ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender Redaktörens texter

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor. Föreslå gärna fler!

Tipsa Asylnytt
Ditt namn (om du vill):

Din e-post (om du vill):

Ditt tips:

Eventuell webblänk:


Böcker, filmer och utställningar:

Blankspot Project 2017:

DESTINATION KABUL till sidans topp

I DECEMBER 2016 BÖRJADE SVERIGE att utvisa ensamkommande afghaner. Men vad hände sedan och hur gick det för de utvisade?

Blankspot har arbetat med detta i en lång artikelserie från Sverige och Afghanistan. Ta del av dessa reportage och läs mer om hur de vuxit fram i nära samspel med läsare engagerade i frågan.

Boken "Destination: Kabul" ger vid sidan av reportagen också unik kunskap om hur journalistik görs på nya sätt via Facebook. Redaktionen har till sin hjälp haft 8 000 engagerade som följt arbetet i en stängd Facebookgrupp.

I Facebookgruppen har människor bidragit med perspektiv utifrån sin egen kunskap och egna erfarenheter som socionomer, lärare, gode män, gränspoliser, flyktingar, flyktingsamordnare eller som medmänniskor som mött de utvisade i sin vardag.

I boken visar Blankspot hur journalistik kan skapas och berikas genom den medskapande metoden samtidigt som vi visar hur den redaktionella integriteten bevaras.

Granskningen har finansierats tack vare ett direkt stöd från 2 700 personer till journalistik om utvisningarna till Afghanistan som tillsammans swishat över 750 000 kronor.

Är det här ett nytt sätt att såväl öka förtroendet för journalistiken som finansiera den?

Vi hoppas det och vill att du som läser boken öser idéer över oss om vilka andra områden som du vill ska belysas på samma djuplodande sätt av Blankspot framöver.

Läs mer och förhandsbeställ (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 17-07-25:

Artikel 14 om förebilder till sidans topp

FARR:s tidning Artikel 14 ger insikter av alla slag - från föregående nummer som innehöll hela handboken "Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige" till senaste numret, med tema förebilder och hjältar.

Artikel 14 finns hos Pressbyrån, men inte överallt - fråga i din kiosk!

Om du är medlem i FARR eller prenumerar på Artikel 14 får du den hem i brevlådan. Vill du testa - beställ ett provnummer eller prenumeration här!

Läs mer på Artikel 14:s hemsida (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 17-06-30:

Podd: DE FYRA SISTA till sidans topp

Nu finns den, podden som medlemmar från Ingen Människa är Illegal Trollhättan/Vänersborg berättade om på FARR:s kursdag i mars. Podden är ett av många projekt som gruppen drivit tillsammans med papperslösa.

"De fyra sista" syftar på de magiska fyra sista siffrorna i ett personnummer, siffror som papperslösa saknar. Har du de fyra sista? Lyssna till dem som inte har!

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Tamam 2017:

Välkommen till Tamams hemsida! till sidans topp

Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas samhällsengagemang.

Här hittar du information om vår organisation, vad vi står för, vilka verksamheter vi bedriver och information och presentation av våra lokalföreningar. Här hittar du också vår blogg där personer som är engagerade i Tamam berättar om sitt engagemang.

Utöver det hittar du kontaktuppgifter, information om hur du blir medlem och hur du gör om du vill stötta oss.

Till hemsidan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 17-06-21:

Viktor Banke: "Jag censurerar mig själv hela tiden" till sidans topp

Hösten 2015 var dramatisk. Bilden på drunknade Alan Kurdi, 3, väckte en våg av sympati för de skyddssökande från andra sidan Medelhavet. Bara månader senare röstade riksdagen igenom en av EU:s hårdaste asyllagstiftningar. Hur kunde det ske?

Asylrättsjuristen Viktor Banke söker svaren i sin nya bok "Andrum".

Desperata människor i överfyllda båtar på Medelhavet, vidare genom Grekland, Serbien och Ungern och upp över Europa, många tog sig ända till Sverige. Under 2015 kom fler än 160?000 skyddssökande till Sverige, dubbelt så många som året innan. Drygt 35?000 var ensamkommande barn. De flesta kom från krigets Syrien, men också från Eritrea, Afghanistan, Somalia och Irak.

När bilden av treårige Alan Kurdi från Syrien, i röd t-shirt, död och uppspolad på en strand i Turkiet, nådde världspressen fick flyktingkrisen ett ansikte. Fyra dagar senare, den 6 september 2015, stod Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm, framför en banderoll med texten Refugee Welcome och talade om människans okränkbara värde och rätt. "Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här i dag."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Catoblepas förlag juni 2017:

Bok: Ängeln och sparven till sidans topp

"Mitt namn är Ali Zardadi och jag är ett av de tiotusentals ensamkommande barn och ungdomar som kommit till Sverige. Ett av de barn som blev tvungna att resa den långa och farliga vägen hit för ett tryggare liv. Jag har varit i Sverige sedan januari 2016 och just nu går jag i språkintroduktionsprogrammet i S:t Botvids gymnasium söder om Stockholm. Jag kommer från Afghanistan och det har gått 17 år av mitt liv. Jag sökte asyl i Sverige förra året och min största dröm är att få stanna här och bo i trygghet. Tryggheten som endast är en dröm i hemlandet."

Ängeln och sparven toppade Bokus försäljningslista när den släpptes!

SAGT OM BOKEN

"Första gången jag läste Ali Zardadis texter kunde jag inte tro att han mötte svenska språket första gången för bara lite mer än ett år sedan, att en ung människa som varit med om så mycket svårt ändå kan vara fylld av så mycket kärlek och medkänsla. Mitt hjärta uppfylls av stolthet över att fått vara med och sammanställa den här boken tillsammans med Ali."

Lupina Ojala, förläggare

"Ängeln och sparven borde läsas av alla som är emot att ensamkommande barn ska få uppehållstillstånd och återförenas med sina familjer. Ali gestaltar sin saknad och längtan efter sin mamma så ingen kan undgå att bli berörd."

Iréne S Räisänen, författare

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Information Sverige juni 2017:

Webbportal: Information Sverige till sidans topp

Den här portalen har kommit till för att göra det lättare för dig som är nyanländ i Sverige. Här ska du kunna hitta svar på frågor om hur svenska samhället fungerar och vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet. Du kan följa steg för steg hur det fungerar från det du fått ditt uppehållstillstånd tills dess du ska vara delaktig i det svenska samhället och etablerad på arbetsmarknad eller i utbildning. Portalen har byggts upp med hjälp av referensgrupper med nyanlända. Tack vare deras hjälp så kan du läsa om sådant som kan vara svårt att ta reda på eller sådant som du kanske inte ens visste att du behövde veta.

Här kan du kostnadsfritt beställa folders och planscher för att sprida Information om Sverige. Materialet går även att ladda ner som pdf. Här hittar du också banners och logotyper för nedladdning.

Material för dig som arbetar med nyanlända

På informationsverige.se kan du få tag på material om du arbetar med nyanlända. Vi har både material som är fritt för alla att ladda ner direkt från webbplatsen och material som du behöver logga in för att få tag på.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 17-05-19:

Föremål som fångats ur flykten från Syrien blir utställning till sidans topp

Saker som flyktingar tagit med sig, starka berättelser om saknad och museets egna föremål och kunskap om Syriens historia. Det blev en utställning som öppnar på Medelhavsmuseet i morgon lördag.

- Vi fascinerades av de enkla vardagsföremålen och framför allt av berättelserna från landet som de som är här saknar och längtar efter, säger Elna Nord, projektledare på museet.

En del av föremålen fanns med i en utställning på Vårby gårds bibliotek. Ofta den där enda saken de som flytt tagit med sig som minne av barndom, familj och gladare dagar. Arkeologen Lusian Alassaf, som själv kom från Syrien för tre år sedan, gav sig ut tillsammans med egyptologen Sofia Häggman för att samla in de berättelser som ger mening åt små vardagliga saker som mobiler, barbiedockor och en burk hudkräm. Det var ett tungt arbete, smärtsamma minnen väcktes till liv hos föremålens ägare, syrier i exil i Sverige.

- Det var också ett arbete att förklara vad vi ville egentligen, berättar Elna Nord, varför vi ville ha deras berättelser.

- Ja, för museer i Syrien och i Sverige är olika saker, fyller Lusian Alassaf i, där innehåller museerna arkeologiska föremål, och inget mer. De var inte vana vid att museer samlar in nutida föremål och berättelser som man gör här och en del undrade vad vi hade för motiv, skulle folk skratta åt dem? Men samtidigt ville ju alla gärna träffa svenskar och prata. Nu är de glada att vara med, säger Lusian Alassaf och ler brett.

Föremålen visas nu i en ljus orientalisk innergård skapad av arkitekten Karin Ahlström, med ett apelsinträd i centrum och en diskret ljudkuliss av fågelkvitter och brottstycken av musik, särskilt den i Mellanöstern omåttligt populära sångerskan Fairuz.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter kultur 17-04-03:

Bok: Kajsa Gordan: Om jag får stanna till sidans topp

Olika fängelser. Den som har allt och den som saknar allt.

I "Tankar om barnlitteratur" från 1963 formulerar den unge Lennart Hellsing en slagkraftig devis: "All pedagogisk konst är dålig konst - och all god konst är pedagogisk". Det låter så bra och många har upprepat det ett otal gånger. Men det förenklar begreppet pedagogik på ett grovt sätt och det har lett till att boken som dyker upp med ett tydligt syfte, ett uttalat lärandemål eller en uppenbar vilja att ligga till grund för ett samtal i klassrummet, möts med misstro från de som vill hålla konsten högst. En sådan bok är Kajsa Gordans "Om jag får stanna". Den bevisar på ett tydligt sätt att vi borde sluta rycka det här Hellsingcitatet ur sitt sammanhang.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Gävleborg 17-04-04:

Bok: De berättar historien om båt 370 till sidans topp

Mattias Beijmo från Gävle och Annah Björk var i Turkiet för att kartlägga flyktingsmugglarverksamheten. Då sjönk en båt full med flyktingar. Mattias Beijmo och Annah Björk gav sig in i historien och vägrade släppa taget. Nu har de skrivit en bok om händelsen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Augusti 2017:

Ensamkommandes Förbund 2017

18 augusti, Malmö: Integration i oroliga tider - Röster från olika länder till sidans topp

Internationell konferens på Moriskan, Malmö

Intresset av ett internationellt utbyte ökar. Många nyanlända jämför sin erfarenhet med vänner eller familj som integreras i andra samhällen. Hur kommer det sig att integration ser så olika ut och vad har vi att lära av varandra? Ensamkommandes förbund bjuder in till ett internationellt seminarium tillsammans med fem föreläsare från runtom i världen som kommer för att tala om deras erfarenhet och lärdomar kring integration.

Seminariet vänder sig till dig som arbetar inom introduktionsenheten, integrationsprojekt, skola, hem för ensamkommande, flyktingmottagande, arbetsförmedling, socialtjänst, kommun, landsting, politiker, SFI, Migrationsverk, försäkringskassa, frivillighetsorganisationer, studenter mm.

Språk: svenska och engelska

Kostnad: ordinarie pris 890 kr, studentpris 190 kr.

(Om ni anmäler mer än 5 pers. får ni 100kr rabatt per person).

Eventuellt överskott på seminariedagen går till föreningen Ensamkommandes Förbund och Mötesplatsen Otto i Malmö, för nyanlända ungdomar.

Anmäl dig senast den 10e augusti till: seminarium at ensamkommandesforbund.se

Arrangörer

Ensamkommandes förbund - Förbundet startade maj 2013. Flera olika projekt drivs av organisationen som har sitt huvudsäte i Malmö och arbetar för ett bra och värdigt mottagande av barn och ungdomar.

1000-tals nyanlända ungdomar har hittat nytt framtidshopp i Sverige tack vare föreningen.

Programinnehåll

(...)

Läs mer om föreläsare och program (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

September 2017:

Färnebo Folkhögskola 2017:

Distanskursen Riv alla murar! till sidans topp

En antirasistisk asylrättskurs på Färnebo folkhögskola

Start 2 september

Distanskurs i två delar.

Fyra helgträffar under hösten.

Studieresa till Holland och Belgien i vår.

Det här en kurs för dig som vill:

" Lära dig mer om hur kampen för asylrätt drivs lokalt i Sverige och runtom i Europa

" Arbeta med skrivande som en del i ett förändringsarbete.

Riv alla murar är en resande distanskurs med start i september 2017 på Färnebo folkhögskola. Kursen är uppdelad i två delar som går att läsa var för sig.

Hur är kursen upplagd?

Som deltagare i distanskursen Riv alla murar 2017 får du aktuell och ingående kunskap om asylrättsfrågor med fokus på situationen i Sverige och Europa. Du får ta del av aktuella reportage, artiklar, filmer mm. Du får även möta organisationer och nätverk som kämpar för asylrätt i Sverige och Nederländerna.

Läs mer och ansök (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal 2017:

12 september, Göteborg: Uppstartsmöte för IMÄI Göteborg hösten 2017 till sidans topp

Tisdagen 12/9 klockan 17.30 välkomnar vi till kick off av hösten och hoppas att både nya och gamla medlemmar kommer!

Alla ni som funderar på vad nätverket Ingen människa är illegal är, hur vi kämpar för att förbättra svensk asylrätt och hur vårt dagliga arbete med papperslösa ser ut är varmt välkomna på denna introduktion. Vi uppmanar också alla gamla medlemmar att komma, ingen presenterar ett nätverk så bra som de aktivister som jobbar inom det.

Det kommer att finnas lite tid för olika arbetsgrupper att samlas och kort berätta om vad ni gör samt informera om redan satta datum eller planera in tillfällen för vidare träffar. Ta tillfället i akt att värva nytt folk till det arbete och de projekt ni redan bedriver eller vill starta upp.

För dig som har en ny idé, tanke, projekt, grupp eller plan på event är detta ett utmärkt tillfälle att hitta fler som vill genomföra det. För er som letar lokaler, behöver bli fler för att gruppen ska kunna få nytt liv - kom på detta möte och finn andra!

Mötet kommer inledas med fika så vi har ork med kvällen. Därefter presenteras svenskt asylsystem, vårt nätverk och de olika arbetsgrupperna. Arbetsgrupper får sedan chans att träffas vilket gör att alla nya intresserade kan få mer information direkt. Kvällen avslutas med en uppsamling där alla höstens händelser presenteras och ev frågor kan avhandlas. Protokoll kommer att skrivas.

Mötet går av stapel i Hjällbo kyrka. Hit kommer du med spårvagn 4,9 och 8. Kyrkan ligger på hjällbo torg och är en stor tegelbyggnad. Inne på gården hittar du till stora församlingssalen där mötet äger rum. Vi beräknar att mötet avslutas senast kl 20.

Välkomna!!

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll