fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Integration och uppföljning

Projekt och metoder för integration

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 190415:

SvT Västerbotten 19-04-05:

Nyanlända lärare i Umeå har fullföljt Snabbspåret: "Den här kursen visade mig vägen" till sidans topp

Idag fullföljde 25 nyanlända lärare kursen Snabbspåret, där de fått lära sig mer om hur svenska skolor fungerar.

- Det har varit fantastiskt kul, säger Alhan Alsayedali från Syrien som fick dottern Sofia under utbildningen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190302:

Computer Sweden 19-02-21:

Stort intresse för it-kurser för nyanlända - "behövs för att möta kompetenskrisen" till sidans topp

Genom programmeringskurser på universitet och högskolor samt praktik på svenska it-företag ska nyanlända komma in i branschen. Snart har 75 personer gått programmet. Nu vill arrangörerna sprida konceptet både till andra regioner och branscher.

I Skåne och Blekinge pågår ett projekt för att lära nyanlända akademiker programmering - där det både ingår programmeringsutbildning och praktik på it-bolag i regionerna.

Därtill anordnas workshops för att få fler kvinnor att söka sig till de här utbildningarna.

- Jag tror att det är precis sådana här initiativ som behövs för att möta kompetenskrisen, säger Vanja Tufvesson som är med och anordnar workshops för kvinnliga nyanlända.

Programmeringskursen kallas Matchit och är ett samarbete mellan olika aktörer som Region Skåne, Region Blekinge, Arbetsförmedlingen, Ideon Science Park, Lunds universitet, Blekinge tekniska högskola och som finansieras av Europeiska socialfonden.

Olga Szczepankiewicz som är projektledare för Matchit på Region Skåne berättar att det handlar om en intensivutbildning inom programmering för att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. Den första utbildningen startade i augusti förra året, och den gick av stapeln både vid Lunds universitet och Blekinge tekniska högskola.

Den här utbildningen är på drygt fyra månader plus praktik.

- Det är många som har en teknisk bakgrund men som saknar erfarenhet av it, och det är det vi kan erbjuda här. I höstas var det 28 personer som påbörjade utbildningen och alla var väldigt motiverade. Nu i februari gick de första studenterna ut på praktik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190209:

Sveriges Radio Kalmar 19-01- 25:

Samiaullah och Abdolah vill få nyanlända att öppet våga leva som HBTQ-personer till sidans topp

Att komma ut som HBTQ-person i Afghanistan kan vara förenat med livsfara. Därför åker Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini på turné för att stötta unga nyanlända som är homo- eller bisexuella.

Kompisarna Samiaullah Amiri och Abdolah Hoseini, bosatta i Västerås, kommer själva från Afghanistan; ett land där det är olagligt att vara homo- eller bisexuell.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Örebro 19-01-25:

Så ska nysvenskar få vänner i Örebro: "Behovet är stort" till sidans topp

Fikakompis, familjekompis eller rent av mentor? Möjligheterna att stötta nysvenskar är stora i Örebro efter att sex organisationer inlett en offensiv för att hjälpa fler in i det svenska samhället.

- Det finns många nysvenskar som vill lära känna etablerade örebroare, säger Josefine Stålberg, verksamhetsutvecklare inom socialt arbete på studieförbundet BILDA

Det är organisationerna Kompisbyrån, Röda Korset, Invitationsdepartementet, Yrkesdörren, Mentor Sverige, Studieförbundet Bilda som tillsammans bjudit in till ett möte på måndag. Där hoppas organisationerna få fler att engagera sig för nysvenskar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190123:

Mysalaam 19-01-09:

For refugees in Europe, this app is a gateway to local networking till sidans topp

Sam Fouad Ahmad, a biomedical engineer from Syria, has been in the Netherlands for three years now. Inundated at first by a culture very different to his own, he can now mingle easily with locals as well as explore career opportunities. And it's all thanks to a smartphone app.

Sam registered on the Welcome app and soon found himself meeting two people for lunch. Using the app certainly seems to have been a positive experience for him. "It is very easy to use," he told My Salaam. "People in my position find it useful for two purposes. It is a good way to meet Dutch people to get to know the country and the mentality of the people. And I use it to try finding opportunities for work."

Apps such as Welcome are a great example of how technology helps in a humanitarian crisis.

Welcome is available in Norway and Sweden, with over 60,000 digital connections between locals and refugees in Sweden alone. Based in the Netherlands, Julius Weise runs an NGO, the Blendin Foundation, which serves the same purpose as the app. When he read an article about the Swedish version, he secured permission for a Dutch version, which he launched in November 2018.

"[T]here are so many similar small organisations with the same objective as Blendin, but no cohesiveness," Julius explained. He also confessed that the technology of their previous platform "wasn't great. It made it difficult to keep up with all the requests for connections."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Till Welcome i Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190111:

Sveriges Radio Gävleborg 19-01-09:

UF-företaget som vill åstadkomma integration till sidans topp

Dom kom hit från Somalia, Eritrea, Irak och Afghanistan som barn. Nu går dom på gymnasiet i Gävle och vill använda sina erfarenheter till att hjälpa nyanlända att integreras i Sverige.

Shewit Mulgeta och Samira Osman är två av gymnasieeleverna från Vasaskolan i Gävle som ligger bakom företaget.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181218:

SvT Blekinge 18-12-04:

Gynekologen Iuliia försöker bli godkänd läkare i Sverige till sidans topp

Iuliia Ranheim är utbildad gynekolog och har jobbat som specialistläkare i sitt hemland Ukraina i 15 år - men i Karlskrona jobbar hon som läkarassistent. Hon är en många som i dag har skrivit provet i det så kallade snabbspåret med hopp om att bli godkänd som läkare i Sverige.

- Det är väldigt svårt, säger hon.

Första gången Iuliia Ranheim skrev provet genom snabbspåret var i september i år men hon blev då inte godkänd. Under tisdagen åkte hon till Lund för att göra sitt andra försök.

- Det kändes samma som förra gången. Det är mycket stress och efter åtta timmar är man väldigt trött. Det är många frågor och i slutet av dagen tappar man uppmärksamheten, säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181204:

SvT Jämtland 18-11-27:

Ny modell ger nyanlända vårdjobb till sidans topp

Vården behöver personal samtidigt som många nyanlända vill komma in på arbetsmarknaden. Ett projekt med Jämtland och Västernorrland har nu på ett framgångsrikt sätt lyckats matcha fram 236 nya undersköterskor.

Att hitta nyanlända som kan tänka sig att jobba inom vården har inte varit svårt. Men problemet är oftast deras språkkunskaper som varit ett för stort hinder för att börja en vanlig utbildning.

Inleddes 2016

Projektet som inleddes hösten 2016 har i all enkelhet gått ut på att gallra fram nyanlända som är intresserade och dessutom bedöms kunna passa inom vården.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Blekinge 18-12-03:

Blekingeläkare: "Snabbspår har havererat" till sidans topp

Snabbspåret för läkare från länder utanför EU måste förändras så att fler läkare får möjlighet att arbeta i Sverige, menar Karlskronaläkaren Ingvar Ovhed.

- Människor måste få en möjlighet att visa vad de kan, säger han.

Det befintliga snabbspåret för läkare har havererat, skriver Ingvar Ovhed - som är projektledare för den kurs som förbereder provdeltagare från Blekinge, Kalmar och Kronoberg - i en debattartikel i Aftonbladet, tillsammans med svenskläraren Jan-Åke Blomqvist.

Sedan de nya legitimationsreglerna började gälla den 1 juli 2016 har bara 100 av de 889 personer som tagit provet blivit godkända. Det motsvarar 11 procent.

- I den bristfälliga statistik som finns kan vi se att en hel del nästan klarar provet. Sedan finns det de som har väldigt svårt för det, säger Ingvar Ovhed.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181125:

Sveriges Radio Jämtland 18-11-12:

Nyanlända ungdomar guidar seniorer bland modern teknik till sidans topp

Alla kan inte använda internet och annan modern teknik. Detta skapar ett utanförskap som drabbar äldre. Ett nytt projekt ska motverka den utvecklingen.

Nu kan du som är äldre i Östersund få hjälp med dina frågor kring internet, datorer och mobiler. Varje lördag fram till jul hjälper nyanlända ungdomar seniorer med svar på frågor kring it.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Göteborg 18-11-12:

Nytt snabbspår för invandrade forskare till sidans topp

Invandrare med forskarkompetens har ofta svårt att hitta en plats i den svenska forskarvärlden. Men nu startar ett program som ska hjälpa nyanlända forskare att få in en fot på svenska universitet.

Jawad Abudaia är en av deltagarna i det här så kallade snabbspåret.

- Jag kommer från Palestina och har varit här i Sverige i tre år. Jag är urolog, kan man säga. Jag har gjort min forskning i Kina och kan prata kinesiska också, säger han.

Den palestinske läkaren Jawad abudaia har en forskarutbildning med inriktning på urologi, alltså sjukdomar i prostata och urinvägarna.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181108:

Norrköpings Tidningar 18-10-25:

Lyckade projektet rattas vidare till sidans topp

Kommunens goda erfarenheter av körkortsundervisning för nyanlända sprider sig över Östergötland.

Länsstyrelsen satsar 1 750 000 kronor som öppnar för åtta kommuner att göra en bred satsning på förberedande körkortsundervisning för nyanlända och andra grupper som står långt från arbetsmarknaden. Bakgrunden är ett framgångsrikt pilotprojekt som startade i Valdemarsviks kommun under våren 2016 - med ekonomiskt stöd från länsstyrelsen - och nu banat väg för en större kommunövergripande satsning.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 18-11-07:

Nyanlända ska hjälpa äldre med sociala medier till sidans topp

Nu ska nyanlända ungdomar jobba som IT-guider åt seniorer i Östersund. Tanken är att de ska besvara de äldres frågor och samtidigt öva på språket.

Det är Östersunds kommun som tillsammans med den ideella föreningen Enter Sweden driver projektet. IT-guiderna kommer besöka olika mötesplatser för seniorer och startar på Östersunds bibliotek.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181018:

Norrköpings Tidningar 18-10-01:

EU ber om hjälp - hos Valdemarsvik till sidans topp

Biståndsorganisationen Caritas ber, i samverkan med EU, om hjälp från Valdemarsvik för ett bättre integrationsarbete i Europa.

- Jag skulle säga att vi ligger minst tio år före många kommuner i södra Europa i integrationsarbetet och hur vi arbetar med nyanlända och via länsstyrelsen förebygger segregation. Vi pratar om ett stort uppdrag att inspirera lokala aktörer att prioritera och ta emot målgrupper som kvotflyktingar, var de ska bo och förbereda dem för arbetsmarknaden, säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Östgöta-Correspondenten 18-10-13:

Lyckad fotbollssatsning av kvinnoföreningen till sidans topp

IKF Motala jobbar för ökad integration. Föreningen har dragit igång en fotbollssatsning - som hittills fallit väl ut.

Internationella Kvinnoföreningen, IKF, är en ideell förening som verkar för jämställdhet, mångfald och integration.

Motalaavdelningen har funnits i över 40 år - och målsättningen är att medlemmarna ska känna sig inkluderade i samhället.

Danijela Acimovic säger att det här är en viktig mötesplats för många människor:

- Tanken är att vi ska träffas här varje fredag. Det är viktigt att man får göra saker tillsammans.

Föreningslokalerna har också blivit en samlingsplats för ensamkommande flyktingar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180926:

Sveriges Radio Göteborg 18-09-03:

Mikael hjälper nyanlända få nya vänner till sidans topp

Många nyanlända i Sverige har svårt att lära känna svenskar på ett naturligt sätt i vardagen. Hör krögaren Mikael Jokinen i Kungälv som kom på en ny idé för att integrera nyanlända.

- Det är så svarta och trista rubriker kring invandrarfrågor. Jag ville hitta det varma och positiva som faktiskt också finns där ute, berättar han.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Jämtland 18-09-12:

Projekt på Jämtlands gymnasium ska hjälpa nyanlända i arbete till sidans topp

Under hösten trappas ett projekt upp som Jämtlands gymnasium har, där nyanlända genom praktik ska få in en fot på arbetsmarknaden, och öka motivationen i skolan.

Det är få nyanlända som tar sig vidare till gymnasiet i Sverige, och även Jämtlands gymnasium brottas med problemet. Där har man under två års tid jobbat med ett projekt som trappas upp under hösten, där nyanlända kombinerar studier och praktik.

(...)

Sveriges Radio Jämtland 18-09-12: Få nyanlända är behöriga till gymnasiet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

Norrköpings Tidningar 18-08-24:

Startar nätverket hon själv hade behövt till sidans topp

Det är sällan Julieta Avetisyan träffar på andra utlandsfödda kvinnliga företagare, trots att de är många. Nu startar hon ett nätverk som ska ändra på den saken.

- Jag känner ett par utlandsfödda kvinnor som driver eget, min frisör och kvinnan på skönhetssalongen. Men när jag är ute på olika nätverksträffar för egenföretagare ser jag aldrig invandrarkvinnor. Jag känner mig jätteensam i de sammanhangen, säger Julieta.

Hon kommer ursprungligen från Armenien och driver städ- och transportföretaget Adsitas och ytterligare ett bolag som heter Numeron och tillverkar städdukar. Ända sedan starten 2013 har Julieta deltagit i olika sammanhang där företagare träffas. Hon vill skapa kontakter och utbyta erfarenheter.

Men var är alla kvinnor med utländsk bakgrund? Inte på nätverksträffarna i alla fall.

- Det finns en massa nätverk - för män, för kvinnor, för Norrköpingsföretagare och så vidare. Men inget för invandrarkvinnor, säger Julieta.

Vi träffas på hennes jobb i företagshotellet vid Ståthögaleden. Nu efter sommaren ska hon ta nya tag för att få igång det forum för utlandsfödda kvinnliga företagare som hon under alla år har känt ett behov av.

Nyföretagarcentrum stöttar hennes projekt med bland annat kontakter och uppgifter om olika företag och deras innehavare.

- De sköter kontakter med företagare, skickar ut inbjudningar och så vidare. De har ju register som inte jag har tillgång till. Vi börjar med att hålla oss till Östergötland, sedan får vi se. När jag googlade hittade jag inget kvinnligt företagarnätverk för utlandsfödda i hela södra Sverige.

Julieta tänker att om hon har ett behov av att kommunicera med andra i som är i samma situation som henne, så har de det också. Det kan handla om vad som helst, men ett intressant område är de där sakerna som är självklara för en infödd företagare men inte för den som kommer utifrån.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Radio Sweden 18-08-29:

Universitet startar snabbspår för nyanlända forskare till sidans topp

Göteborgs universitets nya satsning ska underlätta för forskare och doktorander att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Som första lärosäte i Sverige startar Göteborgs universitet ett snabbspår för nyanlända forskare. Mohammed Ismail från Syrien, har utbildning motsvarande en svensk doktorsexamen i företagsekonomi och ser fram emot utbildningen.

- Det här är en fantastisk möjlighet som hjälper oss in i den akademiska världen, att förstå det svenska systemet och banar väg till jobb i framtiden säger Mohammed Ismail när jag träffar honom i Göteborgs universitets lokaler.

I välstruken blå skjorta, portfölj och alla papper i god ordning i plastfickor berättar han om förhoppningarna inför höstens utbildningsprogram.

Och det blir en högtidlig kick-off när nio nyanlända forskare och doktorander välkomnas in i den svenska akademiska världen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Jämtland 18-08-30:

Utbildningsprojekt i Östersund lär asylsökande om Sverige till sidans topp

Det senaste året har cirka 800 asylsökande i Jämtlands län deltagit i ett utbildningsprojekt för att lära sig om Sverige och svenskar.

Projektet "Detta är Sverige" är ett utbildningsprojekt för asylsökande som handlar om att förstå sig på Sverige och svenskar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Sveriges Radio Gävleborg 18-08-10:

Praktikprogram för utländska akademiker har gett resultat till sidans topp

Praktikprogrammet Jobbsprånget för ut nyanlända akademiker i praktik hos svenska arbetsgivare över hela landet, bland annat till Gävle Energi.

Programmet har gett stor effekt. Sju av tio gick vidare till arbete efter sin praktik, visar en intern, nationell kartläggning.

Richard Hejdenberg är ansvarig handledare på Gävle Energi.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västerbotten 18-08-11:

Kunskapsprov för läkare populärt - utökas med 240 platser till sidans topp

Kunskapsprovet för läkare som utbildat sig utanför EU blev fullbokat på under ett dygn. Nu utökar de med 240 nya platser, meddelar Umeå universitet som ansvarar för provet nationellt.

- Det är riktigt trevligt att de är på hugget nu och faktiskt vill pröva sina kunskaper och färdigheter. Vi kanske kan få in dem i sjukvården i Sverige på den här vägen, säger Magnus Hultin som är ansvarig för kunskapsprovet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Malmöhus 18-08-14:

"Integrationsplikt" i Vellinge - M vill se det i hela Sverige till sidans topp

I moderatstyrda Vellinge kommun infördes i våras så kallad integrationsplikt. Skulle Vellinges nyanlända invånare missa den obligatoriska kursen på 70 timmar och det efterföljande provet, förlorar de sin rätt till bidrag.

De gymnasieelever som brukar vara i byggnaderna är på sommarlov, men i klassrummet i Vellinge sitter fyra kvinnor och en man i medelåldern och lyssnar på sin lärare som berättar om den svenska sjukvården och skattesystemet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Kronoberg 18-08-14: Kommunens krav på nyanlända - föräldralediga ska tvingas lära sig svenska (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 18-08-14: Debatt: SD för "integrationsplikt" i Hörby - men Socialdemokraterna är emot (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180804:

SvT Nyheter 18-07-18:

Plantskola för unga politiker lockar unga med utländsk bakgrund till sidans topp

Unga sviker ungdomsförbunden, men det finns initiativ för att öka engagemanget för partipolitiken. På den politiska plantskolan Höj Rösten har man märkt ett särskilt intresse hos unga med utländsk bakgrund, som utgör mer än hälften av eleverna på skolan.

- De hittade inte in via de vanliga kanalerna som ungdomsförbund, men många som söker till oss har känt utanförskap vilket präglar deras vilja till engagemang, säger skolans rektor Minéa Frykman.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur svårt det är att locka unga till de politiska ungdomsförbunden, samtidigt som det inte råder en brist på samhällsengagemang.

En grupp unga som verkar visa ett stort engagemang för politiska frågor, i alla fall om man ser till ansökningarna till politikerskolan Höj Rösten, är de med utländsk bakgrund. De utgör drygt hälften av eleverna från de två senaste årens klasser.

Många har upplevt utanförskap

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västmanland 18-07-20:

Cykelskola på initiativ av nyanlända kvinnor till sidans topp

En grupp kvinnor i Sala har fått lära sig cykla i ett integrationsprojekt och det har lett till jobb för flera av deltagarna.

Det är Sala kommun och ABF som står bakom cykelprojektet.

- Det är på initiativ av nyanlända.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Röda Korset yyy 18-07-23:

Röda Korset guidar asylsökande i samhällsfrågor till sidans topp

Röda Korset i Växjö satsar på ett nytt integrationsprojekt som bygger på att frivilliga ska hjälpa till som samhällsinformatörer och lotsare för nyanlända asylsökare.

Efter att ha fått sin ansökan om projektpengar beviljad av Länsstyrelsen startade Röda Korset upp integrationsprojektet som ska informera asylsökande om viktiga samhällsfrågor.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Sveriges Radio 18-06-05:

Nytt förlag ger ut barnböcker på arabiska i Sverige till sidans topp

Arabiskan är ett av de största språken i Sverige, men än så länge finns det lite litteratur på arabiska. Det vill nystartade förlaget Fenix ändra på.

Arabiska är på väg att gå om finskan som näst största språk i Sverige enligt Språkrådet och över 70 000 barn i landet har arabiska som modersmål enligt Skolverket.

Trots det är utbudet av barnböcker på arabiska fortfarande relativt litet i Sverige, något som Bonnierförlagens nya förlag Fenix vill motverka.

Förlaget kommer både översätta svensk barn- och ungdomslitteratur till arabiska, men också ge ut arabisk litteratur - både med och utan svensk parallelltext - till Svenska.

Flora Majdalawi Saadi är en av personerna bakom det nya förlaget. Hon hoppas att böckerna kan fungera som ett verktyg för integration.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 18-06-06:

Fotbollscup ger nyanlända chansen till sidans topp

För tredje året i rad arrangerades Tillsammans Cup av olika fotbollsföreningar runt om i Sverige för att öka möjligheten till integration.

I samband med att många asylsökande kom till Sverige under 2015 började idéerna om hur man skulle kunna hjälpa till med integrationen att flöda. Marica Määttää och Erik Englund var två av dem som började engagera sig och 2016 drog de i gång den första upplagan av Tillsammans Cup i Enskede i Stockholm.

- Vi ville ge nyanlända ett hejdundrande välkomnande och ge dem chansen att träffa nya kompisar, säger Marica Määttää.

Redan andra året ökade antalet deltagande föreningar till 14 stycken och nu det tredje året deltar 17 fotbollsföreningar. Från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr erbjöds nyanlända möjlighet att spela fotboll under nationaldagen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Väst 18-06-13:

Trollhättan håller SFI-kurs för nyanlända med jobb till sidans topp

Det är allt fler nyanlända som får jobb - också de med lägre utbildning. I Trollhättan har Vuxenutbildningen fått anpassa sig efter situationen.

Den 1 mars började 30 elever i en flexkurs där eleverna kan kombinera ett arbete med att lära sig svenska.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171229:

Dagens Nyheter 17-12-16:

"Körmedlemmarna blev de första vännerna i mitt nya liv" till sidans topp

Den kom till som en mötesplats. Men ambitionen är högre än så. DN:s Paul Hansen skildrar kören Gränslösa röster som nu fyller två år.

Välkommen, välkommen hit. Vem du än är vad du än är.

Ljuset från scenen spiller över på de främre raderna i salongen. Det glimmar till av tårar i publikens ansikten. Rad efter rad av ömsom skrattande, ömsom gråtande människor. Tonerna till Kents låt "Sverige" har just klingat av och händer klappas röda i en rungande applåd.

Södra teatern den 21 december 2016 är en dag som initiativtagaren Isabella Enbågen aldrig glömmer.

- Det fantastiska med Syriengalan var att det var vår första offentliga konsert och att hundratals människor satt i publiken, märkbart berörda. Samtidigt var en av körsångarna, Mona, med när vi intervjuades i P1 och sa i direktsändning att hon tidigare inte vågat prata så mycket svenska men nu gör hon det, tack vare kören. Det var häftigt!

Det hela började 2015 med ett initiativ av Milischia Rezai. Eller rättare sagt: det hela började med krig och elände som tvingade människor att fly sina hemländer. Sverige var det land i EU som, sett till befolkningens storlek, tog emot flest asylsökande.

Som en av regeringens sakkunniga, med etablering av nyanlända som arbetsuppgift, insåg Milischia Rezai att det krävdes mer än myndighetsåtgärder för att sänka trösklarna till samhället. Hon lade ut en krok på Facebook med idén om att starta en kör med nyanlända och etablerade svenskar som ett integrationsprojekt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Blekinge 17-12-20:

Nyanlända lärare ska skolas om i Karlshamn till sidans topp

I projektet "Från nyanländ till nyanställd - pedagogspåret" ska lärare från Syrien få lärarlegitimation och komma ut på arbetsmarknaden.

I ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Karlshamn kommun ska sju nyanlända med lärarkompetens få studera, arbeta och handledas för att få lärarlegitimation.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171208:

Sveriges Radio Kristianstad 17-11-24:

Theodor och Henok - en vänskap som integrerar till sidans topp

Under hösten hålls ett projekt där nyanlända och svenskfödda ungdomar matchas ihop för att träffas, umgås och lära av varandra.

- Jag tycker att det är fantastiskt. Man kan träffa svenska ungdomar och prata med dem. Det är lättare att komma in i samhället så, säger Henok Mahder som också berättar att han haft svårt att skaffa vänner sedan han kom till Sverige.

Henok Mahder har matchats ihop med Theodor Ranebo. Han hittade projektet genom sin mamma och tyckte att det lät roligt. Men det fanns en annan anledning också.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171124:

Sveriges Radio Jönköping 18-11-10:

Trots avslag på avslag: Ahmad håller hoppet uppe till sidans topp

Ahmad Rahimi kom till Sverige hösten 2015 samtidigt som många andra. I kören Songlines fann hann vänner och framtidstro.

Ahmad kommer från Iran och när han kom till Sverige engagerade han sig i kören Songlines. Songlines är ett projekt - av och med unga på flykt - som vill bidra till att alla unga ska känna hopp och framtidstro.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Värmland 17-11-16:

Nedläggningshotad utbildning blir kvar till sidans topp

Karosseri och lackering på Nobelgymnasiet blir kvar tack vare nyanlända från SFI. Kursen har haft problem med sökande elever och har varit nära att läggas ned. Men ett nytt samarbete räddar utbildningen.

- Nu ska jag slipa den här och så ska jag reparera den där det är skadat. Sedan ska jag också ta på färg på den, berättar Moaz Drär som är en av de nyanlända som går utbildningen på karosseri och lackering på Örsholmen.

Inne i bilverkstaden där karosseri och lackeringen håller till på Örsholmen i Karlstad råder full aktivitet.

Moaz Drär är 19 år gammal, han kommer från Eritrea och har bott i Sverige i två och ett halvt år. I september i år så började han den två-åriga utbildningen karosseri och lackering.

Men det var en stund sen det rådde full aktivitet i lokalen. För bristande intresse för inriktningen som man kan välja i årskurs två på fordonsprogrammet, har gjort att man faktiskt diskuterade om man skulle lägga ner inriktningen.

Utöver att det var få som sökte sig till utbildningen så kostar den också väldigt mycket att driva. Men då sa branschen ifrån. Vilket innebar att man fick tänka nytt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Integration 17-11-16:

Läxhjälp i Tensta bygger självtillit till sidans topp

Varje måndagskväll håller biblioteket i Tensta öppet för Läxhjälpen. En verksamhet som arrangerats av Individuell Människohjälp (IM) sedan 1999. Mellan fem och sju på kvällen träffas läxläsare och läshjälpare för att reda ut frågetecken kring ämnen som ordföljd, algebra och fördomars vara och ve.

Mörkret ligger tjockt över Tensta centrum denna måndagskväll. Vinden biter lätt i kinden och på marken ligger drivor av blöta löv. Folk skyndar med uppdragna axlar över torget och jag skyndar efter. Upp för trappan och ut på den lilla gångbron varifrån man kan se biblioteket. Det lyser varmt från fönstren i den tegelröda byggnaden. Porten går upp med ett lätt tryck och jag möts av ett stilla sorl. Runt om i lokalen sitter människor i olika åldrar och läser.

Vid ett av borden sitter Örjan Ekman som är en av initiativtagarna till Läxhjälpen. Han har ett långt engagemang inom organisationen Individuell Människohjälp bakom sig. Vid hans sida sitter Johannes som är en av Läxhjälpens flitigaste besökare. Om dagarna läser han Svenska som andraspråk i Kista men varje måndagskväll tar han sig hit till Läxhjälpen. Svenskan har varit en stor utmaning.

- För mig är det jättesvårt men jag vill och jag kämpar, säger Johannes. Läxhjälpen betyder väldigt mycket.

Många läxläsare har ursprung i ett annat land än Sverige och för de flesta är svenskan ett nytt språk som skall förstås och bemästras.

- Vi har läxläsare från många olika länder som Somalia, Eritrea, Etiopien, Irak och Syrien. Men det växlar här ute. För länge sedan var det många från Grekland som bodde här. Sedan var det många från Latinamerika men dom har flyttat vidare till nya ställen. Oftast är det dom som är senast ankomna som kommer till Tensta, säger Örjan.

IM:s Läxhjälpsverksamhet har funnits länge. Hur uppstod själva idén till Läxhjälpen?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171110:

Dagens Integration 17-11-01:

Systerskap lyfter fram nyanlända tjejer till sidans topp

Kvinna till Kvinna jobbar med att stärka kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Nu startar organisationen verksamhet i Sverige för att stärka nyanlända tjejer.

Projektet Systerskap riktar sig till tjejer som nyligen kommit till Sverige. Det är ett ledarskapsprogram som gör det möjligt för nyanlända tjejer att förverkliga sina egna projekt och idéer.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171027:

Sveriges Radio Gävleborg 17-10-24:

Unik hemsida ska hjälpa till språklig förståelse i Söderhamn till sidans topp

Just nu bygger Söderhamns kommun en unik hemsida med kommuninformation på sex olika språk.

Det är Nicklas Johansson som är idégivare och projektledare för informationsoderhamn.se som lanseras 24 november.

Johansson är tidigare känd för sitt arbete med fotbollslaget Sandarne SIF, laget som räddades med hjälp av spelare med utländsk bakgrund vilket ledde till stor uppmärksamhet i riksmedia.

Trots det kallar han Informationsoderhamn.se för det bästa han varit med och gjort.

- Det är inte bara de nyanlända som kommer kunna använda den här, utan även skolpersonal, alla som möter nyanlända. Biblioteket är en stor mötesplats där det finns mycket efterfrågan om information.

Finns en sådan här sajt på något annat håll?

- Den finns ingen annanstans. Den är unik.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171013:

Sveriges Radio Blekinge 17-10-07:

Cyklar för självständighet till sidans topp

Sedan en vecka tillbaka hålls Karlskronas första cykelskola för nyanlända i Skatehallen. Fyra kvinnor som flytt till Sverige ska få chansen att lära sig cykla, och fler står på kö.

Nafitha Istanbulya ler stort efter de första turerna på cykeln. Hon puttar fart med båda fötterna och swishar fram.

- Det är min dröm, att lära mig cykla, säger hon.

- Jag vill cykla snabbt.

Nafitha Istanbulya och Haya Al Ballkhi har flytt från ett krigsdrabbat Syrien där de aldrig fick chansen att lära sig cykla. Nu utgör de hälften av deltagarna som får en ny chans.

Mycket nytt

- Det svåraste är att balansera. Men det kanske är för att det är första gången, säger Haya Al Ballkhi.

- Nästa gång blir det bättre kanske.

Aldrig vågat

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 17-10-07: Cykeln kan vara vägen till jobb (Extern länk)

Göteborgs Fria om simträning 17-10-08: De vill se mångfald under ytan (Extern länk)

Sveriges Radio Västernorrland 17-10-03: Naja Jiffry: I Sverige ska jag leva som svenskarna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170901:

Sveriges Radio Göteborg 17-08-01:

Många hjälpte flyktingar till nya hem till sidans topp

Idag lämnade ett trettiotal flyktingar Lilleby camping på Hisingen. Dessa personer med uppehållstillstånd kan nu lämna mellanboendet i villavagnarna och flytta in i riktiga lägenheter för att starta om på nytt.

På plats är många frivilliga inom nätverket "Jag vill dela med mig" som vill hjälpa till som "flyttkompisar".

Ulrika Påhlman var tillsammans med sin man några av dagens flyttkompisar:

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170530:

UNHCR News 17-05-18:

Vad betyder servoventil? Basel Talebs språkparlör hjälper nyanlända ingenjörer till sidans topp

Elektrisk konduktivitet, servoventiler och statorkärnor - trots att du är flytande i ett språk känner du förmodligen inte till dessa termer. Detta var utmaningen för Basel Taleb, en flykting och elingenjör som lärde sig svenska på bara några månader - men som inte kunde förstå det tekniska språket på sin nya arbetsplats. Han byggde ett verktyg för att hjälpa sig själv - och andra utländska ingenjörer - att bättre förstå den svenska energisektorn.

När han anlände till Sverige på juldagen år 2014, placerades Basel i ett mottagningscenter i en liten by nära Simrishamn. Som elektrisk ingenjör från en stor stad i Syrien var det en utmaning för 31-åringen att bo i en liten by.

"Jag är van att vara bland många människor. Även om jag var ivrig att uppleva det svenska samhället, träffa folket och lära mig språket var detta svårt då jag bodde i en liten by i mitten av ingenstans," förklarar Basel.

Under tiden som Basel väntade på resultatet av sin asylansökan, studerade han svenska på egen hand genom att titta på videor på YouTube och göra egna listor av ord. Han studerade varje dag i nästan ett år - fram tills oktober 2015 då Basel äntligen beviljades permanent uppehållstillstånd. Vid den här laget hade hans lilla lista med fraser vuxit till över 2000 ord.

Med uppehållstillstånd hade Basel nu tillgång till Arbetsförmedlingen, som erbjuder flyktingar möjligheten att studera svenska för invandrare (SFI), följt av yrkesutbildning som praktik eller validering av arbetslivserfarenhet och samhällsorienteringskurser som ger flyktingar en grundläggande förståelse för det svenska samhället. "Min karriärrådgivare på Arbetsförmedlingen stöttade mig väldigt mycket. Hon berättade för mig att den svenska energibranschen behöver ingenjörer och att jag har goda möjligheter att få praktik och jobb därefter. Detta hjälpte mig emotionellt," säger Basel.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170504:

Dagens Integration 17-04-28:

Hon tog tjänstledigt för att arbeta med integration till sidans topp

Bibliotekarien Anette Helgesson tog tjänstledigt på deltid för att driva integrationsprojekt.

- Jag känner att jag måste göra det här för alla mina vänner som är nyanlända.

Sedan hösten 2014 har Annette Helgesson arrangerat integrationsevent i Edsbyn, södra Hälsingland. Det var efter valet samma år som hon började engagera sig.

- Det kändes som att det helt plötsligt var okej att skriva rasistiska saker på sociala medier och då kände jag att nu behöver jag göra något, säger hon.

Hon startade då Fikasällskapet där nyanlända och etablerade svenskar kan mötas. Sedan dess har hennes engagemang fortsatt och i dagsläget driver hon fyra projekt samt är mitt uppe i att skriva en bok.

- Jag kände att det var viktigt för annars träffas man inte naturligt. Nu har en del nyanlända börjat på praktik på arbetsplatser eller läsa på SFI, men förut var det många som bara satt på asylboendet och väntade och då behövs verkligen den sociala kontakten, förklarar Anette.

Good and happy

Projektet utgår ifrån fotoutställningen "The end will be good and happy", där den amerikanska fotografen Emily Berl följer syriska flyktingar i både Libanon och Sverige.

Fotografen kom i kontakt med syriska tjejer i Sverige genom Anettes projekt JallaTillsammans, en podcast och en digital bokcirkel med syfte att motverka intolerans genom att lyfta fram människors berättelser.

- Emily letade efter ett positivt projekt i Sverige om Syriska tjejer och då hörde hon talas om JallaTillsammans och så kom hon hit från USA. Det var så himla häftigt, hon hade aldrig varit i Norra Europa tidigare så kom hon till lilla Edsbyn, säger Anette.

Utställningen har nu under våren visats på Hälsningslands museum och under sommaren kommer den också att ställas ut på det turisttäta Träslottet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Piteå-Tidningen 17-05-03:

Polisen som pratar integration till sidans topp

Respekt, demokrati och jämställdhet - Mustafa Panshiri, polis från Afghanistan reser landet runt för att prata om svenska normer. "Vi måste bli bättre på att ställa krav", säger han.

113 kommuner på 11 månader - under tisdagen kom Mustafa Panshiri till Piteå och till Kaleido som var fullsatt till absolut sista platsen.

Som 11-åring kom han till Sverige med sin familj från ett talibanstyrt Afghanistan och visste då inte ens vad demokrati var. Som liten var han väldigt rädd för sin pappa, något som i Afghanistan är starkt förknippat med respekt.

- Min pappa kände då att: "Jag har lyckats som pappa", men när jag frågade mina klasskamrater om de också var rädda för sina pappor så sa de att "Nej, jag är inte rädd, men jag har respekt".

Han menar att detta bara är ett exempel på att begrepp som "respekt" och "jämställdhet" har olika betydelser i olika kulturella sammanhang.

- Vi måste bli bättre på att förklara vad vi har för krav för de här begreppen. Men vi är lite förvirrade i Sverige i dag när det gäller de här frågorna, säger Mustafa Panshiri som anser att vi svenskar är "livrädda" för att kallas rasister.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170424:

Dagens Integration 17-04-12:

Ny sajt om sex och samlevnad för nyanlända unga till sidans topp

Den nya webbplatsen Youmo informerar unga som är nya i Sverige om bland annat hälsa, jämställdhet och sex. Sajten är framtagen av UMO, ungdomsmottagningen på nätet.

Youmo har tagits fram på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och regeringen. Syftet med sajten är att den ska besvara frågor om kroppen, psykisk hälsa, sexualitet och jämställdhet.

Enligt Lotta Nordh Rubulis, projektledare för Youmo, är sajten framtagen i nära samarbete med nyanlända unga.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Integration 17-04-14:

Här möts nya och etablerade svenskar kring kultur till sidans topp

Det är söndag på Midsommargården i Stockholm och i dag anordnas Rosa Stationen, en integrationsträff där kultur och möten står i fokus.

Rosa Stationen vid Telefonplan, Stockholm, är ett samarbete mellan Föreningen Midsommargården och Refugees Welcome Stockholm. Varannan söndag öppnas dörrarna upp för att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar.

- Föreningen Midsommargården har fått pengar för att driva ett integrationsprojekt och eftersom Midsommargården arbetar med kultur så ville vi skapa ett integrationsprojekt som kretsar kring kultur, kulturutbyten men framförallt möten, förklarar Anna El Yafi, Föreningen Midsommargårdens projektledare för Rosa Stationen.

I lokalen trängs volontärer i rosa västar med pingisspelande barn och grupper av vuxna som sitter vid bord och pratar. Sedan Rosa Stationen Telefonplan öppnade i februari har intresset varit stort, berättar Lina Lehn, projektledare Rosa Stationen.

- Det är väldigt många människor som hör av sig och vill hjälpa till. Vi har volontärer med många olika erfarenheter, vi har exempelvis personer som själva har flytt till Sverige och personer som arbetar inom SFI, säger hon.

En av volontärerna som hjälper till på Rosa Stationen är Zaine Albush. Han började själv som besökare men arbetar nu med att locka nya deltagare till träffarna.

- Jag har själv flytt till Sverige och nu vill jag hjälpa andra som är nya här. Jag började som besökare på Refugees Welcome Stockholm och nu hjälper jag andra att hitta hit. Den här organisationen hjälper nya och etablerade svenskar att förstå varandra bättre och samarbeta, säger han.

Zaine menar att träffarna genom aktiviteter och möten skapar trygghet för asylsökande och nyanlända personer.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170410:

Dagens Integration 17-03-30:

Ny app ska guida nyanlända till jobb och praktik till sidans topp

Idag står många nyanlända inför utmaningen att söka jobb i Sverige. Hur går man egentligen till väga för att validera sina kunskaper och hitta ett jobb? En ny app från Lernia och Telia ska guida personer som är nya i Sverige genom den svenska arbetsmarknaden hela vägen fram till ett nytt jobb.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Piteå-Tidningen 17-04-02:

Kreativt systerskap under konstnärlig helg till sidans topp

En koncentrerad tystnad vilar över rummet när deltagarna i Creative sisters målar. En stund senare skrattar de tillsammans under sångövningarna. "Vi vill bidra till integration genom kreativa processer", säger Susanna Lindmark, en av initiativtagarna.

Bakom begreppet Creative sisters står Susanna Lindmark, kreativ körledare och grundare av kören Arctic light, och Margaretha Wixner, konstnär och Vedic art-lärare.

- Vi ville skapa en helg fylld av måleri och sång, eftersom vill tror på att använda kreativa processer som grund för nya möten och personlig utveckling, säger Susanna Lindmark.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skaraborgs Läns Allehanda 17-03-03:

Ny dimension med Tarek på Medborgarservice till sidans topp

Sedan Tarek Al Alwani tog plats vid informationsdisken på Medborgarservice i Ryd har verksamheten fått en ny dimension.

- Många här talar arabiska och uppskattar att de kan få råd och hjälp av mig på sitt språk. Att inte kunna svenska skapar osäkerhet.

I januari 2015 öppnades Medborgarservice i Södra Ryd första gången. För snart ett år sedan startade den för andra gången, efter ett uppehåll. Karin Holm, områdesutvecklare i Skövde kommun, reder ut begreppen.

- Den stängdes under tiden som kommunen rekryterade en områdesutvecklare och när jag tillträdde i maj förra året öppnades den igen.

Nya steg

Och sedan snart två månader tillbaka har verksamheten - som syftar till att underlätta människors kontakt med kommun och myndigheter - tagit nya, stora steg.

Från att ha varit öppen några timmar tre dagar i veckan är servicen nu tillgänglig varje vardag, totalt 28 timmar i veckan.

Skälet till det är att Tarek Al Alwani har börjat arbeta där via åtgärden breddad kompetensförsörjning, ett koncept Skövde kommun arbetar med där man får anställa serviceassistenter som en förstärkning i välfärden. Det är just Tarek som medborgarna nu oftast möter vid servicedisken som ligger i biblioteket i Ryds centrum.

Viktig funktion

- Han fyller en väldigt viktig funktion och verksamheten har utvecklats, nått en ny dimension med honom här, säger Karin Holm.

- Jag har insett att många som bor här i Ryd talar arabiska och för dem känns det nog tryggt att möta mig här, tror Tarek Al Alwani.

Han kom till Sverige som flykting och vet att kontakter med myndigheter och att fylla i olika blanketter kan var svårt när man inte kan språket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 17-04-03:

Uppdrag: Mångfald och inkludering till sidans topp

Tusentals nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar vill spela fotboll - men långt ifrån alla lyckas hitta en klubb.

Därför har Svenska fotbollförbundet inlett ett projekt som ska göra det enklare för föreningarna att ta emot fler.

- Det här något helt unikt, säger integrationssamordnaren Sevana Bergström.

Under vintern har Svenska fotbollförbundet och den nyinstiftade integrationssamordnaren Sevana Bergström turnerat till fyra städer i Sverige (Sundsvall, Skellefteå, Växjö och Stockholm) för att träffa föreningar, distrikt och politiker. Det här är den första delen i det treåriga projektet Mångfald och social inkludering genom fotboll, som i slutändan ska leda till en win-win-situation. Det vill säga att klubbarna växer i antalet medlemmar samt en lyckad integration.

- Jag tycker att det görs väldigt mycket och det ska vi vara stolta över, som att det finns många personer runt om i Sverige som gör otroligt mycket för ungdomar. Men det jag märker saknas, och som efterfrågas, är hur vi ska göra och få kunskapen hur vi ska jobba med ungdomar som inte har den traditionella vägen in i idrottsrörelsen. Hur ska vi bemöta dem? Hur ska vi bemöta föräldrarna? Hur ska vi jobba med barnen? Det saknas. Och vi får många mail och telefonsamtal efter våra föreläsningar som vi har haft. Vi ser att föreningar, eldsjälar och ledare/tränare behöver mer stöd och hjälp i hur de ska arbeta vidare, säger Sevana Bergström som blev anställd av förbundet i mitten på januari och är anställd under en treårsperiod till att börja med.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170330:

Jmini 17-03-18:

Hon bygger broar mellan nyanlända akademiker och arbetsgivare till sidans topp

Mariana Morosanu vet av egen erfarenhet hur viktigt och komplicerat det är med arbetsmarknadsintegration. Förra året arrangerade hon en jobbmässa för nyanlända och asylsökande. Initiativet blev en succé och den 30 mars är det dags igen.

Förra året tog Mariana Morosanu initiativet till en första jobbmässa för nyanlända och asylsökande i Jönköping. Efter mässan började hon fundera på olika alternativa sätt för att accelerera integrationsprocessen för nyanlända och asylsökande med en akademisk utbildning.

Hon fick då idén till arbetsmarknadsprojektet Integration är tillväxt, som hon har drivit under perioden september till december 2016, med hjälp av kollegan Quang Evansluong samt regionala medel. Projektet har riktat sig till nyanlända och asylsökande med utbildning inom teknik-industri samt hälso- och sjukvård. Genom exempelvis studiebesök och nätverksträffar har man hjälpt till att bygga broar in i arbetslivet.

Den efterfrågade kompetensen finns mitt framför näsan

Nu vill Morosanu utveckla projektet så att Evansluong tillsammans med forskarna Marcela Ramirez-Pasillas, på handelshögskolan, och Brittmarie Jacobsson, på hälsohögskolan, ska kunna driva ett forskningsprojekt samtidigt som Morosanu ansvarar för implementeringen av forskningsresultaten i praktiken.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Integration 17-03-24:

Genom glädje, sport och kreativitet skapar de ett inkluderande samhälle till sidans topp

Sedan tre månader tillbaka anordnar välgörenhetsorganisationen Nema Problema Foundation event där nyanlända och etablerade svenskar umgås.

- Vi vill att svenskfödda ska förstå hur kul det är att integrera och hänga med nyanlända.

Robert Moldén driver tillsammans med Philip Robertsson den stockholmsbaserade organisationen Nema Problema Foundation som bland annat anordnar event där nyanlända och etablerade svenskar träffas.

- Det enda sättet att ta hand om nyanlända är att integrera dem i samhället och det måste man göra genom gemenskap, glädje och arbete, säger Robert Moldén.

Att duon fokuserar på event för just nyanlända började av en ren slump. I julas bestämde sig Robert för att öppna upp sitt hem för utsatta barn som inte hade någonstans att fira jul.

Tanken var att julfirandet skulle locka till sig ett tiotal barn, men istället blev det extremt uppmärksammat. I brist på plats byttes hans hus ut till matsalen på Hersby gymnasium i Stockholm och istället för barn kom 200 nyanlända personer.

- Det var sådan extrem glädje och positivism bland de här personerna och det var så roligt och härligt att vara runt dem. Så bara på den lilla träffen blev vi kompisar och sen tänkte vi att vi ville fortsätta hänga med dem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skaraborgs Läns Allehanda 17-03-28:

Nytt i kommunen - radioprogram på fyra språk till sidans topp

När Hala Akari kom till Sverige som asylsökande saknade hon viktig information på arabiska. Hon tog därför initiativ till radiosändningar på arabiska, farsi, engelska och somaliska - initiativet sammanföll med en idé från Skövde Närradio.

Hala Akari kom till Sverige som asylsökande för fyra år sedan.

- Jag behövde då få samhällsinformation på mitt språk för att veta hur allt fungerar här men det fanns inte. Jag fick idén att de som inte kan svenska kan få den här informationen via radio. Det är ett sätt att känna att man är en del av samhället, säger Hala Akari, Arbetsmarknadsenheten.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170320:

Sveriges Radio Halland 17-03-10:

Folkhögskola - okänd möjlighet för ensamkommande till sidans topp

Boende och plugg i ett. Det kan ensamkommande unga få på folkhögskolor runt om i landet, bland annat i Åsa. Men det är det få som känner till.

Löftadalen i Åsa är en av bara tolv skolor med internat som har hakat på den här möjligheten. Och på de skolor som gjort det så fylls inte alla platser. På Löftadalens folkhögskola i Åsa finns det plats för fler elever.

- Jag tycker att det borde vara kö. Det borde vara fullt och kö för att få komma hit, säger Kristina Wik som är projektledare för folkhögskolespåret på Löftadalens folkhögskola i Åsa.

Med tanke på bostadsbris

+ ten och svårigheten för kommunerna att lösa skolplatser till ensamkommande unga så är Kristina Wik förvånad över att inte fler söker sig till dem.

- Vi trodde att fler skulle söka sig till oss, men nej, säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Integration 17-03-11:

Nyanlända och etablerade tjejer matchas för att motverka utanförskap till sidans topp

Psykisk ohälsa är det största hälsoproblemet bland nyanlända barn och unga. I nytt projekt matchas nyanlända och etablerade tjejer för att skapa läkande relationer.

De senaste två åren har omkring 28 000 tjejer mellan 10 år och 25 år sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

- Situationen för nyanlända tjejer är akut. Många mår väldigt dåligt och ofta är tjejer extra utsatta, säger projektledaren Evelyn Zamora.

Dagens Integration har tidigare rapporterat att många nyanlända barn och ungdomar lider av psykisk ohälsa. En rapport från Barnombudsmannen visar även att de ungas tillstånd ofta förvärras ytterligare under asylprocessen.

I Tjejzonens nya projekt Storasyster till nyanlända tjejer matchas tjejer som är nya i Sverige med etablerade tjejer. Genom projektet vill organisationen förebygga att nyanlända tjejer hamnar utanför samhället.

- Tjejerna har många myndighetskontakter, men känner sig ändå ensamma och isolerade. Det vill vi ändra på genom att erbjuda kontakt med en medmänniska utanför myndighetsvärlden, berättar Evelyn Zamora.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170224:

Sveries Radio Kalmar 17-02-20:

Boskola hjälper nya svenskar i bostadsdjungeln till sidans topp

Hyresgästföreningen i Nybro utbildar nyanlända om den svenska bostadsmarknaden. Boskolan - som den kallas - ger kunskap om kontrakt, uppsägning och annat.

Det händer att nyanlända med uppehållstillstånd hamnar i undermåliga lägenheter. Det vill hyresgästföreningen hjälpa till att förhindra genom sin Boskola.

Deltagarna får veta det mesta om kontrakt för hyresbostad, uppsägning och borgen. Spelregler för vad en hyresgäst kan vänta sig och vad den som hyr ut kan vänta sig av en hyresgäst ingår också.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Norrbottens-Kuriren 17-02-21:

Nysvenska konstnärer efterlyses till sidans topp

Antony Merjan kom till Sverige för drygt två år sedan som flykting från Syrien.

I Damaskus jobbade han som journalist, författare och översättare.

- Men det sa arbetsförmedlingen att jag omöjligt kunde arbeta med i Sverige. De vill istället fokusera på mina kunskaper i affärsutveckling. Jag fick en praktikplats på Hemköp där jag fick sköta grönsaksdisken, säger han.

I dag jobbar han som projektkoordinator för KRO:s nationella projekt "Konsten att delta".

Ett projekt med syfte att hitta kulturarbetare bland nysvenskar. En närmast heltidssysselsättning, menar Ola Öhlin, projektledare för "Konsten att delta".

- Antonys erfarenheter är en bra bild över hur det fungerar i Sverige. Det finns nämligen ingen registrering för kulturyrken när nyanlända registreras på arbetsförmedlingen för första gången. Därför jobbar bildkonstnärer och andra kulturarbetare som pizzabagare och lastbilschaufförer. Det är en grupp som försvinner, vilket också är ett demokratiskt problem förutom att de förlorar sin yrkesidentitet, säger Ola Öhlin.

Hanna Isaksson, verksamhetsledare för Resurscentrum för konst bjöd för en tid sedan in Ola Öhlin och Antony Merjan eftersom ett liknande projekt har startat i Norrbotten.

- Integration är ett prioriterat område i regionens kulturplan och vi har fått pengar från regionen för detta integrationsprojekt. Därför har jag kunnat anställa Lotta Lampa som projektledare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 17-02-22:

Så gjorde Åres invånare för att undvika en flyktingkris till sidans topp

I oktober 2015 genomgick Åre en drastisk förändring. Från att ha varit en homogen ort med cirka 1 500 invånare gjorde beläggningen på det närbelägna asylboendet Continental Inn att invånarantalet ökade med nästan 50 procent. Men den så kallade flyktingkrisen uteblev. Tack vare civilsamhället.

På anslagstavlan i pentryt på det som just bytt namn från Integrationsservice till Inflyttarservice i Åre kommun hänger ett citat. "Vi har ingen kris, vi har bara lite mer att göra på kort tid". Citatet står chefen för Inflyttarservice, Martin Söderström, för. Han blev uppringd av media, söderöver, som ville veta hur det egentligen gick i lilla Åre, som fått 900 nya kommuninvånare, nästan över en natt. Jo, det gick bra.

Inom loppet av några veckor hade den tidigare homogena demografin i Åre kommun förändrats drastiskt. Till asylboendet Continental Inn, några minuter från Åre by, flyttade 700 asylsökande. Till byn Kall med ett 100-tal invånare, norr om Åre, kom över 200. Hela kommunens invånarantal ökade med nästan 10 procent, Åre by med 50 procent. Åre hade fått känna på det som kom att kallas för flyktingkrisen.

- Den där krisen, den har väl egentligen stärkt oss i vår tro på vad vi gör, konstaterar Martin Söderström.

Han berättar att Inflyttarservice valde att möta eventuella oroligheter ute i kommunen med en axeltackling. Med en turné ut till alla byar för att höra var folk tyckte och tänkte. De möttes av några enstaka oroliga, men framför allt av engagemang, av folk som kände att äntligen kunde de hjälpa till. Och civilsamhället, det var så aktivt att Åre kommun genom det fick en helt ny demokratisk uppgift.

- Att möta upp civilsamhällets behov av att hjälpa och frågorna kring vad invånarna kan göra, det hör egentligen inte till det kommunala uppdraget. Men eftersom invånarna tyckte att det var viktigt, blev det vår uppgift, säger Anja Skålen, etableringssamordnare på Åre kommun.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Norrländska Social-Demokraten 17-02-22:

Landshövdingen invigde ny mötesplats i Pajala till sidans topp

Nu har mötesplatsen Slussen invigts av landshövdingen. Förhoppningen är att det ska bli en mötesplats för alla, både för Pajalabor och för asylsökande.

Slussen är ett integrationsprojekt som bland annat är finansierat av länsstyrelsen. Verksamheten består av möbelåtervinning, loppis, fik samt andra former av aktiviteter. Syftet är att skapa en mötesplats för dem som flyttar till Pajala.

- Vi samarbetar med föreningar, olika studieförbund och kyrkan, säger projektledaren Julia Torgils.

På invigningen i lokalen på Malmen kom ett hundratal människor. Flera av dem var asylsökande.

- Bland aktiviteterna för asylsökande kan nämnas information om arbetsmarknad och samhällsinformation samt språkcafé, säger Julia Torgils.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170214:

Karlskoga Tidning 17-02-08:

Karlskogavän, yrkessvenska, studiebesök till sidans topp

Den stora flyktingströmmen hösten 2015 satte landets kommuner på svåra prov. Karlskogas svar blev projektet Mottagning, utbildning, arbete som beskrivs som en lyckad satsning på ett systematiserat integrationsarbete.

- Vi behövde kraftsamla och det var viktigt att hålla ett högt tempo, säger Karin Björkman, kommundirektör och initiativtagare till projektet.

Det första som gjordes var att kartlägga vad som redan var bra och vilka behov de nyanlända hade och det skedde genom att en arabisktalande person gick till Karlskoga hotell och frågade. Då, i januari 2016, fanns det 772 asylsökande i kommunen och till det kan läggas 312 personer som kategoriserades som nyanlända inom Arbetsförmedlingens etablering.

Anders Hedåberg utsågs till projektledare och han fick två veckor på sig att ro kartläggningen i hamn. 1 februari 2016 var den delen klar och från 1 april kunde de olika delarna i projektet starta.

- Det var inte meningen att projekten skulle pågå år ut och år in utan de goda exemplen skulle implementeras i den ordinarie verksamheten, poängterar Karin Björkman och understryker att de olika förvaltningscheferna var engagerade i arbetet.

Yrkessvenska för personer med yrkestillhörighet inom industrin, Karlskogavän, Mötesplatsen och intensivspår inom SFI är åtgärder som lyfts fram som goda exempel.

Ahmed Khaled, utbildningsledare på Yrkeshögskolan, berättar att två grupper startat med yrkessvenska och tio av dessa elever har gått vidare till steg två.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170126:

Dagens Nyheter 17-01-14:

"Hatet i stan hade varit tio gånger större utan bandyn" till sidans topp

Vart tog Somalia Bandy vägen? Efter att filmen "Trevligt folk" gjort stor succé försvann laget från löpsedlarna.

Men laget tränar hårdare än någonsin. Inte ens 22 minusgrader hindrar dem.

Nu väntar ett fjärde VM, och nu på "hemmaplan" i Sverige.

Samtidigt ökar spänningarna hemma i Borlänge.

- 2016 har varit det bästa året hittills. Vi har tränat mera och var på is jättetidigt, redan i början av augusti tränade vi i Avesta, Hedemora och Rättvik. Nu kör vi tre dagar i veckan, säger Mohamed Ahmed och fortsätter:

- Sedan har jag fått ett deltidsjobb också. Jag Jobbar på Ica Maxi med frukt och grönt och sitter i kassan ibland.

- Det fungerar jättebra. Jag har fått en massa svenska vänner och blivit bjuden på fest, säger han och böjer sig fram och tar en tugga på wienerbrödet.

Vi sitter på kaféet Peace and Love i centrala Borlänge. Det är fjärde gången vi träffas. Den första satt vi i hans pojkrum hemma i området Jakobsgårdarna och den då 16-årige Mohamed berättade om det märkliga att han skulle spela bandy-VM långt borta i Sibirien.

Han hade kommit som flykting från Somalia tillsammans med sin mamma och pappa och fem syskon och han berättade om den rädsla han känt hemma i Somalia.

Och nu skulle han spela bandy-VM i 30-gradig kyla.

Han som knappt kunde stå på skridskorna och än mindre spela bandy.

I dag har Mohamed Ahmed hunnit bli 20 år och går sista året på bandygymnasiet i Falun. Han har tagit körkort, köpt sig en egen bil och nu har han också gjort verklighet av det som var en dröm hemma i pojkrummet för fyra år sedan.

Då drömde han om att handla med aktier på börsen. Nu gör han det.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Nerikes Allehanda 17-01-19:

Projekt ska jobba med jämställdhet och asylsökande män till sidans topp

Projektet ska ha fokus på jämställdhetsfrågor och riktar sig till målgruppen asylsökande män. Länsstyrelsen ger pengar till satsningen.

Våren 2016 gjordes en behovsinventering bland asylsökande i Ljusnarsbergs kommun. Denna undersökning visade att de asylsökande upplevde att den största kulturkrocken i Sverige är synen på de så kallade könsrollerna, att det finns olika syn på hur kvinnor och män ska vara och behandlas.

Nu ska det jobbas aktivit med jämställdhet med fokus på målgruppen asylsökande män. Det handlar om integration och om att verka för att minska kulturkrockar i samhället.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Norrländska Social-Demokraten 17-01-20:

Projektet ger en kickstart till sidans topp

En ny mötesplats snabbar upp nyanländas etablering i samhället.

Servicekontoret, det vill säga kundmottagningen för försäkringskassan, skatteverket och pensionsmyndigheten, flyttade vid årsskiftet från lokaler på Timmermansgatan i Luleå till Strand galleria.

Där finns nu också projektet Mötesplatsen särskilt för nyanlända. I projektet har ytterligare två myndigheter lagts till, arbetsförmedlingen och migrationsverket.

-?Mötesplatsen kördes som pilot i fem orter innan det nu bestämts att 27 orter i landet ska ha verksamheten, säger Anna Hedin är delprojektledare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Östergötland 17-01-22:

Internationellt möte om flyktingmottagande till sidans topp

Norrköping ska nästa vecka stå värd för en stor konferens om flyktingmottagning. Forskare och representanter från kommuner runt om i Europa kommer att delta.

Det är Norrköpings kommun, migrationsforskningsinstitutet REMESO vid Linköpings universitet och tankesmedjan Arena Idé som har ordnat en unik konferens enligt Lisa Pelling utredningschef på Arena Idé.

- Vi har kombinerat personer som har jobbat praktiskt med flyktingmottagning med forskare inom området. Jag känner inte till att det har varit någon liknande konferens i Sverige tidigare, säger Pelling till Sveriges Radio.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.