ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender Redaktörens texter

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor. Föreslå gärna fler!

Tipsa Asylnytt!

Pågående aktioner:

Läkartidningen 17-05-29:

Stor uppslutning för utvisningshotad läkarstudent till sidans topp

Engagemanget för den läkarstudent vid Karolinska institutet som nyligen fått ett andra avslag på sin asylansökan är stort. Studenten läser nu fjärde terminen på läkarprogrammet vid Karolinska institutet, KI. Hon kom till Sverige från Azerbajdzjan med sin familj för sju år sedan. Men nu riskerar hon, tillsammans med sin bror och mamma, att utvisas tillbaka till Azerbajdzjan eftersom Migrationsverket beslutat att avslå hennes andra asylansökan - något som uppmärksammats av bland annat författaren Agneta Pleijel i Dagens Nyheter.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Namninsamling: Stoppa utvisningen av KI-studenten Aliyya! (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

#vistårinteut 17-05-12:

Rörelsen #vistårinteut flyttar namninsamling för amnesti till sidans topp

Rörelsen #vistårinteut kommer att flytta vår namninsamling för amnesti från plattformen Skriv Under till Skiftet. Flytten genomförs fredag den 12 maj 2017.

Orsaken till flytten är att vi ser att Skiftet är en trovärdig och stabil plattform som vi tror når ut till fler människor.

Vi kommer att stänga den gamla namninsamlingen i samband med flytten. De som skrivit under där anmodas att inte skriva under på den nya insamlingen - alla underskrifter kommer att räknas ihop när vi avslutar insamlingen. Den beräknas pågå under en kortare eller längre tid beroende på hur situationen för ensamkommande kan komma att se ut och förändras.

Tillkännagivande av flytt till ny plattform ges även på Skriv under.

Läs mer om kampanjen (Extern länk)

Länk till namninsamlingen på Skiftet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Tamam 2017:

Välkommen till Tamams hemsida! till sidans topp

Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas samhällsengagemang.

Här hittar du information om vår organisation, vad vi står för, vilka verksamheter vi bedriver och information och presentation av våra lokalföreningar. Här hittar du också vår blogg där personer som är engagerade i Tamam berättar om sitt engagemang.

Utöver det hittar du kontaktuppgifter, information om hur du blir medlem och hur du gör om du vill stötta oss.

Till hemsidan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 17-06-21:

Viktor Banke: "Jag censurerar mig själv hela tiden" till sidans topp

Hösten 2015 var dramatisk. Bilden på drunknade Alan Kurdi, 3, väckte en våg av sympati för de skyddssökande från andra sidan Medelhavet. Bara månader senare röstade riksdagen igenom en av EU:s hårdaste asyllagstiftningar. Hur kunde det ske?

Asylrättsjuristen Viktor Banke söker svaren i sin nya bok "Andrum".

Desperata människor i överfyllda båtar på Medelhavet, vidare genom Grekland, Serbien och Ungern och upp över Europa, många tog sig ända till Sverige. Under 2015 kom fler än 160?000 skyddssökande till Sverige, dubbelt så många som året innan. Drygt 35?000 var ensamkommande barn. De flesta kom från krigets Syrien, men också från Eritrea, Afghanistan, Somalia och Irak.

När bilden av treårige Alan Kurdi från Syrien, i röd t-shirt, död och uppspolad på en strand i Turkiet, nådde världspressen fick flyktingkrisen ett ansikte. Fyra dagar senare, den 6 september 2015, stod Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm, framför en banderoll med texten Refugee Welcome och talade om människans okränkbara värde och rätt. "Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här i dag."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Catoblepas förlag juni 2017:

Bok: Ängeln och sparven till sidans topp

"Mitt namn är Ali Zardadi och jag är ett av de tiotusentals ensamkommande barn och ungdomar som kommit till Sverige. Ett av de barn som blev tvungna att resa den långa och farliga vägen hit för ett tryggare liv. Jag har varit i Sverige sedan januari 2016 och just nu går jag i språkintroduktionsprogrammet i S:t Botvids gymnasium söder om Stockholm. Jag kommer från Afghanistan och det har gått 17 år av mitt liv. Jag sökte asyl i Sverige förra året och min största dröm är att få stanna här och bo i trygghet. Tryggheten som endast är en dröm i hemlandet."

Ängeln och sparven toppade Bokus försäljningslista när den släpptes!

SAGT OM BOKEN

"Första gången jag läste Ali Zardadis texter kunde jag inte tro att han mötte svenska språket första gången för bara lite mer än ett år sedan, att en ung människa som varit med om så mycket svårt ändå kan vara fylld av så mycket kärlek och medkänsla. Mitt hjärta uppfylls av stolthet över att fått vara med och sammanställa den här boken tillsammans med Ali."

Lupina Ojala, förläggare

"Ängeln och sparven borde läsas av alla som är emot att ensamkommande barn ska få uppehållstillstånd och återförenas med sina familjer. Ali gestaltar sin saknad och längtan efter sin mamma så ingen kan undgå att bli berörd."

Iréne S Räisänen, författare

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Information Sverige juni 2017:

Webbportal: Information Sverige till sidans topp

Den här portalen har kommit till för att göra det lättare för dig som är nyanländ i Sverige. Här ska du kunna hitta svar på frågor om hur svenska samhället fungerar och vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet. Du kan följa steg för steg hur det fungerar från det du fått ditt uppehållstillstånd tills dess du ska vara delaktig i det svenska samhället och etablerad på arbetsmarknad eller i utbildning. Portalen har byggts upp med hjälp av referensgrupper med nyanlända. Tack vare deras hjälp så kan du läsa om sådant som kan vara svårt att ta reda på eller sådant som du kanske inte ens visste att du behövde veta.

Här kan du kostnadsfritt beställa folders och planscher för att sprida Information om Sverige. Materialet går även att ladda ner som pdf. Här hittar du också banners och logotyper för nedladdning.

Material för dig som arbetar med nyanlända

På informationsverige.se kan du få tag på material om du arbetar med nyanlända. Vi har både material som är fritt för alla att ladda ner direkt från webbplatsen och material som du behöver logga in för att få tag på.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 17-05-19:

Föremål som fångats ur flykten från Syrien blir utställning till sidans topp

Saker som flyktingar tagit med sig, starka berättelser om saknad och museets egna föremål och kunskap om Syriens historia. Det blev en utställning som öppnar på Medelhavsmuseet i morgon lördag.

- Vi fascinerades av de enkla vardagsföremålen och framför allt av berättelserna från landet som de som är här saknar och längtar efter, säger Elna Nord, projektledare på museet.

En del av föremålen fanns med i en utställning på Vårby gårds bibliotek. Ofta den där enda saken de som flytt tagit med sig som minne av barndom, familj och gladare dagar. Arkeologen Lusian Alassaf, som själv kom från Syrien för tre år sedan, gav sig ut tillsammans med egyptologen Sofia Häggman för att samla in de berättelser som ger mening åt små vardagliga saker som mobiler, barbiedockor och en burk hudkräm. Det var ett tungt arbete, smärtsamma minnen väcktes till liv hos föremålens ägare, syrier i exil i Sverige.

- Det var också ett arbete att förklara vad vi ville egentligen, berättar Elna Nord, varför vi ville ha deras berättelser.

- Ja, för museer i Syrien och i Sverige är olika saker, fyller Lusian Alassaf i, där innehåller museerna arkeologiska föremål, och inget mer. De var inte vana vid att museer samlar in nutida föremål och berättelser som man gör här och en del undrade vad vi hade för motiv, skulle folk skratta åt dem? Men samtidigt ville ju alla gärna träffa svenskar och prata. Nu är de glada att vara med, säger Lusian Alassaf och ler brett.

Föremålen visas nu i en ljus orientalisk innergård skapad av arkitekten Karin Ahlström, med ett apelsinträd i centrum och en diskret ljudkuliss av fågelkvitter och brottstycken av musik, särskilt den i Mellanöstern omåttligt populära sångerskan Fairuz.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter kultur 17-04-03:

Bok: Kajsa Gordan: Om jag får stanna till sidans topp

Olika fängelser. Den som har allt och den som saknar allt.

I "Tankar om barnlitteratur" från 1963 formulerar den unge Lennart Hellsing en slagkraftig devis: "All pedagogisk konst är dålig konst - och all god konst är pedagogisk". Det låter så bra och många har upprepat det ett otal gånger. Men det förenklar begreppet pedagogik på ett grovt sätt och det har lett till att boken som dyker upp med ett tydligt syfte, ett uttalat lärandemål eller en uppenbar vilja att ligga till grund för ett samtal i klassrummet, möts med misstro från de som vill hålla konsten högst. En sådan bok är Kajsa Gordans "Om jag får stanna". Den bevisar på ett tydligt sätt att vi borde sluta rycka det här Hellsingcitatet ur sitt sammanhang.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Gävleborg 17-04-04:

Bok: De berättar historien om båt 370 till sidans topp

Mattias Beijmo från Gävle och Annah Björk var i Turkiet för att kartlägga flyktingsmugglarverksamheten. Då sjönk en båt full med flyktingar. Mattias Beijmo och Annah Björk gav sig in i historien och vägrade släppa taget. Nu har de skrivit en bok om händelsen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Stockholm Direkt 17-03-21:

Ali flyttar saknaden till pappret till sidans topp

"Vet du mamma, när jag kramade dig förut tyckte jag att jag kramade hela världen, eftersom du är min värld" skriver Ali Zardadi, 17 år, i sin bok Jag är en flykting.

Ali Zardadi öppnar dörren till lägenheten i Alby där han bor han med sin mamma, pappa och syster sedan drygt ett år tillbaka. Han kallar dem så för att de är så snälla, förklarar han. Hans biologiska mamma och två yngre bröder är kvar i Afghanistan.

Han hör inte ifrån dem så ofta. Men saknar dem varje dag. Den saknaden handlar hans nya bok Jag är en flykting om.

- Alla säger att det är fint skrivet. Men jag tänker att det är inget speciellt. Det är en vanlig text.

Ali började skriva boken på svenska efter bara tre månader i Sverige. Då var det inte tänkt att bli en bok. Han var bara tvungen att skriva för att kunna hantera sina känslor, förklarar han.

- Den första tiden pluggade jag till två-tre på nätterna. Jag älskade att lära mig nya ord.

Här ville han ta den chans han aldrig fått i Afghanistan. Han hade bestämt sig för att så fort som möjligt lära sig språket för att kunna börja på "ett riktigt" gymnasieprogram. För att göra sin mamma glad.

- Jag ville kämpa i mitt land också, men det var svårt. Sverige är ett bra land för att plugga. Det finns bibliotek, språkkaféer och snälla människor överallt, säger han.

Han berättar om lärare som rättat hans texter och om hans mamma i Sverige som gav honom idén att samla texterna i en bok.

Flera har sagt åt honom att han är stark. Den styrkan kommer från hans mamma, menar han.

- Jag är hennes enda hopp. Så jag måste kämpa.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Augusti 2017:

Newcomers Youth:

16-19 augusti, Stockholmsområdet: Newcomers Youth sommarläger till sidans topp

Newcomers Youth kommer att åka på sommarläger efter pride!

Lägret kommer att fokusera på olika frågor som rör bland annat rättigheter och asylprocess. Men vi kommer också att bada, chilla och ha kul!

Ju mer tiden närmar sig kommer vi att planera roliga aktiviteter till lägret. Mer information kommer komma!

Har du några idéer? Berätta gärna för oss på newcomers@rfslungdom.se

Är du ung nyanländ hbtq-person eller ung hbtq-person som ska eller har sökt asyl mellan 15-25 år? Vill du följa med? Anmäl dig nedan.

Det här en kurs för dig som vill:

+ Newcomers Youth står för resor, kost och logi.

+ Sista anmälningsdagen är 19 juli. Eller till att platserna är fulla.

Läs mer och anmäl dig! (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

September 2017:

Färnebo Folkhögskola 2017:

Distanskursen Riv alla murar! till sidans topp

En antirasistisk asylrättskurs på Färnebo folkhögskola

Start 2 september

Distanskurs i två delar.

Fyra helgträffar under hösten.

Studieresa till Holland och Belgien i vår.

Det här en kurs för dig som vill:

" Lära dig mer om hur kampen för asylrätt drivs lokalt i Sverige och runtom i Europa

" Arbeta med skrivande som en del i ett förändringsarbete.

Riv alla murar är en resande distanskurs med start i september 2017 på Färnebo folkhögskola. Kursen är uppdelad i två delar som går att läsa var för sig.

Hur är kursen upplagd?

Som deltagare i distanskursen Riv alla murar 2017 får du aktuell och ingående kunskap om asylrättsfrågor med fokus på situationen i Sverige och Europa. Du får ta del av aktuella reportage, artiklar, filmer mm. Du får även möta organisationer och nätverk som kämpar för asylrätt i Sverige och Nederländerna.

Läs mer och ansök (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll