitimation. Sedan 2015 är hon fast anställd på Huddinge sjukhus, på den lungmedicinska avdelningen K84.

Mulu vill utbilda sig till specialistsjuksköterska, men får inte det eftersom hon inte har uppehållstillstånd. I stället har hon skaffat sig specialistkompetens som så kallad PiccLine-sjuksköterska, vilket innebär att hon kan sätta avancerade, centralvenösa infarter.

Avdelningschefen Lilian Tillqvist har länge försökt anställa fler sjuksköterskor med samma kompetens, men misslyckats. Försvinner Mulu måste hon dra in en tredjedel av vårdplatserna.

"Försvinner Mulu avlider patienter i värsta fall"

- Då får patienter vänta på vård, vilket kommer att leda till att deras tillstånd försämras. I värsta fall avlider patienter, säger Tillqvist.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190826:

SvT Öst 19-08-16:

I dag kom de hem - en 16 månader lång mardröm är över till sidans topp

Efter nära ett och ett halvt år i ovisshet landade i dag Vlora Syla och hennes två barn återigen på svensk mark. En långdragen strid med Migrationsverket är över. Nu väntar jobb och skola i Åtvidaberg på familjen.

Det var den 6 april förra året som Vlora Syla och hennes två barn tvingades lämna Sverige. Migrationsverket stod fast vid sitt beslut att utvisa dem, till Vloras forna hemland Kosovo, trots att familjen bott i Sverige i nära nio år.

"En mardröm är över"

- Det känns jättebra eftersom vi fått vänta så länge. Det är så bra att jag kan börja jobba och barnen får börja i skolan och att vi får komma hem, säger Vlora Syla.

- En riktigt mörk mardröm är över, säger tidigare riksdagsmannen Carl G Nilsson som tillsammans med familjen fört en hård kamp med Migrationsverket om att familjen ska få komma tillbaka till Sverige och Åtvidaberg.

Jobbet kvar

I Åtvidaberg har Vlora Syla sitt jobb kvar som städledare och barnen kan återigen börja skolan efter ett läsårs ofrivillig frånvaro.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190318:

Dipart Entrepenad AB 19-03-13:

Eshaq utvisades men kom tillbaka med arbetstillstånd till sidans topp

Under våren 2018 fick ni följa vår medarbetare Eshaq och hans kamp mot det svenska migrationssystemet. Vi kämpade hårt tillsammans för att han skulle få stanna i Sverige och hos oss på Dipart. Men i slutet av året utvisades han.

Nu kan vi meddela att han äntligen är tillbaka!

Läs hans egna ord om resan i brevet nedan.

Hej,

Jag heter Eshaq Azimi och kom till Sverige 2015. Efter 3 år blev jag tvungen att lämna landet. Innan jag lämnade Sverige fick jag höra att jag kommer få återreseförbud. Det var en svår period, att inte veta om jag kunde komma tillbaka till Sverige eller inte. Men med hjälp av Jens och Dipart kunde vi lösa det . Att lämna mitt jobb, mina kollegor, vänner och mitt liv i Sverige var det svåraste och jobbigaste beslut jag fattat. Den 25:e december 2018 lämnade jag Sverige och det var fruktansvärt. Jag reste från Stockholm via Istanbul och Kabul till Herat som är min hemstad. Det var skrämmande för mig att komma dit igen. Jag hade blandade känslor som stress och otrygghet, men samtidigt glädje över att få träffa min familj igen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190219:

Upsala Nya Tidning 19-02-17:

Tvingas till Iran för att söka arbetstillstånd till sidans topp

Afghanska myndigheter uppgav fel födelseår i Elias Payams pass. Nu tvingas han åka till Iran för att ansöka om nytt arbetstillstånd, för ett jobb han redan har.

Elias Payam hejar glatt på Arne, och lyfter vant över honom från sängen till hans rullstol. Elias kom till Sverige som 16-åring 2015, efter att ha flytt dödshot i Afghanistan. Han har nu en tillsvidaretjänst inom hemsjukvården, ett arbete han måste lämna för att söka nytt arbetstillstånd i Iran. Vilket inte bara drabbar honom själv, utan även hans brukare.

- Det är väldigt jobbigt för Arne när det kommit hit nya vårdare. Det har varit fantastiskt bra med Elias, och det är en stor trygghet att veta att det är han som är här, säger Tomas Söderberg, son till brukaren Arne.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Sveriges Radio Ekot 18-05-22:

Domstol mejlade fel - kan tvingas lämna Sverige till sidans topp

Domstolen skickade ett mejl till fel adress. För Eshaq Azimi, byggnadsarbetare från Afghanistan, kan följden bli att han måste lämna livet i Sverige med jobb och bostad.

Eshaq Azimi sökte asyl i Sverige. Migrationsöverdomstolen skickade ett beslut om avslag till en mejladress som inte finns.

Därför hann Eshaq Azimi inte begära arbetstillstånd i tid och därför måste han troligen lämna Sverige.

- Beslutet kan inte ändras, säger Peder Liljeqvist, lagman på Migrationsöverdomstolen i Stockholm. Man knappar in fel mejladress och det sker misstag. I det här fallet upptäcktes det lite för sent.

- Vi har meddelat vårt beslut och det går inte att göra någonting åt det. Vi är också sista instans, säger Peder Liljeqvist.

Eshaq Azimi jobbar som betongarbetare på ett bygge i Huddinge. Nu väntar han på att tvingas lämna den tillvaro med jobb och bostad som han har byggt upp i Sverige.

- Det är oprofessionellt att de gör så här. Jag försöker att ta mig fram i samhället och försörja mig själv. Jag känner mig besviken, säger Eshaq Azimi.

Enligt Arbetsförmedlingen är betongarbetare ett av de verkliga bristyrkena i dag och på fem års sikt. Något som Eshaq Azimis arbetsgivare, Jens Hoffman, bekräftar.

- Vi skulle med lätthet kunna anställa tio till femton betongare i morgon. Det är alltså en väldigt stor brist. Och vi har mycket jobb, säger Jens Hoffman.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.