fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor.


Pågående aktioner:

Refugee Studies Centre 20-04-30:

Strengthening refugee-led humanitarian response during the COVID-19 pandemic till sidans topp

This seminar series focuses on refugee-led assistance and protection in the context of Covid-19. It features panels of individuals whose work is shaping how we understand and support refugee-led responses during crisis. Their accomplishments - whether as practitioners, policy influencers, funders, or community responders - challenge conventional top-down approaches to humanitarian assistance. These approaches are increasingly important in the current context, in which traditional humanitarian capacity has been stretched and forced to adapt. Refugee-led organisations are on the frontline of the response, in both refugee camps and cities.

The series will explore how refugees are responding to the current crisis, reflect on how they can be supported by external actors, and consider the prospects for creating lasting forms of participatory humanitarian governance. The majority of panelists are refugees.

Series conveners: Alexander Betts and Andonis Marden (Refugee Studies Centre), Shaza Al Rihawi, Anila Noor, Najeeba Wazefadost, and Mustafa Alio (Global Refugee-Led Network)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Stoppa Utvisningarna till Afghanistan 20-04-10:

Stöttepelaren: "Skänk din lunch till en papperslös skolungdom!" till sidans topp

Papperslösa skolungdomar får ingen skollunch under coronakrisen

Den 18 mars blev jag intervjuad i "Eftermiddag i Radio P4 Stockholm" av Karin Adelsköld. Här är en utskrift av det jag hade tänkt säga - även om jag sedan inte hann med allting.

Igår gick ni ut och bad människor som jobbar hemma att skänka sin lunch till bättre behövande, varför det?

När skolorna stänger och eleverna ska jobba hemifrån går de miste om sin skollunch. För många är detta det enda ordentliga mål mat de får på hela dagen.

Den grupp vi i Stöttepelaren jobbar med är unga människor som kommit till Sverige som asylsökande. Idag har de varken trygghet, bostad och pengar, men många går ändå i skolan och hoppas på att få en ny prövning av sin asylansökan.

De sover hos kompisar, eller i värsta fall på gatan eller i tunnelbanan.

Vi och andra hjälporganisationer försöker hjälpa till med pengar till det allra nödvändigaste. Men det räcker inte på långa vägar.

Nu i coronatider är stänger dessutom flera volontärverksamheter. Ungdomarna har ingenstans att sova, ingenstans att sköta sin hygien. Och ingen mat. Blir de sjuka har de ingenstans att ta vägen.

Hur viktig är det här målet med skolmat för en ung papperslös?

De som är papperslösa har bokstavligen inga pengar. Skolmaten får fungera som frukost, lunch och middag.

Skolmaten är viktig även för dem som väntar på uppehållstillstånd och får ett litet bidrag från Migrationsverket, 1 800 kronor per månad.

Hur ser det ut i Stockholm just nu?

Vi har kontakt med ungefär 100 papperslösa ungdomar. Vi hjälper dem med SL-kort, telefonladdningar och lite matpengar.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skrivunder.com 20-04-16:

Låt Garids familj stanna! till sidans topp

Garid 15 år och Sandra 6 år utvisas från Sverige - var med och protestera mot ett beslut som helt saknar barnperspektiv.

Familjen Altantulkhuur har levt i Sverige i 13 år, yngsta dottern Sandra är född här medan Garid var två år då han kom till Sverige. Nu utvisas familjen till Mongoliet med omedelbar verkan.

Den 20 mars 2020 samtidigt som smittspridningen av Corona lamslår vårt samhälle och hela världen skickar svenska Migrationsverket ett beslut om utvisning till Enskedefamiljen. Det är ett skamligt och inhumant beslut som helt saknar ett barnperspektiv.

Den 1 januari 2020 trädde Barnkonventionen i kraft. Beslutet innebär att barns rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i ärenden som rör barn. I Barnkonventionen framgår att alla åtgärder som rör barn ska ta hänsyn till barnets bästa.

I beslutet om utvisning av mamma Sarnai och hennes två barn lyser barnrättsperspektivet med sin frånvaro. Att rycka upp barnen från det liv de har byggt upp i Sverige är förödande och kan inte annat än ses som inhumant. Att dessutom göra det i en period som saknar historiskt motstycke är rent vansinne. När vi alla är oroliga för smittspridningen av Corona behöver Sandra och Garid också vara rädda för att plötsligt ryckas ifrån sitt liv i Sverige och att tvingas till ett nytt liv i Mongoliet - ett land som de inte alls känner.

Garids mamma lider av svår epilepsi och är högriskgrupp för Corona. Mammans sjukdom gör att hon kommer att få mycket svårt att försörja familjen i Mongoliet. De kan inte få hjälp av släktingar som kan hjälpa familjen, då de redan finns i Sverige lagligt.

(...)

Läs mer och underteckna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Rädda Barnen 20-04-03:

Skydda barn på flykt och försvara asylrätten till sidans topp

Mitt under brinnande coronapandemi arbetar Sverige fram ny lagstiftning som riskerar att kraftigt försämra rättigheterna för barn på flykt. Därför säger Rädda Barnen ifrån.

Allt fler barn flyr krig och konflikter. Situationen i konfliktzoner, flyktingläger och vid EU:s yttre gräns är fruktansvärd. Barn fråntas sina mänskliga rättigheter och far illa.

Det är nu barnens rätt till skydd i Sverige avgörs

Coronapandemin överskuggar just nu vår vardag. Samtidigt, under radarn, arbetar Sverige fram en ny migrationslagstiftning som riskerar att kraftigt att försämra rättigheterna för barn som sökt skydd i Sverige. Om vi inte agerar nu kommer barn som rotat sig i Sverige och svårt sjuka barn att utvisas i ännu större utsträckning. Fler familjer kommer tvingas leva splittrade i många år.

Det är nu barns rätt till skydd i Sverige avgörs. Det är nu vi har chansen att visa politikerna att vi inte accepterar att barns rättigheter sätts på undantag.

Skriv under vårt upprop för att visa att vi är många som kräver att:

+ Sverige skyddar barn på flykt och försvarar asylrätten

+ Barn som har rotat sig i Sverige och barn som är svårt sjuka får stanna

+ Barnfamiljer ska kunna återförenas och leva i Sverige

Vi är många - 62 procent av svenska folket vill att svårt sjuka barn ska få stanna i Sverige, 59 procent vill att barn ska få återförenas med sin familj i Sverige och 73 procent vill att barn som rotat sig och pratar språket ska få möjlighet att stanna (Novus 2020). Så om du håller med är du långt ifrån ensam.

Rädda Barnen kräver att:

+ Sverige tar fram en migrationslagstiftning som tydligt står upp för asylrätten och skyddar barn på flykt. Barn måste få permanenta lösningar för långsiktig trygghet och skydd.

(...)

Läs mer och skriv under! (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Rädda Barnen 2020:

Ny podd: Om sveriges migrationspolitik och familjer som splittras till sidans topp

Poddserien Rädda Barnen Dokumentär lanserar nu sitt tionde avsnitt i serien. Denna gång handlar podden om den nya migrationspolitiken som försvårar möjligheterna till familjeåterförening.

Avsnittet beskriver hur personer som flytt krig och diktatur i sitt hemland och som nu bor i Sverige, kämpar för att återförenas med sina barn.

Ett exempel är Yordanos som flydde förtryckarregimen i Eritrea. Hon drömde om ett liv i trygghet och frihet för sig själv och sina barn. Hon flydde år 2015 och lämnade barnen kvar i Eritrea. Hon hoppades på att hon skulle kunna hämta dem senare. Så blev det inte. Sedan 2016 har Sverige haft en tillfällig migrationslagstiftning som anpassats till EU:s miniminivå och som har försvårat för splittrade familjer att återförenas i Sverige.

- Det värsta är att en vecka efter att jag lämnade mina barn sa jag att det inte skulle dröja länge innan vi skulle ses igen, men nu har det gått sex år, när ska det här eländet vara över? berättar Yordanos i podden.

Sammanlagt medverkar fyra eritreanska familjer och en familj från Syrien, som kom till Sverige år 2015 och 2016. Barnen är kvar i hemländerna eller bor i närliggande områden.

- I fem år har de här personerna kämpat för att få återförenas med sina barn som är kvar i hemländerna. Det är många år av ett barns liv, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Medverkar gör också Josefine Paulsen, psykolog på Rädda Barnens centrum för stöd och behandling. Hon svarar på frågan om hur barn påverkas av att inte sett sina föräldrar på flera år, och att de inte vet om de någonsin kommer att kunna leva ihop igen.

Sofia Rasmussen, sakkunnig inom migration på Rädda Barnen, berättar om den tillfälliga lagens juridiska konsekvenser för barn och om Rädda Barnens arbete för att påverka den nya migrationslagstiftningen.

Produktionsbolaget Soundtelling har producerat podden som släpps idag den 28 april.

Lyssna till podden (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Blekinge 20-05-03:

Berättelser om flykten till Sverige i nytt kulturprojekt till sidans topp

Nu presenterar Blekinge museum sin digitala dokumentation Migrant Stories. I ett antal kortfilmer berättar nyanlända i Blekinge sin historia i en del av ett projekt som är till för att bevara samtidens historia om flyktingvågen till framtiden.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Academy of European Law 20-04-14:

Asylum & Immigration Law - e-Learning for free! till sidans topp

e-Presentations focus on latest developments or a specific topic issue in a particular area of law. Leading practitioners and academics on EU law speak about one specific topic or problem. The recording and the speaker's presentation are combined in a split-screen video podcast, together with full hyperlinked supporting material. They cover an average learning time of around 45 minutes.

While you cannot come to ERA, ERA is coming to you!

Each week we will provide free access to online training in selected areas of law.

You can watch all video e-presentation packages on European Asylum and Migration Law in the premium version (including extensive supporting documentation, offline use, quiz and a certificate for CPD recognition) for free. This offer is valid from 14 to 27 April 2020.

This week we are now making available the Asylum and Migration Law e-presentations.

Se presentationerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylkommissionen 20-04- 06:

Webbinarium: Asylkommissionen presenterar aktuell kunskap! till sidans topp

#Asylkommissionens webbinarium från den 25 mars, modererat av Anna Lundberg finns nu på youtube!

Filmen är klippt av Sofia Häyhtiö. Ta tillfället i akt och se kort-kortfilmen #höross! från Asylkommissionens hearing i november.

Lyssna på dr Louise Dane, knuten till Barnrättscentrum vid #SU: Vad betyder barnkonventionen? Docent Torun Elsrud talar om de många avslagens tyranni och juriststudenten @Anders Roos om tolkningen av begreppet "viljeyttring" vid tillämpning av gymnasielagen.

Ett viktigt arbete för kommissionen presenterades också på webbinariet, av studenter vid #LiU och #MaU, som gjort en #forskningsöversikt. Särskilt tack till er, Josefin Åström, Alva Nissen, Hammam Skaik och Linnea Roslund Gustavsson för ett fantastiskt arbete. Forskningsöversikten kommer att få en mer genomgripande presentation senare i vår. Den är viktig för att vi ska kunna dra slutsatser i Asylkommissionen på basis av tidigare studier och rapporter.

Inlägget på Linköpings Universitets hemsida (Extern länk)

Direkt till webbinariet på Youtube (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Europarådet 20-03-31:

European Convention on Human Rights: new free online training course till sidans topp

The 47-nation Council of Europe has launched an updated version of its free online "Introduction to the European Convention on Human Rights", a 5-hour interactive training course aimed at legal professionals, public authorities, civil society and students.

"Europe has the strongest system of international human rights protection anywhere in the world, thanks to the European Convention on Human Rights. For the system to fulfil its potential, we need lawyers, judges, government officials, NGOs and other professionals across Europe to learn how it functions and to use that knowledge in their daily work," said Council of Europe Secretary General Marija Pej?inovi? Buri?.

The updated course is part of the Council of Europe's extensive HELP programme Human Rights Education for Legal Professionals.

It contains modules on the European Convention on Human Rights, the European Court of Human Rights and - for the first time - the execution of judgments from the Strasbourg court, which is essential in helping to raise human rights standards.

The updated course is now available in English, with several other language versions due to be released in the coming months.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Skåne 20-04-02:

Flyktingvågen till Malmö 2015 har blivit bok till sidans topp

De flera tusen eldsjälar som tog emot de många flyktingarna som kom hösten 2015 måste få sina historier bevarade för framtiden. Det menar man på Stadsarkivet i Malmö som samlat en del av dem i boken "Ankomst Malmö".

Flyktingvågen under hösten 2015 var en historisk händelse, menar man på Stadsarkivet i Malmö. Sedan världskriget hade aldrig tidigare så många flyktingar sökt sig till Sverige. Alla med sin egen historia, som tonårige Hamid som gjorde ett självporträtt.

- Jag tog ner den från ett boende som Hamid varit på ett par veckor i Malmö. Teckningen satt ovanför hans säng, och nu finns den i vårt arkiv, säger Karin Sjöberg, arkivpedagog på Stadsarkivet.

Men också de flera tusen som tog emot flyktingarna har en minnesvärd historia och nu har hon i en bok sammanställt de flesta av det hundratal historier som hon fått in via intervjuer och inskickade berättelser.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Maj 2020:

UNHCR 2020:

28 maj, Youtube: A virtual charity concert to aid UNHCR'S coronavirus response till sidans topp

International artists, professors and friends from 30 countries, join Maestro Shlomo Mintz, team up for globe-spanning performance in support of the UN Refugee Agency's COVID-19 appeal.

More than 50 musicians from around the world are contributing their talents and time to a joint virtual concert performance to raise funds for UNHCR, the UN Refugee Agency's COVID-19 response.

United in Music is slated to premiere on Thursday 28 May at 18:00 GMT (12:00 EST) and will be hosted and streamed on UNHCR's global YouTube channels. The musical charity fundraiser was initiated by Shlomo Mintz, a world-renowned violin virtuoso and conductor, as a response to an invitation from Christine Mori and Alexis Spieldenner of Canadian-based Bravo Niagara! Festival of the Arts. The duo invited Maestro Mintz to collaborate on a virtual performance of Vivaldi's celebrated Concerto for Four Violins, together with musicians of different orchestras based in Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States. Upon Maestro's Mintz invitation the program was extended with Rachmanoniv's Vocalise curated by Q-Toi, bringing together professors, concert artists, and students from 29 countries. United in Music will be recorded remotely by the diverse ensemble of artists in their respective homes. The artists will be performing works by Vivaldi, Kreisler and Rachmaninoff.

All donations from the concert go to UNHCR to help protect refugees and the communities that welcome them in the ongoing global fight against COVID-19.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juni 2020:

Sittstrejk för palestinska asylsökande 2020

3 juni, Stockholm: Stå med de palestinska flyktingarna till sidans topp

Kampen som förs här för de palestinska flyktingarna är en kamp för ett värdigt människoliv. I och med Migrationsverkets nya beslut under hösten 2019 lämnas nu hundratals människor utan uppehållstillstånd, där det dessutom råder verkställningshinder, det vill säga att de inte kan utvisas till något land. Beslutet innebär att de inte får tillstånd att stanna, och att de inte heller har någon annanstans att ta vägen.

Vart hamnar alla dessa hundratals personer då? Mitt i mellan, i limbo. Detta innebär förlust av all trygghet i form av jobb, bostad och utbildning.

Kampen som förs här för de palestinska flyktingarna är en kamp för ett värdigt människoliv. Något som Sverige kan, men vägrar ge.

"VAD KAN DU GÖRA?

- Kontakta medieredaktioner och journalister om att uppmärksamma de palestinska flyktingarnas männiöden och kamp för mänsklig värdighet. Uppmundra dem att belysa Migrationsverkets beslut och att gräva i myndighetens verklighetsfrånvända bedömning.

- Uppmana politiker, människorättsorganisationer och andra aktörer att ansluta sig till kampen för de palestinska flyktingarnas värdighet. Uppmana organisationer som påstår sig stå för sådant som barns, flyktingars och arbetares rättigheter att aktivt ifrågasätta och motverka Migrationsverkets beslut.

- Informera vänner och bekanta och de palestinska flyktingarnas situation och motstånd. Håll dig själv informerad genom att till exempel följa Palestinian Refugees Rights in Sweden . Använd informationen till att göra egna aktioner som att dela flygblad, affischera eller andra mer kreativa idéer."

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Odysseus Network 2020:

29 juni -10 juli, Bryssel: Summer School on EU Immigration and Asylum Law and Policy till sidans topp

The 20th Edition of the Summer School of the Odysseus Network will be held in Brussels from 29th of June to 10th of July 2020. This will be a special edition to celebrate the 20th anniversary of the Summer School. The Summer School has been designed to provide participants with a comprehensive understanding of the immigration and asylum policy of the EU from a legal perspective.

The programme is organised by the Odysseus Academic Network under the umbrella of the Institute for European Studies of the Université libre de Bruxelles (ULB). Participants in the Summer School typically include PhD and graduate students, researchers, EU and Member State officials, representatives of NGOs and International Organisations, lawyers, judges, social workers and more.

In addition to the classes, evening debates and visits to the European Institutions, the course provides an excellent opportunity to spend an intellectually stimulating fortnight and to network among a group of around one hundred fellow participants coming from all over Europe. The setting of the summer school in Brussels, capital of the European Union, creates a unique environment that facilitates participants' deeper engagement with EU institutions and networking between participants.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juli 2020:

SOGICA 2020

7-8 juli, Brighton, UK: The SOGICA conference till sidans topp

SOGICA - Sexual Orientation and Gender Identity Claims of Asylum: A European human rights challenge' is a four-year project (2016-2020) funded by the European Research Council (ERC). Based in the School of Law at the University of Sussex, it aims to produce the necessary evidence base for a more just and humane asylum process for individuals seeking refuge in Europe on the basis of their SOGI.

The SOGICA project final conference is now open for registration and we are pleased to invite you to reserve your place. The conference will take place at the University of Sussex, Brighton, UK on 7-8 July 2020. The conference will:

+ present the SOGICA project findings and recommendations;

+ give a platform to academics, policy makers, practitioners, activists and refugees addressing sexual orientation and gender identity (SOGI) asylum in innovative ways;

+ foster interdisciplinary, cross-sector and international engagement between individuals with an interest in this topic, including those most directly involved as asylum claimants in European countries.

About the project

To this end, since 2016, the project has studied the social and legal experiences of SOGI asylum claimants across Europe, by exploring the European Union (EU) and Council of Europe (CoE) frameworks and by focusing on Germany, Italy and the UK as case studies. During this time, SOGICA has carried out more than 150 interviews and focus group discussions with asylum claimants, refugees, decision-makers, practitioners, and experts in the field, and has conducted observations of hearings of SOGI claimants in courts and tribunals.

(...)

Läs mer och anmäl till konferensen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll