fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Tvångsmedel, hot och deportationer

Förvarstagande och uppsikt

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 200521:

Sveriges Radio Ekot 20-04-26:

Oro för smittspridning i Migrationsverkets förvar till sidans topp

Som Ekot rapporterat tidigare så har utvisningarna från Sverige minskat kraftigt på grund av coronaviruset, och många har släppts från Migrationsverkets förvar. Men ungefär 300 personer sitter fortfarande kvar i förvar i väntan på utvisning. Och där finns nu en oro för risken att drabbas av covid-19.

- Det är katastrof här. Det finns 30 personer här, på varje rum fyra, säger Sheref, en av de intagna på förvaret i Kållered utanför Göteborg.

Han är orolig för att bli smittad då det är svårt att hålla avstånd till andra. Sheref säger att han, bortsett från besöksförbudet för anhöriga, inte har märkt av några förändringar i rutinerna på förvaret för att minska risken för smittspridning.

- Ingenting alltså. Det är samma sak som innan. Personalen har inga munskydd, de har inga handskar på sig. Ingen skillnad.

Enligt Sheref har man nu inlett en hungerstrejk på Kållereds förvar, och enligt uppgifter från andra förvarstagna pågår det hungerstrejker på flera andra förvar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Kristianstad 20-04-25: Sociala distansen kan inte hållas på förvaren (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Kontext 20-05-10:

Trots corona - folk fortsatt inlåsta på förvar till sidans topp

Samtidigt som myndigheter uppmanar till social distansering under coronapandemin sätts människor i förvar. Här är det omöjligt att hålla avstånd. - Det finns 12 stolar i matsalen, medan vi är 22 personer. Vi delar sovsalar och badrum, berättar en försvarsintagen för Kontext.

På grund av corona-pandemin har det blivit väldigt svårt att röra sig mellan olika länder. Detta gör att tvångsutvisningar har blivit nästintill omöjliga att utföra. Den svenska polisen uppger därför att de har börjat släppa ut personer som sitter i förvar i väntan på utvisning, men det sker på en så kallad individuell basis.

Det innebär att förvaren fortfarande håller igång sin ordinarie verksamhet. Inuti förvaren växer därför den sedan tidigare existerande oron bland de frihetsberövade. På förvaren i Åstorp, Flen, Ljungbyhed och Kållered organiserar de förvarstagna hungerstrejker för att protestera mot att de fortsätter hållas inlåsta.

Möjligheten att placera någon i förvar har varit lagstadgat i Sverige sedan 1914. Det anses vara en administrativ åtgärd, en möjlighet att använda för att kunna verkställa beslut om utvisning. Kanske förklarar detta också valet av namn. Bland synonymerna till ordet förvarfinns skydd, vård, placering på säkert ställe.Men det mjuka som omgärdar institutionens namn skär sig mot de som har upplevt den inifrån.

Z, som väljer att vara anonym på grund av risk för repressalier, är just nu frihetsberövad på förvaret i Ljungbyhed. Han har varit där under de senaste månaderna, efter att ha byggt upp sitt liv i Sverige under mer än 5 års tid. Med anledning av corona har förvaret i Ljungbyhed spärrat av vissa utrymmen för att där kunna isolera de som uppvisar symptom på corona. Z menar dock att åtgärderna som vidtagits inte är tillräckliga.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Flamman 20-05-09:

Inlåst med viruset - "Livet betyder ingenting här inne" till sidans topp

Att sitta inlåst på förvar och vänta på sin egen utvisning innebär i normalfallet alltid oro. Men när en allmänfarlig smitta sprider sig i samhället och polisen menar att utvisningar ska fortsätta så gott det går, vittnar förvarstagna om att de är rädda för sina liv.

I mitten av april dog en man i 60-års åldern av covid-19. Han väntade på sin utvisning och var tidigare intagen på Migrationsverkets förvar i Märsta sedan den 3 mars. Han bekräftades vara smittad den 18 mars, men hur han blev det är enligt Migrationsverket okänt, eftersom intagna är förbjudna att lämna byggnaden. Efter konstaterad smitta släpptes mannen från förvaret, men valde själv att stanna kvar tills han fördes med ambulans till sjukhus den 23 mars, där han avled den 14 april. Mannens död har skapat en stor oro och rädsla på landets förvar.

- Alla blir galna, vi vet inte vad vi ska göra. Vi vet ingenting. De hämtar in folk men kollar inte dem innan de kommer in, berättar Adam, som vill vara anonym, för Flamman.

Adam är förvarstagen på Migrationsverkets anstalt i Flen. Han deltog i en hungerstrejk som utbröt på flera av landets förvar efter att den tidigare förvarstagna 60-åringen avlidit, men som sedan några dagar tillbaka är avblåst. De strejkande krävde att bli släppta med anmälningsplikt så länge coronapandemin pågick.

