Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Information från myndigheter och organisationer
Pressklipp saknas
Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513
Från Sri Lanka/ FN:s kommitté mot tortyr publicerar ärenden från augustisessionen
Förutom de ärenden som refererats ovan har FN:s kommitté för övervakning av Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling (CAT) publicerat ytterligare 4 ärenden som rör utvisningar från kommitténs session i juli-augusti. Två som prövades i sak rörde utvisningar till Etiopien respektive Sri Lanka. Tre ärenden lades ner på grund av att anmälningarna ansågs ogrundade. De gällde utvisningar till Kongo och Indien.
I listan över ärenden finns nu även ett par sent publicerade från vårsessionen, ett rörande en utvisning till Pakistan som prövades i sak men föll bland annat på grund av trovärdighetsbrister och ett rörande Sri Lanka som inte hade prövats i högsta instans i det nationella målet.
Se samtliga publicerade ärenden (Extern länk)
Från Sri Lanka/ Tamilska flyktingar lyckades inte övertyga FN:s tortyrkommitté
FN:s kommitté mot tortyr, CAT, har från sin session i maj publicerat beslut om tio utvisningar som anmälts strida mot tortyrkonventionen.
Fyra av fallen gäller tamiler från norra eller i något fall östra Sri lanka som hävdar att de riskerar förföljelse på grund av samröre med de tamilska tigrarna LTTE. De har fått utvisningsbeslut av Kanada, Nederländerna och Australien på grund av trovärdighetsbrister eller att deras koppling till LTTE inte är så stark att de riskerar tortyr. Inget av fallen leder till prickning av CAT.
Se samtliga ärenden från CAT (Extern länk)
Från Sri Lanka/ Många ärenden men få prickningar av FN:s kommitté mot tortyr
FN:s kommitté mot tortyr (CAT) har lagt ut en rad beslut från sina sessioner i augusti och december förra året. Bland det tjugotal beslut som rör utvisnings- eller utlämningsärenden har endast två lett till att kommittén förklarat att det skulle strida mot FN:s konvention mot tortyr att verkställa.
Bland de utvisningar som inte strider mot tortyrkonventionen enligt CAT märks nio fall som rör utvisningar av tamiler till Sri Lanka från Australien. Personerna anses genomgående inte kunna uppvisa några skäl varför de skulle bli förföljda som personer i hemlandet. Även om det fortfarande förekommer tortyr av utpekade motståndsmän riskerar inte alla tamiler förföljelse.
Lista med länkar till ärenden som behandlats av CAT (Extern länk)
Från Sri Lanka/ Utvisning av LTTE-sympatisör från Danmark förbjuds av FN-kommitté
Beslut från FN:s kommitté mot tortyr, CAT: En man som tidigare varit fängslad och torterad i Sri Lanka på grund av sin koppling till den tamilska motståndsrörelsen LTTE får inte utvisas. Danmark hade grundat sitt avslag bland annat på den förändrade situationen i Sri Lanka och att den paramilitära milis som mannen gripits av inte längre är förknippad med regeringen. Även om han utsatts för tortyr fanns inget bevis för att det skulle hända igen. CAT håller inte med om bedömningen och citerar en rad rapporter som visar att tamiler med koppling till LTTE riskerar tortyr om de återsänds till Sri Lanka. Det skulle därför bryta mot FN:s konvention mot tortyr att verkställa utvisningen.
CAT har vid sina sessioner i maj respektive augusti även behandlat två ärenden rörande utvisningar av tamiler från Australien. Båda hävdade en liknande risk som mannen i Danmark, men grundat på mer avlägsna relationer till LTTE. Det fanns trovärdighetsbrister och en av männen hade bott i många år i Sri Lanka utan problem innan han lämnade landet 2009. I dessa fall fann kommittén inget brott mot konventionen om utvisningarna verkställs.
Hämta eller läs dokumentet rörande J.N. mot Danmark, com No. 628/2014 (Extern länk)
Hämta eller läs dokumentet rörande G.R. mot Australien, com No. 605/2014 (Extern länk)
Hämta eller läs dokumentet rörande R.K. mot Australien, com No. 609/2014 (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.