fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Återvandring

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220607:

Aftonbladet debatt 22-06-04:

Återvandring krävs för att lösa utanförskapet till sidans topp

Jimmie Åkesson, Ludvig Aspling (SD)

I decennier har Socialdemokraterna brunmålat en av de viktigaste åtgärderna för en fungerande migrationspolitik - återvandring.

Nu, när det rör ukrainska kvinnor och barn på flykt från ett krig i vårt närområde, har regeringen dock vaknat till liv och vill vidta åtgärder för att få dem att vända hem.

Men när det gäller hundratusentals ointegrerade somalier, afghaner och syrier är tystnaden kompakt. Det är naturligtvis orimligt.

Sedan 2010 har Sverige beviljat över 1,2 miljoner uppehållstillstånd, motsvarande mer än ett helt nytt Stockholm. Arbetslösheten är nästan fem gånger högre bland utrikes födda jämfört med inrikes födda.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Aftonbladet 21-12-17:

Splittring kring budgetpost om bistånd - SD vill locka med 400 000 kronor till sidans topp

I högeroppositionens budget fick Sverigedemokraterna in vad man själva beskriver som "återvandringsmiljarden".

I SD diskuterar man nu idéer som återvandringskontor, uppsökande verksamhet och en återvandringsersättning på 400 000 kronor - men de tre partierna bakom budgeten är splittrade i frågan:

- Det är inte en återvandringsmiljard om vi börjar i den änden. Det är en återuppbyggnadsmiljard, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Internt ser man i SD avsnittet om återvandring som en av segrarna i förhandlingarna med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Partiet har under många år velat driva på frågan om återvandring och när Aftonbladet pratar med ledande SD-politiker nämns ersättningar på 400.000 kronor till den som som lämnar Sverige och lovar att inte komma tillbaka, som det främsta verktyget.

"Mer attraktivt"

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt vill inte nämna någon specifik summa men bekräftar att man vill se en höjning av de 40 000 kronor per familj i kontantbidrag som i dag erbjuds av Migrationsverket till återvandrare.

- Det tror jag kan vara ett sätt. Att höja det och göra det mer attraktivt, säger han.

Andra förslag som diskuterats i SD är lokala återvandringskontor, att inrätta ett återvandringsdepartement, och uppsökande verksamhet, som Jimmie Åkesson nämnde när han fick frågor av Sveriges radio.

- Jag utesluter inte att det i vissa fall skulle kunna handla om att man också söker upp människor som inte har funnit sin plats i Sverige, sa han i sändningen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna styr nu med budgetförslaget delar av statsminister Magdalena Anderssons politik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

SvT Nyheter 21-11-26:

Jimmie Åkesson (SD) om återvandringsförslaget: "Bygger på frivillighet" till sidans topp

Sverigedemokraterna inledde på onsdagen sina landsdagar i Karlstad. Partiet ska bland annat ta ställning till ett förslag om att skapa ökade möjligheter för invandrare att återvända till sina tidigare hemländer.

- Den återvandring vi ska diskutera bygger helt på frivillighet, att man vill återvända, säger partiledare Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Sverigedemokraterna står som en av de klara vinnarna efter de turbulenta dagarna i riksdagen. Enligt Jimmie Åkesson var budgetomröstningen en av de största framgångarna i partiets historia.

- Det har varit kaotiskt men sakpolitiskt en väldigt framgångsrik vecka, säger han.

- Det här är första gången som vi faktiskt får igenom tung politik. Vi är med och påverkar statens budget, det är klart att det är det största.

"Vill ha strikt miniminivå"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

TT / AB 21-11-26: SD-strid om storlek på återvandring (Extern länk)

Dagens Arena 21-12-03: Jimmie Åkesson bör avkrävas en förklaring av hur den "uppsökande verksamheten" ska gå till. (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-11-26:

Ministern om nya budgeten: 1 miljard till återvandring till sidans topp

Den nya högerbudgeten innebär att 1 miljard kronor av biståndet läggs på återvandring.

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) kallar det för en förtäckt budgetpost.

- Här har vi ett bevis på vad Sverigedemokraterna vill med biståndet - att göra sig av med invandrare från Sverige.

I onsdags klubbades Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag i riksdagen. I budgeten läggs 1 miljard kronor av biståndsmedlet på "återuppbyggnad av krigshärjade länder för att möjliggöra för människor att åter bo och leva i trygga samhällen och bidra till dess tillväxt."

Enligt biståndsminister Per Olsson Fridh är det en förtäckt budgetpost för återvandring.

- Det här är en politik som syftar till en återvandring från Sverige och tillbaka till krigshärjade länder.

Olsson Fridh anser att det är stor skillnad på att återvända och att återvandra. Att återvända till sitt hemland är en mänsklig rättighet som han ser positivt på. Att återvandra är påtvingat av staten där man skickar människor ut ur Sverige.

Återvandring viktigt för SD

Ingenting av detta framgår i skrivelsen. Vad grundar du det på att pengarna ska användas så?

- Det är det som Sverigedemokratiska företrädare är ute och säger. Jimmie Åkesson sa det inför deras landsdagar i SVT i morse.

I inslaget som Olsson Fridh hänvisar till säger Åkesson att återvandring är viktigt för att minska invandringen till Sverige. Han understryker dock att det ska ske frivilligt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.