fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Flyktinggrupper från olika länder, praxis

Afghanistan

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220619:

Dagens Arena ledarkrönika 22-06-09:

Från Afghanistan/ Jesper Bengtsson: En obegriplig skandal till sidans topp

Trots talibanernas maktövertagande utvisar Sverige flyktingar till Afghanistan. Det går inte försvara att Sverige i detta är ett av de hårdaste länderna.

Utvisningarna till Afghanistan är en skandal. Det går inte att beskriva detta på något annat sätt.

En lika präktig som obegriplig skandal.

I helgen skrev journalisten Thord Eriksson ett reportage om 22-åriga studenten Sahar Soltani, som kom till Sverige med sin familj 2015. Hon har läst gymnasiet, lärt sig närmast perfekt svenska och pluggar nu på Chalmers. Hon, hennes mamma och småsyskon, har in i det längsta hoppats på ett besked om att få stanna.

Migrationsverket bedömer att de måste återvända till Afghanistan. Att de kan göra det. Att livet kan bli bra där.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten 22-06-13:

Från Afghanistan/ Sveriges asylpolitik är en skam för vårt land till sidans topp

Migrationsverket har gjort en ny säkerhetsbedömning av Afghanistan och därefter återupptagit sin vana att slentrianmässigt fatta utvisningsbeslut till ett av världens farligaste och fattigaste land. Finns det inofficiella mål på Migrationsverket om att hålla nere andelen positiva beslut vad gäller skydd och asyl? Varför annars denna inhumanitet? skriver bland andra Anders Wijkman.

När talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 stoppades alla utvisningar till landet. Därefter har det rapporterats om hungersnöd i landet. Vi har hört om flickor som inte längre får gå i skolan och om krav på heltäckande slöja. Samtidigt kommer rapporter om hur IS riktar terrordåd mot hazarerna, landets shiamuslimska minoritet. Det enda som har förbättrats i landet är att de bombningar som tidigare utfördes av talibanerna och som var riktade mot landets regeringsstyrkor har upphört. Men situationen för en tvångsutvisad avfälling torde vara värre än förut. Talibanerna har uttalat att deporterade asylsökande från väst skall ställas inför rätta. Trots detta har Migrationsverket återupptagit utvisningsbesluten. Utvisningsbeslut som bryter mot EU-stadgans artikel 19. Utvisningsbeslut som strider mot UNHCR:s vägledning.

Behandlats illa

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220607:

Aftonbladet 22-06-05:

Från Afghanistan/ Sahar, 22, ska utvisas till Talibanerna: Kommer straffa mig till sidans topp

Sverige sticker ut - beviljar färre än något annat EU-land

Chalmersstudenten Sahar Soltani, 22, ska utvisas.

Hon och hennes familj är några av de många afghaner som riskerar att skickas tillbaka samma väg som nyligen trafikerades av svenska evakueringsplan som räddade människor undan talibanregimen. Nu är Sverige i stället det land i EU där asylsökande från Afghanistan har svårast att få uppehållstillstånd.

- Hur ska vi överleva där? säger Sahar.

Ingen lägger märke till Sahar Soltani när hon vandrar genom campusområdet på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon bär på en tung ryggsäck med dator och kurslitteratur och när hon en stund senare sitter på skolans bibliotek med en bok om global nätverkskommunikation uppslagen framför sig, ser hon ut som vilken student som helst.

Det är hon inte.

Samtidigt som hon läser andra terminen här kämpar hon med oron över att Migrationsverket nyligen beslutade att hon, hennes föräldrar, 16-åriga systern Sara och bröderna Elias, 12, och Benjamin, 6, ska utvisas till talibanernas Afghanistan.

Det är inget hon har berättat om för sina kursare.

- De tror att jag har det bra och att jag är på samma nivå som dem, säger hon samtidigt som hon plockar fram sin laptop.

Kom till Sverige 2015

I mitten av augusti förra året såg hon filmklippen på människor som i desperation klamrade sig fast vid plan som var på väg att starta, för att sedan falla mot sin egen död. Det asylsökande afghaner varnat för, hade till slut inträffat. Talibanrörelsen var tillbaka vid makten och samma skräck som en gång drivit Sahars familj att lämna landet, gick nu att bevittna i scenerna från flygplatsen i Kabul.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 22-06-05:

Från Afghanistan/ Migrationsverket om siffran som sticker ut: Tankeväckande till sidans topp

Studenten Sahar, 22, ska utvisas till Afghanistan. Hon är inte ensam.

Asylsökande afghaner har svårare att få uppehållstillstånd i Sverige än andra EU-länder.

- Det saknar betydelse, men det är tankeväckande, säger Per Adolfsson på Migrationsverkets rättsavdelning.

Uppgifter från EU:s statistikbyrå Eurostat visar att Sverige under årets första kvartal beviljade 180 afghaner uppehållstillstånd och fattade 120 beslut om utvisning.

Andelen positiva besked låg alltså på 60 procent.

Det placerar Sverige i en särställning i Eurostats statistik.

Inget annat land som under början av året fattade beslut i afghanska medborgares asylärenden, har en lika låg andel bifall.

Tyskland (92 procent), Spanien (99), Italien (95), Grekland (95), Österrike (93), Schweiz (98) och Nederländerna (99) hade alla en betydligt högre andel beviljade uppehållstillstånd.

I ett par länder, Liechtenstein och Polen, ledde varje asylansökan till positivt besked (för Polens del rörde det sig om 25 personer och för Liechtenstein om 5).

"Statistik är knepigt"

Det var bara Frankrike, ett land dit många afghaner med svenska avslag tidigare sökt sig och beviljats uppehållstillstånd, som med en bifallsandel på 64 procent låg i närheten av den svenska nivån.

- Statistik är alltid knepigt. Jag vet inte hur man gör i andra länder, säger Per Adolfsson, tillförordnad chef för migrationsrättsenhet vid Migrationsverkets rättsavdelning, som har till uppgift att styra och stödja operativ verksamhet i asyl- och migrationsrättsliga frågor.

Är Eurostats siffror inte att lita på?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220429:

Sveriges Radio Ekot 22-04-15:

Från Afghanistan/ Nästan 300 afghaner har fått stanna - Maryam: "Grät av lycka" till sidans topp

Nästan 300 afghanska medborgare har beviljats tidsbegränsade uppehållstillstånd i Sverige sedan november.

Det var då Migrationsverket kom med en ny bedömning av situationen i Afghanistan.

En av de som fått uppehållstillstånd är Maryam. "Jag grät mycket av lycka. Att vara utan uppehållstillstånd under sex år har hållit mig tillbaka. Nu vill jag kämpa för att bli någon här och bidra till svenska samhället", säger hon.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 22-04-15:

Från Afghanistan/ Gränspolisen: Svårt att utvisa till Afghanistan till sidans topp

Sedan 30 november gör Migrationsverket nya asylprövningar rörande afghanska medborgare.

Det är i praktiken svårt att utvisa de som får avslag, enligt Anna Garphult, biträdande sektionschef på gränspolisen.

Några hinder är att afghanska ambassaden inte utfärdar resehandlingar, brist på flygförbindelser och att återtagandeavtalet mellan Afghanistan och Sverige inte längre gäller.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220304:

Omvärlden 22-02-15:

Från Afghanistan/ Nödrop från hbtqi-personer i Afghanistan till sidans topp

Sverige hjälpte till att evakuera hbtqi-aktivister i samband med talibanernas maktövertagande. Samtidigt nekas en stor del av dessa asyl i Sverige och i Afghanistan hårdnar förtrycket. Homosexuella gömmer sig för att inte bli fängslade.

Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL, är förtvivlad. Varje vecka får hon brev och mejl skickade från hbtqi-personer som lever i Afghanistan och som vill komma därifrån.

- Det är oerhört tunga vittnesmål där de ofta i detalj berättar om vad de utsätts för och vad det riskerar att utsättas för. Även tidigare, innan talibanerna kom till makten, var det förbjudet att vara homosexuell, men nu är det förenat med livsfara. Bilden jag fått är att talibanerna satt in särskilda styrkor som jagar rätt på hbqti-personer, säger Aino Gröndahl.

I vittnesmålen till RFSL och en rapport från Human Rights Watch och Outright, som bygger på intervjuer med 60 hbqti-personer i Afghanistan, framkommer det att hoten nu inte bara kommer från talibanska poliser utan även att deras egna släktingar, grannar. Till och med partners är med i klappjakten eftersom de annars själva hotas till livet. Bevisligen är det svårt att lita på någon som hbqti-person i dagens Afghanistan.

Så här beskriver en homosexuell man i Mazar-e-Sharif sitt liv i ett brev till RFSL.

"När talibanerna kom till Kabul förlorade jag mitt arbete, jag får många hemska meddelanden från okända adresser. Mina familjemedlemmar och gamla vänner vill ha mig arresterad så talibanerna kan döda mig. Nu har jag inget skydd och inga pengar att migrera till ett annat land. Talibanerna dödar militärer, homosexuella, människorättsförsvarare varje dag. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag ser två möjligheter, att tas till fånga och dödas av talibanerna eller kanske självmord. Om du kan hjälpa mig snälla! Snälla du! Snälla du! Jag är väldigt desperat."

I ett annat brev skriver en homosexuell man:"Talibanerna letar efter mig från hus till hus. De gick till min familj och hotade

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 22-02-28:

Från Afghanistan/ Afghaner förbjuds att lämna landet till sidans topp

Ett reseförbud för afghaner införs, meddelar talibanerna, och hävdar att syftet är att förhindra att afghaner möter svårigheter utomlands.

Samtidigt genomförs en stor "rensningsoperation" i huvudstaden Kabul.

Evakueringar som organiserats av länder eller organisationer förbjuds av talibanerna, och även familjer som försöker lämna landet på egen hand måste nu ha en anledning för att inte stoppas.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220125:

Aftonbladet 22-01-23:

Från Afghanistan/ Skulle utvisas från Sverige - fick asyl på en vecka i Nederländerna till sidans topp

Ashiq Akbary, 30, slogs för kvinnors rättigheter i Afghanistan och är son till en Isaf-tolk.

Svenska myndigheter ville utvisa honom.

I Nederländerna fick han asyl på en vecka.

- Det var underbart. För första gången trodde man på mig, säger han.

Telefonrösten i andra änden är samlad, men påtagligt lättad. Det är först nu Ashiq Akbary, 30, vågar berätta.

Den sex och ett halvt år långa flykten är över.

Vägen mot framtiden har öppnat sig, han behöver inte längre vara rädd.

Den här berättelsen skulle kunna börja år 2005.

Det var då hans hans pappa började arbeta som tolk åt den Natoledda Isaf-styrkan i hemstaden Pol-e Khomri i Afghanistan. Han avancerade snabbt och blev chef för tolkarna. Och hoten mot familjen började komma.

Den kunde också börja tio år senare, den 8 mars 2015.

Ashiq hade då läst klart på universitetet och jobbade på en amerikanskstödd hjälporganisation, som slogs för kvinnor och barn. Nu framträdde han i statlig tv på den internationella kvinnodagen. Han läste upp en text om vikten av utbildning. Talibanerna tolkade den som kritik mot islam. Och hoten blev grövre.

Man kunde också hoppa fram till den 4 augusti samma år, dagen då allt kulminerade.

Pappan hade besökt en polisstation i ett försök att få stopp på hoten. På vägen hem förföljdes han av två män på motorcykel. Vid porten väntade ännu ett hotbrev.

Ashiq fattade ett beslut: att lämna allt och fly för sitt liv.

Ovanpå lastbilsflak och i en bräcklig gummibåt lät han sig smugglas till Europa. Han följde strömmen av människor norrut. En septemberdag 2015 kom han till Sverige.

Det nya landet kändes genast tryggt och hemma. Ashiq spelade fotboll i Ödeshög, fick praktikplats och sög i sig det nya språket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Sveriges Radio 21-12-26:

Från Afghanistan/ EU-länderna väntas ta emot 40 000 flyktingar nästa år till sidans topp

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson räknar med att EU-länderna kommer att ta emot ytterligare 40 000 flyktingar från Afghanistan under 2022.

Tyskland har redan lovat att ta emot 25 000, Nederländerna 3000, Frankrike och Spanien 2500. Hittills har 22 000 afghaner fått skydd i EU efter talibanernas maktövertagande.

"EU-länderna har verkligen ställt upp snabbt och visat solidaritet med människor i Afghanistan som är i akut behov av skydd", säger Ylva Johansson.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Nya Wermlands-Tidningen 21-12-26:

Från Afghanistan/ Sverige har stor moralisk skuld till unga afghaner till sidans topp

Baqer Akbari, på flykt för andra gången

Sverige är ett stort land med många fina värderingar och som svensk kan man vara stolt över sitt land. Det har jag sett och lärt mig under mina fem år i Sverige. Nu läser jag justitieministerns kommentar om oss unga afghaner. Ministerns syn på oss skyddsbehövande unga afghaner är skamlig för alla Socialdemokrater och alla svenskar som vill vara stolta över sitt land.

Ministern uttrycker sig så: "De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem."

Jo, Morgan Johansson! Jag tycker tvärtom. Du och ditt parti har en stor moralisk skuld till mig och mina vänner. Vet du varför? Jag väntade i två år på min asylutredning. Migrationsverket slarvade och fattade beslut i mitt ärende på en vecka. Efter två års väntan i en ständigt svår situation fick jag avslag. Anledningen till avslaget? Jo, ni ansåg att internflykt är möjligt i Kabul. Jag utvisades till Kabul och efter ett år kom talibanerna och tog över Kabul.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-12-27:

Från Afghanistan/ Afghanistans Sverigeambassadör fördömer talibanregimen till sidans topp

Afghanistans Sverigeambassadör Abbas Noyan tar nu officiellt avstånd från sitt lands regering.

"Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan med våld och regimen är olaglig", meddelar ambassadören DN.

Den 72-årige före detta politikern Noyan har varit stationerad vid ambassaden, som ligger i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm, sedan år 2019. Han betraktar sig fortfarande som Afghanistans representant i Sverige. Men han företräder den gamla regeringen som störtades av talibanerna den 15 augusti i år.

