fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Allmänt om migration, statistik

Arbetskraftsinvandring

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 191002:

Arbetsmarknadsnytt 19-09-16:

Tio miljoner i vinst - Migrationsverket: De tjänar för lite till sidans topp

I 33 år har hotellet varit stabilt och lönsamt. I dag gör det årliga vinster på tio miljoner. Men att anställa en diskare på 70 procent, det har de inte råd med - anser Migrationsverket. Flera företag vittnar nu om märkliga avslagsbeslut i arbetstillståndsärenden på grund av påstådd låg lönsamhet.

Företagen gör miljonvinster år efter år och har stora summor likvida medel sparade. Kunderna köar, vinstmarginalen är hög och företagen vill anställa fler. Men de får inte för Migrationsverket - som säger att de tjänar för lite pengar. Företag efter företag vittnar nu om nya svårigheter att anställa människor från tredje land - i många fall människor med specialistkunskaper som inte går att finna i Sverige.

- Migrationsverket anser på allvar att företagen inte har råd att anställa. Jag vill hävda att Migrationsverkets handläggare inte kan läsa siffror eller har de nödvändiga ekonomiska kunskaperna, säger ekonomen Joachim Blom, ekonomikonsult hos ett av de drabbade företagen.

Ett av exemplen gäller restaurangen Sushiyaki i Skövde som är i trängande behov av japanska kockar för att tillmötesgå den växande efterfrågan. Företaget har funnits i tre år och har redan från början gjort miljonvinster. Men när ägaren, De Phat Ly, skulle anställa fler japanska kockar blev det stopp - Migrationsverket sa nej, med hänvisning till att de inte trodde att företaget skulle förmå att betala lönerna.

- Det är helt absurt på många sätt, säger De Phat Ly som har varit tvungen att skära ner på antalet öppna dagar och tvingas nu se sina kunder köa i uppemot en timma för hämtmaten på grund av personalbristen.

"Alla möjligheter i världen att anställa"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / NSD 19-09-30:

Ministern: Fullkomligt oacceptabelt till sidans topp

Det är fullkomligt oacceptabelt att städerskor arbetar för löner så låga som 12 kronor i timmen, och byggjobbare för 30.

Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efter TT:s rapportering om den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen

TT har i flera artiklar rapporterat om problemen som följt med Sveriges unika regler om arbetskraftsinvandring.

Såväl myndigheter som forskare och polis vittnar om att systemet utnyttjas. Bland annat sker sammanblandning mellan arbetskraftsinvandringen och asylsystemet, och många lågutbildade arbetskraftsinvandrare tvingas jobba under slavliknande villkor. Handel med arbetstillstånd är enligt både Arbetsmiljöverket och polisen mycket vanligt.

STORT PROBLEM

Nu reagerar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Att lågkvalificerad utländsk arbetskraft utnyttjas är ett stort problem, säger hon.

TT: Arbetsmiljöverket nämner att städerskor jobbar för 12 kr i timmen och byggarbetare för 30-35 kr.

- Det är fullkomligt oacceptabelt. Det ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad, säger Eva Nordmark.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190912:

Sveriges Radio Stockholm 19-09-10:

Rekordmånga ingenjörer rekryteras - nu kräver facket kontroll av löner till sidans topp

Drygt 5 000 utländska personer med spetskompetens fick arbetstillstånd i Stockholm förra året. Nu vill fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket kontrollerar att företaget betalar de löner som de lovar.

Förra året beviljade Migrationsverket drygt 5 000 nya arbetstillstånd för personer med spetskompetens i Stockholm.

Nu vill fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket gör löpande kontroller för att säkerställa att företagen betalar de löner som de lovar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190721:

Upsala Nya Tidning 19-07-11:

Utvisade familjen Kutic välkomnas igen till sidans topp

Familjen Kutic i Enköping utvisades efter en miss av en tidigare arbetsgivare. Många har varit engagerade i Kutic öde. Nu är familjen välkommen tillbaka till Sverige igen.

Vedran Kutic tar emot i en lägenhet i anslutning till hans arbetsplats på Sjölanders Mekaniska i Västerås. Han och sonen Stefan flyttade in för några veckor sedan. Redan i helgen kommer hela familjen att vara återförenad, då hustrun Ljubica och dottern Anastasija anländer.

- Nu är det precis som när vi kom till Sverige den allra första dagen 2012. Vi är tillbaka på ruta ett, konstaterar Vedran Kutic när vi har slagit oss ner i en soffa och en fåtölj i den i övrigt mycket spartanskt möblerade lägenheten.

Nu har de beviljats arbetstillstånd, som de får ansöka om förlängning av efter två år. Efter ytterligare två år kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd. De känner väl till processen efter tidigare erfarenheter.

2012 kom familjen från Serbien. De anpassade sig väl med arbete och skolgång. Vedran är CNC-operatör och Ljubica är frisör. De kom att bosätta sig och trivas bra på Västerleden i Enköping.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190703:

SvT Skåne 19-06-25:

40 bärplockare utvisade - skulle arbeta i Landskrona utan tillstånd till sidans topp

40 jordgubbsplockare som skulle skörda bär på en gård i Landskrona utvisades under måndagskvällen. Anledningen är att bärplockarna inte hade några tillstånd att jobba i Sverige.

Det var i måndags som gränspolisen gjorde en rutinkontroll hos en bärodlare i Landskrona. Där fann de 40 ukrainska och vitryska bärplockare som jobbade för lantbrukaren.

Men det visade sig att bärplockarna inte hade något arbetstillstånd eller tillstånd att vistas i riket, vilket Landskrona Direkt var först med att rapportera.

Redan samma kväll sattes bärplockarna på färjan från Ystad till Polen.

- De hade kommit för att tillfälligt jobba med bärplockning, men de hade inte tillstånd att arbeta eller vistas i landet, säger Ewa-Gun Westford, skånepolisens presstalesperson.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190517:

SvT Småland 19-05-13:

Utvisas efter sex år i Sverige - fick för lite semesterersättning till sidans topp

Familjen Hoxha från Albanien i Lenhovda utvisas efter 6 år i Sverige - anledningen är att pappan fått för lite semesterersättning. Familjen är ännu ett fall av så kallade kompetensutvisningar där arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av fel som arbetsgivare begår.

Gentian och Aida Hoxha har tre barn ihop och de har bott i Sverige och Lenhovda i sex år.

Gentian Hoxhas ansökan om förlängt arbetstillstånd har avslagits eftersom han har fått för lite semesterersättning och måste därför lämna landet, det har Migrationsverket beslutat.

- Företaget betalade inte ut min semesterersättning i tid eftersom de hade ont om pengar och det är inte mitt fel, säger Gentian Hoxha.

Enligt regelverket får man spara enbart 5 semesterdagar till senare semesterår och Gentian hade 58 innestående semesterdagar som han tjänat in på tre år.

Företaget betalade ut semesterersättning till Gentian i mars 2018, bara dagar efter Migrationsverkets utvisningsbeslut. Men det har inte hjälpt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

Metro 19-03-29:

Hussein skulle utvisas när han räddade bolag - nu får han stanna till sidans topp

Efter att Hussein Ismail sänkt sin egna lön för att rädda bolaget han var vice vd för fick han ett utvisningsbesked. Men beslutet överklagades och nu har det ändrats. "Vi kan andas igen, både min familj och företaget", säger han.

För drygt ett år sedan befann sig biobanksbolaget Birka i Lund i startgroparna för en expansion. Men över en natt förändrades allt. Företagets vice vd Hussein Ismail och hans familj fick ett plötsligt utvisningsbesked från Migrationsverket, vilket Metro tidigare rapporterat om.

Får stanna

Anledningen? Han hade sänkt sin lön i tre månader och då hamnat under den kollektivavtalsenliga lönen som krävs.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190326:

SvT Blekinge 19-03-22:

Trots kampen - nagelbyggarna riskerar att utvisas från Sverige till sidans topp

Nagelbyggarna Ty Thi Ngo och Hao Thi Le hotas att utvisas från Sverige eftersom deras tidigare arbetsgivare inte har gett dem rätt lön och semester. Trots att de blivit anställda på en annan salong i hopp om att få stanna kvar i Sverige säger nu Migrationsdomstolen nej till förlängt arbetstillstånd.

I slutet på 2017 fick de vietnamesiska nagelbyggarna Ty Thi Ngo och Hao Thi Le avslag på förlängt arbetstillstånd från Migrationsverket. Anledningen var att deras tidigare arbetsgivare inte uppfyllde kraven.

- Lagen säger att arbetstagarna måste ha fått lön enligt de krav som finns för att få arbetstillstånd. Här handlade det om till exempel att de har inte fått den lön de blivit utlovade, de har inte fått semester och det har varit avbrott under tiden, Lisa Danling, presskommunikatör Migrationsverket.

"Är jätteledsen"

Beslutet överklagades och i oktober förra året anställde nagelbyggarnas tidigare stamkund Mia Bergmann de två nagelbyggarna på sin skönhetssklinik i Ronneby - det i hopp om att det skulle hjälpa dem.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190302:

Sveriges Radio Västernorrland 19-02-19:

Migrationsverket stoppar Härnösandsföretag att anställa till sidans topp

Det är stor brist på lastbilsmekaniker, så företaget Lastvagnsservice i Härnösand har redan anställt tre iranier och försöker nu anställa fler. Men Migrationsverkets bedömning av företagets ekonomi har satt käppar i hjulet.

Katarina Dufvenberg är ekonomiansvarig på företaget Lastvagnsservice i Härnösand.

- Jag ger mig inte. Jag kommer att strida, säger hon.

Lastvagnsservice har tretton anställda och man har den svåra och ovanliga kompetensen att serva och reparera tunga fordon. Mekaniker som klarar det är en bristvara och personalen får jobba övertid. Företaget kan inte växa som man vill.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Entrepenör 18-12-05:

Ali Omumi nekas arbetstillstånd på grund av påhittad regel till sidans topp

I augusti utvisades Ali Omumi, som var tillsvidareanställd på ABB, på grund av en bagatell. Nu har han fått nytt jobb i Sverige och sökt nytt arbetstillstånd - men nekas av en så kallad sexmånadersregel. "Godtycket är totalt", säger hans ombud.

ABB:s public affairs-chef Patricia Kempff med utvisade ingenjören Ali Omumi. ABB har kämpat länge för att få behålla Ali Omumi som anställd.

Allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar, utan chans till rättelse. Detta samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

ABB-ingenjören Ali Omumi blev utvisad i augusti på grund av en obetydlig försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare hade gjort. Nu har han åter blivit erbjuden jobb på ABB i Sverige, men nekas åter arbetstillstånd. Han har enligt Migrationsverket inte varit borta från Sverige tillräckligt länge.

- Regeln är påhittad och saknar stöd i lagen, säger hans juridiska ombud Johannes Forssberg, jurist på Centrum för rättvisa.

Efter fruktlösa försök att få Migrationsverket att upphäva utvisningsbeslutet fick Ali Omumi och hans familj packa ihop sitt bohag och lämna Sverige den 9 augusti i år. Nu bor de i Turkiet och det var därifrån som Ali Omumi efter två månader åter sökte jobb på ABB i Sverige.

- Vi accepterade domslutet och skulle flytta tillbaks till Teheran via Istanbul. Men vi valde att stanna i Istanbul för att åter söka jobb i Sverige därifrån. Min kompetens är hett eftertraktad och jag fick jobb direkt. Men då kom ytterligare ett negativt besked från Migrationsverket, berättar Ali Omumi via telefon från Istanbul.

Migrationsverket avslog hans ansökan om arbetstillstånd. Anledningen? Ansökan hade enligt Migrationsverkets motivering kommit in "för tidigt efter utvisningen" för att han skulle få en ny prövning.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 19-01-27:

Zohreh, 32, utvisas efter nio år - tog ut för lite semester till sidans topp

Efter nio år i Sverige ska nu ms-sjuka vårdbiträdet Zohreh Gheydar utvisas till Iran.

Anledningen? Hon har tjänat för lite och tagit ut för få semesterdagar, enligt Migrationsverket.

- Det är inte rättvist, säger hon.

Vårdbiträdet Zohreh Gheydar ska utvisas, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta om på söndagen. Beskedet kom den 7 januari, och Zohreh säger att det är svårt att berätta om den dagen. Hon stod i köket i lägenheten i Upplands Väsby utanför Stockholm när hon fick samtalet.

- Jag trodde inte att de skulle utvisa mig efter nio år. Jag hade gjort massa planer för framtiden, och den dagen blev allt bara svart för mig, säger hon till Expressen.

I nio år har hon bott och arbetat i Sverige. Först på en städfirma, och sedan några år tillbaka inom hemtjänsten.

Migrationsverket: Tjänat för lite

Under tiden har hennes arbetstillstånd förnyats flera gånger - men i januari i år tog det stopp. Hennes juridiska ombud kom med beskedet att hon måste utvisas tillbaka till Iran.

När det senaste tillståndet gick ut 2016 ansökte Zohreh om permanent uppehållstillstånd, men trots att hon uppfyllde kraven om att ha varit i Sverige i ett visst antal år, fick hon avslag. Migrationsverket menar att hennes tidigare arbetstillstånd inte har uppfyllt reglerna som behövs för att få stanna i landet.

Anledningen är att hon tjänat för lite, och att hon inte tog ut några semesterdagar under 2013, rapporterar DN. Försörjningskravet låg på 13 000 kronor och enligt Zohrehs anställningsavtal har hon en grundlön på 15 500, men eftersom hon haft timlön har hon vissa månader inte kommit upp i grundlönen. Enligt Migrationsverket har hon då inte arbetat efter sitt anställningsavtal, skriver DN.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

Sveriges Radio Gävleborg 18-10-30:

Arbetsgivaren slarvade - nu ska Gino utvisas till sidans topp

Invandrad arbetskraft behandlas hjärtlöst. Det tycker företagskonsulten Hans Karlstrand i Gävle vars kurdiske vän Gino efter 16 år i Sverige nu utvisas till Turkiet.

Att Gino haft arbetstillstånd, jobbat, gift sig och nyss fått barn betyder inget jämfört med orsaken till utvisningen, konstaterar Hans Karlstrand.

- Han fick för litet semesterersättning. Det är bland det värsta jag någonsin hört, är det så illa att man kan utvisa människor för att man inte fått semesterlön!

Du verkar upprörd?

- Jag är mer än upprörd! säger Hans Karlstrand. Jag förstår förnuftsmässigt varför det blivit så här och det gör mig upprörd i mina känslor!

Hans Karlstrands rättskänsla är kränkt men för Gino själv, som egentligen heter Cihat Karahan, är läget akut.

Missad semesterersättning bryter mot semesterlagen och därmed mot villkoren för arbetstillståndet och då ska han ut ur landet.

Alltså lämna sin svenska fru, sitt nyfödda barn, sitt hem och restaurangjobb - ja hela sin tillvaro, faktiskt:

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180926:

Sveriges Radio Vetenskapsradion 18-09-07:

Komplicerade migrationsregler tvingar utländska forskare att lämna Sverige till sidans topp

Migrationsverkets regler ställer till problem för utländska studenter, doktorander och forskare i Sverige och många tvingas lämna landet mitt uppe i ett viktigt forskningsprojekt.

Att plötsligt behöva lämna landet mitt uppe i ett viktigt forskningsprojekt kan vara verklighet för många av våra utländska studenter, doktorander och forskare.

Det finns nämligen en huvudregel som säger att man inte får befinna sig i Sverige medans ens ansökan om uppehållstillstånd prövas.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Vetenskapsradion 18-09-07: Ulrika Björkstén: Då kan Sverige glömma ambitionen att ligga i vetenskaplig framkant (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Sveriges Radio Uppland 18-08-05:

"Vi hade en dröm" - Familjen Kutic får avslag om arbetstillstånd igen till sidans topp

Det blev ytterligare ett avslag om förlängt arbetstillstånd för Vedran Kutic. Domen ska överklagas men familjen har redan tvingats att flytta tillbaks till Serbien.

Vedran Kutic och hans familj bosatte sig i Enköping för fem år sedan för att jobba i Västerås.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Dalarna 18-08-08:

Nu utvisas Ali - efter förrförra arbetsgivarens misstag till sidans topp

Ali Omumi, frun Negar och dottern Hannah tvingas på torsdag lämna Sverige på grund av ett administrativt misstag för tre år sedan.

- Det är en absurd lagstiftning som låter systemet straffa mig för någon annans fel, säger Ali när SVT når honom mitt i flyttkaoset i Ludvika.

Misstaget i fråga begicks av Alis första svenska arbetsgivare när han kom från Iran till Sverige för tre år sedan för att jobba som ingenjör och affärsutvecklare.

- De kunde inte teckna några försäkringar åt mig de första tre veckorna eftersom jag inte hade något svenskt personnummer, förklarar Ali.

- Sedan blev det fel i handläggningen så att det aldrig tecknades någon sjukförsäkring åt mig för hela de första 16 månaderna, trots att det stod i mitt kontrakt att jag skulle ha alla försäkringar.

Lämnar landet på torsdag

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Dalarna 18-08-08: Därför får inte Ali stanna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180718:

Metro 18-07-05:

Undersökning: 75 procent av utländska arbetare skulle inte rekommendera Sverige till sidans topp

Ingenjörer och andra högutbildade arbetare från länder utanför EU rekryteras för att fylla hål i Sverige. Men just nu uppskattas 14 000 personer vänta på att få sitt uppehållstillstånd förlängt. En process som riskerar att påverka bilden av Sverige.

Missad semester eller ett missförstånd kring en försäkring - det är formalia som kan räcka för att utvisas om du är anställd på ett svenskt företag från ett land utanför EU. Detta trots att det råder kompetensbrist i Sverige.

Enligt en ny undersökning från stiftelsen Diversify på uppdrag av Work Permit Holders Association - som gjorts bland de 14 000 som i dag väntar besked kring sina uppehållstillstånd - riskerar problemen att skada både Sverige och personerna som hamnar i kläm.

- Många av oss kom hit för att vi trodde på Sverige mer än våra egna länder. Det är ett enormt slag mot Sveriges rykte när de utvisar kompetenta medarbetare, säger Matthew Kriteman, verksamhetschef på Diversify som verkar för att att uppmuntra mångfald på arbetsplatsen.

Påverkar Sveriges rykte

För musikjätten Spotify är just den här typen av rekrytering utanför Sverige "livsviktig", enligt företagets globala HR-chef Katarina Berg.

- Vi konkurrerar på en global marknad och ibland finns den kompetens vi behöver inte i Sverige. Då är det viktigt för oss att kunna locka hit dem, säger hon i ett uttalande till Metro.

Och administrativa misstag är ofta boven i dramat, enligt Matthew Kriteman. Antingen hos arbetsgivaren eller hos Migrationsverket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Expressen 18-07-09: Ganesh, 44, tog inte semester - utvisas (Extern länk)

Breakit 18-07-09: Glädjebeskedet: Utvisningshotad kodare får stanna efter ny dom (Extern länk)

Expressen 18-07-02: Rohit får inte stanna - efter skolans slarv (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180702:

Sveriges Radio Uppland 18-07-01:

Utvisade Enköpingsfamiljen väntar fortfarande på Migrationsverkets svar till sidans topp

Familjen Kutic har varit tillbaka i Sverige på turistvisum i några månader och väntar på besked om nytt arbetstillstånd. Pappan Vedran Kutic säger att det inte ser hoppfullt ut.

P4 Uppland har tidigare berättat om familjen Kutic från Enköping som utvisades till Serbien i början av året.

Vedran Kutics före detta arbetsgivare hade gjort ett fel när det gällde en försäkring. Något som Migrationsverket upptäckte efter fem år. Då hade Vedran redan ett nytt jobb. Efter utvisningsbeslutet behöll familjen lägenheten i Enköping i väntan på besked.

- Vi har skickat in alla papper som vi skulle, säger Vedran till P4 Uppland. Enligt Migrationsverket skulle det bara ta en månad. Nu har det gått fyra.

Enligt Vedran har Migrationsverket nu hittat ett liknande fall från 2015 som man hänvisar till. Den personen fick inte arbetstillstånd i Sverige.

- De tjatar bara om 2015, säger Vedran.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Upsala Nya Tidning 18-05-19:

Glädjebeskedet: Familjen får stanna i Sverige till sidans topp

Östhammarsfamiljen Mavi får permanent uppehållstillstånd. Beskedet kom i veckan, och snart ska det firas.

Cetin Mavi hade svårt att tro att det var sant när samtalet kom från juristbyrån. Inte heller när hans sambo Yüksel Kara hämtat posten dagen efter, öppnat brevet och gått över till en granne som hjälpt till att tolka Migrationsdomstolens beslut och Yüksel sedan ringt till Cetin som var på jobbet i Uppsala kunde han tro att det stämde. Men det gjorde det. Det hotade arbetstillståndet skulle ha gjort att hela familjen tvingats lämna Sverige. Nu har de i stället fått beslut om permanent uppehållstillstånd och kan leva och jobba vidare, på samma villkor som alla andra.

- Vi är jätteglada. Nu ska vi ordna en fest och bjuda kompisar och grannar, säger Cetin Mavi.

För sonen Hüseyin som går i högstadiet på Frösåkersskolan ordnade skolkamraterna en namninsamling till stöd för att familjen skulle få stanna.

- Vi är så glada, och vill säga tack till alla i Östhammar som hjälpt oss och sagt att vi håller tummarna för er, säger Yüksel Kara som är anställd på Willys i Östhammar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.