fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av asylsökande

Förläggningar och boende

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 180625:

Sveriges Radio 18-06-17:

Svårt hitta boenden åt asylsökande unga som fyllt 18 till sidans topp

Röda Korsets fadderhem ger asylsökande, som hunnit fylla 18 under själva asylprocessen, möjlighet att stanna på Gotland. Men det är svårt att hitta boendeplatser.

19-åriga Yalda Jamali bor i ett av Röda Korsets fadderhem.

- Jag bor hemma hos en svensk kvinna och jag är jättenöjd. Det känns som mitt hem och hon är lika snäll som min mamma. Det är jättebra, säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180605:

Sveriges Radio Malmöhus 18-05-30:

Hela hem kastas på soptippen när Migrationsverket stänger boenden till sidans topp

Hela möbler som köpts in till asylsökande för bara något år sedan, åker ut genom fönster och krossas för att sedan köras till soptippen när Migrationsverket tömmer asylboenden runtom i hela landet.

Boende i Utansjö rasar mot det de kallar slöseri med skattepengar.

- Migrationsverket kan väl köra möblerna till Erikshjälpen istället, säger Inger Byström Norberg, som inte kan förstå varför hela möbler ska på soptippen.

Under tisdagen tömdes tio lägenheter i Utansjö. Alla möbler, köksutrustning, porslin och tv-apparater kastades ner på marken för att sedan slås sönder och köras iväg till tippen. Under onsdagsmorgonen fortsatte inhyrd personal att bära ut möbler från lägenheterna för vidare transport till soptippen.

- De kastar ut allting. Man tycker det är förjäkligt hur de behandlar våra skattepengar, säger Stefan Eliasson, boende i området.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180119:

Sveriges Radio Gävleborg 18-01-13:

Asylsökande oroade när Migrationsverket stänger i Söderhamn till sidans topp

Under året kommer Migrationsverket att lägga ned sina kontor i Gävle och Söderhamn. För de mer än 2500 asylsökande som lever i länet väntar en oviss framtid.

Ahmed Zaki och hans familj bor i Ljusne och de får nu Sundsvall, Uppsala eller Borlänge som närmaste kontor när de behöver hjälp.

- Kontoret är viktigt, stänger det blir det mycket svårt för oss, säger Ahmed Zaki när vi träffar honom precis utanför Migrationsverkets entré. Han är på väg till tandläkaren med familjen, frun Hinda och deras två små barn som sitter i en dubbelbarnvagn.

I november kom beskedet att kontoret ska stänga. Ett hårt slag för familjen Zaki och de omkring 1500 asylsökande som bor i Hälsingland som nu får Sundsvall, Borlänge eller Uppsala som sitt närmaste kontor. Samma situation väntar ytterligare lika många i Gästrikland.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171229:

Fria Tidningen 17-12-19:

"Vi finns för att lyssna och guida" till sidans topp

Stödet till asylsökande med normbrytande funktionsvariation brister. Det vill personerna bakom det nya projektet Disabled Refugees Welcome ändra på.

Mellan 2015 och 2016 sökte nästan 200 000 personer asyl i Sverige, men det finns inga siffror på hur många av dem som upplever hinder till följd av normbrytande funktionsvariation. Enligt en rapport från Myndigheten för delaktighet som kom ut tidigare i år är kunskapen om asylsökande med normbrytande funktionsvariation låg. Rapporten konstaterar dock att gruppen ofta befinner sig i en svår situation.

En av dem som själv upplevt problem efter sin ankomst till Sverige är Julius Ntobuah. När han kom hit under vintern 2015 anvisade Migrationsverket honom först till en flyktingförläggning och sedan till en lägenhet. Ingen av dem var tillgänglighetsanpassade.

- Det var många trappsteg upp till lägenheten, som dessutom låg i en backe. Det var isigt ute så jag halkade och ramlade många gånger.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171208:

Sveriges Radio Värmland 17-11-29:

Gymnasium slår larm om elevers asylboende till sidans topp

Älvkullegymnasiet i Karlstad slår nu larm om att deras asylsökande elever som fyllt 18 år har en ohållbar boendesituation på Migrationsverkets boenden i Värmland.

I en skrivelse berättar skolan att eleverna känt sig hotade och utpressade att ge bort värdesaker, till exempel busskort eller datorer som de fått låna av skolan. De får inte heller någon studiero eller ordentligt med mat och sömn.

- Med de långa skoldagar det blir på gymnasiet när de ska pendla, så har middagen redan varit när de kommer hem. Så de får gå hungriga till nästa dag, säger biträdande rektor Susanna Rydahl.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Värmland 17-12-06:

Obemannade boenden efter neddragningar till sidans topp

Migrationsverket i Värmland kommer att dra ner bemanningen på sina asylboenden, när arbetsstyrkan nu minskas med över 60 procent, från 115 till 43 anställda.

- Vi har sagt upp många och vi står i en ny omställning igen, säger Susanna Wahrolin, chef för Migrationsverkets boenden i Värmland

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171124:

Sveriges Radio Gävleborg 17-11-13:

Nu står Lubbes boende i Söderhamn tomt till sidans topp

P1-programmet Tendens har under ett år följt Lubbe, eller Eric Persson som han heter egentligen. Söderhamnaren är en av alla entreprenörer som satsade under flyktingkrisen.

Hösten 2015 kom runt 100 000 asylsökande till Sverige och Migrationsverket behövde snabbt skaffa fram tak över huvudet och sängplats till alla.

Situationen löstes genom så kallade direktupphandlingar med privata företagare.

P1-programmet Tendens har under ett år följt Lubbe, eller Eric Persson som han heter egentligen. Han är en av alla entreprenörer som satsade under flyktingkrisen.

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis.

Idag står hans boende tomt och han ser tillbaka på en intensiv och stormig tid.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171110:

Sveriges Radio Ekot 17-10-31:

Kort varsel när ensamkommande flyttas till vuxenboenden till sidans topp

När ensamkommande asylsökande fyller 18 år flyttas de över från sina kommuner till anläggningsboenden för vuxna. Ofta med kort varsel.

På Migrationsverket medger man att man har en dålig framförhållning just nu, och hänvisar till att många boenden håller på att avvecklas.

Nimat bodde på ett HVB-hem i Stockholm, och strax före sin 18-årsdag fick han reda på att han tre dagar senare skulle flyttas till ett boende utanför Östersund i Jämtland.

- Jag fyllde 18 år den 24 september. Den 25 september flyttade jag till Östersund. De skickade en biljett till min mobil på fredagen, tror jag att det var, berättar Nimat.

Och du flyttade på måndagen?

- Ja.

När ensamkommande asylsökande fyller 18 år betraktas de som vuxna och förlorar bland annat rätten att bo i särskilda HVB-hem eller familjehem.

En del kommuner låter 18-åringarna bo kvar i kommunen tills de får ett slutgiltigt asylbeslut, med hjälp av ett statligt bidrag.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Örebro 17-10-24: Nytt gymnasieprogram för nyanlända - men eleverna tvingas flytta (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171013:

Sveriges Radio Väst 17-10-05:

Trots vägglössen skickas nya asylsökande till Restad gård till sidans topp

Trots att vägglössen har tagit över på asylboendet - fortsätter Migrationsverket att skicka dit nya asylsökanden.

P4 Väst har tagit del av Restads gårds handlingsplan för saneringen av vägglös. Där står att ett hus i taget ska saneras och att varje enskild boende ska informeras om hur det hela ska gå till.

Upp till 600 personer berörs av vägglössen som spritt sig till samtliga nio byggnader på asylboendet. Restad gård är Sveriges största asylboende där det just nu bor 1200 personer.

För att få bort vägglössen ska rummen värmas upp i 60 grader under 48 timmar. Totalt ska 200 rum värmesaneras, där man tar fyra rum åt gången. Under dessa två dagar evakueras de boende till andra rum.

Trots det omfattande saneringsarbetet kommer nya asylsökanden tas emot. I handlingsplanen står följande:

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171001:

Sveriges Radio Blekinge 17-09-29:

Flyktingvågen lönsam affär för fastighetsägare till sidans topp

De fastighetsägare som drev asylboenden i länet gjorde en bra affär. Det visar en genomgång av deras årsredovisningar och avtal med Migrationsverket som P4 Blekinge gjort.

Under 2014 och 2015 kom många asylsökande till Blekinge. Och runtom i länet tecknade fastighetsägare avtal med Migrationsverket om att erbjuda dem boende till ett på förhand fastställt pris.

Som mest fanns det sex asylboenden i länet. Hanöhus i Hällevik, Galaxen i Vilshult, Lindemo i Asarum, Guö värdshus i Åryd och den före detta konferensanläggningen Galaxen utanför Vilshult som ägs av Ove Linde.

Fullt upp

Enligt Ove Lind honom var det inte svårt att fylla asylboendena.

- Som mest hade vi 250 asylsökande. Migrationsverket ville förtäta och vi hade både personal och plats. Så det blev det fullt upp, säger han.

Inga boenden kvar

Men gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd fick flyktingströmmen att tunnas ut och i början av 2017 har asylboendena i länet stängts ett efter ett.

Och efter att de sista asylsökande i mitten av september lämnade boendet Lindemo i Asarum finns inte längre några asylboenden i Blekinge.

Lönsam affär

Men årsredovisningarna från de bolag som drev de sex asylboendena visar att de blev en lönsam affär.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Migrationsverket 17-09-12: Så fortsätter Migrationsverket avvecklingen av boendeplatser under 2018 (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170214:

SvT Jönköping 17-02-05:

80 saneringar - men lössen är kvar till sidans topp

Trots en mängd saneringar, är problemen med löss på asylboendet på Rosenlund i Jönköping omfattande. Migrationsverket står nu näst intill maktlöst inför problemet.

- Lössen bor i sängen och kommer fram på natten när ljuset släcks. De bits och jag kliar mig så blodet rinner, berättade Merna Abdullfath, en av de boende, när SVT Nyheter Jönköping träffade henne i somras.

Och nu ett halvår senare kvarstår problemen trots intensiva insatser.

80 saneringar

- Vi har genomfört saneringar i princip varje vecka och förra året gjorde vi 80 stycken.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170109:

Karlskoga-Tidningen 16-12-30:

Klagomål på Karlskoga hotell till sidans topp

Klagomål kommer från både före detta anställda och boende på asylboendet på Karlskoga hotell

Tidningen har träffat flera som bor på Karlskoga hotell och några före detta anställda. Den har många klagomål på verksamheten.

Ägarna, Hyttåsen fastigheter som äger hotellet, och Nuvida som driver verksamheten, försvarar sig.

- Vi följer alla regler.

En av de boende skakar på huvudet när han ska prata om Karlskoga hotell.

- Vi kan inte ens äta oss mätta.

Kring ett bord på ett café i Karlskoga sitter sex personer som bor på asylboendet Hyttåsen Karlskoga hotell. De vill vara anonyma, för de är rädda för personalen. Någon har talat om för dem att om de klagar och inte sköter sig så skickas de upp till norra Sverige.

- Det var en familj som blev skickad dit.

De sex har bott på hotellet i allt från sex månader till ett år och de säger att allt var jättebra till en början.

Fem trasiga maskiner

- Vi hade två matsalar. Det fanns mindre rum där vi kunde ha aktiviteter. Vi hade ett tvättrum med tio tvättmaskiner och ett rum med en spis där vi kunde göra i ordning mat.

De berättar att allt började för några månader sedan. Av de tio tvättmaskinerna så är fem trasiga. På spisen de använder för att göra mat på fungerar bara en av fyra plattor och det är glapp i vredet så de får stoppa in en papperslapp för att få spisen att fungera.

- Det här gör att det ofta blir bråk både i tvättstugan och vid spisen.

- De stängde en av matsalarna. De skyllde på att de inte hade någon som kunde städa. Nu är det trångt, det blir dålig stämning och många yngre vill inte gå dit och äta.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Karlskoga-Tidningen 16-12-30: Följer Migrationsverkets regler (Extern länk)

Karlskoga-Tidningen 16-12-30: "Deras upplevelser tar vi på allvar" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.