fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stöd för eget boende

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220619:

Sveriges Radio Kalmar 22-06-18:

Tina och Daniel har öppnat sitt hem för en ukrainsk familj till sidans topp

Majoriteten från Ukraina bor hemma hos privatpersoner och inte på flyktingboenden. Två som valt att ta emot en familj är paret Tina och Daniel Svensson i Rockneby i Kalmar kommun.

"Man vet ju inte vad det är för familj som kommer så lite spänt var det i början men vi har fått en familj som är ganska självgående så det är ingen större belastning".

Tina Svensson tycker att det har varit en givande upplevelse. "Roligt att få göra något för någon annan. Däremot är det väldigt svårt att veta hur man ska göra med myndigheter", säger hon till P4 Kalmar.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220607:

SvT Nyheter 22-05-29:

Så ska kvinnor och barn på flykt få trygga boenden i Sverige till sidans topp

Ukrainska kvinnor på flykt undan kriget har lurats in i svenska boenden och krävts på sexuella tjänster som betalning. Men initiativet En trygg start i Sverige har nu bakgrundskollat flera hundra boenden som är trygga för kvinnorna.

Otrygga boenden pekas ut som en av riskfaktorerna för kvinnor och barn på flykt. Enligt polisen och organisationer som arbetar med flyktingmottagande i Sverige som SVT pratat med handlar ofta den första kontakten mellan förövare och offer för olika typer av sexuella övergrepp om boende.

Antingen sker kontakten över internet med erbjudande om boende eller när personen kommit till Sverige.

Låna ut boenden gratis

För att minska risken att kvinnor råkar ut för oseriösa privatpersoner startades i mars i år initiativet En trygg start i Sverige. Det är Rädda Barnen, Sveriges stadsmissioner och Beredskapslyftet som står bakom projektet tillsammans med plattformen Airbnb.org.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220518:

Sveriges Radio Studio Ett 22-05-09:

Värdfamiljer för ukrainska flyktingar vill ha stöd från Migrationsverket. till sidans topp

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har runt 36 000 ukrainska medborgare sökt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet.

I början var läget kritiskt, boenden räckte inte till "hela Sverige måste hjälpas åt för att hjälpa de personer som nu flyr krigets Ukraina" var då Migrationsverkets uppmaning. En som tog till sig av detta, och som även samordnat värdfamiljer i Åhus och Kristianstad, har nu riktat kritik till Migrationsverket.

Hör Sven Hammarberg, samordnare av värdfamiljer, och Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-05-19: Ukrainska flyktingar på Gotland måste flytta när turisterna kommer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220429:

Sveriges Radio Örebro 22-04-14:

På två veckor blev hushållet dubbelt så stort: "Helt rätt beslut" till sidans topp

Förra veckan tog Igor Jovanovic och hans två döttrar i Vintrosa emot en ukrainsk familj som tvingats fly kriget. Det var Svetlana Serdiuchenko och hennes tre barn som kom från staden Kryvyj Rih.

Igor tog direkt kontakt med ukrainska myndigheter för att erbjuda sitt boende som tillgängligt för flyktingar.

"Det kändes på riktigt", säger Igor, som blev inspirerad av ett hotell i Karlskoga som var bland de första att ta emot flyktingar i februari.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220413:

Blankspot 22-04-09:

Oro bland civilsamhället - kommer engagemanget för flyktingar att hålla hela vägen till sidans topp

Hundratals svenskar har öppnat upp sina hem för de ukrainska flyktingarna som flyr och en uppsjö av hjälppaket skickas varje dag med posten. Men många av de som var aktiva med att hjälpa flyktingar 2015 känner en oro för om samhället kommer att klara av att leva upp till det som lovas i längden.

Stressade resenärer rusar förbi med blöta jackor och skakar av sina vattenfyllda paraplyer inne i centralhallen. Snöslasket i Stockholm har övergått till regn. Sträckan mellan Uppsala och Stockholm brukar ofta drabbas av förseningar, men inte idag.

Najib Nori tar av sig sin randiga halsduk och ryggsäck och sträcker sedan fram handen för att hälsa.

För sju år sedan kom han själv hit till centralen som ensamkommande. I tre dygn satt han på en bänk och vågade inte prata med någon.

För sina sista pengar hade han köpt en tågbiljett till Stockholm från Malmö. Efter att ha färdats i en gummibåt över medelhavet blev han överväldigad av den värme som han möttes av från människorna från olika hjälporganisationer.

När det nu sju år senare kommer en stor ström av människor från Ukraina upplever Najib Nori att han och de andra flyktingarna som kom under 2015 blev annorlunda behandlade.

- Det är väldigt orättvist och omänskligt, att man skiljer på flyktingar och flyktingar, säger Najib Nori, på svenska.

Sedan han lärde sig prata svenska har han blivit mer orädd och vågar säga vad han tycker. Han berättar att människor som han möter ofta skuldbelägger honom och de som har tvingats fly för att de har kommit till Sverige.

Men utan kunskap och utbildning menar Najib att det är svårt att stanna kvar och slåss för sitt land.

Han bedömde också hopplösheten i att slåss för en odemokratisk regim.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Västmanland 22-04-04: Bostadsrättsföreningar vill ge Ukrainaflyktingar tak över huvudet (Extern länk)

Sveriges Radio Östergötland 22-04-04: Bostadsrättsförening i Vånga ska erbjuda boende till krigsflyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Östergötland 22-04-05: De öppnar sina hem för flyktingarna - nu vill kommunen få kontakt (Extern länk)

TT / Squid 22-04-12: Att tänka på om du tar emot flyktingar hemma (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 22-04-12:

Miljardär ska fixa husrum till flyende ukrainare till sidans topp

Flera initiativ där näringslivet vill hjälpa ukrainare att hitta boende har dragit igång.

Ett ligger Sigma-grundaren Dan Olofsson bakom.

- Ett team i Ukraina har byggt plattformen under brinnande krig, säger han.

På plattformen Swedes for Ukraine kan den som har husrum ledigt lägga upp det. Familjer på flykt kan söka efter boenden och också lägga upp en presentation av sig själva.

- Kriget är en sådan tragedi. Människor behöver lämna sina hem hals över huvud. Kan vi hjälpa till på det här sättet vill vi göra det, säger Dan Olofsson, grundare av IT-koncernen Sigma Software.

Projektet har han dragit igång tillsammans med entreprenören Ebba Lindsö och Valery Krasovsky, Sigmas vd i Ukraina.

- Det finns många svenskar som gärna öppnar upp sina hem för flyktingar, men som inte vet var de ska vända sig. Tanken är också att flyktingarna på det här sättet ska slippa komma till typiska flyktingboenden som ofta ligger isolerade, säger Dan Olofsson.

Sigma Software har 1850 anställda i Ukraina. De flesta har evakuerats till de västra delarna av landet. Många jobbar även från grannländerna. Det är ett team på plats i västra Ukraina som har byggt Swedes for Ukraine.

- De är oerhört engagerade i att jobba, det skingrar tankarna lite. De har gjort en fantastisk insats, säger Dan Olofsson.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220404:

Nyheter24 22-04-02:

Familjer öppnar sina hem: Hjälper oss i vår oro till sidans topp

Civilsamhället har en viktig roll när tusentals ukrainska flyktingar snabbt behöver tak över huvudet.Stödet är lika mycket praktiskt som emotionellt. På dagen biter de ukrainska mammorna ihop - men när barnen sover är det svårare att hålla tårarna tillbaka.

De beskriver det som ett eget litet nätverk, en samling vänner och bekanta i Ockelbo som har blivit uppsamlingsplats för flera ukrainska familjer. Tillsammans hjälps de åt i ett skede där flyktingströmmen till Sverige är snabbare än vad både myndigheter och kommunen klarar av.

Hemma hos Malin Hermanssons familj bor sedan en tid tillbaka Sveta och hennes sjuårige son Maxim. Där landade de med varsin väska, trötta och medtagna efter en vecka på resande fot. Kvar i Ukraina är Svetas andra son, 21 år gammal, och hennes man.

- De hade inte sovit på väldigt länge. Det enda behovet som fanns var lite varm lagad mat och en säng att sova ut i, och wifi för att få kontakt med dem där hemma, säger Malin Hermansson.

I Ockelbo heter spindeln i nätet Svetlana Sushko som själv flyttade från Ukraina till orten 2010. När kriget bröt ut i hemlandet hörde bekanta av sig och frågade om möjligheten att ta sig till Sverige. Förfrågningarna blev fler och sedan dess har tolv ukrainska familjer kommit till Ockelbo där flera familjer hjälpts åt med mottagandet.

- Det är mer vi som tar initiativet än kommunen. Man anar en försiktighet, att det ska göras enligt protokollet. Men vi kan inte vänta, de behöver ha mat på bordet varje dag och barnen behöver en normal vardag, säger Hermansson.

- Det finns en jättekraft i samhället och en stor vilja, och att få vara med att hjälpa hjälper även oss i vår oro.

Barnen ställer frågor

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

SvT Sörmland 22-03-16:

Flera kommuner i Sörmland startar e-tjänster för att ge flyktingar boende till sidans topp

Kommunerna Eskilstuna, Flen, Katrineholm och Oxelösund har nu startat e-tjänster på sina hemsidor för de som vill hjälpa flyktingar från Ukraina med boende eller andra saker.

Hjälperbjudanden strömmar in och syftet med tjänsterna är att samordna det hela.

I formulären på hemsidorna kan man bland annat fylla i vilken typ av boende man kan hjälpa till med och hur många platser som finns.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 22-03-17: Affärsmannen Jan och frun Agnetha har tagit emot 28 flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Dalarna 22-03-23: Rättviksbor kan anmäla intresse digitalt för att ta emot flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 22-03-23: Bostadsrättsföreningar vill låna ut lägenheter: Allting är förberett (Extern länk)

SvT Västerbotten 22-03-24: Frivilligorganisationer i Umeå frustrerade - ligger före kommunen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 22-03-22:

Röda korset om att öppna upp sitt hem: "Tänk igenom det noggrant" till sidans topp

Sedan krigsutbrottet har många svenskar erbjudit sig att öppna upp sina hem för de som flytt Ukraina. Röda korsets krisexpert Sara Hedrenius ser positivt på viljan att hjälpa till, men understryker samtidigt att sådana initiativ måste tänkas igenom ordentligt.

- Det är inte något som man ska göra lättvindigt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-03-18: Rädda Barnen: Ta inte emot flyktingar på egen hand (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

Aftonbladet 22-03-04:

Migrationsverket: Människor behöver inte upplåta sina hem till sidans topp

På sociala medier erbjuder privatpersoner källare och stugor till flyktingar från Ukraina.

Vad är bra att känna till för att kunna hjälpa på bästa sätt?

Migrationsverket reder ut vilka möjligheter som finns.

Ukrainska medborgare är viseringsfria i EU, vilket innebär att de kan vistas i Sverige i 90 dagar utan att behöva kontakta Migrationsverket. Hur många som kommit till Sverige sedan invasionen finns ingen siffra på. Enligt Migrationsverket har 1421 personer sökt asyl sedan invasionen den 24 februari. Flera av dem är personer som redan befunnit sig i Sverige

- Bland de som ansöker om asyl när de kommer hit är 80 procent personer som har familj, släkt eller vänner som de bor hos här i Sverige, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejl till Aftonbladet

För de 20 procent som inte har eget boende i Sverige erbjuder Migrationsverket boende.

- Det ska alltså inte i nuläget behövas att människor upplåter sina hem till asylsökande. Om det i framtiden uppstår en situation där platserna i vårt mottagningssystem inte räcker har vi en strategi för att expandera vår kapacitet, skriver Annica Dahlqvist.

Omkring 1 500 av Migrationsverkets cirka 10 000 platser är för närvarande lediga. Inom sex veckor räknar Migrationsverket med att ha utökat boendekapaciteten med 8 000 platser till totalt 18 000.

Rätt till ekonomiskt stöd

Ukrainska medborgare som kommit till Sverige och som inte har möjlighet att försörja sig själva har som asylsökande rätt att ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Det ekonomiska stödet består av olika delar: dagersättning, bostadsersättning och särskilt bidrag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-08: Migrationsverket: Vi kommer inte klara det här själva (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Jönköping 22-03-14:

Allt fler öppnar sina hem för ukrainska flyktingar: "Vill hjälpa till" till sidans topp

Allt fler väljer nu att öppna upp sina hem för ukrainska flyktingar, bland annat via sociala medier.

"Till mig får de gärna komma då jag har ett jättestort hus och jag bor ensam, så plats finns", säger 23-åriga Claudia Petersson i Gnosjö som har erbjudit boende via en Facebook-grupp.

"Den har växt ofantligt snabbt på väldigt kort tid. Hela svenska folket sluter upp", säger Christel Prinsén, ägare av gruppen.

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Blekinge 22-03-05: Frivilliga bakom stor hjälpinsats vill få stöd från Karlskrona kommun (Extern länk)

Sveriges Radio Uppland 22-03-06: Svenska familjer i Uppsala tar emot ukrainska flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Göteborg 22-03-06: Christel förmedlar bostäder till flyktingar: "Många behöver hjälp" (Extern länk)

Sveriges Radio Norrbotten 22-03-07: Svenska kyrkan i Boden kraftsamlar för att hjälpa ukrainska flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 22-03-07: Peter hemma med två familjer: "Gråter varje dag" (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-08: Flyktingarna rördes av Malmös mottagande (Extern länk)

https://sverigesradio.se/artikel/dzenan-tar-emot-flyktingar-i-sitt-hem-flydde-sjalv-fran-balkan-som-barn (Extern länk)

Sveriges Radio Västerbotten 22-03-09: Dzenan tar emot flyktingar i sitt hem - flydde själv från Balkan som barn

SvT Östnytt 22-03-10: Linköpingsborna redo att öppna sina hem för flyktingar

Sveriges Radio Jämtland 22-03-14: Många privatpersoner vill hjälpa ukrainska flyktingar med sängplatser (Extern länk)

Sveriges Radio Västernorrland 22-03-15: Flyktingmottagaren Kristina riktar kritik mot myndigheter (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Svenska Dagbladet 22-03-10:

Öppna hemmet för flyktingar ett stort ansvar till sidans topp

UNHCR räknar med att fyra miljoner människor kommer att vara på flykt från Ukraina de närmaste veckorna. Flyktingströmmen har fått många att öppna sina hem. Men hur hjälper man och bemöter den som flytt sitt land?

I facebookgrupper och andra sociala medier duggar efterlysningarna tätt. Vem har plats för en mamma och två barn? Två studenter? Ett barnhemsbarn?

- Att ta emot främlingar i sitt hem kan vara väldigt utmanande, säger Sara Hedrenius som är krisexpert på Röda korset.

Hon tycker att det är en fin humanitär handling att erbjuda sitt hem, men att det bör det ske genom en organisation så att det finns stöd och kontroll åt båda hållen, alltså skydd både för flyktingen och familjen.

- Vi är oroliga för skyddsperspektivet. Det kommer många ensamma kvinnor och barn och situationen kan utnyttjas. Och kan man hjälpa till på flera olika sätt.

Om man ändå tar emot någon i sitt hem är det viktigt att beslutet är förankrat i hela familjen och att försöker tänka igenom hur det kan påverka familjen, understryker hon.

Sara Hedrenius berättar att man på Röda korset brukar prata om psykologisk första hjälpen genom att främja trygghet, lugn, samhörighet, tillit och hopp.

Det handlar om att hjälpa de människor som kommer att känna sig trygga i närmiljön, men också i det nya samhället de befinner sig i.

- Det man i allmänhet behöver är att få i gång ett nytt vardagsliv och hitta rutiner. Mycket tid går säkert åt till att söka information om vad som händer hemlandet. Då är det viktigt att påminna om vardagen- att man måste äta, man måste röra på sig.

Människor är flockdjur och därför är samhörigheten viktig för oss. De människor som kommer behöver känna samhörighet även utanför familjen som tar emot dem.

- Kanske kan man få hjälp med att komma igång med fotbollsaktivitet för barnen. Samhörighet kan vara kontakt med hemlandet, men också kontakt åt båda hållen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-03-15: SKR: "Får inte riskera att barn och kvinnor hamnar i fel hem" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 22-03-11:

Hjälp flyktingar från Ukraina med boende i Sverige till sidans topp

Migrationsverket glada för stöd från privatpersoner

Tusentals flyktingar från Ukraina ökar trycket på Migrationsverket.

I dag bor cirka 70 procent hos privatpersoner men allt fler behöver hjälp med boende av myndigheten.

- Situationen är väldigt, väldigt ansträngd just nu för det har kommit väldigt mycket folk på kort tid, säger Guna Graufelds, tf presschef på Migrationsverket.

Sverige har sedan kriget i Ukraina startade tagit emot drygt 4 700 sökande, av dem ett antal ensamkommande flyktingbarn. I förra veckan sa Migrationsverket att privatpersoner inte behövde öppna upp sina hem för flyktingar och att det finns boende får alla. Nu är situationen en annan. Privatpersoner har börjat öppna upp sina hem för flyktingar från Ukraina.

- Vi ser ett jättestort engagemang och att det är många som får möjlighet att bo hos släkt och vänner och det är något som är bra för de som kommer till Sverige. Så här ser vi att civilsamhället tar en aktiv roll, säger Guna Graufelds, tf presschef på Migrationsverket.

Antalet boenden i mottagningssystemet hos Migrationsverket är begränsat och tar tid att utöka. De har därför gått ut till landets länsstyrelser och bett om hjälp med evakueringsplatser.

- Det handlar om bostäder där de sökande kan vara under en förhoppningsvis kortare period och som är av enklare karaktär såsom skolor och gympahallar. Så behovet är väldigt stort av att få in bostäder och det behöver vi få in snabbt.

Ingen ersättning till privatpersoner

Privatpersoner som väljer att välkomna flyktingar i sina egna hem kan inte få någon ekonomisk ersättning från Migrationsverket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220304:

Sveriges Radio Blekinge 22-02-28:

Julius öppnar upp sitt hem för ukrainska flyktingar till sidans topp

Många privatpersoner har sedan Ryssland invaderade Ukraina i förra veckan startat olika insamlingar.

Julius Ranonis Svensson och hans fru Elin står redo att öppna sitt hem på Hästö i Karlskrona för flyktingar från Ukraina, och varje timme ansluter sig nu fler och fler via Facebooksidan Open your heart and home for Ukraine - redo att göra det samma.

"Man påminns om hur himla bra vi har det i Sverige och jag anser att det minsta jag kan göra är att dela med mig. Det är otroligt inspirerande att se solidaritet som finns i samhället, bland annat grannarna på Hästö och i hela stan", säger Julius Ranonis Svensson.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Blekinge 22-03-01:

De är villiga att öppna sina hem i Karlskrona vid behov till sidans topp

Många Karlskronabor sträcker nu ut en hjälpande hand till de flyktingar som kommer från Ukraina.

- Jag har ett gästrum där det står en dubbelsäng. Behövs det så öppnar jag självklart mitt hem, säger Catarina Petersson Gullstrand.

Facebookgruppen Open your heart and home for Ukraine har närmare 500 medlemmar efter bara två dygn - en siffra som också ständigt ökar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västmanland 22-03-02:

Ukrainska barn och mammor är på väg hem till Bobo i Tortuna till sidans topp

En 18-årig tjej, två mammor med fem barn kommer på onsdagseftermiddagen från kriget i Ukraina till ett torp hemma hos Bobo Fuchs och hennes familj i Tortuna utanför Västerås.

Torpet har familjen Fuchs med hjälp av vänner och lokala företag rustat med allt flyktingarna behöver.

"De kommer ju från en extremt traumatisk upplevelse, så vi vill välkomna dem på bästa sätt", säger Bobo Fuchs.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 22-03-02: Öppnar sitt hem för flyktingar från Ukraina: "Fint att vi kan göra något" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svt Stockholm 22-03-03:

Över 1 200 stockholmsbor har erbjudit boende till flyktingar från Ukraina till sidans topp

På bara några dagar har det fullkomligt rasat in intresseanmälningar om att bli volontär till frivilligorganisationen Refugees Welcome i Stockholm. Av de cirka 4 300 nyanmälda volontärerna har ungefär 1200 personer erbjudit sig att ta emot flyktingar i sitt hem.

- Det har varit ett otroligt gensvar. Vi håller på att organisera och strukturera så att ukrainska familjer snabbt kan bli placerade, säger ordförande Jonna Mannberg.

Ännu har bara ett fåtal ukrainare flyttat in hos svenska familjer, men nästa vecka räknar Refugees Welcome med att det kommer bli ett helt annat tryck på att få hjälp med boende.

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Öst 22-03-01: Familj i Linghem öppnar dörren för krigets flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Östergötland 22-03-03: Amanda öppnar sitt hem för flyktingar: "Vi har ett öppet hus" (Extern länk)

Sveriges Radio Västernorrland 22-03-03: Anna vill hjälpa flyktingar - lånar ut huset i Höga kusten (Extern länk)

Sveriges Radio Blekinge 22-03-03: Lotta välkomnade flyktingarna - med ukrainska bullar (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-03-03: Hundratals öppnar sina hem för ukrainska flyktingar: "Vi har plats" (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-03-04: Anna med familj redo ta emot ukrainska flyktingar på gården (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.