Förvaren är, liksom fängelser och andra anstalter, platser där många personer rör sig på begränsade ytor, delar kök, datorsalar och andra gemensamma utrymmen. Däremot går personalen in och ut ur byggnaden. Det är med andra ord platser där smitta riskerar att spridas snabbt.

- Om det är större avstånd klarar man sig. Men här är det trångt. Om en person får det kommer alla få det, fortsätter Adam, som suttit i förvar sedan den 26 januari.

Han menar att det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter, att den som inte begått ett brott har rätt att vara fri, och särskilt i en tid där en allmänfarlig smitta sprider sig i samhället.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200426:

Sydsvenskan 20-04-15:

Hungerstrejk på förvaret i Ljungbyhed till sidans topp

Corona-krisen gör det svårt att utvisa människor till andra länder. På förvaret i Ljungbyhed har intagna hungerstrejkat i protest mot att de är inspärrade på obestämd tid.

- Vi kan inte leva här. Det är som ett fängelse, säger Esmat Rezai, 19 år.

Esmat Rezai väntar på att bli utvisad till Afghanistan. Nu har han suttit inlåst på förvaret i Ljungbyhed i nästan tre månader. Han vet inte hur många månader han ska tvingas sitta kvar där.

- Gränserna är stängda på grund av corona. Efter corona ska de kanske deportera mig. Jag vet inte, säger han.

När HD och Sydsvenskan pratar med Esmat Rezai på påskdagen har han hungerstrejkat i över en vecka. Från början hungerstrejkade tjugo personer på förvaret. Enligt Rezai var det då fortfarande flera personer som inte ville äta eller dricka i protest mot att de hålls instängda på förvaret.

- Jag mår dåligt. Jag har ont i magen och jag har ont i mitt hjärta, säger Esmat Rezai.

- Vi är inte kriminella. Men de kan inte deportera oss. Jag vill inte stanna här på förvaret! Jag har varit fyra och ett halvt år i Sverige och jag har inte bråkat med någon.

Hur tänker du att en hungerstrejk ska hjälpa?

- Jag vet faktiskt inte. Men vi kan inte leva här. Det är som ett fängelse, säger Esmat Rezai.

De andra som har deltagit i hungerstrejken väntar också på att bli utvisade till länder som Afghanistan, Irak och Marocko.

Sedan corona-krisen startade har det blivit mycket svårare för gränspolisen att genomföra avvisningar och utvisningar till utlandet. Men i vissa fall går det fortfarande:

- Kriminalvårdens transportenhet jobbar som illrar för att lyckas med det, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TV4 20-04-16: Migrationsverket kan inte genomföra utvisningar: "Går att placera i häktet" (Extern länk)

Blankspot 20-04-19: Hungerstrejken sprider sig till förvar i Göteborg (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 20-04-21: Förvarstagna i Flen kritiserar coronaskyddet - matstrejkar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 20-04-18:

Coronautbrott på Migrationsverkets förvar - en död till sidans topp

Intagna: "Vi är rädda"

En coronasmittad man på Migrationsverkets förvar i Märsta har dött.

Nu larmar boende om stor oro för virusutbrottet på förvaret.

- Vi är rädda, de låter oss vara kvar här inne i stor fara, säger en av de intagna.

En man i 60-årsåldern från Migrationsverkets förvar i Märsta, där asylsökande som fått avslag hålls i väntan på utvisning, har dött efter att bekräftats bära på covid-19.

Mannen bekräftades vara smittad den 18 mars. Enligt Migrationsverket beslutade polisen senare att mannen inte längre skulle hållas kvar i förvar. Men eftersom han var sjuk samt saknade adress och därför inte hade någonstans att ta vägen, erbjöd förvaret i Märsta mannen att stanna kvar.

"Han var dock införstådd med att han kunde lämna byggnaden när han själv önskade" skriver presstjänsten i ett mejl till Aftonbladet, och uppger att mannen blev isolerad från de andra intagna.

Hur han blivit smittad från första början är okänt enligt Migrationsverket - men som intagen på förvaret är det förbjudet att lämna byggnaden.

"Vi kan inte hålla distans från varandra"

Den 23 mars fördes mannen till sjukhus med ambulans efter att ha blivit sämre. Där blev han kvar. Den 12 april informerades Migrationsverket om att mannen dött.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 20-04-25: Sociala distansen kan inte hållas på förvaren (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Blankspot 20-04-23:

Larmet inifrån förvaret: "Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd." till sidans topp

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

På onsdagen i förra veckan meddelade Migrationsverket att en intagen på förvaret i Märsta hade testat positivt för coronaviruset. Mannen i 60-årsåldern blev isolerad från de andra intagna och avled senare på sjukhus.

Händelsen orsakade stor oro på förvaret och intagna larmade om att de inte kunde hålla distans till varandra och att förvaret borde sluta ta in nya personer.

Runt om i Sverige utbröt efter detta hungerstrejker där de intagna krävde att få vänta på att bli deporterade i frihet med anmälningsplikt.

- Jag är inte kriminell, jag har bara ansökt om asyl och kan komma varje dag och anmäla mig bara jag slipper ut härifrån. Jag är så rädd att det ska sprida sig inne på förvaret, säger en av de intagna som vill vara anonym.

Nu svarar Migrationsverket att åtgärder vidtagits, men det är inte tillräckligt menar några av de förvarstagna som också filmat trängseln i datorsalen.

- Vi kan inte hålla avstånd till varandra, säger en annan av de intagna som också vill vara anonym.

Personer som Blankspot talat med berättar att de reagerat på att cheferna i medier pratat om olika åtgärder, medan situationen inne på förvaret förblivit densamma.

- I köket där alla trettio värmer sin mat blir det fortfarande snabbt trångt under den 45 minuter långa lunchen och allt bröd ligger i en påse som alla tar ur. Det finns ingenstans att ta vägen. Om någon hostar på brödet eller fruktskålen, kan det smitta, säger en av de intagna.

Dessutom pekar de på att nya personer fortsätter att komma till förvaret.

- Om en släpps så kommer det in en ny. Vi känner oss rädda för att smittas av nya som kommer in.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200410:

SvT Nyheter 20-04- 04:

Coronaviruset stoppar utvisningar från Sverige till sidans topp

Reseförbud och stängda gränser i coronapandemins spår gör att nästan inga utvisningar går att genomföra. Polisen har nu börjat släppa ut människor som sitter i förvar i väntan på utvisning.

- Det är ett stort problem, säger Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen på Noa.

Migrationsverkets arbete påverkas i stor utsträckning av att coronaviruset sprids över världen. Personer som fått uppehållstillstånd i Sverige och befinner sig utomlands kan inte ta sig in i Sverige på grund av inreseförbudet. Kvotflyktingars resor skjuts också upp.

Samtidigt är det svårt att genomföra utvisningar av personer som ska lämna landet.

- Det sker i väldigt liten omfattning. Vi hade ett fåtal personer förra veckan som utvisades och återvände självmant. Men att tvångsutvisa är väldigt svårt just nu, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket har i dagsläget runt 5 000 så kallade öppna aktiva ärenden, personer som skulle kunna återvända till sina hemländer i dag. Men på grund av stängda gränser i hemländerna och reseförbud som stoppar flygtrafiken kan många av dem inte återvända.

De ärenden som lämnats över till polisen, så kallade tvångsutvisningar, påverkas också.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

PAYK 20-04- 07:

Hungerstrejk på förvaret i Ljungbyhed till sidans topp

Ett tjugotal personer på förvaret i Ljungbyhed har sedan igår hungerstrejkat i protest mot att de hålls fängslade trots att de inte kan bli deporterade.

På grund av coronakrisen kan inte svenska myndigheter deportera flyktingar. Detta har fått intagna på förvaret i Ljungbyhed att hungerstrejka. Målet för dem är att bli släppta.

- Vi är inte kriminella, vi sitter här för att de ska utvisa oss. Nu kan de inte utvisa oss då har de ingen anledning att hålla oss, säger Ahmad, en av personerna som strejkar.

Även situationen kring corona oroar intagna på förvaret i Ljungbyhed.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200324:

Expressen 20-03-18:

Kaos bröt ut på förvaret efter första coronafallet till sidans topp

En person på Migrationsverkets förvar i Märsta har isolerats efter konstaterad coronavirus.

På onsdagen ryckte flera polispatruller ut till platsen efter att stämningen blivit hotfull till följd av sjukdomsbeskedet.

- Det var kaos. Personalen sprang in och ut mellan olika rum och hade masker och handskar på sig, säger en intagen.

På onsdagen meddelade Migrationsverket att en intagen på förvaret i Märsta hade testat positivt för det nya coronaviruset.

Den bekräftat smittade och ytterligare två personer som visat symtom har isolerats, men befinner sig fortfarande på plats.

I ett pressmeddelande står att ansvarig smittskyddsläkare gjort bedömningen att verksamheten kan fortsätta som vanligt.

Efter beskedet att en intagen konstaterats smittad av Covid-19 uppstod en hotfull situation på förvaret. Flera polispatruller ryckte ut till platsen och två anmälningar om våld mot tjänsteman har upprättats efter att intagna uppges ha attackerat personal.

Uppgifter: Äldre man smittad

Enligt uppgifter till Expressen är det en äldre man från Turkiet som har bekräftats vara smittad av coronavirus. Han ska ha varit på förvaret i två veckors tid, med symtom. Mannen isolerades och testades på tisdagen och på onsdagen visade provet positivt för coronaviruset.

- Folk är väldigt oroliga. Personalen är också orolig. Polisen var här förut och det var kaos. Personer sprang in och ut mellan olika rum och hade masker och handskar på sig, säger en intagen på förvaret i Märsta.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 200224:

SvT Nyheter 20-02-19:

Migrationsverket släpper asylsökande ur förvar - efter ny lagtolkning till sidans topp

Migrationsverket har släppt runt 15 personer ur förvar sedan i fredags. Anledningen är en ny lagtolkning - som gör det svårare att ta asylsökande i förvar.

Två domar i Migrationsöverdomstolen har fått Migrationsverket att tänka om när det kommer till att hålla asylsökande i förvar.

Anledningen är att domstolen har gjort en ny tolkning av mottagandedirektivet från EU - som begränsar möjligheten till förvar.

- Det handlar om asylärenden där utvisningsbeslut inte har vunnit laga kraft. Enligt den svenska utlänningslagen finns det möjlighet att hålla en person i förvar om det finns en undanhållanderisk. Nu konstaterade Migrationsöverdomstolen att undanhållanderisken måste vara betydligt mer specifik, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Med undanhållanderisk menas att man bedömer att det finns risk att personen håller sig undan för att försvåra en utvisning eller avvisning.

Omedelbara konsekvenser

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 20-02-19:

Migrationsverket tvingas upphöra med de flesta transporter till sidans topp

Sedan i torsdags transporterar Migrationsverket inte längre förvarstagna, utöver vid transporter som bedöms som riskfria. Detta på grund av att en rättsutredning kommit fram till att personalen inte har rätt att utföra kroppsvisitationer inför transporter. I stället faller nu ansvaret på den överbelastade Kriminalvården.

För ett drygt år sedan tog Migrationsverket över transporterna till och från förvar vid bland annat läkarbesök, verkställning av avvisningar och förhör, och kroppsvisiterade då de försvarstagna.

Utlänningslagen saknade visserligen stöd för kroppsvisitation, men myndigheten lutade sig mot arbetsmiljölagen, enligt källor till SVT Nyheter.

Sedan dess har frågan utretts av juristerna på Migrationsverkets rättsenhet, som kommit fram till att utlänningslagen står över arbetsmiljölagen, och att det saknas lagstöd för visitationer.

3 000 transporter årligen

ST-facket har JO-anmält den ansvarige chefen och i torsdags stoppades transportverksamheten i princip helt. Myndigheten kör nu bara transporter som inte innebär några risker - vilket innebär att det mesta utom frivilliga verkställningar är uteslutna.

I ett dokument från Migrationsverket som SVT Nyheter tagit del av uppskattar myndigheten att runt 3 000 transporter årligen nu kommer att falla på Kriminalvårdens lott. Under 2019 förekom enligt dokumentet 94 fall där narkotika eller verktyg, inklusive knivar och skärverktyg, hittats vid visitationer.

Dag Bönke, nu tillförordnad förvarschef på Migrationsverket, bekräftar den nya lagtolkningen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191214:

Stoppa Utvisningarna 19-11-29:

Krister Törneke: Kristne Mahdi hölls i förvar längre tid än tillåtet till sidans topp

Vi träffade Mahdi första gången i början av oktober på Migrationsverkets förvar i Märsta. Då berättade han att han varit inlåst sedan september året innan, alltså mer än ett år. Mahdi har flera gånger nekats inresa i Afghanistan och har därför inte kunnat utvisas.

Mahdi är en av många ensamkommande ungdomar som sökt asyl i Sverige men fått avslag för att han inte ansetts ha något skyddsbehov. Han bodde utanför Oskarshamn, där han fick många vänner och kom i kontakt med en kristen församling. Han hade intresserat sig för kristen tro redan under tiden i Iran, och nu fick han möjlighet att döpas och gå med i en församling.

När han berättade att han är kristen och att det innebär ett hot mot honom om han skulle tvingas resa till Afghanistan blev han inte trodd av Migrationsverket eller domstolen, och utvisningsbeslutet låg fast. I september 2018 togs Mahdi i förvar, eftersom Gränspolisen ansåg att han försökt hålla sig undan.

Frihetsberövande är en allvarlig inskränkning i människors rättigheter. Enligt utlänningslagen får därför en utlänning inte hållas i förvar inför utvisning längre tid än två månader om det inte finns "synnerliga skäl", ett begrepp som enligt de flesta jurister betyder "nästan aldrig". Och även om det finns "synnerliga skäl" får den sammanlagda förvarstiden inte vara längre än 12 månader.

Trots det förlänger gränspolisen förvarstiderna slentrianmässigt med två månader i taget när de inte lyckats genomföra en utvisning under de första två månaderna. Ett vanligt skäl till att en utvisning till Afghanistan inte kan genomföras är att myndigheterna där inte beviljar inresetillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

Expressen 19-04-02:

Advokaten slår tillbaka mot kravet - vägrar bli instängd till sidans topp

På Migrationsverkets förvar i Åstorp måste advokater som besöker sina klienter numera gå med på att bli inlåsta.

Oacceptabelt, anser advokat Fredrik Bülow. Han vägrar att bli inlåst och har JO-anmält Migrationsverket.

Han tänker hädanefter avböja uppdrag för intagna på förvaret, för att bara ha telefonkontakt ser han inte som ett alternativ - det strider mot god advokatsed.

- Migrationsverket sätter faktiskt klientens rätt till ombud ur spel genom att kräva inlåsning av advokaten, säger han till TT.

Fredrik Bülow har genom åren haft hundratals klienter vid förvaret i Åstorp. Fram tills nyligen har han haft ett nyckelkort, så att han har kunnat ta sig ut ur rummet om en hotfull situation skulle uppstå.

Det händer att klienter mår psykiskt dåligt eller är påverkade av narkotika och vetskapen att det går att ta sig ut ur rummet är avgörande för att han ska känna sig hundra procent säker.

- Det är psykologiskt, förklarar han.

Utrustas med larm

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190318:

Expressen 19-03-05:

Shafiq, 20, inspärrad i tuffaste arresten - för sin russindryck till sidans topp

20-årige Shafiq Hamdard har svart bälte i taekwondo och tränade hårt i gymmet på Migrationsverkets förvar i Märsta.

Han beskylldes för att tillverka vin när han blandade egen sportdryck med vatten och russin och flyttades därför till arresten på Kronobergshäktet.

Sedan dess är han en skakande skugga av sig själv.

Mannen som kommer in i besöksrummet på kriminalvårdsanstalten Storboda i Rosersberg norr om Stockholm ser ut att vara tunn, skör och mycket gammal. Han har på sig Kriminalvårdens gröna mjukisbyxor och fleecejacka och han skakar - rytmiskt och oupphörligt rör sig hans huvud upp och ner.

Men i själva verket är han inte alls så gammal som han verkar. Han blev 20 i januari.

Vad är det som har hänt?

Han heter Shafiq Hamdard och var 16 år när han kom ensam till Sverige i december 2015. Han bodde först i Heby där han gick i skolan, lärde sig svenska och på egen hand höll i träningar i kampsporten taekwondo. När han så småningom fyllde 18 ställdes han inför samma val som många andra ensamkommande:

Flytta till en flyktingförläggning långt bort från den ort där han hade rotat sig med vänner och fungerande skolgång? Eller stanna kvar och lösa boendet på egen hand?

Shafiq valde det senare, stannade i Heby och sov på soffor och någon natt utomhus, men orkade inte med den tillvaron länge utan meddelade Migrationsverket att han ville komma till en av deras förläggningar. Han hamnade i Boden men flyttades snart till Sörberge utanför Timrå där han började träna mixed martial arts, MMA.

Delade ut reklam

När han skulle flyttas en andra gång hade han fått sitt första avslag på asylansökan. Han lämnade Norrland och begav sig söderut igen, var hemlös i Stockholm och Uppsala och försörjde sig på att dela ut reklam tack vare det tillfälliga arbetstillstånd som han fått.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190302:

Sveriges Radio Stockholm 19-02-26:

Kritik mot Stockholmshäkten - isolerar personer utan brottsmisstanke till sidans topp

Utvisningshotade kan placeras på häkten efter beslut av Migrationsverket, vilket innebär att deras lagstadgade rättigheter begränsas, enligt flera rapporter från JO. Hårdast kritik får häkten i Stockholmsområdet.

- Det är en mycket större frihetsinskränkning att vara placerad i häkte i stället för i förvar, säger Gunilla Bergerén från JO:s Opcat-enhet, som släppt en rapport som Kriminalvården nu måste svara på.

Särskilt problematiska pekas tre häkten i Stockholms län ut för att vara. Det gäller säkerhetshäktena Sollentuna, Huddinge och Kronoberg, som enligt JO-rapporterna misslyckas med att bryta isoleringen och inte låter de utvisningshotade ha den kontakt med omvärlden som de har rätt till.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 19-02-26: Utvisningshotade placeras på häkten i Stockholm - Shafiq är en av dem (Extern länk)

Amnesty mfl i Sveriges Radio Stockholm 19-02-27: Sitter i häkte utan brottsmisstanke: "Är inte rättssäkert" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Stockholm 19-02-28:

Kriminalvården svarar på häkteskritik till sidans topp

(...) Kriminalvården anser att personer som har förts över till häkten borde förflyttas tillbaka till Migrationsverkets lokaler.

De ställer sig även frågande till att Migrationsverkets egen personal, som saknar lämplig utbildning, bestämmer om någon ska flyttas från deras förvar till häkten. (...)

Kriminalvården menar att det bör införas en skyldighet för Migrationsverket att regelbundet ompröva beslut om placering.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190219:

Dagens Nyheter 19-02-13:

Naser har suttit i förvar i över ett år - myndigheter tolkar lagen olika till sidans topp

/Asylnytt: Naser släpptes senare då domstol ansåg att det räckte med uppsikt./

21-årige Naser satt i förvar sammanlagt över 13 månader. Enligt Migrationsverket ska maxgränsen för att sitta inlåst vara ett år, men polisen tolkar lagen annorlunda.

- Det skapar en rättsosäkerhet, säger Niclas Axelsson, rättslig expert på Migrationsverket.

När DN träffar Naser i början av februari kämpar han för att hålla koncentrationen uppe. Han sitter i det skarpa lysrörsljuset i besöksrummet på Migrationsverkets förvar i Märsta och berättar om sin tid i Sverige.

Naser sökte asyl i Sverige 2015. Han berättar att han är född i Afghanistan, men uppväxt i Pakistan. Precis som många andra i hans situation dröjde svaret om asyl och han hann börja skolan och skaffa sig ett nätverk i Sverige innan det slutgiltiga avslaget kom.

Efter att Migrationsverket kallat Naser till samtal två gånger utan att han dykt upp lämnades hans ärende över till polisen eftersom han inte ansågs samarbeta. Själv säger Naser att han bara fick en kallelse och att anledningen till att han inte kom på mötet var att han inte hade råd med SL-kort.

I september 2017 sattes han i Migrationsverkets låsta förvar i Märsta. Sedan dess har Naser flyttats runt mellan fyra av Sveriges fem förvar. Han har varit i Märsta, Flen, Åstorp, Flen igen, Kållered, sedan Märsta ännu en gång. Sammanlagt har han suttit i förvar i över 13 månader.

- När man är inlåst kan man inte göra någonting, då lever bara kroppen, inte hjärnan. Jag är trött hela tiden, kan inte sova och inte koncentrera mig, säger han.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 19-02-10:

Bedömningen: Behövs 900 förvarsplatser nästa år - regeringen vill avvakta till sidans topp

Antalet förvarsplatser i Sverige skulle behöva uppgå till omkring 900 under år 2020, enligt Migrationsverkets och polisens bedömning. I dag finns inte ens hälften av dessa platser. Men något utökat uppdrag är inte på gång, migrationsminister Morgan Johansson (S).

När Migrationsverket senare i vår öppnar sjätte förvarsanläggning, i skånskan Ljungbyhed, kommer det att finnas totalt 457 platser i Sverige. Då kommer man, något försenat, att ha klarat det uppdrag som regeringen gett i frågan.

Men behovet av antalet platser är på en helt annan nivå, enligt Migrationsverket och Polismyndigheten, När myndigheterna gemensamt har tittat på frågan har man kommit fram till att det finns ett behov av 865 till 935 förvarsplatser platser under 2020.

- Det är en redovisning där polisen säger att det finns behov för upp till 800 platser, och vi behöver ett drygt hundratal platser för Migrationsverkets del.

"Lägsta mottagadet på 13 år"

Hur man ska kunna svara på detta så kallade behov är i nuläget helt höljt i dunkel.

- Man jobbar nog med den frågan just nu, så får vi se vilket uppdrag och finansiering vi får för det, säger Torbjörn Nyberg vid Migrationsverket.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 19-02-10:

Migrationsverket skulle fixa 150 nya förvarsplatser - blev 60 stycken till sidans topp

Det går trögt för Migrationsverket att bygga ut förvaret. Migrationsverket sade förra året att målet var 150 nya platser, och enligt regeringens uppdrag skulle förvaret utökas med 100 platser under 2018.

Men det blev bara 60, visar SVT Nyheters genomgång av statistiken.

Om Migrationsverket eller polisen bedömer att en person som ska utvisas från Sverige riskerar att hålla sig undan kan denna person låsas in i så kallat förvar.

Men det finns i dag för få platser i förhållande till hur många som skulle behöva placeras i förvar, anser de myndigheter som berörs direkt av frågan. Bedömningen om platsbrist gjorde regeringen redan 2016, och gav redan då i uppdrag åt Migrationsverket att utöka antalet förvarsplatser.

Platserna har förvisso ökat något, men långsamt. Hösten 2016 fanns 357 platser, i dag 417. Det visar SVT Nyheters genomgång av statistiken. Vid årsskiftet 2018/2019 borde åtminstone 456 platser ha funnits, enligt regeringens senaste uppdrag.

Nya anläggningen försenad

I våras sade Migrationsverket i ett pressmeddelande att "ambitionen är ytterligare cirka 150 platser" under år 2018. Men det blev alltså bara 60 nya platser. Målet i pressmeddelandet vill Migrationsverket inte lägga speciellt stor vikt vid i dag.

- Uppdraget har alltid varit 100 platser, och det är det vi kommer lösa in när vi får öppna de sista platserna i Ljungbyhed, säger Torbjörn Nyberg, förvarschef vid Migrationsverket, till SVT Nyheter.

Det han pratar om är öppningen av den helt nya förvarsanläggning i skånska Ljungbyhed som aldrig blev av under fjolåret. Planen är nu att denna anläggning ska öppna i slutet av april 2019.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 19-02-10:

Advokaten: Satsa på uppsikt i stället för att bygga ut förvaren till sidans topp

I stället för att bygga ut förvaren borde Sverige satsa mer på metoden med uppsikt av personer med utvisningsbeslut som riskerar att avvika. Det anser Karin Gyllenring, advokat och grundare av Asylbyrån.

- Nu tycker jag att det har gått lite bananas, säger hon till SVT Nyheter.

I flera år har det sagts att förvaret ska byggas ut, att det ska bli fler platser. Det har det också blivit, men det går trögt och inte alls i den takt som exempelvis Polismyndigheten önskar.

Sedan i våras har 60 nya platser tillkommit, Migrationsverket hade sagt att de skulle kunna ordna 150 platser under 2018.

Tar i förvar "i all hast"

Nationella gränspolisen anser fortfarande att det på sikt behövs 800 platser. Fler platser är dock inte vägen framåt för Sveriges hantering av frågan, anser Karin Gyllenring som grundat advokatfirman Asylbyrån.

- Nu tycker jag att det har gått lite bananas. Visst förekommer det ju mer eller mindre korrekta beslut om att ta personer i förvar också. Men det sker ofta i all hast när Gränspolisen griper in. Vissa är direkt felaktiga om vi ser till lagens konstruktion, anser Karin Gyllenring.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181204:

Sveriges Radio Värmland 18-12-01:

Världen i Värmland: "Vi saknar ett individuellt perspektiv" till sidans topp

Migrationsverket och polisen brister i sitt arbete när det gäller barn som ska placeras i förvar, enligt en ny rapport från Röda korset.

En genomgång av polismyndighetens förvarsbeslut visar att minst 57 barn tagits i förvar under 2017. Och Röda Korset nämner flera brister i rapporten.

En kritik mot besluten är att de tagits på alldeles för generella grunder.

- Det saknas ett individuellt perspektiv. Vi måste titta på hur vi ska bedöma vem som ska sitta i förvar, säger Monica Sturegren, talesperson för organisationen Världen i Värmland som hjälper asylsökande i länet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

SvT Värmland 18-10-18:

Oro efter nytt besked för Selma till sidans topp

Myndigheterna har nu beslutat att 16-åriga Selma Yohannes i Filipstad ska hållas under uppsikt i väntan på avvisning.

Det innebär att hon måste anmäla sig hos polisen flera gånger i veckan.

Vi har tidigare berättat om 16-åriga Selma Yohannes i Filipstad, som omhändertogs av polisen och fördes till Migrationsverkets förvar i Märsta, men släpptes efter två dagar utan att få några besked om varför polisen förde bort henne.

Idag var hon kallad till ett nytt möte hos polisen. Beskedet var denna gång att hon ska hållas under uppsikt.

- Om det inte finns tillräckliga skäl för att sätta en person i förvar kan man få ett sådant här beslut istället, säger Johan Ilberg, tillförordnad gruppchef på gränspolisen i Karlstad.

Selma Yohannes ska nu infinna sig hos polisen tre gånger i veckan.

- Jag ska komma hit varje måndag, onsdag och fredag klockan två och visa dem att jag är här i Filipstad, berättar Selma för SVT efter mötet hos polisen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Värmland 18-10-18:

Världen i Värmland: "Vi bevittnar en systemkollaps" till sidans topp

Volontärnätverket Världen i Värmland är mycket kritiska till behandlingen av Selma Yohannes och andra unga asylsökande och nyanlända i Sverige.

- Det vi bevittnar är en total systemkollaps. Nu krävs en omfattande amnesti för att asylsystemet ska komma ikapp, säger Monica Sturegren, kommunikatör för Världen i Värmland.

Nätverket Världen i Värmland arbetar för att förbättra situationen för unga asylsökande och nyanlända i Sverige.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181018:

Tidningen Syre 18-09-28:

Förvaret till sidans topp

De är inga brottslingar. Ändå sitter 370 personer inspärrade i något av Migrationsverkets fem förvar. Här blir förhoppning till förtvivlan, och rädsla för att när som helst sättas på ett plan mot det man flytt.

Anette Olofsson

Klockan närmar sig 17.45 och det är tid för videosamtal med den afghanska killen A, som sitter frihetsberövad i förvaret i Åstorp sedan nio månader. Han ska berätta om sin vardag, sina tankar och sina drömmar, och eftersom jag befinner mig långt därifrån ska vi tala via dator. På besök i förvaret hos A finns kompisen B och killarnas gemensamma vän Jennie Lenander. Datorn är uppkopplad och snart ska de dyka upp på skärmen ... Men i stället kommer ett meddelande:

17.42 "Vi blir lite sena".

Och:

18.07 "Det är bevakat besök. Ska fråga om han vill ändå"

Och:

18.28 "Två vakter. A är arg och vill inte prata."

Sedan hörs Åstorp inte av mer den kvällen.

Hjälpt hundratals

Jennie Lenander har i ett och ett halvt år besökt, stöttat och hjälpt ett hundratal killar som blivit placerade i förvar. Det började i maj förra året när hon var fotbollstränare för ensamkommande ungdomar och vid ett tillfälle deltog i en manifestation mot utvisningar.

- Det jag fick se och höra gjorde mig upprörd, säger Jennie Lenander.

Kort därefter började hon besöka en kille i förvaret. Hon hjälpte till när hans ärende överklagades, och en vecka senare var han fri.