"Vår utgångspunkt är att deras (talibanernas) regim är illegitim. De har eliminerat de framsteg som gjorts under de senaste 20 åren, de flesta av deras ledare är svartlistade internationellt och det har införts sanktioner mot dem gällande resor och handel", konstaterar ambassadören i ett skriftligt svar på en intervjufråga.

Sedan talibanerna invaderade Kabul för drygt fyra månader sedan, och delar av den sittande regeringen flydde landet, har Abbas Noyan inte haft någon kontakt med utrikesministeriet i Afghanistan.

Noyan vill inte gå in på hur den dagliga verksamheten och driften finansieras, men understryker att han fortsätter med sina plikter som ambassadör. "Ambassaden hjälper de landsmän och -kvinnor som befinner sig i Sverige, i samarbete med svenska myndigheter".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

Sveriges Radio Sörmland 21-12-04:

Från Afghanistan/ Wafa och Somaya får nytt hopp - efter Migrationsverkets nya besked till sidans topp

Fler asylsökande som fått avslag får rätt till en ny prövning nu när Migrationsverket tagit fram ett nytt rättsligt ställningstagande om Afghanistan.

För Wafa Hosseini och Somaya Yousefi, som bor i Vingåker, och har fått avslag på sina asylansökningar innebär detta att ett nytt hopp tänts.

"Det är för min och mina barns framtid. Jag är jätteglad," säger Wafa Hosseini.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-12-05:

Från Afghanistan/ Mejlen till Sveriges Kabul-ambassad: "Snälla, rädda oss" till sidans topp

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti har afghaner mailat till Sveriges ambassad med budskap som en anställd på ambassaden kategoriserar som "rop på hjälp".

24 000 mail från afghanska medborgare som ber om skydd och hjälp att lämna landet.

När Ekot ställer frågor till ambassaden om vad som händer med de här mailen och vilka svar de som skriver får, hänvisar ambassaden till UD, presstjänsten där svarar att alla som skriver får ett automatsvar med besked om att evakueringen är avslutad, att ambassaden flyttat till Stockholm, och att frågor om asyl och skydd ska ställas till Migrationsverket eller UNHCR.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-12-09:

Från Afghanistan/ Ylva Johansson: 40.0000 afghanska migranter till EU till sidans topp

Femton EU-länder har kommit överens om att ta emot totalt 40 000 kvotflyktingar från Afghanistan, säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Beskedet kom Johansson med efter ett inrikesministermöte.

Enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP har tagit del av kommer Tyskland att ta emot majoriteten av flyktingarna, 25 000.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Sveriges Radio Ekot 21-11-07:

Från Afghanistan/ Svårt för anhöriginvandrare att lämna Afghanistan till sidans topp

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan kan landets medborgare inte länge skaffa eller förnya afghanska pass.

Därför har Migrationsverket nyligen gjort det möjligt för anhöriginvandrare att ansöka om svenskt främlingspass vid ambassaderna i Afghanistans grannländer.

Men för personer inne i Afghanistan är det inte till mycket hjälp eftersom det är nästan omöjligt att resa ut ur landet om man inte redan har ett giltigt pass.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-11-10:

Från Afghanistan/ 300 000 afghaner har flytt till Iran till sidans topp

Över 300 000 afghaner har lytt till grannlandet Iran sedan talibanerna tog makten i Afghanistan. Varje dag flyr ytterligare tusentals afghaner över gränsen. Nu varnar den norska flyktinghjälpen för en humanitär katastrof om ingenting görs.

Om omvärlden vill förhindra en flyktingvåg från Afghanistan så måste man så snart som möjligt se till att stödja återuppbyggnaden av landet så att samhället återigen kan fungera normalt

"Om ingenting görs så kommer hundratusentals afghanska flyktingar att ta sig vidare mot Europa och snart finnas vid EU:s gränser", säger Jan Egeland, generalsekreterare för den norska flyktinghjälpen

Hela inslaget (Extern länk)

IOM 21-11-04: The race against time to prevent a humanitarian disaster (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Hufvudstadsbladet (Finland) yyy 21-11-11:

Från Afghanistan/ Nya anvisningar stoppar avvisningen av afghanska flyktingar till sidans topp

Cirka 530 afghaner väntar för närvarande på Migrationsverkets asylbeslut.

Migrationsverket har uppdaterat sina anvisningar för hanteringen av afghanernas ansökningar om uppehållstillstånd eller asyl.

Enligt de nya anvisningarna görs inga avslag på afghanernas ansökningar som skulle innebära att man blir avlägsnad från landet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-11-16:

Från Afghanistan/ "Vi flydde inte för att få ett bättre liv, utan för livet" till sidans topp

De kommer på kvällen i ambulans till sjukhuset i det lilla samhället två mil från gränsen till Belarus. Patienter med förfrysningsskador, lunginflammation, uttorkning. Men vilka är de egentligen, de tusentals människorna från Mellanöstern som med hjälp av regimen i Belarus försöker ta sig in i Polen och EU?

Får han säga det själv levde Jawad, 35, ett gott liv hemma i Kabul. Han drev ett eget företag inom elektronikbranschen, familjens ägde ett hus och en bil.

- Men i somras stod det klart att talibanerna var på väg att ta över, de intog provins efter provins. Och den 14 augusti, dagen innan regeringen i Kabul flydde och talibanerna tog över, lämnade jag Afghanistan med min fru och vår femåriga dotter.

Det blev en lång färd från Afghanistan över Belarus till Polen.

Först tog sig familjen landvägen till Uzbekistan, grannlandet i nordväst, och reste därifrån till Moskva. Där mötte de en människosmugglare som lovade: Det är enkelt att ta sig till Europa, allt du behöver göra är bara att betala mig 5 000 dollar per person för biljett och visum så ordnar jag resten. Så Jawad och familjen flög till Minsk.

Där blev det allt annat än enkelt.

Från den belarusiska huvudstaden tog de en taxi till gränsområdet. Där föstes de över gränsen och genom uppklippta taggtrådsstängsel av belarusiska gränsvakter.

Sedan fick de gå till fots in i Polen genom skogar och över träskmarker. Sju gånger blev de tillbakaskickade till Belarus av den polska gränspolisen, och fick börja om. Under ett av försöken slog polska poliser hans gravida fru, och hon föll så illa att hon fick vårdas på ett polskt sjukhus.

Nu hoppas han att det barn hans hustru bär på har klarat sig utan skador.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Blankspot 21-10-15:

Från Afghanistan/ Dagbok från flykten: En vän i nöd till sidans topp

"Dagboken den här gången handlar om ett annat liv. En annan människa. Han heter Ghulam och jag vill berätta om hans historia" skriver Mohammad i veckans inlägg.

Han kom som många andra till Sverige 2015. Ensam. Han sökte asyl och fick avslag tre gånger i alla domstolarna. 2018 blev han av med sin nyckel och kastades ut för att deporteras tillbaka till Afghanistan.

Trots att han hade konverterat fick han avslag och efter det sista avslaget tog en svensk präst hand om honom. Han bodde i många år gömd hos prästen men till slut reste han till Frankrike.

I Frankrike bodde han i många månader under broarna i Paris. Sedan sökte han asyl i Frankrike men då blev han direkt "Dublin klassad". Han var tvungen att frivilligt åka tillbaka till det första land som han sökt asyl i.

I väntan på att han skulle resa så gick han på de möten med den franska polisen som han kallades till. Till sist grep polisen honom under ett av mötena och tog honom till förvaret i Paris. Sedan utvisades han till Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Green European Journal 21-10-21:

Från Afghanistan/ How the legacy of the 2015-2016 "Refugee Crisis" affects Afghans till sidans topp

Francesca Spinelli

Long treated as "second-class refugees", Afghans are today wondering how much they can count on support from the European Union. Ever since the Taliban took power and the evacuation operations ended, European governments seem to have a single priority: limiting the movement of potential Afghan asylum seekers. Despite local shows of support for their resettlement, routes for legally and safely reaching the EU remain few and far between.

"One of my clients wants to bring her mother and sister, who are trapped in Afghanistan, to Belgium. Her sister was a midwife specialising in post-abortion care. I submitted a humanitarian visa request for this case on 25 August. Apart from an automatic confirmation of receipt, I haven't received any response. The authorities act as if it's not urgent." That is the damning assessment of Belgian lawyer Selma Benkhelifa, a member of the Progress Lawyers Network.

The Taliban's swift seizure of power, completed on 15 August 2021, left millions of Afghans, especially women, in an extremely vulnerable position. Those who managed to flee the country in the evacuation that ended on 31 August left a country descending into chaos behind. Indeed, as the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) describe a "humanitarian crisis" on top of the effects of over "40 years of conflict, as well as increasing natural disasters, chronic poverty, and food insecurity". With every passing day, the situation becomes ever more horrific: malnutrition is worsening, the health system is collapsing, the economy is paralysed. The UNHCR initially said it expected up to half a million more Afghan refugees between now and the end of the year, but that did not factor in the determination of neighbouring countries - principally Pakistan and Iran - to discourage these mass movements of people.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

The Guardian 21-10-23:

Från Afghanistan/ 'We planted a seed': the Afghan artists who painted for freedom till sidans topp

/utdrag:/

Shamsia Hassani is an Afghan graffiti artist and art professor at Kabul University, who also managed to escape the Taliban. She says: "My country and my art gave me an identity. The day Kabul fell, I could not believe it; my heart was on fire."

Hassani, like many Afghans of her generation, grew up as a refugee in Iran because of decades of war, and had returned to Kabul after the fall of the Taliban in 2001. "Art was evolving there. The number of artists and art lovers was gradually increasing. Of course, there were still many who opposed art, but it was available for everyone and we had the freedom to be an artist," she says. "We had planted a seed and were watching it grow."

Hassani's distinctive style of graffiti - featuring a young woman with closed eyes - appeared on many walls in the Afghan capital, a symbol of social change, empowerment and peace. Much of her work has also been erased.

"The plants I nurtured with years of effort and hopes were all destroyed," she says.

"I used to believe that art is stronger than war, but now I realise that war is stronger, and everything we built over 20 years could be destroyed within minutes by its darkness," she says. "The reason I am still painting here is to help myself stay afloat and not sink in this darkness."

Lida Afghan is an Afghan-Dutch artist who has worked extensively in Afghanistan but is now unable to return. "When I think of Afghanistan I get very overwhelmed, and lately I find myself crying a lot. The only comfort I get is through painting, which is also my way of communicating to the women in the country that you are not alone," she says.

Afghan's recent pieces, which depict women's rebellion in her former home, often went viral on social media. "When I draw women, I try to show how powerful they are, because often Afghan women are seen as victims and weak. I have seen women, from all parts of Afghanistan, and they are constantly fighting against the patriarchy," she says.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Hufvudstadsbladet (Finland) yyy 21-10-29:

Från Afghanistan/ HFD häver närmare 80 beslut om asylsökande - får ny behandling till sidans topp

Högsta förvaltningsdomstolen har upphävt Migrationsverkets och förvaltningsdomstolens beslut för nästan 80 afghanska asylsökande. HFD har beviljat de asylsökande besvärstillstånd, och kräver nu att Migrationsverket behandlar deras ansökningar igen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagen 21-11-03:

Från Afghanistan/ Medlem i svensk frikyrka misshandlad av talibaner till sidans topp

"Jag lade ut videon för att visa att det är farligt i Afghanistan och att konvertiter faktiskt riskerar att bli utsatta för våld när de utvisas dit", säger pastor Christian Mölk.

Reza döptes i Härnösands pingstförsamling för drygt sju år sedan. Nu har det spridits en video på honom från Afghanistan där han misshandlas av talibaner. "Man blir bestört", säger pastorn som döpte honom.

Det är en smärtsam film att se. En man, klädd som en taliban, kliver in genom dörren och går genast fram och delar ut två slag mot huvudet. Personen som tar emot slagen hinner knappt reagera, han har precis hunnit ställa sig upp och tagit några osäkra steg bakåt innan han blir påflugen. Det går sedan att höra hans skrik medan han slås ner på marken.

Ytterligare en taliban kliver snart i rummet medan misshandeln pågår. Filmsnutten, på drygt 40 sekunder, slutar med slag efter slag till skriken av smärta. Enligt uppgift är filmen inspelad i Afghanistan under hösten, där det som hänt fångats av en säkerhetskamera inne i huset.

Spred video

Den unge mannen som misshandlats heter Reza. Han döptes sommaren 2014 i pingstförsamlingen i Härnösand, där han fortfarande är medlem.

Nyligen lades filmen upp på sociala medier av församlingens pastor Christian Mölk, som via nätverket "Rätt till tro" sedan länge engagerat sig för konvertiter.

Varför lade du ut videon?

- För att visa för både svenska folket, ansvariga myndigheter och politiker att det är farligt i Afghanistan och att konvertiter faktiskt riskerar att bli utsatta för våld när de utvisas dit, säger Christian Mölk.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Expressen ledare 21-10-06:

Från Afghanistan/ Rädda de kvinnliga domarna från talibanerna till sidans topp

Fler än 200 kvinnliga domare fruktar för sina liv i talibanernas Afghanistan. Sverige och likasinnade länder bör göra sitt yttersta för att rädda dem.

Efter en dryg månad med talibanerna vid makten kommer de dåliga nyheterna slag i slag. Det gäller inte minst kvinnors rättigheter, som förtrampas systematiskt, trots löften om motsatsen.

Kvinnor har jagats bort från många arbetsplatser. Tonårsflickor har tills vidare stängts ute från skolorna. Frågan är om dessa miljontals flickor någonsin får komma tillbaka till klassrummen igen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-10-07:

Från Afghanistan/ FN vädjar till EU: "Ta emot 42 500 afghanska flyktingar" till sidans topp

FN vill att EU-länderna tar emot 42 500 kvotflyktingar från Afghanistan under de kommande fem åren.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson varnar för svält och kollaps i landet. EU-länderna har redan evakuerat och gett skydd åt totalt 22 000 afghaner efter sommarens händelser.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Magasinet Paragraf krönika 21-10-07:

Från Afghanistan/ Migr-verkets påhittade "beslutsstopp" berövar flyktingar rättigheter till sidans topp

Emilie Hillert

Sedan mitten av juli råder "beslutsstopp" i afghanska asylärenden på Migrationsverket. Motiveringen är att säkerhetsläget i Afghanistan förändrats fort och att verket behöver mer information för att kunna göra bedömningar. Beslutsstoppet berövar flyktingar deras rättigheter och skapar en ohållbar inhuman situation då människor försätts i limbo på obestämd tid, utan några rättigheter.

Dessutom torde Migrationsverket redan i sina egna rapporter ha tillgång till tillräckligt med information för att kunna göra adekvata bedömningar. Så vad väntar de på?

Låt oss ta det från början. I maj 2021 konstaterar Migrationsverket i en rapport, avseende en utsatt minoritet i Afghanistan, att det internationella trupptillbakadragandet som ska vara fullbordat den 11 september 2021 innebär stor förändringspotential.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Studio Ett 21-10-08:

Från Afghanistan/ Afghaner som fått asylavslag men inte kan avvisas till sidans topp

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan är det många människor som vill lämna landet, och många vill till Sverige.

Svensk migrationspolitik har skiftat, men genom åren har det kommit hit över 70 000 afghaner som på olika sätt påverkas av det som händer i Afghanistan. Migrationsverket har tillfälligt stoppat alla avvisningar och utvisningar till Afghanistan.

Så många afghaner i Sverige väntar nu på ett nytt så kallat rättsligt ställningstagande som ska vara vägledande i beslut om asyl. Vår reporter Randi Mossige-Norheim åkte till Karlstad. Hör också samtal med Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Mitt i Mälarö 21-10-08:

Från Afghanistan/ Fast i Kabul: "Som att sitta i fängelse" till sidans topp

I tre år bodde Hussain på Ekerö, och framtiden såg ljus ut. Men efter att ha utvisats till Afghanistan är han nu fast i ett land där talibanerna har makten. Samtidigt fortsätter lokalborna hemma i Sverige att kämpa för honom.

- Det en mörk framtid som väntar på oss. Det finns inte något ljus.

Det säger Hussain från sitt rum i Kabul. Vi pratar via en chatt eftersom Hussain inte vågar prata i telefon. Riskerna med att prata svenska är alltför stora säger han.

- Man kan inte ens klä sig som man vill. Det är helt klart farligt att prata svenska.

Bodde i Svartsjö

Han kom till Sverige som flykting 2015. Då skulle han snart fylla 15 år och blev placerad på ett HVB-hem i Svartsjö på Färingsö.

När det stängde flyttade han vidare till ett familjehem på Ekerö. Beskedet om uppehållstillstånd dröjde, men Hussain gick i skolan och drömde om framtiden.

Men så kom beskedet till slut. Hussain omfattades inte av nya gymnasielagen som skulle göra det möjligt för honom att gå ut gymnasiet och få vara kvar om han fick fast anställning.

Utvisades på juldagen

Juldagen 2018 utvisades han till Kabul, trots att många redan då ansåg att Afghanistan var alltför farligt.

- Men vem skulle ha lyssnat på oss? Själva presidenten kom till Europa och sa att han kunde ta hand om flyktingarna som återvänder till Afghanistan. Och sedan gav han själv över makten till talibanerna. Så vi flyktingar blev offer till politiken, säger Hussain.

Exakt vad som hände den 15 augusti i år när talibanerna stormade Kabul vet han inte.

- Inom några timmar hade talibanerna tagit sig in slottet. Vi förstår inte vad som hänt med hela armén. Man tänker att regeringen själva sålde hela landet på en gång.

Pl?tsligt var tillvaron upp och nedv?nd, och alla planer f?r?ndrades.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

EU Migration Law Blog 21-10-11:

Från Afghanistan/ The Fall of Kabul: Protection in the Armed Conflict and Violence till sidans topp

By Dr Christel Querton, University of the West of England

The Armed Conflict in Afghanistan and Forcible Displacement

Afghanistan has been characterised by an almost continuous situation of armed conflict since 1978. More recently, the main actors involved in the conflict included the Afghan National Security Forces (ANSF), supported by the NATO-led International Security Assistance Force/Resolute Support Mission, fighting against the Taliban. However, in the last few months, the Taliban gained control of an increasing number of provinces, including provincial capitals. Things moved fast. On 15 August 2021, President Ashraf Ghani fled Kabul leaving the Taliban to take over the Presidential Palace and announce the restoration of the Islamic Emirate of Afghanistan.

As a direct consequence of the violence that has characterised the conflict in Afghanistan for several decades, Afghans constitute the second largest refugee population in the world. In the European Union (EU), asylum seekers from Afghanistan have been in the top three countries of origin since 2015. Despite the prolonged conflict in Afghanistan, Governments of EU Member States have regularly returned or attempted to return Afghans. Even whilst the Taliban were overtaking a large amount of territory and only 10 days before they took over Kabul, Ministers from Austria, Belgium, Denmark, Germany, Greece and the Netherlands wrote to the European Commission to emphasise "the urgent need to perform returns, both voluntary and non-voluntary, to Afghanistan".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Free Movement comment 21-10-11:

Från Afghanistan/ Who can be sent back - comment on UK Home Office position till sidans topp

Two months ago, the Home Office withdrew all but one of its country policy and information notes (CPINs) relating to Afghanistan. New decisions on Afghan asylum claims were halted, and in the immigration tribunals, Presenting Officers sought adjournments in all existing cases. Where adjournments were refused, Presenting Officers indicated that they were unable to give any submissions as to the current country situation in Afghanistan, leaving judges in the unenviable position of navigating an uncertain country situation without any assistance from Home Office representatives.

As of 6 October 2021, this passive approach has ended. The Home Office has formally confirmed its position in two new Afghanistan CPINs covering the humanitarian and security situation and fear of the Taliban. These documents seem to confirm that there will be no blanket "amnesty" for existing Afghan asylum seekers in the UK. But they do make important concessions as to the risk posed to claimants on return to Afghanistan in light of the Taliban's takeover.

What is a CPIN?

A CPIN is a policy position set out by the Home Office to assist their caseworkers when considering claims for international protection. Whilst not all asylum seekers will have their claims determined by reference to a CPIN, the Home Office will normally provide guidance for countries that are a common source of asylum claims.

CPINs will normally follow existing case law and will also include research by an independent advisory group. CPINs should be regularly updated, but practitioners can find and rely upon evidence that postdates them, as well as instruct experts.

A CPIN is only the Home Office's opinion. A refusal letter may follow the CPIN closely, but a judge is not obliged to follow or even prefer the CPIN on appeal.

Overview

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Se även de ställningstaganden från departementet som nämns:

UK Home Office: Afghanistan: country policy and information notes (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Dagen 21-09-23:

Från Afghanistan/ Pingst: Ogiltigförklara utvisningarna som skett till Afghanistan till sidans topp

Utvisningarna som skett till Afghanistan bör ogiltigförklaras och berörda personer beviljas asyl utan att behöva ta sig till Sverige, skriver Mark Beckenham, Ulrica Heidari och Bengt Sjöberg.

Vi är många i kyrkorna i Sverige som dagligen följer händelseutvecklingen i Afghanistan. Vi ser med stor oro på det försämrade säkerhetsläget och talibanernas framfart. Många är vi som väntar spänt på Migrationsverkets nya rättsliga bedömning avseende säkerhetsläget i Afghanistan.

Men vad är det egentligen som gäller, och vad väntar vi på?

Talibanerna har härjat i landet under lång tid, även innan det fullständiga maktövertagandet. Urskillningslöst våld har drabbat civilsamhället och tusentals liv har gått till spillo.

Redan 2006 beslutade UD att avråda från alla resor till Afghanistan. För alla som inte härstammar från Afghanistan vill säga. Utvisningar av afghaner har under alla år kunnat verkställas till det land som svenskar avråds från att resa till.

Nyligen höll Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius en pressträff på Migrationsverkets Facebooksida för att berätta hur verket ser på den nya situationen i Afghanistan. Vi som mött hundratals afghaner och förstått deras välgrundade fruktan för förföljelse i hemlandet, trodde att även Migrationsverket skulle inse att det nu är dags att ge afghanerna uppehållstillstånd.

Vi menar att de ska erkännas som flyktingar i juridisk mening och beviljas flyktingstatus. Det är ett betydligt starkare skydd än alternativt skyddsbehövande. Därmed får de ett uppehållstillstånd som gäller i tre år.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västmanland 21-09-30:

Från Afghanistan/ Said lever i skräck i Afghanistan: "Kommer de på mig så är det över" till sidans topp

Det har gått ungefär 1,5 månad sedan Talibanernas maktövertagande.

En som är fast i Afghanistan är Said som är 19 år.

Said kom till Borås som 14-åring men utvisades i början av förra året och det enda han lever för nu är att få komma tillbaks till Sverige.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västmanland 21-09-30:

Från Afghanistan/ Arezo har varit på flykt i 16 år: Har alltid en stress i mitt hjärta till sidans topp

Situationen i Afghanistan blir allt svårare och landet håller på att kollapsa enligt hjälporganisationer.

I juli beslutade Migrationsverket om verkställighetsstopp; det innebär att inga beslut om avvisning eller utvisning kommer att genomföras till Afghanistan så länge stoppet gäller.

"Jag har alltid en stress i mitt hjärta", säger 16-åriga Arezo Karimi , som bor i Riddarhyttan men går i skolan i Västerås.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

The Guardian 21-09-02:

Från Afghanistan/ Some slept, some cried, all were now refugees: inside the last airlifts till sidans topp

Those on board the cramped military plane weren't granted a last glimpse of their homeland before the difficult journey ahead, while all knew thousands still waited desperately below

The American marine shouted "push!". And hundreds of people did, shoving inside the Boeing C-17 military aircraft; tumbling over, then pulling their bodies into tight huddles on the floor to let as many others in as possible.

As the rear door closed and the deafening engines started, lifting the heavy plane off the runway at Kabul's international airport, people broke down wailing; crying. Now refugees.

Military aircraft are far noisier inside than passenger planes and almost windowless, so the plane heading for a Qatari military base did not grant its 400 passengers a last view of the Hindu Kush mountain range.

Most on board had lived comfortable lives, weeks filled with work and weekends with family and friends - with visits to suburban gardens or parks, drinking the traditional iced yoghurt beverage "dough" during the hot summers. Their lives were dignified, happy even, despite the war. They had not wanted to leave their homes, but their lives tilted overnight when the Taliban advanced, taking the Afghan capital on 15 August.

US troops left on Tuesday, evacuating their 5,400 troops sent in to help facilitate the mass evacuations that began just days prior to the Taliban's takeover of the capital and turned into one of history's biggest airlifts.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

EA Worldview 21-10-07: 1st-Hand from Afghanistan: A Family Flees Kabul (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ECRE News 21-09-10:

Från Afghanistan/ France: Asylum court changes approach to Afghans till sidans topp

The decision of the French National Court of Asylum (CNDA) to consider Afghan applications through the lens of the UN Refugee Convention marks a change from the previous practice of granting most Afghans subsidiary protection under EU law. Afghans enjoying protection in France face significant "delays and inertia" as they seek to bring their families to safety. CNDA judges say "there are plenty of cases in which we are not free to decide ourselves", calling the Court's independence into question. 1,200 people have been evacuated from a camp in Paris, while human rights monitors recorded almost 300 evictions and thousands of cases of property destruction by police in Calais over the summer.

The CNDA announced on 30 August that "even if Afghanistan is no longer subject to indiscriminate violence" it would systematically examine all appeals from Afghans through the lens of refugee protection. Where the Refugee Convention does not apply, the Court will examine cases from the perspective of subsidiary protection. There are currently 2,000 pending appeals of Afghans in front of the Court, and Afghans have been the largest group seeking protection since 2018. 81% of Afghan applicants were granted protection in France in 2020, nine out of ten of which were granted subsidiary protection, a status that entails fewer rights, and shorter residence permits that those enjoyed by "Convention refugees". However, some NGOs are concerned that this might in fact lower the threshold for the granting of protection by ending the quasi-automatic granting of subsidiary protection to Afghan nationals. ECRE member organisation Forum réfugiés-Cosi has called for the review of previous case law restricting the protection of Afghans and for rejected applicants to have their cases reviewed, while others demand prima facie refugee status for all Afghans.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

ECRE 21-10-01: France: Minister of Interior Praises Low Recognition Rates as a Success (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AYS 21-09-14:

Från Afghanistan/ As UN, EU reach out to taliban, observers fear future deportations till sidans topp

Despite pledges not to normalize the Taliban's rule, it seems as if Western leaders are bending over backwards to establish relations. This is leading many to fear that the powers that be will attempt to carry out deportations to the country despite clear evidence that any place controlled by the Taliban is not a safe place for women, religious and ethnic minorities, returnees, and any form of dissent.

UNHCR commissioner Filippo Grandi met with the Taliban Foreign Minister in Kabul.

The Taliban representative said that his government's wish is that displaced Afghans return to the country and that the Taliban is interested in maintaining good relationships with other countries to allow this to happen. This is stoking fears many Afghans already had, that foreign governments would use good relationships with the Taliban as an excuse to deport people despite clear indications of the danger this would put them in.

Allegedly, Frontex will station a migration liaison officer for Afghanistan in Pakistan, which raises questions both about the expanding scope of Frontex (Pakistan is hardly close to Europe's borders) and about the intentions of such an operation.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-09-15:

Från Afghanistan/ Fotbollsungdomar flydde från Afghanistan till sidans topp

Kvinnliga afghanska juniorlandslagsspelare i fotboll har flytt till grannlandet Pakistan för att komma ifrån talibanstyret.

"Vi välkomnar Afghanistans flick-fotbollslandslag, de kom hit via Torkham-gränsen", skriver den pakistanske informationsministern Fawad Chaudhry på Twitter och tillägger att spelarna möttes av representanter från Pakistans fotbollsförbund.

Gruppen av flick- och juniorlandslagsspelare och deras familjer, totalt 75 personer, korsade den norra gränsen mot Pakistan innan de reste vidare till staden Lahore där de togs emot med blomstergirlanger.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-09-16:

Från Afghanistan/ Oro i Pakistan för massflykt från Afghanistan till sidans topp

I,4 miljoner afghaner är registrerade som asylsökande i Pakistan och landets myndigheter har sagt att man inte kan ta emot fler.

FN har varnat för en ny flyktingvåg från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande.

Många pakistanier Ekot pratar uttrycker oro för att fler afghaner ska söka sig hit, för även om de vill hjälpa människor i nöd så har flyktingmottagandet påverkat landet stort.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Utrikes 21-08-10:

Från Afghanistan/ Tiotusentals flyr våldet: "Talibaner visar ingen barmhärtighet" till sidans topp

Tiotusentals människor har tvingats på flykt efter att talibanerna gjort ytterligare framryckningar i Afghanistan.

Många av dem sover nu på gatan i huvudstaden Kabul där tillgången på mat och vatten är dålig.

- Jag har ingenting att äta. Ska jag lämna mina barn hungriga under den brännande solen? säger Fawzia Karimi som flytt från staden Kunduz till AP.

Talibanernas framryckningar har fått tiotusentals människor att lämna sina hem för att ta sig till Kabul, rapporterar nyhetsbyrån AP. Under de senaste två veckorna har mer än 17 000 människor flytt stridigheter i landets norra provinser och många av dem sover nu i parker och på gator i huvudstaden.

Flyktingar som kommer från städer där talibanerna tagit kontrollen beskriver hur manliga släktingar dödats och kvinnor tvingats följa nya restriktioner. En av dem som tagit sig till Kabul är FawziaKarimi, vars make fortfarande är kvar i staden Kunduz.

- Jag kom hit i morse och jag har ingenting att äta. Ska jag lämna mina barn hungriga under den brännande solen, säger hon till nyhetsbyrån AP.

"Talibanerna visar ingen barmhärtighet"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

TT / AB 21-08-08: Lisa flydde från Afghanistan: "Våldet är värre än vi tror" (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-13, om regeringsstyrkorna: "Väljer att skydda sina egna familjer och fly" (Extern länk)

Aftonbaldet 21-08-14: Talibanerna bara fem mil från Kabul (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-16: Journalister försöker fly: "Vi väntar på att få hoppa på ett flygplan" (Extern länk)

Sveriges Radio P1-morgon 21-08-16: Talibanernas övertagande driver afghaner på flykt (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-19: Fortsatta oroligheter vid flygplatsen i Kabul (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-08-10:

Från Afghanistan/ Sex EU-länder varnar för afghansk flyktingvåg till sidans topp

"Att upphöra med återvändanden sänder fel signal och motiverar sannolikt ännu fler afghanska medborgare att lämna sina hem med sikte mot EU", skriver sex medlemsländer i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

Sedan 2015 har runt 570 000 afghaner sökt asyl i EU, varav 44 000 under fjolåret, enligt brevet. De undertecknande medlemsländerna - Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Tyskland och Österrike - befarar att antalet ska öka när säkerhetsläget i Afghanistan nu förvärras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-11: Tyskland tvärvänder - stoppar avvisningar av afghaner (Extern länk)

Euronews 21-08-12: Germany, Netherlands and France suspend deportations of migrants (Extern länk)

TT / AB 21-08-13: UNHCR uppmanar grannarna att ta emot afghaner (Extern länk)

AYS 21-08-16: Från Afghanistan/ Reactions to Afghanistan in Europe, Country by Country (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-26: Österrike sticker ut - vill fortsätta utvisa afghaner (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Dalarna yyy 21-08-10:

Från Afghanistan/ Shahvali följer oroligheterna i Afghanistan: "Blir jätteledsen" till sidans topp

Kriget och oroligheterna i Afghanistan ökar när talibanerna nu vinner mer och mer mark och för Shahvali Safdari i Borlänge som är afghan och asylsökande är det jobbigt att följa nyheterna.

"Jag är jätteledsen, jag kan inte göra någonting" säger han.

"Det lilla vi får se är jobbigt för oss, vi som lever i en ganska skyddad värld, det är så mycket värre" säger Janina Bengtsdotter som har kontakt med många afghaner i Dalarna.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-10:

Från Afghanistan/ Habib, 23, utvisades från Sverige - nu är han fast i Kabul till sidans topp

Sköts med tre skott: Om talibanerna tar över är jag död

Habib, 23, utvisades från Sverige till Afghanistan förra året.

Från sitt rum i Kabul ser han hur talibanerna för var dag som går stärker sitt grepp om landet.

Nu är han en av alla de afghaner som försöker fly landet.

- Jag är livrädd. Varje morgon när jag vaknar är jag bara glad att jag fortfarande lever, säger han.

Efter att USA och Nato dragit tillbaka sina trupper har talibanerna inlett en våldsam offensiv. Den islamistiska rörelsen kontrollerar stora områden på landsbygden och de senaste dagarna har de tagit över sex provinshuvudstäder.

Habib, 23, följer de våldsamma striderna i landet från sitt rum i huvudstaden Kabul. På nyhetssändningar och via Whatsapp uppdateras han om vad som pågår där talibanerna har tagit över.

- Massa människor har dödats. Vänner skickar bilder till mig på hur de dödar barn och äldre eller personer som jobbat för staten, berättar han när Aftonbladet når honom på telefon.

Hör explosioner

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Eskilstuna-Kuriren ledare 21-08-11:

Från Afghanistan/ Alex Voronov: Det går inte att utvisa människor till Afghanistan till sidans topp

Den fleråriga förgiftade flyktingdebatten i Europa håller politiken i en strypsnara. Inte ens inför åsynen av en flyktingkatastrof, och ett av omvärlden övergivet land i sönderfall, kan vissa ledare släppa sina instinkter att stänga gränser och kasta ut dem som behöver skydd.

Förra veckan skickade sex EU-länders inrikes- och migrationsministrar ett brev till EU-kommissionen, där de manar till fortsatta tvångsutvisningar till Afghanistan. Detta sedan landets regering bett EU att tillfälligt stoppa dem på grund av talibanernas offensiv.

De sex länderna är inte alla sådana som man gärna misstänker för sådant beteende. Förutom ministrar från Danmark, Österrike och Grekland har även de från Belgien, Nederländerna och - kanske mest anmärkningsvärt - Tyskland satt sina signaturer.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-11:

Från Afghanistan/ Ali utvisades till Afghanistan till sidans topp

När Ali, 38, kom till Sverige 2015 i den stora flyktingströmmen tog Christina Völcker, 75, in honom i sitt hem.

Sex år senare utvisas han till hemlandet Afghanistan.

- Han fick själv betala flyget till sin egen avrättning, säger Christina Völcker, som nu inte vet om Ali är vid liv.

2015 bodde Ali på landsbygden i Ghazniområdet med sin fru och deras två barn. Där drev han ett liten verksamhet med två anställda och vid sidan av den hyrde han en bit mark med boskap och odlingar.

Redan 2015 hade talibanerna tagit ett grepp om landsbygden i landet och en dag dök de upp hos Ali och ville att han skulle jobba för dem. När han inte ville det förstod han att hans liv var i fara och att han var tvungen att fly.

Alis familj lämnas ensam och tvingas gömma sig samtidigt som Ali flyr på gummibåt över medelhavet, genom Europa, för att till sist hamna i Strängnäs på ett asylboende. Där träffade han Christina Völcker.

- Jag var engagerad i ett språkcafé där jag lärde känna Ali, jag har aldrig träffat en så fin människa, säger Christina Völcker.

När asylboendet plötsligt stängde 2017 bestämde sig Christina Völcker för att låta Ali flytta in.

-Han blev som en son i huset. Han var så hjälpsam och det visade sig att vi hade flera gemensamma intressen trots vår stora åldersskillnad, vi båda är väldigt förtjusta i odling till exempel.

Avslag

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-13:

Från Afghanistan/ Ali i Afghanistan: "Känns som sista dagen jag lever" till sidans topp

Ekot har pratat med Ali. Han bor i staden Herat i västra Afghanistan, som talibanerna tog sig in i igår. Nu säger han att han inte kan ta sig ur staden.

Han berättar att han vaknade på fredagsmorgonen och såg talibanernas vita flaggor runtom i staden. Ali blev utvisad från Sverige till Afghanistan för fyra år sen.

"Nu jag är trött, jag mår inte så bra. Jag tänker väldigt mycket och det känns som att det är sista dagen som jag lever."

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 21-08-15:

Från Afghanistan/ Tolken skriver till svenska officeren - vädjar om hjälp till sidans topp

Den lokala tolken i Afghanistan vädjar till Mats Silfver - som tillhört utlandsstyrkan i Afghanistan under två perioder - om hjälp för att rädda hans liv.

"Det finns inget hopp att överleva", skriver han i en konversation på Messenger.

Häromnatten ringde en afghansk polis för att säga farväl till sin svenska kollega - samtidigt som det hördes skottlossning i bakgrunden.

- Om du tänker dig Förintelsen, de här människorna är redan på tåget, säger Mats Silfver, tidigare officer.

Frågan om de afghanska tolkarna är brännhet, samtidigt som talibanerna avancerar i Afghanistan. Expressens Magda Gad har tidigare varit i kontakt med tolkar som berättat om dödshot som de fått efter att de jobbat för den svenska försvarsmakten. Tidningen har tidigare också pratat med lokalanställda personer på den svenska ambassaden i Kabul som det enligt uppgifter inte finns någon evakueringsplan för, samtidigt som det kommer rapporter om att talibaner går från hus till hus och dödar afghaner som har hjälpt soldater och utlänningar.

Karlshamnsbon Mats Silfver är en före detta officer som har tillhört utlandsstyrkan i Afghanistan under två omgångar. Den första gången i en militär kontext, där han bodde på en afghansk bas, och den andra gången, när armén kommit på fötter, som chef för en polisskola.

Många gånger hade han hjälp av lokala tolkar som hyrdes in av olika länder, bland annat av USA.

- De var obeväpnade och hade mycket sämre skyddsnivå så de var hjältar redan där och då. Men nu faller de mellan stolarna. När vi åkte hem så var de kvar och de har hjälpt oss i västvärlden. Det glöms inte, säger han.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-15:

Från Afghanistan/ Paniken i Kabul: "Finns ingenstans att fly" till sidans topp

Talibanerna har omringat Kabul och det finns ingenstans att fly.

Kvar i staden är civilbefolkningen som vittnar om en växande panik.

- De är en kilometer ifrån mig nu, säger 22-årige Eshan.

Ehsan, 22, från Afghanistan kom som flykting till Sverige 2015. I tre år och sex månader bodde han i Malmö, tills han fick besked om att han inte beviljades ett uppehållstillstånd. 2019 skickades han tillbaka till Afghanistan.

Nu bor han i Kabul. En efter en har landets provinshuvudstäder fallit i talibanernas händer, och på söndagen kom uppgifter om att gruppen intagit Kabuls utkanter.

- Det är kaos här. Talibanerna kommer närmare. De är en kilometer från där jag bor nu, säger han.

Utanför hans hus står en militärvagn. Folk springer i panik på gatorna och trafiken är full av bilar. Västerländsk personal i Kabul evakueras till stadens flygplats, som är den enda vägen ut ur staden.

- Det finns ingenstans att fly. Talibanerna är överallt, de har omringat staden och tagit sig in, säger Ehsan.

Han berättar att även poliser i staden försökt fly.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Sjuhärad 21-08-17: Said, 19 år, i Afghanistan: "Rädd för att talibanerna ska skjuta" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-15:

Från Afghanistan/ Tolken Amir fruktar för sitt liv - bränner dokument till sidans topp

Ekot har pratat med tolken Amir, som berättar att han bränt upp de dokument som visar att han jobbat för den svenska styrkan i Afghanistan för tio år sen - eftersom han nu fruktar för sitt liv.

Amir säger att talibanerna närmade sig hans hus på söndagsmorgonen, när han blev tvungen att fly. Han befinner sig i en stad i östra Afghanistan, en stad som talibanerna intagit. Amir heter egentligen något annat.

Svenska regeringen beslutade idag att tillfälligt ändra lagen och ta bort kravet att befinna sig i tredje land för att Migrationsverket ska kunna besluta om vidarebosättning. Det betyder att den lokalanställda personalen kan söka asyl så fort de sitter på ett flygplan som lämnar Afghanistan.

Hela inslaget (Extern länk)

Radio Sweden 21-08-16: Svensk personal har evakuerats från ambassaden i Afghanistan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Skåne 21-08-16:

Från Afghanistan/ Rahman når inte familjen i Afghanistan: "Vet inte om de lever" till sidans topp

Senast 20-årige Rahman Heydari fick kontakt med sin familj i Afghanistan var för fem dagar sedan. Men nu får han inga livstecken. Hemma i Malmö fruktar han det värsta, samtidigt som han fått sin asylansökan avslagen och väntar på att en dag skickas tillbaka.

Rahman Heydari sitter med telefonen i handen. Han försöker nå någon av sina åtta familjemedlemmar som bor i staden Malistan i Afghanistan. Men sedan talibanerna tog över större delar av landet har de varit svåra att nå.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / ttela 21-08-21:

Från Afghanistan/ Kaos på Kabuls flygplats - USA: "Åk inte dit" till sidans topp

Flygplatsen i Kabul kontrolleras fortfarande av USA. Det ska vara en av få säkerhetszoner som finns kvar i Afghanistan där talibanerna tagit makten.

Men på lördagen kom den amerikanska ambassaden med besked om att säkerheten på väg till flygplatsen inte kan garanteras. Enligt en talesperson för Pentagon finns en hel uppsjö av säkerhetsproblem.

"På grund av eventuella säkerhetshot utanför flygplatsen i Kabul avråder vi amerikanska medborgare från att åka till flygplatsen och råder alla att undvika flygplatsens ingångar för tillfället, såvida man inte fått särskilda instruktioner från en representant från amerikanska myndigheter" står det i ambassadens utskick.

Talibanerna: "Dåligt förberett"

Kaoset vid flygplatsen är inte talibanernas fel, säger en av extremiströrelsens företrädare till Reuters.

- Väst kunde ha haft en bättre evakueringsplan, säger han.

När USA:s president Joe Biden höll tal till sina landsmän på fredagen bekräftade han vad bilder från flygplatsen redan övertygat omvärlden om: evakueringen är farlig.

- Den utsätter våra soldater för risker och den utförs under svåra omständigheter. Jag kan inte ge några löften om det slutliga resultatet, sade Biden.

2 500 amerikanska medborgare har kunnat lämna Kabul den senaste veckan, enligt uppgifter från USA:s militär. Enligt den amerikanska beräkningen har 17 000 personer kunnat fått hjälp ur landet.

- Vi kämpar både mot tiden och platsen. Vi försöker genomföra evakueringar så snabbt och säkert som möjligt, säger försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby.

Exakt hur många amerikaner som finns kvar i Afghanistan kunde Kirby inte meddela på lördagens pressträff.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Dalarna 21-08-24: Svårt att hjälpa afghaner i Kabul: "Blivit slagna och fått tårgas" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Helsingborg 21-08-17:

Från Afghanistan/ Talibaner tvingade hennes familj på flykt - historien upprepas till sidans topp

Helsingborgaren Frishta Rajy minns när hon var sex år och talibanerna trängde sig i familjens hem. Nu följer hon händelseutvecklingarna i sitt hemland.

- Under 20 år har mina vänner fått det bättre. De har studerat och börjat jobba, nu har allt försvunnit för dem, säger hon.

Helsingborgaren Frishta Rajy studerar till lärare och hjälper även till i familjens matbutik i Helsingborg. Hon berättar om den huvudvärk som plågat henne det sista dygnet.

- Jag ser bilderna från Afghanistan och huvudet gör så ont. Jag är oroad för mina släktingar och vänner i Afghanistan, de sitter instängda och fruktar för sina liv. Det gör ont i hjärtat.

Pappa hotades till livet

Frishta Rajys pappa arbetade för president Mohammad Najibullah, som avrättades när talibanerna tog makten 1996.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-08-17:

Från Afghanistan/ Svenska journalistförbundet: ta hit våra afghanska kollegor till sidans topp

Svenska Journalistförbundet lämnade under måndagen in ett brev till regeringen, skriver tidningen Journalisten. Förbundet vill att Sverige ger flyktingstatus till afghanska journalister, tolkar, och andra som arbetat för svenska medier. Snarlika uppmaningar hörs i flera andra länder.

"Det här är personer som på olika sätt varit avgörande för att svenska medier har kunnat rapportera från det krigshärjade landet", skriver förbundet i brevet till utrikesminister Ann Linde (S) som undertecknas av ordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets uppmaning kommer efter att flera tyska mediejättar som Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung tagit ett snarlikt initiativ och uppmanat tyska regeringen att erbjuda visum till de afghanska journalister som hjälpt dem att rapportera. Även organisationen Reportrar utan gränser har lämnat in en vädjan till svenska regeringen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 21-08-17:

Från Afghanistan/ Bolund utesluter inte amnesti för unga afghaner till sidans topp

Per Bolund ser ingen möjlighet att verkställa utvisningar till Afghanistan under de närmaste åren.

Språkröret och vice statsministern utesluter inte att Miljöpartiet kommer driva frågan om amnesti för afghanska medborgare i Sverige.

- Jag hoppas att vi kan vara stora nog som land att faktiskt ta ett ansvar för de människor som i värsta fall skulle få betala med sina liv.

De ensamkommande afghanerna har varit en het politisk fråga under flera år. Med anledning av pandemin föreslog regeringen lättnader i den så kallade gymnasielagen, men på Centerpartiets begäran infördes i stället en ny humanitär grund i migrationslagen som klubbades i början av sommaren.

Samtidigt har omkring 7 000 afghanska medborgare i Sverige redan fått ett utvisningsbeslut. Förra månaden valde Migrationsverket att tillfälligt stoppa alla utvisningar till Afghanistan och nya beslut i afghanska ärenden, med hänvisning till säkerhetsläget i samband med talibanernas maktövertagande.

Många har släppts ur förvar, men situationen innebär också ett juridiskt limbo där man varken kan utvisas eller arbeta. Frivilligorganisationer pressar nu regeringen att bevilja amnesti för afghanska flyktingar i Sverige.

"Oansvarigt att utvisa till Afghanistan"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-08-19:

Från Afghanistan/ Trots kris - Migrationsverket tror inte på flyktingvåg till Sverige till sidans topp

Hundratusentals människor i Afghanistan befinner sig på flykt inom landet, men det syns inga tecken på flyktingströmmar mot Europa.

- Det finns ingen påverkan på Sverige just nu och vi bedömer inte att det kommer att förändras i närtid, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Morgonstudion.

Afghanistan befinner sig i en akut humanitär kris och efter talibanernas maktövertagande är hundratusentals människor på flykt inom landets gränser.

- 80 procent av de som flytt är kvinnor och barn. De saknar allt, mat, vatten, mediciner och tak över huvudet, säger Åsa Widell, generalsekreterare på UNHCR Sverige i Morgonstudion.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik menar att situationen i Afghanistan ser mörk ut och dömer ut talibanernas försök till en "charmoffensiv" där de bland annat lovat amnesti och att kvinnors rättigheter ska respekteras.

Svårt att ta sig till Europa

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-08-18:

Från Afghanistan/ Ylva Johansson uppmanar EU-länderna att ta emot fler kvotflyktingar till sidans topp

Maktskiftet i Afghanistan skakar om EU. Länderna får inte göra om misstaget från 2015 och vänta med åtgärder tills flyktingar når Europas gränser, säger EU-kommissionär Ylva Johansson till DN.

Hon uppmanar medlemsländerna att ta emot fler kvotflyktingar för att stoppa smugglingsvägarna.

Flera europeiska ledare befarar att utvecklingen i Afghanistan kan leda till att människor flyr och söker sig till Europa, likt flyktingvågen 2015-2016 under kriget i Syrien. Från EU-håll försöker man nu få ett grepp om utvecklingen för att den krisen inte ska upprepa sig.

Vad kan EU-kommissionen göra när det gäller Afghanistan och vad faller på EU-länderna?

- Vi måste jobba tillsammans och vi har precis haft ett möte med inrikesministrarna. Mitt budskap till dem är att vi inte får göra samma misstag som 2015 och vänta tills människor står vid våra yttre gränser, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor.

Hon vill se att EU som helhet agerar mycket tidigare och hjälper afghaner i Afghanistan.

- Vi har många som sedan länge varit internflyktingar i Afghanstan. Nu har vi ytterligare en halv miljon. Det handlar om att ge dem stöd så de kan flytta tillbaka till sina hemorter, säger Ylva Johansson.

Hur ska det gå till konkret, med tanke på det osäkra läget i landet?

- FN uppmanar oss att styra om biståndet så det kan gå direkt till afghanerna, till exempel genom UNHCR (FN:s flyktingorgan) och andra FN-organisationer.

Det andra som är viktigt, enligt henne, är att stödja afghaner som finns i närliggande länder som Iran, Turkiet och Tadzjikistan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / Squid 21-08-16: FN: Alla bör ta emot afghanska flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-16: UNHCR: 80 procent av dem som flytt är kvinnor och barn (Extern länk)

EU-kommissionen 21-08-18: Statement by Commissioner Johansson on the situation in Afghanistan at the extraordinary meeting of Interior Ministers (Extern länk)

TT / AB 21-08-18: Löfven: Vi ska aldrig tillbaka till 2015 (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-18: Storbritannien tar emot 20 000 afghanska kvotflyktingar (Extern länk)

TT / AB 21-08-18: Nu landar de evakuerade från Kabul (Extern länk)

Sveriges Radio 21-08-19: Finland öppnar för att ta emot fler kvotflyktingar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-18:

Från Afghanistan/ Ali, 22, är fast i Afghanistan: "Alla vill försöka fly" till sidans topp

Ali, 22, utvisades från Sverige till Afghanistan förra året.

Nu har talibanerna tagit över landet och han vågar inte gå ut.

- Alla vill försöka fly från landet just nu, säger han.

Ali kom till Sverige och sökte asyl 2015. Han bodde på Värmdö utanför Stockholm tills utvisningen i november 2020. Sedan dess hyr han och några andra killar ett rum i ett hus nära Kabuls centrum, där totalt 20 unga killar bor.

- Vi håller oss inne. Vi vågar inte gå ut, för i går kom talibanerna till Kabul, berättar Ali.

I söndags fick Ali höra att alla affärer skulle stängas i huvudstaden. Därför gick han ut och handlade spaghetti, ris och olja.

- Jag såg talibaner på gatan. Poliserna och militären som man brukar se hade sprungit sin väg. De är rädda att talibanerna kommer att döda dem, säger Ali.

Är du själv orolig för talibanerna?

- Det är klart jag är orolig, alla är jätteoroliga just nu, för man har sett filmer och bilder av vad talibanerna har gjort med andra människor, säger Ali.

Medan vi pratar via Messenger hör Ali skottlossning i närheten.

- Man hör skottlossning hela tiden, jättenära. Vi tänker inte gå ut förrän situationen blir lite lugnare.

Under måndagsmorgonen funderade Ali på att ta sig till flygplatsen i Kabul, men ändrade sig när han såg bilder på den kaosartade situationen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-19:

Från Afghanistan/ Sverige ska ta emot afghanska aktivister för mänskliga rättigheter till sidans topp

Sverige kommer att ta emot en grupp människorättsaktivister från Afghanistan, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Moderaterna vidhåller sin kritik mot regeringens hantering av läget i Afghanistan och begär en särskild debatt i riksdagen om Afghanistan.

"Man har tydligen prioriterat att lägga ned fokus på att käbbla med oppositionen", säger Maria Malmer Stenergard (M).

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-19:

Från Afghanistan/ Tolkar och lokalanställda kan landa i Sverige redan till helgen till sidans topp

En del av tolkarna och lokala ambassadanställda kan flygas ut ur Afghanistan redan till helgen - och de får söka asyl i luften på väg till Sverige.

I dag informerade Migrationsverket och flera S-ministrar riksdagen om den farliga operationen.

- Regeringen har väntat tills det i princip är för sent, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Försvarsmaktens Herkulesplan flögs ner i måndags och står nu redo i ett land i den afghanska närregionen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns en planering i Sverige för att transportplanet kan komma att landa på Arlanda i helgen - lastat med personer som samarbetat med svenska myndigheter i Afghanistan.

Gruppen kommer till stora delar att bestå av lokalanställda på den svenska ambassaden och i vilken mån försvarets tidigare tolkar kommer att ingå i gruppen är oklart.

För riksdagens socialförsäkringsutskott redogjorde i dag justitieminister Morgan Johansson (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om hur evakueringen ska gå till och kort därefter besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Försvarsmakten utrikes- och försvarsutskotten.

Hemlig grupp ska rädda tolkarna

Under mötet framgick att en grupp tjänstemän från flera olika svenska myndigheter har flugit ner för att hantera olika aspekter av den komplicerade operationen.

- Jag är otroligt stolt och orolig för den svenska personal som kommer att göra detta. Men i nuläget säger jag ingenting om personal från olika myndigheter, var de befinner sig eller antal, säger Mikael Ribbenvik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / AB 21-08-20: Tolken: Inte hört ett ljud från Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Fluchtforschungsblog 21-08-20:

Från Afghanistan/ The EU-Afghanistan Cooperation and a New Afghan Exodus till sidans topp

by Mojib Rahman Atal

The swift collapse of the Afghan government and the Taliban's military takeover came as a surprise for many in the West. The emerging images of people at Kabul airport who desperately try to flee the country show the gravity of the problem that was terribly mishandled by the international community including the EU. This piece discusses the previous EU-Afghanistan asymmetrical relations on migration and Afghan exodus that is likely to occur soon.

The 'Afghan problem and Afghan solution' as the U.S. president, Joe Biden, has repeatedly stated it did not lead to a peace deal but rather to a complete military takeover of Afghanistan by the Taliban. The drastic annihilation of the Afghan security forces after President Ghani left Kabul on Sunday, August 15, came as a surprise not only for the U.S. but also for its allies. The fall of districts and provinces made the Afghan leaders early in June to call on people and local warlords to mobilize and fight against the Taliban in districts and provinces. However, in absence of a national mobilization plan against the Taliban, the militarization of local warlords was perceived by the former President Ashraf Ghani equally risky for the future stability and peace in the country as Taliban's return. The subsequent developments led to a disastrous situation for the Afghans and the international community. Now, an expected exodus threatens, neighboring countries and the EU if the Taliban fail to establish an inclusive government and return to their strict Sharia-based rule exercised in the 90s.

The Asymmetrical EU-Afghanistan Cooperation

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-21:

Från Afghanistan/ Afghanistans grannland förbereder för 100 000 flyktingar till sidans topp

I Afghanistans grannland Tadzjikistan förbereder man sig nu för att ta emot upp emot tusentals flyktingar från Afghanistan.

Tillsammans med bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR och andra FN-organ jobbar Tadzjikistans regering på en beredskapsplan för att ta emot 100 000 flyktingar.

"Det finns ett stort antal människor som är på flykt, fortfarande inne i Afghanistan men vi räknar med att de kommer ta sig över till grannländerna ganska snart", säger EU:s ambassadör i Tadzjikistan, Marilyn Josefsson.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 21-08-21:

Från Afghanistan/ Han är fast i Afghanistan - vågar inte åka till flygplatsen till sidans topp

Wadud flyttade till Sverige 2009 för kärleken. Tolv år senare åkte han tillbaka till sitt hemland Afghanistan för att hjälpa sin covidsjuka bror och mamma. Efter talibanernas maktövertagande är han fast i landet och vågar inte ta sig till flygplatsen.

- Alla är rädda, säger han när SVT pratar med honom från Kabul.

Informationen från Utrikesdepartementet är tydlig: Om du har svenskt pass eller uppehållstillstånd tillsammans med ett annat giltigt pass så finns det platser på flygplan från Kabul, till både Tblisi och Islamabad.

Men att ta sig till flygplatsen, det får man göra på egen risk.

"Att ta sig dit kan vara förenat med livsfara", skriver UD i ett sms som gått ut till personer som skrivit upp sig på svensklistan från Afghanistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-08-21:

Från Afghanistan/ Najeeb från Afghanistan hoppas få stanna i Sverige till sidans topp

Vad som ska hända med de afghaner vars utvisningsbeslut stoppats är inte klart.

Bara två partier öppnar för en amnesti. Men det finns andra sätt att ompröva utvisningsbesluten, enligt en expert DN talat med.

För många av de ensamkommande är livet fullt av oro också för anhöriga som är kvar.

Det är inte i första hand skiftarbetet som håller Najeeb Hussaini, 21, vaken.

- Jag vill inte tänka på det som sker i Afghanistan just nu - jag kan ändå inte göra något. Men jag kan inte sluta tänka. Jag kan inte sova.

Han kom ensam till Sverige 2015, föräldrar och bröder är kvar i Afghanistan. När talibanerna intensifierade sina attacker för drygt en månad sedan lämnade de sitt hem i provinsen Ghazni och tog sig till Kabul. De trodde att det var säkrare där. Najeeb Hussainis röst är låg när han berättar, blicken lugn.

För två månader sedan flyttade han in i en egen lägenhet. Den är 17 kvadratmeter stor och ligger i Södertälje. Där finns en bäddsoffa, en garderob, en tekokare. Att demensboendet han jobbar på ligger i Mörby gör honom ingenting, trots att pendelresan tar över 1,5 timme. Han arbetar natt och slipper rusningstrafiken.

Najeeb Hussainis resa påminner om många andras. Det är en omständlig rutt med skräck, väntan, smugglare han beskriver. Han var tolv år första gången han gav sig av.

Familjen, som är hazarer, bodde i Ghazni, mellan städerna Kabul och Kandahar. Där fanns ingen framtid, bedömde Najeeb Hussainis föräldrar, och säkerhetsläget började försämras. Efter ett misslyckat försök lyckades han ta sig via Turkiet vidare på en gummiflotte till Grekland och in i EU. Därefter norrut. Den riskfyllda resan tog tre månader under hösten 2015 och gjordes med hjälp av smugglare, som för så många andra.

- Men att jag skulle till Sverige visste jag inte förrän jag i princip var här. Vi kom till Tyskland, där någon sa: "stanna inte här". Så vi fortsatte.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Katrineholms-Kuriren ledare 21-08-23:

Från Afghanistan/ Behandlingen av unga afghaner är en politisk fråga till sidans topp

Migrationsverket har gjort bort sig rejält om Afghanistan. Ända in i det sista framhärdade myndigheten i att det var möjligt och rimligt att utvisa människor dit. Trots att man borde ha vetat bättre.

Afghanistans nu avsatta regering har aldrig kontrollerat hela landet. Det har också stått klart i flera år att denna kontroll aldrig skulle upprättas. Normalläget har i stället varit strider, flytande avgränsningslinjer och permanent osäkerhet.

Det relativa lugn och frihet från talibaner, andra extremister och allehanda ligister som rådde i delar av Afghanistan var tillfälligt och villkorat med närvaro av utländsk militär. Dess snara tillbakadragande har dock också varit känt länge. Frågan gällde bara exakt tidpunkt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-24:

Från Afghanistan/ Länderna som tar emot afghanska idrottsflyktingar till sidans topp

Afghanistan är i spillror efter att talibanerna tagit över makten.

Nu gör andra länder sitt för att erbjuda landets idrottare en fristad.

- Ingen ska fråntas drömmen att bli fotbollsproffs, säger italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina enligt Football Italia.

Förra veckan kom vedervärdiga uppgifter i internationell media om att det afghanska damlandslaget i fotboll jagas av talibanerna efter att den terrorklassade organisationen tagit över landet.

Ungefär samtidigt stod det klart den afghanska man som föll från ett amerikanskt flygplan i ett försök att fly landet spelade i landets ungdomslandslag.

Händelserna har det rapporterats om flitigt de senaste dagarna - och nu kliver flera länder fram för att hjälpa de afghanska idrottarna.

50 spelare har evakuerats

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-24:

Från Afghanistan/ Bygger jättemur - för att stoppa flyktingarna till sidans topp

Tusentals människor försöker fly talibanernas skräckvälde.

Nu snabbreser Turkiet en tre meter hög betongmur - för att stoppa dem.

- Våra gränser är omöjliga att passera, säger provinsguvernören Mehmet Emin Bilmez till Reuters.

Skräcken för talibanväldet är stor i Afghanistan. Den senaste veckan har tusentals människor förtvivlat försökt komma med något av evakueringsflygen från huvudstaden Kabul.

De flesta av landets invånare saknar dock såväl pass som visum till andra länder.

För dem återstår oftast bara en flyktväg - att smugglas ut över en landgräns.

De senaste åren har tiotusentals afghaner lyckats ta sig genom Iran till Turkiet som fungerat som språngbräda för den vidare flykten mot Grekland och Europa.

Men nu tycks den glipan hastigt vara på väg att täppas till.

Diken och taggtråd

Människor på flykt möts nu allt oftare av en tre meter hög vit betongmur längs den turkiska gränsen.

I dag täcker muren ungefär en tredjedel av den 54 mil långa gränsen, enligt AP. Men bygget har intensifierats med talibanernas framryckning och maktövertagande. Redan till årsskiftet ska ytterligare 64 kilometer vara klara.

Resten av den bergiga gränsen täcks tills vidare av taggtråd, djupa diken och dygnet runt-patrullerande säkerhetsvakter - allt för att förhindra det av många fruktade inflödet av flyktingar från Afghanistan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet debatt 21-08-26:

Från Afghanistan/ Ta hem konvertiterna som Sverige utvisade till sidans topp

Åtta pastorer: Hårresande att förse talibanerna med kristna att plåga och döda

Representanter för nätverket #rättilltro

Just nu går Afghanistans talibaner från dörr till dörr och begär att få titta på människors mobiltelefoner. Om de där finner en bibel-app eller annat kristet material så för de bort telefonens ägare för avrättning.

Detta rapporterar flera medier, inklusive Washington Post och Daily Express.

Flera av dem som dödas på det här sättet kan ha befunnit sig i Sverige. Konvertitutredningen från 2019 visade att åtminstone 400 afghanska medborgare som har konverterat till kristen tro och blivit döpta i svenska församlingar fick avslag på sin asylansökan från Migrationsverket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 21-08-27:

Från Afghanistan/ "Vilken gud lämnar oss i talibanernas händer?" till sidans topp

22-årige Reza skriver själv om infernot i Kabul. SvD publicerar några av de sms som skickats mellan honom och familjen han bodde hos i Sverige. "Ingenstans är säkert, ingenstans. Jag befinner mig i ett helvete."

Sms:en kommer allt oftare den här sommaren:

I två och ett halvt år bodde Reza i vår familj. Jag lärde känna honom genom jobbet och blev imponerad av hans driv och integritet. Han kom till Sverige som 16-åring, några veckor för sent för att omfattas av gymnasielagen, och bodde här i fyra år. Han blev snabbt bra på svenska, kvalificerade sig för gymnasiet på mindre än två år, började på naturvetenskapliga programmet eftersom han ville bli läkare och "för att det är det svåraste programmet". Han jobbade extra inom vården, försökte fixa magrutor till sommaren och drömde om att ta studenten. Han gjorde allt rätt men fick inget uppehållstillstånd.

Han blev en "ung man utan asylskäl". För oss var han en son och en bror och för många andra en kär vän och en ambitiös elev.

Hösten 2019 utvisades Reza efter att ha suttit i förvar i nära fyra månader. In i det sista hoppades vi att han inte skulle bli insläppt i Afghanistan eftersom de enligt överenskommelsen med Sverige enbart tog emot dem som gick med på att utvisas. Men Reza deporterades ändå och allt rämnade, inte bara för honom. Runt Reza finns vi andra, vi som blivit hans vänner, sett hans potential och hans driv. Låtit honom komma under huden. Förlusten av Reza blir också förlusten av samhällelig tillit. Orkar vi hjälpa igen när nästa person knackar på?

Vi tilläts inte träffa Reza sedan han flyttades till avdelningen för dem som ska utvisas. Dagen innan det chartrade planet lyfte pratade vi i telefon, men vi fick aldrig chans att säga farväl ordentligt. Efter det har vi bara haft kontakt via messenger och sms. Talibanerna fanns redan då överallt och det är farligt att prata utländska i telefonen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-08-28:

Från Afghanistan/ "Ahmad" jobbade för biståndsorganisation - jagas av talibanerna till sidans topp

Afghanske Ahmad jobbade öppet för en svensk hjälporganisation innan talibanerna tog över landet. Nu är han jagad, och blev under flyktförsöket ögonvittne till det blodiga attentatet mot Kabuls flygplats.

Ahmad, som egentligen heter något annat, jobbade tidigare vid en svensk biståndsorganisation i Kabul. Han vittnar om hur talibanerna fått kännedom om hans koppling till den utländska organisationen och flera gånger varnat honom att fortsätta sitt arbete.

- Först skickade de ett meddelande och sedan ett hotbrev. Talibanerna sade till mig att sluta arbeta med utlänningar från väst för att de är "kuffar" - otrogna.

Dold identitet - nya gömställen

Hoten kommer trots talibanernas tidigare löften om att inte utkräva hämnd mot afghaner som arbetat för utlänningar. Enligt en rapport har talibanerna detaljerad information gällande individer som Ahmad, och började söka upp folk bara timmar efter att de intagit Kabul.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-08-28:

Från Afghanistan/ Tiotusentals afghaner uppges fly till Pakistan varje dag till sidans topp

Tiotusentals afghaner tar sig varje dag över gränsen landvägen till Pakistan, enligt uppgifter i pakistanska och internationella medier. Satellitbilder visar en stor ansamling av människor på den afghanska sidan om gränsen som försöker lämna landet. FN:s flyktingorgan UNHCR räknar med att ytterligare en halv miljon människor kommer att fly Afghanistan och uppmanar grannländerna att hålla gränserna öppna.

Enligt ögonvittnen passerar tiotusentals människor passerar gränsen från Spin Boldak i Afghanistan till Chaman i Pakistan varje dag. Satellitbilder från i torsdags, som publicerats av BBC, visar stora människomassor på den afghanska sidan av gränsen. Strömmen av flyktingar uppges ha blivit större de senaste dagarna, när situationen på flygplatsen i Kabul har blivit allt mer kaotisk efter talibanernas maktövertagande och terrorattentatet i torsdags.

- Det har skett en ökning som saknar motstycke av antalet afghaner som korsar gränsen till Chaman. Flyktingarna kommer från olika provinser i Afghanistan, säger en pakistansk hälsotjänsteman till The Guardian.

Liknande vittnesmål förekommer i andra internationella medier. BBC:s reporter rapporterar om kaotiska scener. Människosmugglare uppges hjälpa familjer att ta sig över gränsen, även om Pakistan officiellt inte tar emot flyktingar. Premiärminister Imran Khan har tidigare sagt att gränsen mellan Pakistan och Afghanistan för närvarande ska hållas stängd och det är oklart hur många övergångar som trots det är öppna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 21-08-28:

Från Afghanistan/ Hemma i Halmstad efter mardrömsdygnen i Kabul till sidans topp

Först när planet landade i Islamabad kunde hon andas igen. Hemma i Halmstad med båda barnen välbehållna spelas scener från den dramatiska flykten upp när Nargess Wafa sluter ögonen.

- Till och med i planet från Kabul trodde jag att talibanerna skulle skjuta ner oss, säger hon.

När Nargess Wafa och hennes två barn landade på Arlanda i onsdags var det utan merparten av familjens bagage och med skräckbilder innanför ögonlocken. Men de var välbehållna.

- Det enda jag hade kvar höll jag nära mitt hjärta: våra pass. Utan dem kommer vi aldrig härifrån, tänkte jag.

I efterhand kan det te sig dumt - beslutet att åka till Afghanistan. Men Nargess Wafa ville hem, hem till föräldrarna som precis tillfrisknat från covid-19 och som skulle få träffa det nya barnbarnet för allra första gången. När familjen lämnade Sverige i juli var läget i Afghanistan dessutom relativt lugnt. Nargess häpnade över det Kabul hon mötte.

- Det kändes som att landet hade utvecklats väldigt mycket. Kabul var så fint, folk hade fått råd att bygga hus, kvinnor hade egna företag. Men sedan ...

- Ingen förstod hur fort det skulle gå. Ingen kunde tro att regeringen bara skulle ge upp, överge Kabul på det sätt som de gjorde, säger hon.

"Som att få livet tillbaka"

Den 5 augusti uppmanade UD samtliga svenskar som befann sig i Afghanistan att åka hem - information som aldrig nådde fram till Nargess och hennes familj. Dessutom hade de en hembiljett bokad bara elva dagar senare, den 16 augusti. Men nästan samtidigt som flyget skulle ta familjen hem till svenska västkusten lämnade president Ashraf Ghani landet, talibanerna intog presidentpalatset i Kabul och samtliga flygningar ut ur Afghanistan ställdes in.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Aftonbladet 21-08-28: Evakueringen avslutad - Rahmat var en av de sista att lämna landet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-31:

Från Afghanistan/ Tusentals kvar efter evakueringarna: Folk är desperata till sidans topp

Det sista evakueringsflyget har lämnat Kabul.

Nu måste tusentals utländska och afghanska medborgare försöka hitta egna vägar för att ta sig ut ur landet.

- Det är ett väldigt oklart läge, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på FOI.

