fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Tvångsmedel, hot och deportationer

Desperata handlingar inför utvisning

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 170214:

Barnombudsmannen 17-02-08:

Möte med myndigheter om ensamkommande barns hälsa till sidans topp

Barnombudsmannen kallar i nästa vecka Migrationsverket, IVO och Socialstyrelsen till överläggning om ensamkommande barns hälsa.

Under några år har ett stort antal ensamkommande barn på flykt kommit till Sverige. Även om viljan att ta emot dessa barn varit stor har inte beredskapen alltid varit den bästa. Bland annat har barnen under asylprocessen inte kommit i åtnjutande av den hälso- och sjukvård som de behövt. Många har fallit mellan stolarna, och framför allt den psykiska ohälsan har i många fall varit obehandlad.

När Barnombudsmannen under 2015 träffade ett antal ensamkommande nyanlända asylsökande barn framgick av deras berättelser att inte alla fått tillgång till hälso- och sjukvård. För att följa upp det har Barnombudsmannen under 2016 träffat ytterligare ett antal barn. Mötena har resulterat i rapporten "Nyanlända barns hälsa" som Barnombudsmannen publicerar den 16 februari.

I en enkät till skolhälsovården anser 54 % av skolsköterskorna att psykisk ohälsa är ett av de största hälsoproblemen vid ankomst. Breddar vi definitionen till att även inkludera hälsoproblem, oro, stress, ångest och ovisshet stiger antalet skolsköterskor som ser detta som ett allvarligt hälsoproblem vid ankomsten till 70 %.

I några av våra möten med barn har självmordstankar och berättelser om självskadebeteenden och självmordsförsök kommit upp. En pojke berättar:

Vi får jättemycket tankar liksom, vi mår jättedåligt. Ibland tänker jag liksom, jag får självmordstankar till och med, jag tänker bara göra någonting för mig själv.

Så här beskriver en pojke sina sömnsvårigheter:

Jag kan inte sova på nätterna. Mycket svårt. Jag kan inte studera. Jag går i skolan, men mitt huvud är inte här just nu.

Under tisdagen kom en skrivelse från nätverket #vistårinteut som Barnombudsmannen beslutade sig för att agera på.

(...)

Läs mer (Extern länk)

Karin Wirenhed

Sveriges Radio Ekot 17-02-08: Risk för kollektivt självmord bland ensamkommande (Extern länk)

Fria Tidningen 17-02-09: #vistårinteut slår larm om självmord bland ensamkommande (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.