fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Papperslösa, gömda och utvisade

Om att leva utan papper

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 210720:

Dagens Arena 21-07-13:

Ung och illegal i Sverige till sidans topp

I ett litet hus vid skogens slut bor det sex killar från fyra olika länder. Gemensamt är att alla är under 25 år, har varit i Sverige i över sex år och sökt asyl här. Samt att alla har fått avslag.

Det luktar mynta när vi kommer in i köket. Mohammed kokar te med färska myntablad.

- Welcome! säger han.

Han tar själv inget att dricka då han fastar denna regniga dag i början av april. Han berättar att fastan är till för att man ska förstå och sätta sig in i hur det är för de som har det sämre i världen. De som inte har tillgång till mat eller vatten. Själv flydde han från Marocko när han var tio år och föräldralös. Han kom till Spanien där han fick ett familjehem som han snart också flydde ifrån.

- Jag ångrar det. De var jättesnälla men jag litade inte på någon vuxen. "I ran away". Föräldrarna hittade mig två gånger men sen..., säger han med blicken mot golvet.

I köket sitter också Morteza och Torbjörn.

Torbjörn är volontär och stöttar killarna i deras vardag. Vi dricker te och pratar om vädret, att det fortfarande är kallt men att det snart är sommar. Morteza berättar att han går en videoredigerings kurs och att han gjort en musikvideo som han vill visa oss. Vi tittar och njuter av att den är riktigt bra. Att han verkar kunna sin sak. I rummet bredvid hör vi röster och dörren öppnas mot ett litet biljardbord där ytterligare två killar spelar.

- Hej, är ni redan här, säger Amir.

Amir och Salim kommer in och hälsar och går sen tillbaka till sitt spel.

Torbjörn knackar på två dörrar till, där den ena leder till ett sovrum där Nizar ligger och vilar och den andra till ett rum där Yasir sitter och pluggar. Yasir tar studenten i år så han kämpar på in i det sista. Hans gymnasieskola har låtit honom studera klart trots att han fyllt 18 år då man egentligen måste sluta om man är papperslös.

- Det var skolan som ville att jag skulle fortsätta. Så då gjorde jag det, säger Yasir.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201124:

SvT Jämtland 20-11-15:

Han håller sig gömd i Östersund för att undvika utvisning: "Vill inte fly längre" till sidans topp

"M" kom som flykting till Östersund för fem år sedan. Han kom efter den 24 november - gränsen för att få tillfälligt uppehållstillstånd. När utvisningsbeskedet kom valde han att gömma sig och leva som papperlös.

- Jag orkar inte fly vidare längre, säger han.

När det slutgiltiga utvisningsbeskedet kom och M varken fick fortsätta studera eller jobba så beslöt han att leva som papperslös.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Jämtland 20-11-15: Kyrkan om de ensamkommande: "De har inga föräldrar att flytta hem till" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.