Efter terrordådet på Kabuls flygplats har land efter land nu avslutat sina evakueringar vid Kabuls flygplats. Under söndagen flög USA ut med de sista civila.

Totalt har omkring 113 500 evakuerats från flygplatsen i Kabul, enligt amerikanska myndigheter. När flygplatsen stänger ner lämnar länderna tusentals - både egna och afghanska medborgare som planerats att tas ut - kvar i Afghanistan.

- Det var ju otroligt många som aldrig lyckades ta sig in under tumultet på flygplatsen. Nu försöker de ta sig ut på andra sätt, men det är ett väldigt oklart läge, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Storbritannien fick ut 14 500 personer men uppskattar att 3 500 afghanska medborgare som skulle evakueras är kvar, enligt Reuters. USA som evakuerat 5 400 säger att 300 amerikaner fortfarande är i landet.

Sverige hade fått ut 1 100 personer när evakueringen avslutades i fredags, ungefär lika många som Norge och Danmark. Hur många som tros vara kvar har UD ingen information om.

"Måste öppna flygplatsen"

Vad som väntar dem som är kvar är svårt att sia om, men för många kommer det nu bli svårt att ta sig ut ur landet. För svenskar och andra utländska medborgare handlar det framför allt om att hitta en möjligt resväg hem.

Talibanerna säger att de är redo och har förmåga att ta över flygplatsen från amerikanerna från den 1 september, men om de öppnar upp för flygtrafik direkt är osäkert. Turkish airlines har planerade flighter från 3 september.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / AB 21-09-01: Riskfyllda resor när Kabuls flygplats stängts (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-08-31:

Från Afghanistan/ En halv miljon människor kan fly Afghanistan till sidans topp

Tiotusentals människor tar sig dagligen landvägen från Afghanistan till Pakistan och före årets slut kan upp till en halv miljon människor ha lämnat landet. Dessutom är miljoner människor på flykt inom Afghanistan.

Efter evakueringarna från flygplatsen i Kabul väntar en stor humanitär kris, varnar FN.

Miljoner människor var redan på flykt i Afghanistan, och under talibanernas offensiv och övertagande av makten har situationen förvärrats snabbt.

Antalet människor som dagligen tar sig över gränsen från Spin Boldak i Afghanistan till Chaman i Pakistan har ökat från runt 6 000 till 20 000 den senaste tiden, enligt vittnesuppgifter till The Guardian. Pakistan är det land som de senaste decennierna, tillsammans med Iran, har tagit emot allra flest flyktingar från grannlandet. I de två länderna bor över två miljoner afghaner.

Fler alternativ

Den 23 augusti hade över 550 000 afghaner tvingats lämna sina hem dittills i år, enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Före årets slut kan ytterligare upp till en halv miljon människor ha flytt från landet, enligt rapporten. Därför behövs fler alternativ till bosättning, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi, som i ett uttalande uppmanar fler länder att vara med och dela det "humanitära ansvaret".

"Flygevakueringarna från Kabul kommer att avslutas inom några dagar, och tragedin som har utspelat sig kommer inte längre att vara lika synlig. Men det kommer fortfarande att vara verklighet varje dag för miljoner afghaner. Vi får inte vända ryggen till", säger han.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

UNHCR 21-08-09: Afghan refugees reach Iran as violence escalates (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-08-27:

Från Afghanistan/ Studio DN 27 augusti: Så vill EU-ledarna slippa afghaner på flykt till sidans topp

Inom EU markerar medlemsländerna att de har förstått vidden av talibanernas maktövertagande, och gör allt för att evakuera sina egna från Afghanistan. Samtidigt finns inom EU en stark och uttalad ovilja mot att tvingas hantera ett stort antal afghanska flyktingar.

I Studio DN berättar EU-korrespondent Pia Gripenberg om hur EU har reagerat på utvecklingen, och hur man ska förhindra ett nytt 2015.

Sverige utvisade till Afghanistan så sent som i början av sommaren, ett stopp infördes i mitten av juli. Hur har det sett ut i övriga länder?

(...)

Lyssna till podden (Extern länk)

EU-kommissionen 21-08-24: Statement by President von der Leyen at the joint press conference with President Michel following the G7 leaders' meeting on Afghanistan via videoconference (Extern länk)

Europeiska unionens råd 21-08-31: Uttalande: "fast beslutna att effektivt skydda EU:s yttre gränser" (Extern länk)

AYS 21-09-01: Shameful statement from extraordinary council meeting on Afghanistan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210808:

SvT Utrikes 21-07-21:

Även Norge stoppar utvisningar till Afghanistan till sidans topp

Även Norge stoppar tills vidare utvisningar till det krigshärjade Afghanistan, enligt ett beslut från Utlendingsdirektoratet (UDI) och Utlendingsnemnda (UNE).

I ett pressmeddelande uppger de att orsaken är den eskalerande konflikten mellan talibanrörelsen och den afghanska regeringen, som medför ett förvärrat säkerhetsläge i landet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Elena legal update 21-07-23: France: Security situation not to warrant refugee status (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Radio Sweden 21-07-29:

Från Afghanistan/ Afghanska medborgare som ska utvisas får lämna låsta lokaler till sidans topp

Vissa personer som ska utvisas till Afghanistan har suttit inlåsta i Migrationsverkets lokaler. Men nu får de lämna lokalerna. Det är för att alla utvisningar till Afghanistan är stoppade.

En människa som inte längre får vara i Sverige kan bli inlåst i förvar. Det är låsta lokaler som myndigheten Migrationsverket tar hand om. En person kan sitta i förvar om det finns en risk att den gör det svårt att genomföra sin utvisning ur landet. Genom att till exempel gömma sig från myndigheterna.

Reza, som egentligen heter något annat, har suttit i förvar i åtta månader efter att han inte fick godkänt på sin asylansökan. Han ska därför utvisas till Afghanistan, men tills dess behöver han inte vara inlåst längre. Han säger att det kändes bra när han skulle packa sina saker och lämna förvaret. Men när han kom ut kände han sig ledsen. Han hade inga pengar eller något eget hem.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Gävleborg 21-07-30: Trots utvisningsstopp: Två afghanska medborgare kvar i förvar i Gävle (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 21-07-29:

Talibaner rycker fram - kan bli flyktingvåg till EU till sidans topp

Tusentals afghaner flyr varje dag när talibanerna erövrar provins efter provins och de sista amerikanska soldaterna lämnar landet i september. "EU måste agera nu", manar Österrikes regeringschef Sebastian Kurz.

Framför passkontoret i Kabul ringlar sig långa köer av afghaner. De kommer under morgontimmarna och väntar 10-12 timmar på att äntligen få ett pass, som är nyckeln till att lämna våld och osäkerhet bakom sig. Varje dag kommer upp till 8 000 personer.

För många är det ett sätt att gardera sig inför ett maktövertagande av talibanerna. Redan nu kontrollerar talibanerna stora delar av landet och väntar på att inta viktiga städer som Kunduz, Kandahar och till slut kanske också huvudstaden Kabul.

Andra är redan på väg. Till Tadzjikistan flyr varje dag uppskattningsvis 1 000 afghaner. Turkiska journalister rapporterar också om tusentals flyktingar vid gränsen till Iran som i långa kolonner marscherar västerut.

När tidningen Bild häromdagen träffade människor som köade framför passkontoret i Kabul var det många som berättade om våldet på landsbygden, minorna och överfallen som de flytt från.

- Jag är livrädd. Säkerhetsläget är katastrofalt. Jag vill först till Turkiet och sedan till Tyskland, berättade 22-åriga Mahamdula.

Förenta nationernas flyktingkommissariat UNHCR varnade häromdagen för en "flyktingkatastrof" och uppskattade att 270 000 personer flytt inom landet sedan början av året. Totalt har därmed 3,5 miljoner afghaner lämnat allt bakom sig och sökt skydd i andra delar av landet.

En FN-rapport som publicerades i måndags visar att antalet civila som omkommit har ökat dramatiskt sedan de amerikanska trupperna och koalitionen av internationella styrkor började sin reträtt i början av maj. Bara i maj och juni dog 783 civila.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / AB 21-07-23: Tadzjikistan rustar för afghansk flyktingström (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-04: Allt fler tvingas fly internt i Afghanistan (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-02: Svenska Afghanistankommittén: "Riskerar att bli det nya Syrien" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-01:

Från Afghanistan/ Omvärlden måste förbereda för fler flyktingar från Afghanistan till sidans topp

När talibanerna rycker fram borde de länder som deltog i kriget ta ett ansvar för människorna de stred för och inte bara se på om de tvingas på flykt, säger migrationsexperten Gerald Knaus, initiativtagare till flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet 2016

EU har inte förmåga att lösa problemet, anser Knaus som efterlyser en koalition av villiga och jämför med situationen efter Vietnamkriget.

Efter USA:s uttåg gav sig hundratusentals vietnameser av i båtar under svåra umbäranden, tills en internationell överenskommelse nåddes om tillfällig asyl i grannländerna och vidarebosättning i flera västländer. Det ser Knaus som en möjlig strategi nu också.

- Mycket snart kan det komma ett läge när många afghaner måste lämna sitt land och det behöver omvärlden förbereda sig på, säger migrationsexperten Gerald Knaus, i en intervju i tyska public service kanalen Deutschlandfunk.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-02: Migrationsverkets chef: Läget kan få fler att söka sig till Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 21-08-03:

Från Afghanistan/ "Jag hör talibanernas skott från mitt rum" till sidans topp

Flera stora afghanska städer har attackerats av talibanerna de senaste dygnen.

En av de värst drabbade städerna är Herat, där islamisterna bland annat tog kontroll över flygplatsen. Josef Moradi, som utvisades från Sverige 2017, lever mitt i kaoset.

- Talibanerna är nära nu. Jag kan höra explosionerna och skottlossning från mitt rum, säger Josef Moradi när SvD når honom på telefon.

Värst är det på kvällar och nätter. När striderna är som mest intensiva är det omöjligt att sova, berättar Josef Moradi vidare.

- Jag ligger vaken och lyssnar. Det känns väldigt otäckt.

Samtalet bryts gång på gång. Varken elförsörjningen eller internet fungerar särskilt väl i Herat just nu, konstaterar Josef Moradi.

Sedan USA i våras meddelade att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan senast i början av september, har talibanerna dragit igång en våldsam offensiv. Närmare två tredjedelar av landet beräknas nu, helt eller delvis, vara kontrollerat av islamisterna.

Men allt handlar inte om vapenmakt. En viktig del av rebellernas krigföring går ut på att ta kontrollen över landets infrastruktur.

Flera kraftstationer och telemaster har sprängts, vilket gör att folk i bästa fall har tillgång till el ett par timmar per dag, berättar Josef Moradi. Sedan en tid tillbaka kontrollerar talibanerna även gränsövergångarna till grannländerna Iran och Turkmenistan. Och i slutet av förra veckan tog de temporärt över stans flygplats.

Herat ligger i västra Afghanistan, nära gränsen till Iran, och har historiskt sett utgjort en viktig knutpunkt för kultur och handel mellan Centralasien, Mellanöstern och Indien. I norr breder den centralasiatiska stäppen ut sig, i öster reser sig bergskedjan Hindu Kush och i söder börjar vägen mot Kandahar, Afghanistans näst största stad som precis som Herat varit hårt ansatt av talibanerna de senaste dagarna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Radio Sweden 21-08-03:

Från Afghanistan/ Tolkar som har jobbat för Sverige är oroliga för sin säkerhet till sidans topp

Det finns många människor i Afghanistan som har jobbat för Sverige. Ungefär 20 afghaner har fått uppehållstillstånd i Sverige efter att de har jobbat för den svenska militären. De har bland annat jobbat som tolkar. Men flera personer fick inte uppehållstillstånd och är nu oroliga för sin säkerhet.

USA:s och andra länders militär lämnade Afghanistan för ungefär en månad sedan. Sedan dess har talibanerna tagit kontroll över stora delar av Afghanistan. Nu är många personer som har jobbat för andra länder rädda att talibanerna kommer att döda dem.

I veckan har USA hämtat flera hundra personer i Afghanistan. Det är personer som har jobbat åt deras militär, till exempel tolkar. Men det finns alltså flera personer som har jobbat för Sverige som är kvar i Afghanistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-03: Tolkar som jobbat för Sverige fruktar repressalier från talibanerna (Extern länk)

TT / AB 21-07-23: USA vill hysa afghanska tolkar på militärbaser (Extern länk)

TT / AB 21-08-06: Minister: Danmark bör ta emot afghanska tolkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-08-03:

Från Afghanistan/ Oppositionen: Ge afghanska tolkar asyl till sidans topp

Oppositionen i riksdagen är mycket kritisk till att regeringen inte agerar för att låta de tolkar som arbetat för den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan beviljas asyl i Sverige.

+ "Jag skäms å Sveriges vägnar, när jag läser om hur andra länder agerar, medan Sverige sitter med armarna i kors," säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

+ Även Moderaterna och Kristdemokraterna vill att tolkarna ska kunna komma till Sverige. "Det borde vara en självklarhet att vi gör samma sak som Amerika, som Storbritannien, som Tyskland - se till att få hem de här tolkarna,"säger Mikael Oscarsson, KD:s ledamot i försvarsutskottet.

"Dessa tolkar har tjänstgjort, sida vid sida, med svenska soldater, och lika lite som vi skulle överge våra veteraner, kan vi överge dessa tolkar," säger Nyamko Sabuni.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-03: Ribbenvik: Man kan inte söka asyl från hemlandet (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-04: Morgan Johansson: "Brott mot grundlagen om regeringen agerar för tolkarna" (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-04: Danska militärer kräver säkerhet för afghanska tolkar (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-05: Peter Hultqvist: Varje asylärende unikt (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-05: Femton lokala tolkar kvar i Afghanistan (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-08-05: Rådman: Regeringen kan låta tolkarna komma som kvotflyktingar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sundsvalls Tidning debatt 21-08-05:

Från Afghanistan/ Stoppa utvisningarna - risker och hot väntar dem som återvänder till sidans topp

Afghaner flyr i tiotusental undan talibanernas avancemang. Grannländerna förbereder sig på att ta emot kanske miljontals flyktingar.

Sverige har tillfälligt stoppat utvisningarna med hänvisning till säkerhetsläget. När Migrationsverket anser det säkert att återvända avser man att återuppta utvisningarna. De människor som redan bott i vårt land i nästan sex år får fortsätta att våndas.

Ingen vet när och hur striderna i Afghanistan slutar. Fred betyder inte att allt är frid och fröjd. Om talibanerna tar makten, som mycket tyder på, kommer kvinnornas rättigheter att inskränkas. Minoriteterna, speciellt den hazariska, kommer att få det svårare. Alla de som i Sverige lämnat islam eller kommit ut som homosexuella riskerar livet. Bara att ha bott i Europa kan innebära en risk.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 21-08-05:

Från Afghanistan/ Hultqvist om tolkarna som blir kvar: "Fastlagda regler" till sidans topp

Den internationella insatsens avveckling i Afghanistan har lett till eskaleringen av våldet i landet, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Men medan USA och andra länder evakuerar de afghaner som hjälpt till under militärinsatsen, så ligger den svenska linjen fast.

- De regler som är fastlagda är också de som gäller, säger Peter Hultqvist, försvarsminister.

Medan den internationella insatsen i Afghanistan avvecklas så har talibanerna vunnit mark. Strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor rasar nu på flera håll i landet och i tisdags utförde talibanerna en attack mot den afghanske försvarsministerns residens i Kabul.

- Det vi upplever nu är en konsekvens av utmarschen, säger Peter Hultqvist.

Är det då rätt att Sverige drar sig tillbaka?

- Vi har agerat tillsammans med det internationella samfundet, och vi är en liten nation i det här stora sammanhanget. Vårt bidrag i slutskedet var inte särskilt omfattande heller. Vi har hela tiden klargjort att vi kommer agera som övriga gör, säger han och fortsätter:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / AB 21-08-05: Regeringen: Afghantolkar fråga för myndigheter (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio 21-08-06:

Från Afghanistan/ Samir släppt från förvaret: "Vet inte var jag ska ta vägen" till sidans topp

I polisregion Väst finns 15 personer som släppts ur Migrationsverkets förvar sedan alla utvisningar till Afghanistan stoppades i mitten på juli, enligt gränspolisen.

Samir som kom till Sverige 2015 som 14-åring är en av dem. Han blev först lättad, men insåg att han skulle behöva sova på gatan.

"De blev dödade med Kalashnikov mellan benen. Och ingen kunde begrava dem, för att de var rädda för talibanerna" berättar han om läget i Afghanistan.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-08-06:

Från Afghanistan/ UD uppmanar svenskar att lämna Afghanistan till sidans topp

Utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet. Anledningen är att säkerhetsläget ytterligare har försämrats. Uppmaningen gäller från och med torsdagen.

Sedan USA och Nato börjat dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan har talibaner tagit kontroll över stora delar av landet. UD bedömer att risken för våld i landet är ytterst hög vad gäller väpnade attacker och bombattentat.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Utrikesdepartementet 21-08-05: Afghanistan - avrådan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

Katrineholms-Kuriren ledare 21-07-13:

Från Afghanistan/ Niklas Otto Olsson: Politiker ska inte strunta i verkligheten till sidans topp

Med amerikanernas uttåg ur Afghanistan breder talibanernas våld och förtryck ut sig. Detta borde vara skäl nog att stoppa utvisningarna till landet.

De närmaste tre månaderna kommer Afghanistan inte att ta emot medborgare som tvångsutvisas dit. Det meddelade landets departement för flyktingar och återvändande i lördags. Afghanistan vänder sig särskilt till EU-länderna och andra europeiska länder om att upphöra med att försöka utvisa afghaner till landet under perioden.

När uppgifterna nådde svenska medier och politiker var reaktionerna inte sena. Från Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard föreslogs det att Sverige ska frysa bistånd till länder som inte tar emot sina medborgare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-07-16:

Från Afghanistan/ Alla utvisningar till Afghanistan stoppas till sidans topp

Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Afghanistan med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet.

- Beslutet gäller med omedelbar verkan och gäller tillsvidare, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.

Det redan svåra säkerhetsläget i Afghanistan har snabbt förändrats under de senaste månaderna. Samtidigt är informationen om den pågående situationen i landet svårbedömd, då den snabbt förändras och händelseutvecklingen sker över en stor del av landet.

Det uppger Migrationsverket, som med anledning av situationen har beslutat att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Radio Sweden 21-07-16: Sverige stoppar utvisningar till Afghanistan (Extern länk)

Sveriges Radio Dalarna 21-07-16: "Väldigt glad" - Borlängebon Shahvali om stoppade utvisningar till Afghanistan (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-07-16: Mustafa: Nu kan jag känna mig lite tryggare (Extern länk)

Sveriges Radio Gävleborg 21-07-16: Hekmat Katebsada är lättad sedan avvisningarna till Afghanistan stoppats (Extern länk)

Sveriges Radio Värmland 21-07-16: Hadis: "Äntligen har de förstått hur farligt det är i Afghanistan" (Extern länk)

Sveriges Radio Godmorgon Världen 21-07-18. Talibanerna tar över allt mer i Afghanistan (Extern länk)

Sveriges Radio Västmanland 21-07-19: Utvisningar till Afghanistan stoppas: En tillfällig lättnad (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT 21-07-16:

Från Afghanistan/ Morgan Johansson (S: "Följer utvecklingen noga" till sidans topp

I dagsläget berörs cirka 7 000 personer i Sverige av Migrationsverkets beslut att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

- Jag undrar vad regeringen har för plan för att hantera alla som inte kommer att kunna utvisas. Både personer som har dömts för brott och personer som har fått nej på sin asylansökan. Våra förvar är redan överfulla och risken är att många som inte borde vara på fri fot kommer att bli det, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Johansson: Svårbedömd påverkan på asylmottagningen

Migrationsminister Morgan Johansson (S) påpekar i en skriftlig kommentar att Migrationsverket gör sin bedömning efter en analys av olika informationskällor, och att läget i Afghanistan försämrats avsevärt den senaste tiden.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre 21-07-17:

Från Afghanistan/ Oklarheter gällande stoppade utvisningar till Afghanistan till sidans topp

Efter att talibanerna tagit över stora delar av Afghanistan, och att säkerheten därmed inte kan garanteras, har Migrationsverket beslutat att tillfälligt stoppa utvisningar till landet. Men vad beslutet betyder i förlängningen står inte klart.

- Det är såklart glädjande att de akut stoppat att verkställa utvisningsbesluten. FARR har krävt i många år att tvångsutvisningar till Afghanistan inte ska ske över huvud taget, säger Sanna Vestin vice ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

Men afghaner i Sverige kan ändå inte känna sig trygga menar hon.

Situationen i Afghanistan har under den senaste tiden blivit allt mer alarmerande. Talibanerna invaderar allt fler distrikt och har tagit kontroll över stora delar av landet. För bara ett par dagar sedan ska talibanerna ha erövrat en av de viktigaste gränsövergångarna i landet, Spin Boldak, enligt egna uppgifter - som även pakistanska säkerhetskällor bekräftar, enligt AFP.

Spin Boldak som ligger i södra Afghanistan och gränsar mot den pakistanska provinsen Baluchistan, där talibanledare har haft sin bas i decennier och det område där heroin smugglas ut över världen från Afghanistan.

Allt detta sker samtidigt som USA:s militär är i full gång med att lämna landet.

Vädjat till Sverige

Det upptrappade våldet har lett till att Afghanistan vädjat till Sverige och andra europeiska länder att inte skicka tillbaka afghanska medborgare.

- Det här har upprepats flera gånga tidigare under olika perioder, att ansvariga i Afghanistan har bett västländer att stoppa utvisningar när det varit svårt att ta ansvar för de som skickas tillbaka. Att det sker åtminstone nu när det sker så illa ut i Afghanistan är såklart bra, säger Sanna Vestin.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-07-12:

Från Afghanistan/ Finland stoppar avvisningar till Afghanistan till sidans topp

Innan en ny utredning av säkerhetsläget i Afghanistan har slutförts kommer inga afghanska migranter att avvisas från Finland, meddelar finländska Migrationsverket.

Fram till att den nya utredningen har färdigställts kommer heller inga asylsökande afghaner att få avslag på sina ansökningar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210701:

OpenDemocracy 21-06-24:

Från Afghanistan/ Nassim Majidi on telling the stories on the migration trail to Europe till sidans topp

Majidi's think tank has spoken to Afghan migrants and their families back home about their experiences, fears and aspirations, choices, compromises and sacrifices

Nassim Majidi, an Iranian-French migration expert, is the co-founder of the Kabul-based Samuel Hall think tank, which "conducts research, evaluates programmes and designs policies in contexts of migration and displacement".

Here, Majidi talks to openDemocracy reporter Preethi Nallu about the impact of migration on Afghanistan refugees and their families back home, as well as solutions for successful reintegration.

Preethi Nallu: Your latest research in Afghanistan builds on your longitudinal study of Afghans on the migration trail to Europe. Could you explain how your research has evolved over the years?

Nassim Majidi: At Samuel Hall, we wanted to go beyond static accounts or discussions of migration flows, and comprehensive narratives. We wanted to follow an oral history method, where we would record interviews between our Afghan researchers, as the informed interviewers and Afghan migrants with personal experience of the events we wanted to study.

In 2016, our team at Samuel Hall came up with a simple idea: talk to Afghans travelling from Afghanistan to Iran, Turkey, Greece, and into Europe, through our Kabul office and our Afghan colleagues - a conversation by Afghans with Afghans along the migration trail. The aim would be to talk to them about their experiences, fears and aspirations, choices, compromises and sacrifices, but also what they learned through their migration journey.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Dagens Nyheter debatt 21-06-14:

Från Afghanistan/ Återvändare i Afghanistan vill tillbaka till Sverige till sidans topp

Migrationsforskare: De flesta som inte fått asyl i Sverige och därför återvänt till Afghanistan och Irak lever under miserabla förhållanden.

En majoritet av dem planerar att återmigrera till Sverige eller till något annat EU-land. Det redovisar vi i vår nya rapport, baserad på intervjuer med hundra återvändare, skriver André Asplund, Constanza Vera Larrucea och Henrik Malm Lindberg, Delmi.

En av de viktigaste frågorna inom migrationspolitiken gäller de som inte får stanna i Sverige. Få inom denna grupp återvänder till hemlandet och ännu färre gör så frivilligt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Forbes 21-06-14: What happens when rejected asylum seekers are sent back (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Svenska Dagbladet debatt 21-05-22:

Från Afghanistan/ "Allt mer orimligt att utvisa till Afghanistan" till sidans topp

Med hänsyn till den svåra situationen i Afghanistan bör samtliga utvisningsbeslut inhiberas i väntan på ett nytt rättsligt ställningstagande. Det skriver debattörer från Håll ihop Sverige.

Migrationsverket har ansvar för att bedöma säkerheten i länder dit asylsökande som fått avslag skall utvisas. I veckan ändrade myndigheten snabbt sin bedömning av säkerhetsläget i Gaza så att inga utvisningar dit kan verkställas. Trots den allvarliga utvecklingen i Afghanistan det senaste halvåret gör Migrationsverket bedömningen att det inte finns några hinder att sända tillbaka människor dit. Deras rättsliga ställningstagande daterar från juni 2020. Detta ställningstagande var orimligt för ett år sedan och är än mer orimligt i dag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-05-22:

Från Afghanistan/ Mustafa ska utvisas till Afganistan: "Allt jag har finns här till sidans topp

Efter nästan sex år i Sverige ska Mustafa utvisas till Afghanistan.

Han befarar att han kommer dödas för sin kristna tro - men Migrationsverket håller inte med.

Nu har han tre veckor på sig att ta farväl av sina två svenska familjer.

Mustafa har fast jobb som snickare. Han har skaffat sig en dubbel uppsättning föräldrar, vars barn betraktar honom som sin bror. Han pratar svenska och är en aktiv medlem i Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan.

Det var snart sex år sedan Mustafa tog sig över Medelhavet på en liten båt ämnad för fyra tillsammans med ett trettiotal andra personer. Flera av dem miste sina liv. Mustafa överlevde. Men mötet med döden skulle förändra honom.

- Jag var så rädd. Och på min resa kände jag att något saknas i mitt liv. En kraft, att känna kraften. Jag visste inte till vem, men jag bad. Jag bad till en okänd Gud, jag vill hitta dig. Det var första gången jag hade den känslan, säger Mustafa.

- Hela mitt liv hade jag varit trolös, och från åtta års ålder blev jag hotad och slagen för det.

Att leva i det fundamentalistiska samhälle han växte upp i, och inte kunna acceptera det, var farligt. Mustafa levde under ett ständigt dödshot.

- Min släkting visade mig videos på människor som straffas till döds för att de inte följer Islams regler. På människor som slaktas med knivar. Jag var ett barn. Mina föräldrar bestämde att jag skulle smugglas från Afghanistan.

Hans familj var också hotad, och är inte heller dem är kvar i landet. Han tappade kontakten med dem för snart fyra år sedan och vet inte om de lever eller om de är döda.

- Jag har ingenting i Afghanistan, ingen som jag känner. Jag kan inte gå tillbaka till mina släktingar, jag kommer att dö. Jag vill ju dö här. Jag vill leva här. Med min familj och mina syskon, här i mitt hemland.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Jönköping 21-05-23:

Från Afghanistan/ Mustafa får inte stanna i Sverige - har väckt starka reaktioner till sidans topp

Efter nästan sex år i Sverige ska Mustafa från Jönköping utvisas till Afghanistan.

Det har väckt reaktioner från flera håll, och i ett öppet brev till migrationsministern riktar pastorn David Hjelmqvist från Jönköping skarp kritik mot beslutet, något som fått väldigt stor spridning i sociala medier.

Mustafa tvingades fly från Afghanistan på grund av att han var trolös, något som är förknippat med livsfara där.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.