- Det var fantastiskt när han blev frisläppt. Han var så lycklig. Tyvärr fick väl ungdomarna en orealistisk bild av vad jag kan göra för dem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Värmland 18-10-01:

Sextonåring sattes i förvar till sidans topp

16-åriga Selma Yohannes i Filipstad skulle på möte på Migrationsverket förra veckan. Där väntade två poliser som tog 16-åringen till förvar i Märsta. Och hon vet fortfarande inte riktigt varför.

- Jag var jätterädd. Det var läskigt, säger Selma.

Hon kallades till ett möte på Migrationsverket i Karlstad. Där väntade två poliser som tog med henne. Enligt Selma fick hon inte veta vart hon skulle och de tog hennes telefon.

- Jag förstod inte vart vi skulle och jag var rädd, säger sextonåriga Selma Yohannes.

"Jag blev helt chockad"

Ingen i familjen som Selma bor hos blev underrättad om att polisen tagit henne.

Efter ett par timmar i förvaret i Märsta fick Selma lov att ringa. Hon kontaktade då Viktoria Sterner som hon känner väl.

- Jag blev helt chockad. Hon är 16 år, säger Viktoria Sterner.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Värmland 18-10-01: 16-åriga Selma låstes in över ett dygn (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Kriminalvården.se 18-07-20:

Uppkopplade och i säkert förvar till sidans topp

/Detta är en artikel ur kriminalvårdens personaltidning Omkrim nr 2 2018/

På anstalten Storboda finns en avdelning med förvarstagna män som ska utvisas ur landet. Efter att de fått tillgång till internet och kan skypa med sina anhöriga har ordningsproblemen så gott som försvunnit.

Tolv datorer hänger på väggarna i avdelningens största rum. Samtliga datorer är upptagna.De flesta förvarstagna har hörlurar och tittar på youtube-klipp eller använder sociala medier. Att koppla av med bra musik, eller prata med nära och kära är populärt.

- Det är bra att vi har tillgång till datorer. Är man ledsen kan man lyssna på hiphop, då känns det ofta bättre och man blir lite gladare, säger Hussein som nyss talat med sin bror i Iran.

De tolv förvarstagna avtjänar inte ett straff på Storboda - utan de väntar på att bli utvisade ut ur landet.

Anstalten ligger mellan Stockholm och Uppsala, och närheten till Arlanda flygplats är en av anledningarna till att just Storboda tar emot förvarstagna. Tidigare tog även anstalten Norrtälje emot gruppen, men i dagsläget är det enbart Storboda.

- Efter en tuff start har vi en riktigt bra verksamhet här. Tillgången till internet har förbättrat de förvarstagnas möjlighet att ha kontakt med omvärlden, och vi kan stödja dem i återvändandet, säger kriminalvårdsinspektör Mikael Skaldeman som ansvarar för Nyboda, de förvarstagnas hus med två avdelningar om sammanlagt 24 platser.

Mikael Skaldeman ser inte enbart fritt internet som anledning till att de förvarstagna är mer nöjda idag, än när avdelningen öppnade i januari 2015.

- Idag sitter rutinerna, vi har också en fungerande personalgrupp. Samtliga anstränger sig för att hitta vettig sysselsättning och aktiviteter för att uppfylla de förvarstagnas grundläggande rättigheter.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

Sveriges Radio Göteborg 18-07-11:

Issa bestulen på mobil och dator på förvaret: Ingen respekt till sidans topp

Intagna vid förvaret i Kållered har blivit av med värdesaker som varit inlåsta i ett skåp som bara personalen ska ha tillgång till. "Oacceptabelt", skriver Migrationsverket.

Hittills i år har Migrationsverket gjort åtta polisanmälningar om stöld från förvaret i Kållered. Några av anmälningarna innefattar flera föremål som bland annat nya datorer och mobiltelefoner. Något som GT tidigare rapporterat om.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Bara vi... Januari - juni 2018

En blogg om N & J, vår vänskap, att vara inlåst, kristen, utlänning, svensk och våra liv till sidans topp

/En blogg som berättar om J:s månader i förvar/

Vem är vi?

Jag är J och kommer att vara den som skriver av oss två.

N har svårt att skriva så jag skriver hans ord, ordagrant, fast på svenska för sveganska kan vara svårt att förstå. N är den som oftast kommer att berätta om sina tankar och upplevelser, men även J kommer att göra det. Vi träffades första gången 2017, men vi blev vänner runt nyår 17/18. Vi pratar mycket i telefon, träffas flera gånger i veckan, ja vi känner varandra bra. Vi har oftast roligt men ibland kommer jobbiga minnen. Vi pratar mycket om kristendomen, mest för att N är kristen, men även för att jag tycker det är spännande med religion.

Vi kommer i vår blogg berätta om våra gemensamma upplevelser, tankar, känslor och diskussioner. Vi vill även dela med oss av vår syn på flyktingar, bemötande, att byta religion, hbtq och andra frågor som är viktiga för oss.

Till bloggen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.