Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Information från myndigheter eller organisationer saknas
Från Nordkorea/ Flydde från Nordkorea, utvisas - han saknar pass
Efter elva år i Sverige ska Park utvisas trots en fast anställning och att barnen pratar småländska. Migrationsverket kräver ett pass för att han ska få arbetstillstånd. Men medborgare i Nordkorea har inga pass. Och id-kortet har myndigheten inte tittat på.
Åtta mil från Astrid Lindgrens Vimmerby bor en vanlig familj. En mamma och en pappa med tre barn. Barnen ber om mer skärmtid samtidigt som de drar små händer över paljetterna på sina tröjor så att mönstret byter färg. Men under pappans t-shirt döljer sig en sällsynt historia.
- De slog mig i huvudet varje dag. Jag tänkte att jag måste överleva. Så jag åt en säkerhetsnål.
Han drar upp t-shirten och visar ärret på magen. Sedan frågar han om jag vill ha mer kaffe. På bordet står ett kakfat fullt med mazariner och gifflar.
Park fyllde nyss 47 år. Han bor i ett småländskt samhälle men föddes i Nordkoreas tredje största stad Chongjin.
- Mina föräldrar dog när jag var femton och i Nordkorea måste alla män göra militärtjänst i tio år. Men min bror betalade en läkare för att han skulle skriva ett intyg år mig. Vi var ensamma och jag behövde jobba för att vi skulle ha råd, säger Park.
När Park föddes i början av 1970-talet fanns relativt gott om mat i Nordkorea. Landet fick ekonomiskt stöd i form av billigt bränsle från Sovjetunionen. Men på 80-talet började regimen driva en radikal självförsörjningspolitik och matproduktionen föll. På 1990-talet när Kim Jong Il tog över makten och Sovjet föll blev matkrisen akut. Perioden är känd som den stora svälten. Runt tre miljoner människor dog. Park var då i tjugoårsåldern. Hans fru Kim, som han skulle träffa tio år senare, berättar hur det var.
- Vi kunde bara äta ett mål om dagen. På vintern var det värst. Ved var dyrare än ris så många frös ihjäl. Polisen kollade husen varje dag för att ta ut döda kroppar.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Nordkorea/ Flydde från Nordkorea - nu kan familjen utvisas
Park och Kim kom till Sverige som flyktingar från Nordkorea 2008. Sedan dess har processerna med Migrationsverket avlöst varandra och tre barn har fötts.
Park och Kim, som inte vill gå ut med sina fullständiga namn, bor med sin familj någonstans i Kalmar län. De kom till Sverige via Kina för tio år sedan och har tre barn födda i Sverige - och ett som är kvar i Nordkorea.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Kalmar 18-08-06: Nordkoreanska familjen: Oro för spioner och repressalier (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.