fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor.


Pågående aktioner:

SvT Blekinge 22-02-07:

Efter SVT-reportaget: Tusentals namn till stöd för Nilyufar till sidans topp

Hon blev illa berörd och ledsen när hon såg reportaget om Nilyufar i Mörrum. Det fick Agneta Khan från Malmö att kontakta familjen och starta en naminsamling.

- Jag tyckte det kändes jättejobbigt och helt otänkbart. Jag blev jätteskakad när jag såg inslaget.

Nyheten om Nilyufar Amirbekova som har Downs syndrom och som ensam ska skickas tillbaka till sitt hemland Kazakstan har väckt stort engagemang i hela landet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Svt Örebro 22-06-18:

Konstnären Anastasiia ställer ut på Open Art: "Viktigt att ingen glömmer" till sidans topp

Anastasiia Usenko, 28, och mamma Myroslava lämnade Ukraina när landet invaderades av Ryssland i februari. De båda konstnärerna hamnade i Örebro - där de av en slump kom i kontakt med en projektledare för Open Art i Örebro. Nu ska de ställa ut på utställningen som inleds i helgen.

- Det är viktigt att prata om det som sker och att hela världen pratar om det, säger Anastasiia Usenko.

Temat för deras utställning har präglats mycket av erfarenheterna från kriget i Ukraina.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 22-05-28:

Nu finns Goda Råd i pdf-version på svenska! till sidans topp

Goda Råd till dig som söker asyl i Sverige är en handbok för asylsökande och för personer som fått uppehållstillstånd eller avslag. Handboken innehåller information om vad som krävs för att få uppehållstillstånd i Sverige och hur proceduren går till. Där finns också ett kapitel om situationen som asylsökande och hur det blir efter beslut, med uppehållstillstånd eller med avslag. Särskilda avsnitt tar upp hur asylskäl bedöms för kvinnor, hbtqi-personer, konvertiter, personer som utsatts för tortyr och för barn.

Goda Råd ges sedan 2007 ut av FARR, Flyktinggruppernas Riksråd, som är en ideell organisation utan koppling till myndigheterna. FARR vet från medlemmarnas erfarenheter att det är komplicerat att söka uppehållstillstånd i Sverige och många får avslag. Handboken har kommit till för att asylsökande och anhöriga ska känna till sina rättigheter och skyldigheter och veta vad det står i lagen. Lagen har ändrats många gånger och därför har också Goda Råd skrivits om. Goda Råd version 6 kom ut i maj 2022.

Läs mer och hämta Goda Råd i pdf-version (Extern länk)

Beställ ett eller flera exemplar av Goda Råd i tryckt version (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 22-05-14:

"Somalier på film kan inte bara vara pirater" till sidans topp

Historien om en liten, prövad men kärleksfull familj i Somalia har gjort succé världen över. "Dödgrävarens hustru" får folk från Mexiko till Norge att relatera och skriva till regissören.

- Det var terapeutiskt att göra filmen, säger finsksomaliske Khadar Ayderus Ahmed.

Han kallar det för ett "defining moment", stunden då polletten trillade ner och han förstod att det var film han skulle jobba med. Som liten, under uppväxten i Somalia, bestod filmdieten av indiska Bollywood-filmer. När familjen flydde inbördeskriget och Khadar Ayderus Ahmed hamnade i Finland stod Hollywoodfilm på biorepertoaren. Den betade han av, tre gånger i veckan.

- Så såg jag "Finding Forrester" av Gus Van Sant. När jag kom ut från biografen så visste jag. Det här ska jag göra. Jag började googla "filmskolor" och "Finland".

22 år - och mycket hårt jobb, motstånd och självstudier - senare gör Khadar Ayderus Ahmed långfilmsdebut "Dödgrävarens hustru" succé världen över och är nu bioaktuell i Sverige.

Gravgrävaren i huvudet

Historien handlar om Guled, som arbetar som dödgrävare och tålmodigt väntar på jobb utanför det lokala sjukhuset. Hustrun Nasra är svårt sjuk och behöver dyr vård. Men hur ska de få ihop de 5?000 dollar som krävs för en operation?

På ett snabbt Sverigebesök dagen före Jussi-galan, den finska motsvarigheten till Guldbaggegalan, där filmen är nominerad till nio priser (och i slutändan kammade hem två statyetter för bästa kostym och bästa musik) berättar regissören att ett frö till berättelsen såddes när en familjemedlem dog för tio år sedan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Hoi 22-04-21:

Flykten från Syrien skildras i ny självbiografi om en annorlunda pojke till sidans topp

I Anas - Från Damaskus till Malmö får vi följa Anas långa och livsomvälvande flykt från Syrien till Sverige - via Turkiet med gummibåt till Grekland och sedan med buss, tåg och till och med till fots, över ett flertal av Europas gränser tills han anländer i Sverige, landet som han har hört så mycket gott om.

"Resan som jag har gjort känns overklig nu, nästan som en dröm. Ändå var det viktigt att berätta den", säger Anas Al Khan.

Under två år träffades Sabine Neumann och Anas Al Khan för att prata om Anas liv. De ärliga samtalen utspelade sig oftast vid köksbordet och resultatet blev denna bok.

"Att skriva denna bok har varit en fantastisk resa. När vi vågar lyssna på varandras berättelser, verkligen lyssna, öppnar sig nya världar", säger Sabine Neumann.

Förutom flykten från Syrien handlar boken även om Anas familj och uppväxt. Om pojken som tidigt förstod att han var annorlunda, han som älskade att dansa och mest lekte med tjejerna, om böglivet i Damaskus och att se dina vänner spridas ut över hela jordklotet.

Anas - Från Damaskus till Malmö är en bok om vänskap, mod och längtan efter att vara sig själv. Det är en ärlig skildring av att vara på en tuff livsresa där livet förändras från en dag till en annan.

Anas Al Khan, född och uppvuxen i Damaskus, var affärsägare i många år innan han i juli 2015 lämnade Syrien med bara en ryggsäck för att ta sig till Sverige och ansöka om asyl. Han hade aldrig varit utanför Syriens gränser fram tills den dag då han steg på bussen som skulle ta honom därifrån för gott. Idag jobbar han som undersköterska i Malmö.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Bibliotek i Samhälle 22-04-27:

Orden som gör oss till människor - vittnesmålen och berättelserna från Andrummet till sidans topp

Sedan den tillfälliga begränsningen i utlänningslagen trädde i kraft har situationen för många flyktingar som befinner sig i Sverige blivit mycket svår. Elisabet Rundqvist beskriver bibliotekens roll och förmedlar ett urval av de berättelser som vuxit fram om eller av flyktingarna.

Text: Elisabet Rundqvist

(Skildrade genom min bokhylla, de flesta böckerna jag tar upp har jag i min särskilda hylla om Andrummet)

Vi minns Åsa Romson i tårar och en allvarlig Stefan Löfven. Den tillfälliga begränsningen i utlänningslagen trädde i kraft den 20 juli 2016 med en ovanlig reglering - inskränkningarna skulle gälla retroaktivt för dem som anlänt efter den 24 november 2015. Datumet för presskonferensen blev en juridisk vattendelare och en dag som kom att påverka ett stort antal människors liv. Under hösten 2016 började konsekvenserna av Andrummet1 märkas. En större andel flyktingar fick avslag på sin asylansökan, både barn, äldre och personer med funktionsnedsättning som tidigare i regel fått permanent uppehållstillstånd fick nu utvisningsbeslut.

På biblioteken gjordes fantastiska insatser för att välkomna de nyanlända och erbjuda god biblioteksservice till de asylsökande. Från 2015 märktes de på landets bibliotek, människorna som nyss kommit till vårt land. De hittade till biblioteket som en av de första platserna i samhället utanför Migrationsverket och allt som hängde samman med asylprocessen. Det mellanmänskliga mötet på biblioteket blev en viktig del av livet som asylsökande, en plats att bara vara människa. Där bemöttes de nyanlända som individer. De blev åter småbarnsförälder, tonåringar, äldre, man eller kvinna, kunskapstörstande, eller i behov av en stunds trygghet och inte ett dossiernummer i en handläggning.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT 22-04- 10:

TV-film: Dansa min docka - migrationens vals till sidans topp

I en miniatyrvärld där karaktärer rör sig likt marionettdockor får vi möta oroliga asylsökande, arga aktivister och lydiga handläggare som alla följer stegen i migrationspolitikens vals. En film i regi av Jasmijn Kooijman från 2022.

Se filmen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Västerbottens-Kuriren kultur 22-03-28:

Skakande berättelser om de förlorade barnen till sidans topp

Valeria Luisellis möten med papperslösa barn samlas i en essäsamling som nu utkommer på svenska.

Sommaren 2014 åker författaren Valeria Luiselli med sin familj på bilsemester från New York till mexikanska gränsen i Arizona. Under resans gång hör de för första gången talas om vågen av centralamerikanska barn som kommer till gränsen, ensamma och papperslösa.

Den som är bekant med författarskapet känner igen sig. Luisellis starka roman "De förlorade barnen - ett arkiv", på svenska 2020, handlar om just detta. Berätta hur det slutar utgör en personlig bakgrundsessä till romanen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylrättscentrum 22-03-29:

Vad händer med alla som flyr från Ukraina? till sidans topp

Den 4 mars i år beslutade EU att aktivera massflyktsdirektivet och ge alla människor som flyr Ukraina tillfälligt uppehållstillstånd inom EU. Vad innebär direktivet och hur ser skyddet ut för människor som söker uppehållstillstånd från Ukraina? Vad innebär det när ett direktiv som aldrig använts innan aktiveras och vilka frågor ställs tillämpande myndighet inför?

I det här avsnittet går Asylrättscentrums generalsekreterare Mårten Löfberg och Migrationsverkets biträdande rättschef Anna Lindblad igenom massflyktsdirektivet, vilka rättigheter människor som får uppehållstillstånd genom direktivet har och vilka frågor som ännu inte är lösta. Avsnittet går bland annat igenom rätten till vård och vad som gör att människor som flyr Ukraina kan ta sig till Sverige, men även det vi ännu inte vet. Vad händer om kriget blir långvarigt och pågår längre än de åren som direktivet kan gälla?

Vad händer med människor som söker asyl från andra länder?

Dessutom pratar vi om människor som nu hamnar i medieskuggan. Vad händer med afghanerna som skulle få nya prövningar och hur ser Migrationsverkets prioritering ut när allt fler människor söker uppehållstillstånd genom massflyktsdirektivet?

I avsnittet tackar även Människor & Migrations producent och programledare Maja Dahl för sig. Efter 6,5 år har det blivit dags att lämna över podden till Asylrättscentrum att driva i egen regi.

Podden finns på Soundcloud, Spotify, iTunes och valfri podcast-app.

Läs mer och lyssna till podden (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Unicef mars 2022:

Handbok: Möta barn på flykt till sidans topp

Det här är en bok för dig som möter barn på flykt. Som engagerad medmänniska, god man eller särskilt förordnad vårdnadshavare. Som volontär knuten till en organisation, kyrka eller annat trossamfund. Som personal vid ett boende. Som anställd inom förskolan, skolan eller hälso- och sjukvården. Eller som studerande vid en utbildning för arbete med barn.

Handboken har tagits fram som ett konkret och praktiskt verktyg för att på bästa sätt kunna tillgodose barnens rättigheter. Vår förhoppning är att handboken blir ett redskap vid mötet med barn på flykt, där förhållningssättet är att se varje enskilt barn.

Handboken har med anledning av kriget i Ukraina reviderats.

Hämta handboken (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juni 2022:

Asylrättscentrum 2022:

20 juni, Stockholm: Asylrättscentrums Migrationsdag 2022 och 30-årsjubileum till sidans topp

Asylrättscentrums Migrationsdag 2022 arrangeras i samarbete med UNHCR och ABF Stockholm.

Den 20 juni är det dags för Asylrättscentrums Migrationsdag - en dag för möten, diskussioner och kunskapsutbyte kring aktuella migrationsfrågor.

Samma kväll firar Asylrättscentrum 30 år av arbete för rättssäkerhet, asylsökande och flyktingars rättigheter och kunskapsutveckling kring migration.

Migrationsdagen är en mötesplats för civilsamhälle, myndigheter, forskare, jurister, politiker, media och andra som är intresserade och engagerade i migrationsfrågor. Syftet är att skapa en plats för nya möten och stärkt kunskap, diskussion och utbyten kring migrationsfrågor, och att därigenom bidra till en välinformerad och saklig samhällsdiskussion som sätter migrationsfrågor på dagordningen. Välkommen att delta i hela eller delar av dagen!

Migrationsdagen 2022 äger rum på världsflyktingdagen den 20 juni i ABF Stockholms lokaler på Sveavägen 41 i centrala Stockholm (Brantingrummet, våning 1).

På kvällen tar Asylrättscentrums 30-årsfirande vid på restaurang Cirkeln precis intill ABF Stockholm på Sveavägen 41. Det kommer att finnas bubbel, alkoholfria alternativ och enklare mingelmat.

Läs mer och anmäl dig (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UNHCR 2022:

20 juni, Stockholm: PASS THE MIC: Uppmärksamma den internationella flyktingdagen till sidans topp

UNHCR ser fram emot att vara värd för ett mycket speciellt uppmärksammande av den internationella flyktingdagen i Stockholm.

Tid: 20 Juni 18:00-20:00?

Plats: Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57C, Stockholm?

På den internationella flyktingdagen den 20 juni ger UNHCR, FN:s flyktingorgan, ordet till en grupp ungdomar med flyktingbakgrund och starka berättelser att dela med sig av.

Ni är varmt välkomna till vårt evenemang i Stockholm, där ni får lyssna på ungdomarnas berättelser om att fly och att börja ett nytt liv i Sverige.

Evenemanget är en påminnelse om den svåra situationen för flyktingar överallt i världen. Samtidigt är det ett tillfälle att beundra flyktingars mod, få insikt i deras kamp och segrar och hedra den motståndskraft och styrka som miljontals flyktingar uppvisar varje dag.

Berättarprojektet Refugee Speakers Programme är ett pilotprojekt organiserat av UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna tillsammans med TEDxStockholm. Sedan januari har deltagarna tagit del av workshops i berättarteknik och individuell coaching med volontärer från TEDxStockholm för att sedan dela med sig av sina personliga berättelser.

Den internationella flyktingdagen uppmärksammas överallt i världen den 20 juni varje år. Dagen hyllar flyktingars mod, uppmärksammar deras svåra situation och förespråkar flyktingars rätt att söka skydd.

Berättelserna kommer att vara på engelska och ett mer detaljerat program kommer att publiceras närmare inpå World Refugee Day.

Evenemanget äger rum i centrala Stockholm på Norrsken House, som generöst har erbjudit att stå värd för evenemanget till stöd för flyktingar.

Deltagande är gratis men platserna är begränsade på grund av kapaciteten på plats.

Läs mer och sök biljetter (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Mynttorget 2022

20-22 juni, Stockholm: Den stora saknaden till sidans topp

På den Internationella Flyktingdagen kommer konstnären Marit Törnqvist att placera hundratals brädor med minnestexter utanför Riksdagen på Mynttorget i Stockholm.

Med installationen som heter 'Den stora saknaden' vill hon uppmärksamma alla flyktingar som sedan 2015 blev en del av vårt samhälle och våra liv men inte fick skyddet de behövde i Sverige.

Tusentals av dem flyde vidare in i Europa efter en lång plågsam tid i Sverige. En del har utvisats till bland annat Afghanistan och lever nu i mörker eller på flykt igen. En del har inte orkat fortsätta och tog sina liv.

Bakgrund

2015 kom drygt 40.000 Afghaner till Sverige som sökte skydd från krig och förföljelse. Alla hade riskerat sina liv på flykten till Sverige och välkomnades med öppna armar.

Flyktingarna byggde upp vänskaper med svenska människor. De lärde sig språket, fick jobb, gick i skolor och de unga fick bo i svenska familjer som ofta såg dem som sina bonus-barn.

7 år senare har tusentals av dem lämnat Sverige. Familjer har upplevt att deras bonus-barn och bonus-syskon efter många år tillsammans tvångsutvisades eller flydde vidare. Lärare som arbetade så hårt för att ge stöd till dessa utsatta såg sina elever deporteras. Företagare såg sina utbildade anställda försvinna utan att kunna göra något.

Saknaden efter dem är enorm.

Installationen består av hundratals brädor som placeras utanför riksdagen på Mynttorget i Stockholm. På brädorna står enkla minnesord om dem som saknas. Denna installation handlar inte enbart om flyktingar från Afghanistan, även om den gruppen är störst. Det är hjärtskärande texter från människor i hela Sverige som har skickats till Marit Törnqvist.

(...)

Läs mer i Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Augusti 2022:

Asylkommissionen 2020

25 augusti: Contesting violent border regimes - Asylkommissionens slutkonferens till sidans topp

Malmö och online, 25 augusti kl 9-17

Asylkommissionen bjuder in till en internationell konferens om asylrättsaktivism och solidaritet i Europa - Contesting Violent Border Regimes.

Asylkommissionen har sedan ett antal år tillbaka samlat personer med egen asylerfarenhet, forskare, aktiva i civilsamhället och yrkesprofessioner för att granska den nya migrationslagstiftningen och spåra dess negativa sociala konsekvenser.

I augusti 2022 sätter vi punkt för kommissionens granskning samtidigt som vi blickar framåt mot nya, gränsöverskridande samarbeten för att främja en solidarisk flyktingpolitik och en värld utan gränser. Vi samlas i Malmö för en internationell konferens. Här kommer vi att presentera resultaten av Asylkommissionens granskning, och lyssna på vittnesmål och berättelser från aktivister, verksamma i Europas våldspräglade gränsområden i Danmark, Grekland, Polen, Portugal och Turkiet.

ABF Malmö, Spånehusvägen 47 samt online via Zoom. En länk till zoom-mötet kommer skickas till anmälda deltagare inför konferensen.

Program

09:30 - 11:00 Presentation av Asylkommissionen (på svenska med tolkning till engelska)

11:00 - 12:00 Keynote-föreläsning av Claudia Tazreiter, Professor i migrationsstudier, Linköpings universitet

12:00 - 13:00 Lunch

13:00 - 16:00 Presentationer av asylrätts- och no border-aktivister från Danmark, Grekland, Polen, Portugal och Turkiet.

16:00 - 17:00 Panelsamtal om visioner för framtidens solidariska flykting- och migrationspolitik

Kostnad

(...)

Mer information och länk till anmälningsformulär (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Fulkonst 2022:

25 augusti, premiär, Tällberg: Tal till nationen - Konstgruppen Ful & Sara Parkman till sidans topp

Speldatum: 26+27 augusti, 1+2+3 september, livesändning: 3 september

I sin tredje raka valföreställning gör konstgruppen Ful antinationalism, samarbetar med Sara Parkman och ställer frågan om yttrandefriheten gäller för alla

Som ett svar på att yttrandefriheten och rättigheter hotas, konstnärer censureras och nationalism frodas kommer inför valet i höst en antinationalistisk och färgstark show i form av ett Tal till nationen, med?premiär?på Ställbergs gruva 25 augusti och avslutande livesändning på bio 3 september i samarbete med Folkets Hus och Parker. Konstgruppen Ful, som?tidigare?gjort de uppmärksammade valföreställningarna?Europa Europa?med The Knife och?Mödrars Manifest?med?Quiquiriquí Coyotas, står bakom och samarbetar denna gång med musikern Sara Parkman. Spelplatsen för?Tal till nationen, författad och regisserad av Nasim Aghili, är inte slumpmässigt vald. Kulturcentrat Ställbergs gruva är en oumbärlig plats för de boende i Bergslagen och har under lång tid varit verksam i en Sveriges minsta och fattigaste kommuner där nedmonteringen av välfärden slagit hårt och orsakat osäkra framtidslöften.

Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning Tal till nationen tillsammans med musikern Sara Parkman. Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har den här valföreställningen fokus på förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och alla förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. Tal till nationen är en antinationalistisk och färgstark show som i valtider vill stå emot polarisering och värna gemensamhet.

(...)

Läs hela presentationen och fakta om föreställningen, biljetter mm (Extern länk)

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll