fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Integration och uppföljning

Projekt och metoder för integration

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 200224:

#vistårinteut 20-02-21:

Civilsamhället startar arbetskraftsförmedling till sidans topp

Tillsammans har ett antal personer från civilsamhället och näringslivet i dagarna startat en alternativ arbetsförmedling med inriktning på att ta tillvara på resurser hos olika ungdomsgrupper.

Vi hörde av oss och ställde några frågor till Kinna Skoglund, en av grundarna till #vistårinteut, som för några dagar sedan valdes till föreningens ordförande.

Varför startades Arbetskraftsförmedlingen?

- Emma Dalväg, som jobbat med hållbarhetsfrågor i näringslivet under lång tid hörde av sig till mig med den här idén i slutet av december 2019. Vi insåg att vi hade mycket gemensamt när det gällde tankar om hållbarhet både för samhället och människor. Vi kände båda också att politiken och myndigheter hade gått i baklås och att civilsamhället tillsammans med näringslivet skulle kunna låsa upp många knutar.

Hur kommer ni att jobba rent konkret?

- Vi håller just nu på att bygga upp en hemsida om föreningen, skaffa organisationsnummer och kontonummer så alla både enskilda och juridiska personer som vill vara en del och samarbeta kan ansluta inom kort. Arbetskraftsförmedlingen kommer bli en kampanjförening vilket innebär att vi kommer driva olika kampanjer mot olika målgrupper och vi kommer samla ihop och synliggöra aktörer i civilsamhället över hela Sverige samt jobba mot företag för att matcha jobb med ungdomar. Vi tror och vet att det finns många företag, stora som små, som vill bidra till en positiv samhällsutveckling samtidigt som de gör något bra för ungdomar.

Vilka personer är det som sitter i föreningens styrelse?

- Vi är både från olika delar av civilsamhället och personer från näringslivet, med olika kompetenser. Inom några veckor kommer vi att presentera styrelsen på vår hemsida.

I Arbetskraftsförmedlingen stadgar är målen formulerade enligt följande:

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191002:

Stockholms Stadsmission oktober 2019:

Maria och Lotten hyr ut boende till Zabih till sidans topp

Zabih är en av de gymnasiestuderande som fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Efter många år utan hem fick han flytta in hos Maria och Lotten i ett av deras rum.

- För oss har det gått jättebra att ha en inneboende. Zabih smälter in väldigt bra och vi lär känna honom med och mer för varje dag som går, säger Maria.

Marias kompis Karin jobbar med nyanlända och Maria hade sett hur hon via facebook efterlyste boende åt ensamkommande nyanlända.

-- Jag såg det igen och började fundera på om vi kunde hjälpa till, säger Maria.

Stadsmissionen hade en informationsträff som de gick till. Både Maria och Lotten tyckte de fick bra information om vad det innebar att låta någon bo hos dem. Efter mötet pratade de med barnen som hade många synpunkter och tankar. Tillsammans bestämde de att ta emot en inneboende.

Bra stöd och information från Stadsmissionen

Men innan inflytten hade Maria och Lotten en del frågor till Stadsmissionen.

-- Både vår kompis Karin och Stadsmissionen har varit väldigt tålmodiga och kunniga och svarat på alla våra frågor. Stadsmissionen har varit otroligt bra på att stötta och det har känts jättetryggt att ha dem att vända sig till om vi hade behövt det, säger Lotten.

-- Ja de har verkligen funnits där. Jag känner att vi kan lita på att de stödjer oss helt om det skulle hända något, säger Maria.

Viktigt att göra något bra

För Maria och Lotten har inte den ekonomiska biten varit den drivande när de bestämde sig för att ha en inneboende. Men de förstår att det kan vara en vägande orsak till varför andra hyr ut ett rum eller sitt attefallshus.

-- Om någon frågar mig om 20 år "Vad gjorde du?" vill jag inte säga att vi inte gjorde något. Att vi bara tittade på. För mig är det jätteviktigt att försöka vara med och göra något bra i det här, säger Maria.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Läs mer om Stadsmissionens hyresförmedling (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171027:

Karlstads kommun 17-10-24:

Samarbete mellan kommun och 25-årige Omar resulterade i tre filmer om vänskap till sidans topp

Ofta är det slumpen eller lyckliga omständigheter som gör att vi möter nya bekantskaper. Ibland byter vi bara några ord andra gånger blir det en vän för livet.

- Ibland är det lätt att vi fastnar i våra fördomar och tror att andra är eller tänker på ett visst sätt. Med filmerna vill jag få människor att utmana sig själva och våga ta nya kontakter. Det kan vara så enkelt som att säga hej. Man vet aldrig vem som kan bli en vän, säger Omar Dakakk.

- Det var precis så mötet med Omar började. Med ett hej och samtal om hur lätt integration är om man bara vågar mötas och prata med varandra, berättar Camilla Kullander kommunikationsstrateg på Karlstads kommun.

Omars inspirationsfilmer kommer att visas på Arenan, Filmstaden, Buss-TV och på Karlstads kommuns facebooksida.

Under de senaste åren har många människor som fått uppehållstillstånd kommunplacerats i Karlstad.

- De har börjat komma in i vardagen med skola, svenska för invandrare och arbete. En viktig del i integrationen är också att lära känna folk och få nya vänner, säger Per-Inge Lidén (MP) kommunalråd.

Ett enkelt sätt att träffa nya vänner är att gå in på varmtvalkommen.se och knyta egna kontakter eller anmäla sig som språkvän.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 171001:

Sensus 17-09-18:

Frivilliga rådgivare ger gratis samhällsrådgivning till nyanlända i Stockholm till sidans topp

- nu öppnar RådRum Medborgarplatsen

Nu öppnar RådRum i nya stora lokaler i centrala Stockholm. RådRum är en mötesplats där nyanlända kan få gratis vägledning och samhällsrådgivning. Det kan handla om hjälp med att hitta rätt myndighet, fylla i blanketter, få ekonomisk rådgivning eller guidning i att söka bostad. RådRum syftar till att hjälpa den som är ny i Sverige att förstå sina rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Verksamheten finns sedan 2016 i Sollentuna och sedan flera år tillbaka i Malmö och på andra platser i Skåne.

Varje RådRum bemannas av frivilligrådgivare som utbildats i bemötande, migration, diskriminering, privatekonomi och situationen på bostadsmarknaden. Tack vare olika bakgrunder och språkkunskaper bland frivilligrådgivarna kan rådgivningen ges på flera olika språk. Verksamheten har bland annat inspirerats av brittiska frivilligorganisationen Citizens Advice.

- Vi har under åren som gått fått bekräftelse på det stora behov som finns av kompletterande rådgivning för personer som är nya i Sverige. Det är därför väldigt roligt att vi nu har möjlighet att öppna ett till RådRum och nu i IM´s lokaler på Medborgarplatsen, säger Anna Wikman, Sensus studieförbund.

- Det är fantastiskt och det är så många som vill vara med att hjälpa till. I år har vi utbildat ett trettiotal frivilliga som ska arbeta ideellt med rådgivning och att bygga upp verksamheten. Under det år vi har funnits i Stockholm och Sollentuna har vi assisterat i över 250 ärenden och för flera av de besökare vi har mött har det varit avgörande, säger Ayman Adel Amin, IM - Individuell människohjälp.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170628:

Tamam 2017:

Välkommen till Tamams hemsida! till sidans topp

Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas samhällsengagemang.

Här hittar du information om vår organisation, vad vi står för, vilka verksamheter vi bedriver och information och presentation av våra lokalföreningar. Här hittar du också vår blogg där personer som är engagerade i Tamam berättar om sitt engagemang.

Utöver det hittar du kontaktuppgifter, information om hur du blir medlem och hur du gör om du vill stötta oss.

Till hemsidan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170330:

Svenska Basketbollförbundet 17-03-27:

Georgios får ensamkommande flyktingar att bli basketdomare till sidans topp

Georgios Koukouvinos är eldsjälen som länge varit verksam i Tensta Basket. Ett projekt som han brinner extra för är Tensta Basket Refs som syftar till att locka ensamkommande flyktingar till basketen och utbilda dem till ledare och domare. Hittills har sju ungdomar blivit domare genom projektet. Målet är 15 innan året är slut. Projektet får nu ett uppsving när det stöttas av Loka Heroes.

Tensta Basket Refs handlar om att introducera ensamkommande flyktingar till basketen för att sen ge dem möjligheten att bli ledare och domare. Dessa ungdomar har oftast ingen koppling till basketen men genom att Georgios först lär dem spelet kan de sedan gå vidare till att bli ledare för knattelag och även som domare.

- Tensta Basket Refs betyder väldigt mycket för dessa ungdomar. Att få domaruppdrag betyder mycket för deras frihets- och självkänsla. Dessutom är det ett första steg ut i arbetslivet och en chans att tjäna lite egna pengar, berättar Georgios, som är initiativtagare till projektet.

Målet är att 15 ungdomar ska vara aktiva som domare inom Stockholmsdistriktet till nästa säsong. Ett fullt rimligt mål enligt Georgios.

- Jag träffar ungdomarna på gatan, på boenden och i skolorna. Vi har redan 10 ungdomar som är intresserade av att utbilda sig till domare till nästa år.

Georgios har nyligen blivit utsedd till att bli en Loka Hero och projektet får därmed ekonomiskt stöd för att nå sitt mål. Loka Heroes är ett initiativ från Loka och Svenska Basketbollförbundet. Tillsammans ska de hitta, stötta och peppa människor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket. Tensta Basket Refs kommer få pengar för att genomföra projektet och utrustning till domarna som tröjor, byxor och skor.

Fredrik Spendrup, VD på Spendrups Bryggeri och ordförande i Loka Heroes jury säger:

(...)

Hela pressmeddelandet (Extern länk)

Dagens Integration 17-03-28: Ensamkommande ungdomar utbildas till basketdomare (Extern länk)

Se även:

Vestmanlands Läns Tidning 17-03-27: Ekeby BK och Hallstahammars Brottarklubb prisas för sitt integrationsarbete (Extern länk)

Sveriges Radio Västerbotten 17-03-29: Fotbollen tacklar kulturkrockar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 170126:

MUCF 17-01-16:

Broschyr om HBTQ-personers rättigheter i Sverige till sidans topp

Unga som kommer till Sverige har olika sexualiteter och könsidentiteter och kommer från länder där lagstiftningen som rör hbtq-personer ofta ser annorlunda ut än här. Att vara både ny i Sverige och hbtq-person kan dessutom innebära en extra social utsatthet. Därför är det viktigt att alla unga hbtq-personer som är nya i Sverige tidigt får kunskap om sina rättigheter.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, RFSL Ungdom och RFSL ger tillsammans ut broschyren Hbtq-personers rättigheter i Sverige. Den är framtagen för att ge kortfattad kunskap om hbtq-personers mänskliga rättigheter och vad som är gäller enligt svensk lag. Den innehåller också information om var unga nyanlända hbtq-personer kan vända sig för att få mer information, stöd och kontakt med andra i liknande situation. Informationen är avgörande för unga nyanlända hbtq-personers hälsa och möjlighet till delaktighet i samhället.

Broschyren finns på sju olika språk: svenska, engelska, arabiska, dari, persiska, somaliska och kurmanji. Broschyren kan överlämnas i enskillda möten, finnas i ett väntrum, på en toalett eller annan lämplig plats. Eftersom alla hbtq-personer inte är öppna med sin identitet är det viktigt att unga kan ta broschyren utan att samtidigt bli utpekade.

Hämta broschyren (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 160930:

Studiefrämjandet 16-09-16:

Om sex, relationer och jämställdhet för asylsökande till sidans topp

"Snacka Jämnt!" är ett nytt treårigt projekt där asylsökande ungdomar får möjlighet att prata sex, relationer och jämställdhet. Projektet är utformat av Studiefrämjandet Stockholms län i samarbete med RFSU och Män för jämställdhet med stöd från Allmänna Arvsfonden. Tanken med projektet är att föra samtal med asylsökande unga och föräldrar kring viktiga frågor som bland annat demokrati, mänskliga rättigheter, sexualitet, diskriminering, normer och jämställdhet.

Under 2015 kom 35 000 ensamkommande barn och unga till Sverige. Unga som saknar det skydd och stöd en förälder eller annan anhörig kan ge dem. Det finns också många familjer som kommit till Sverige, där de unga fått fungera som länk mellan de anhöriga och det svenska samhället.

I ett av Studiefrämjandets tidigare projekt har det framkommit att det finns luckor i den information nya svenskar får från myndigheter i fråga om till exempel lagar, rättigheter och skyldigheter inom området som projektet vill belysa. "Snacka Jämnt!" syftar till att fylla dessa luckor och erbjuda tillfällen för diskussion och möten mellan olika människor - kunskap som borde vara en mänsklig rättighet.

"I vår kontakt med asylsökande barn och ungdomar har vi sett många exempel på missförstånd och konflikter som uppstått på grund av avsaknaden på information eller bristande förståelse för till exempel samspelet mellan flickor och pojkar", säger Anjana Saltas, Studiefrämjandet Stockholms län och projektledare för "Snacka Jämnt!".

Här har projektet en unik möjlighet att skapa tillfällen för vuxna och unga att mötas.

"För att bli förstådd och förstå andra är grundförutsättningen att man får bra information och samtidigt möjligheter till att problematisera genom samtal med en vuxen - något som projektet erbjuder", fortsätter Anjana.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 160914:

Migrationsverket 16-08- 29:

MIG Talks kommer ut i världen till sidans topp

Migrationsverkets satsning MIG Talks ska nu får internationell spridning. Det sker genom att Svenska institutet introducerar MIG Talks även för svenska ambassader och konsulat runt om i världen. Målet är att bidra till ett nyanserat och inkluderande offentligt samtal om migration.

Genom en särskild manual som har tagits fram av Svenska institutet uppmuntras svenska utlandsmyndigheter att arrangera samtal om migrations- och integrationsfrågorna. Manualen bygger på Migrationsverkets kommunikationssatsning MIG Talks. Syftet med satsningen är att stimulera till dialog mellan nya invånare och olika samhällsaktörer som är med och formar samhällsdebatten.

- Det återstår att se hur många MIG Talks det blir i världen. Vi har redan märkt intresse från flera utlandsmyndigheter i Baltikum, och vi tror också att vårt eget kulturhus i Paris blir först ut att genomföra satsningen, säger Karin Kärr, kommunikatör på Svenska institutet.

Manualen ska ge vägledning för genomförande av aktiviteter eller samtal som ger plats för perspektiven hos de människor som har migrerat till landet i fråga. Svenska institutet bidrar också med pressmaterial och kan ge ett ekonomiskt bidrag till ambassaden för genomförande.

Svenska MIG Talks inleddes under våren och samlar fjorton samhällsaktörer*. Hittills har MIG Talks berört de delar av migrationen som har sin grund i skyddsbehov och anknytning till någon nära anhörig. I samtal och personporträtt får nya invånare berätta om skälen och drivkrafterna bakom migrationen. Fokus ligger också på att synliggöra vad människor med migrationserfarenhet tycker blir missvisande eller glöms i samhällsdebatten. Målet med satsningen är att bidra till ett nyanserat och inkluderande offentligt samtal.

(...)

Läs mer, länkar till Mig Talks toolkit, facebook mm (Extern länk)

Migrationsverket 16-09-07: MIG Talks i ny digital läroportal för högstadiet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Migrationsverket 16-09-06:

Sverige först ut med ny plattform som ska underlätta migration och integration till sidans topp

I dag lanseras Setel.in - en plattform som samlar tillgängliga appar och webbsidor för asylsökande och nyanlända på ett och samma ställe.

Sverige är inte bara landet med flest antal asylsökande per capita i Europa utan också scenen för det näst högsta antalet startup-bolag i världen. För att undersöka möjligheten att sammanföra tekniska och digitala lösningar med några av de utmaningar och frågor som är återkommande bland asylsökande och nyanlända vände sig Migrationsverket till techvärlden. I maj anordnades ett så kallat hackathon. Syftet med denna typ av evenemang är att med innovativ teknik utveckla kreativa lösningar på kort tid.

- Samarbetet som inletts mellan Migrationsverket och Refugee Tech markerar ett historiskt avstamp för vad som kan bli ett långsiktigt fruktbart samarbete mellan myndighetsvärlden och startup-bolagen i Sverige, speciellt när det gäller social innovation, säger Milad Fallah vid Refugee Tech som arrangerade hackathonet tillsammans med Sthlm Tech och Migrationsverket.

Refugee Tech är en ideell organisation som verkar för att hjälpa nyanlända orientera sig i det svenska samhället och förenkla vägen in på arbetsmarknaden. Evenemanget samlade en grupp program?merare, representanter från Migrationsverket och deltagare med erfarenhet av flykt. Resultatet görs nu publikt: Setel.in - en plattform som samlar det stora och växande utbudet av nya appar och digitala resurser inom migration och integration på ett och samma ställe.

- Setelin kan bli den självklara platsen för nya invånare att besöka. Det är dock inte bara asylsökande och människor som har fått ett uppehållstillstånd som kan ha nytta av den, utan alla invånare som vill engagera sig eller träffa nyanlända, säger Shanin Baharan vid Refugee Tech.

Setelin bryter ny mark

(...)

Läs mer (Extern länk)

Ansök om att vara med på Setelin (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.