fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om Liberalerna

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 220607:

Svenska Dagblad debatt 22-06-01:

L: Separatisterna i Sverige måste knäckas till sidans topp

Det finns i Sverige en separatistisk rörelse som vill splittra vårt land och undergräva demokratin. Att bekämpa dessa krafter kräver en nationell mobilisering, skriver Johan Pehrson (L).

Påskkravallerna som följde koranbränningar i ett stort antal svenska städer måste bli en brytpunkt för svensk integrationspolitik. Vi såg islamister och gängkriminella kasta sten på polis för att döda. I flera fall tillsammans med mycket unga personer. Ingen kan längre blunda för att det i Sverige finns en mycket kraftigare och mer organiserad rörelse än vad det politiska etablissemanget har förstått. De vill splittra vårt land och undergräva vår gemensamma demokrati. Liberalerna är redo att ta kampen mot dessa separatister.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Svenska Dagbladet debatt 21-11-17:

"Uppvärdera svenska medborgarskapet" till sidans topp

Vi vill se fyra reformer för att höja medborgarskapets status och därmed stärka grunden för den svenska samhällsgemenskapen. Det skriver Nyamko Sabuni med flera från L.

Sverige har upplevt sju långa år av socialdemokratiskt styre - sju förlorade år för 60 utsatta områden där gäng och extremister har makt, sju år där landets samman?hållning har försvagats än mer och rättsstatens grunder hotats. Det är lovvärt att nya partiledaren Magdalena Andersson vill prioritera kampen mot "segregationen", men hon saknar tydliga mål och en konkret handlingsplan. Tomma tunnor skramlar högst.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-11-20:

L backar från språkkrav till sidans topp

Språkkrav bör inte ställas för permanenta uppehållstillstånd. Det beslutade Liberalernas landsmöte.

Därmed kördes partistyrelsen, som ville avslå den aktuella motionen, över.

Partistyrelsen menade att språkkravet behövs för att öka incitamenten för att lära sig svenska, men fick mothugg.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-11-21:

Het debatt om migrationspolitiken på (L)andsmötets sista dag till sidans topp

Det blev en het debatt om migrationspolitiken på Liberalernas landsmöte, som nu är avslutat. En rad ombud krävde att partiet ska byta linje, och driva att permanenta uppehållstillstånd ska vara utgångspunkten i asylpolitiken.

"Vetskapen att man får stanna i Sverige ökar alla incitament att lära sig svenska och skaffa sig ett jobb", sade Ellen Österberg.

Det hela landade i en kompromiss, med innebörden att partiets principiella utgångspunkt är att permanenta uppehållstillstånd ska gälla, men att den migrationspolitiska överenskommelsen - där tillfälliga uppehållstillstånd gäller - bör ligga fast.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-11-21:

L-ledningen pressades till kompromiss om migrationen till sidans topp

Efter en intensiv debatt lyckades Liberalernas ledning sätta stoppa för de mest långtgående förslagen om en mjukare migrationspolitik. Men det krävdes en kompromiss för att det inte skulle bli en omsvängning i synen på uppehållstillstånd.

Migrationen var hetaste frågan när Liberalernas landsmöte avslutade på söndagen. Flera motioner låg på bordet som föreslog uppmjukningar av den stramare linje som Liberalerna, i likhet med många andra partier, har slagit in på de senaste åren.

Flyktingfrågan väntas spela en central roll om det ska formas en ny regering med Moderaterna i spetsen efter nästa val, vilket Liberalerna önskar. En sådan regering kommer att behöva stödja sig på Sverigedemokraterna, som företräder en mycket restriktiv syn på invandring.

Det mest omstridda förslaget på söndagen var att Liberalerna skulle återgå till att se permanenta uppehållstillstånd som huvudregel när människor beviljas asyl i Sverige. Det fanns också en motion som ifrågasatte försörjningskraven vid familjeåterförening.

Flera ledamöter i partistyrelsen vädjade från talarstolen att inte bryta upp den migrationspolitik som det kostat Liberalerna mycket möda att utforma.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.