fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor.


Pågående aktioner:

Vi står inte ut 2019:

Ge boken om oss till Riksdagen till sidans topp

Vi vill, med er hjälp, ge våra riksdagsledamöter boken om oss som står kvar. En tidig julklapp, helt enkelt.

Vi tycker att denna bok är ett viktigt och starkt vittnesmål, som förtjänar att höras av de som styr vårt land. Vittnesmålet om vad som hände sen, konsekvenserna av den tillfälliga lagen . Både röster från de unga som drabbades, men också hur vi i civilsamhället påverkats. Vi som blivit vittnen till en humanitär katastrof och fått bära där samhället brustit.

Inte minst tänker vi att det är en viktig röst i debatten inför den nya migrationspolitiken.

Vi kan köpa Thord Erikssons bok till ett rabatterat pris på 120 kr/bok. Vill du hjälpa oss genom att köpa en eller flera böcker till våra politiker? (Det går även bra med en halv bok)

Swisha 0732671706 (Helena Lindroos)

banköverföring: Skandiabanken 9159-784777-3

Märk betalningen "dom som står kvar"

Våra röster behöver höras.

Kunskap och kärlek kan förändra världen!

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal Göteborg september 2019:

Vi behöver ditt stöd! till sidans topp

Kylan har anlänt till Göteborg och nätverket Ingen Människa är illegals resurser börjar sina. Vi behöver din hjälp!

Vi behöver dig som vill engagera sig för att förändra den svenska asylpolitiken. Dig som vill driva politiska kampanjer. Dig som vill vara kontaktperson tillsammans med andra till en familj som kan behöva stöd med allt från att spela fotboll en stund till att ringa runt och leta efter bostad. Vi behöver dig som vill trycka tröjor och väskor som kan säljas för att få in pengar till papperslösa. Dig som vill anordna stödfester där både situationen i Sveriges migrations system uppmärksammas och där förhoppningsvis ett ekonomiskt stöd kan komma in. Vi behöver dig som kan tolka, dig som kan följa med till sjukhuset eller hjälpa till att hitta en förskoleplats. Vi behöver dig som vill vara månadsgivare via autogiro och dig som vill dela ut flyers om livsvillkoren för flyktingar i Sverige 2019.

Just nu är vi inte så många aktiva i nätverket men behoven för de papperslösa vi arbetar tillsammans med är lika stora.

Kom på vårt nästa medlemsmöte som är tisdagen 8/10 på Syndikalistiskt Forum (i Viktoriahuset, Linnégatan 21) kl 17.30. Här får du träffa andra aktiva, veta vad som är på gång just nu, möjlighet att engagera dig i någon av våra arbetsgrupper eller kanske starta upp en ny? Gamla och nya medlemmar är välkomna!

Vi behöver ditt ekonomiska stöd! Det kan du ge genom en engångssumma till vårt konto (276364-7) där alla bidrag är välkomna! Ännu bättre är om du, eller någon du känner, vill bli månadsgivare och stötta oss med en fast summa varje månad.

(...)

Till autogiroblankett (Extern länk)

Läs mer om stöd till IMäI (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Musiker mot Rasism juli 2019:

Stoppa utvisningen av Abdolah Hoseini och andra HBTQ-personer! till sidans topp

Abdolah Hoseini tvingades fly från Iran då det kom fram att han var homosexuell. I Iran är homosexualitet ett brott som kan ge dödsstraff, dessutom en hedersfråga för familj. I Sverige har Abdolah Hoseini funnit frihet och möjlighet att få vara sig själv. Han har ändå mottagit flera hot, inte minst från andra nyanlända. För att skapa förståelse för hbtq och sin situation har han och hans vän Samiaullah Amiri rest runt i landet och föreläst för flera hundra ungdomar. Dessutom har de anlitats av flera organisationer och festivaler, bl.a. som invigningstalare för West Pride inför 10.000 åhörare. Abdolahs starka engagemang har inspirerat och stärkt många ungdomar, men i hemlandet ses inte hans offentlighet i hbtq-frågan med blida ögon och en utvisning skulle vara direkt livshotande för Abdolah. Abdolah hotas dessutom som så många andra att utvisas till Afghanistan, trots att han aldrig varit i Afghanistan utan levt i Iran. Abdolah saknar familj och skyddsnät i Afghanistan, ett land där homosexualitet straffas hårt och i vissa fall leder till dödsstraff. Abdolah är en god kamrat, duktig och omtyckt elev och han rekommenderas varmt av tidigare arbetsgivare.

Vi kräver att utvisningen av Abdolah Hoseini stoppas och att regeringen står upp för asylrätten för flyktingar med HBTQ-bakgrund då det är en extra utsatt grupp i flertalet länder; ofta är en utvisning förenat med livsfara för individen.

Skriv under namninsamlingen! (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Bokus 2019:

God kvinnas berättelse : Om lotteriet i asylprocessen till sidans topp

Bok av Margareta Mörck

"Hur hamnade jag här? Där jag strider på barrikaderna för dessa ungdomar som kommer långt ifrån. Länder jag aldrig varit till. Som jag vagt känner till. Afghanistan och Iran. Det är pojkarnas hemländer. Länder som får mig att associera till krig och kvinnoförtryck. Ockupation från västländer."

"God kvinnas berättelse" är berättelsen om hur Margareta Mörck i slutet av 2015 när det började talas om en "flyktingkris" i Sverige, bestämde sig för att bli god man, eller snarare god kvinna, till ensamkommande barn.

Boken består dels av dagboksanteckningar där läsaren får följa med Margareta och de två pojkar hon blev god man för, i vardagen och i viktiga händelser, från våren 2016 till sommaren 2019, dels av fakta om asylprocessen, flyktingbarnens hemland och Islam. I boken finns även intervjuer med personal på Migrationsverket, socialsekreterare och asylsökande.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 2019:

Goda Råd 2019 - Good Advice 2019 till sidans topp

FARR:s "Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige" finns nu uppdaterad på sex språk. Version 5.03 innehåller information om gymnasielagen samt lagändringarna som gjordes i samband med att den tillfälliga lagen förlängdes.

Oumbärlig handbok för hela asylprocessen, om asylproceduren, asylskäl, skäl för avslag, förvar och verkställighetshinder. Särskilda kapitel om kvinnors skäl, hbtq-skäl och personer som utsatts för tortyr. Denna utgåva har tagits fram av FARR i samarbete med Gertrude och Ivar Philipsons stiftelse.

Hämta Goda Råd här (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arena kultur 19-09-29:

Inifrån flyktingkrisen till sidans topp

Thord Erikssons nya bok Dom som stod kvar tacklar flyktingkrisen på ett nytt sätt. "Vi kommer att se tillbaka med stolthet över de människor som engagerade sig och med kritisk blick på politiken", säger han.

Tidigt 2017 blev Thord Eriksson engagerad i flyktingfrågan. Nu är har aktuell med boken Dom som stod kvar. Han skildrar vägen från Stefan Löfvens "Europa som inte bygger murar" till riksdagspartierna som nästan tävlar om vem som kan ha mest strikt migrationspolitik, genom de ensamkommande, och framför allt de svenskar som ställt upp för dem.

Tidigare har han skrivit boken Folk dör här, som behandlar missförhållanden i den svenska äldreomsorgen. Den gemensamma nämnaren för hans böcker är att de grundar sig i en personlig upplevelse.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 19-10-23: Bokrecension: En förtvivlad berättelse om människorna vi inte längre bryr oss om (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UR Play 2019:

Sittstrejken - dokumentärfilm i SvT Play till sidans topp

De unga afghanerna och deras sympatisörer sätter sig ner i en fredlig protest mot utvisningarna till Afghanistan. Manifestationen får stor uppmärksamhet och stöd, men väcker också motstånd i ett polariserat Sverige. Vi får följa en rörelse på gatan vars budskap orsakar regeringskris och ger framgångar i riksdagen. Händelsen skildras ur olika perspektiv - aktivisternas, mediernas och politikens.

Tre avsnitt:

Avsnitt 1, Aktivisterna: Vi får en unik inblick i rörelsen Ung i Sveriges innersta krets.

Avsnitt 2, Medierna: Sociala medier utnyttjas effektivt, och de traditionella hakar på.

Avsnitt 3, Politiken: Kan de unga aktivisterna lyckas förändra migrationspolitiken?

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Migrants of the Mediterranean 19-08-06:

New podcast "Open Encounters" creates platform for migrant voices till sidans topp

Humanitarian Storytelling continues in the new weekly podcast giving voice to African migrants in Italy.

"Open Encounters," the official podcast from Migrants of the Mediterranean (MotM) gives voice to the individual people who have escaped Libya and crossed the Mediterranean Sea before finding safety in Italy.

They are now on their next journeys, of settling their lives in the Italian mainland and in other parts of Europe. The podcast extension of MotM Humanitarian Storytelling explores this aspect of life post-rescue and reception in audio conversations with host and founder, Pamela Kerpius.

"Open Encounters" shares the details of those living and awaiting asylum proceedings in Italy through personal, one-on-one talks.

Topics covered are unique to each guest who hail from countries primarily across West Africa, including integration and racism, language, labor and employment, missing persons and more.

Pamela Kerpius calls upon the personal relationship developed with each individual (some having been documented now over the course of years) to create an approachable dialogue for her guests and listeners alike, and to break down negative concepts of "otherness."

The migration flow in Europe, the US and around the world too often dominates the headlines in political terms. Here, Kerpius changes that, elevating the migration discourse squarely in human terms, refocusing Mediterranean migration as a humanitarian crisis, and introducing the complex, dimensional and engaging people that have heretofore gone unheard.

(...)

Open Encounters (Extern länk)

Migrants of the Mediterranean (Extern länk)

Se även bilder från Samos:

Still I Rise August 2019: Through our eyes - the shots of young migrants forced into the Greek hotspot of Samos (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Migrationsverket 19-06-26:

Nordiska museet och Migrationsverket ger ut bok om migration till sidans topp

Rapparen från Gaza, prinsessan från Nigeria, läraren från Syrien... Boken "87 röster om migration" bygger på intervjuer med några av dem som migrerat till Sverige under 2000-talet. Den ges ut i samverkan mellan Migrationsverket och Nordiska museet och riktar sig till alla som söker ett bredare perspektiv på migration.

Berättelserna i boken skildrar drivkrafterna bakom migration och villkoren för migranter i dagens Sverige. Intervjuerna gjordes av Migrationsverket under åren 2015 och 2016. De har därefter förvärvats av Nordiska museets arkiv för att kunna bevaras som en del av Sveriges kulturhistoria.

- Texterna ger en värdefull bild av migrationen till Sverige, bortom nyhetsrubrikerna. För oss

som museum är det viktigt att våra samlingar innehåller en bredd av berättelser. Genom individuella röster kan vi bättre förstå både vår historia och vår samtid, säger Jonas Engman, intendent på Nordiska museet och redaktör för boken.

Migrationsverket ser också positivt på att de berättelser som myndigheten samlat in inom ramen för MIG Talks både bevaras och får ökad spridning.

- Boken är ett värdefullt tidsdokument. Människor som det ofta talas om istället för med berättar här själva om sina erfarenheter och sin livssituation, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Boken har en pedagogisk potential som samtal- och dialogverktyg för alla aktörer som arbetar

med eller berörs av migrationsfrågor. Intervjuerna gjordes inom ramen för MIG Talkslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en kommunikationssatsning vid Migrationsverket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Ladda ned boken fråm DiVA, Digitala Vetenskapliga Arkivet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kulturnytt 19-05-09:

Reportaget om flyktingkrisen blev en roman till sidans topp

När Daniel Yousefi åkte för att besöka flyktingläger på ön Lesbos i Grekland 2015, var det för att skriva ett lyriskt reportage. Men det blev romanen "Den åttonde kontinenten".

När författaren Daniel Yousefi åkte iväg för att besöka flyktingläger på ön Lesbos i Grekland för fyra år sedan, var det för att samla intryck till ett alternativt flyktingreportage för dagspressen. En lyrisk text som skulle ge nya och andra bilder av flyktingkrisen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Oktober 2019:

Ingen Människa är Illegal Uppsala 2019:

26 oktober, Uppsala: Afternoon tea - vegan fika buffé till sidans topp

Välkommen till vår fika-buffé! Slipp välja mellan våra goda kakor, smaka alla! Självklart ingår kaffe och te också i priset. Vi kommer att servera nybakta scones, och en stor variation av mjuka och hårda kakor!

Även om arrangemanget är på Ungdomens hus välkomnar vi personer i alla åldrar, såklart också barn.

Allt fika kommer att vara veganskt, och också flera glutenfria alternativ.

Alla intäkter från arrangemanget går direkt till att stötta papperslösa personer i Uppsala med boende, mat och mediciner. Så tveka inte att ge lite extra dricks! Det går bra att betala kontant eller med Swish.

Priser

Student/tonåring/pensionär/arbetslös 100 kr

Arbetande 125 kr

Barn 10 kr per år

Vi önskar att alla våra arrangemang ska vara ett tryggt rum fritt från rasism, sexism och annan typ av diskriminering. Hjälp oss gärna att skapa detta!

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

November 2019:

Svenska föreningen för Hälsa och Mänskliga Rättigheter 2019:

5 november, Stockholm: Vem skall hjälpa hjälparen? till sidans topp

Har du varit eller är du engagerad i arbete och insatser kring flyktingar och ensamkommande barn?

Har du någon boende hos dig som väntar på ett asylbeslut eller som valt att leva här som papperslös?

Att vara nära och försöka hjälpa och stötta en person med mycket lidande och ovisshet i sitt liv ökar risken för att själv må dåligt. Det är lätt att bli sin egen fiende; vi tar inte hand om vår egen smärta och besvikelse utan jagar på med ökade krav och orimliga krav på oss själva och vad vi skall åstadkomma.

Välkommen på ett kvällsseminarium där leg. psykolog Javier Charry, verksam vid Capio Stress och Trauma, beskriver vad det är som händer med oss och vad vi kan göra för att lyckas må lite bättre.

Gäller detta inte dig själv men du känner någon som kanske är intresserad - sprid gärna informationen om detta vidare.

Facebook-event med information om anmälan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll