ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender Redaktörens texter

Asylnytt - 12 januari 2016

LÄS HELA NUMRET!

Asylnytt kommer ut 2-3 gånger per månad med nyheter i asylfrågor från nyhetsbyråer och tidningar, politiska organ, myndigheter och frivilligorganisationer. Nyhetsbrevet nedan och arkivet i högermenyn innehåller citat och referat, inga egna kommentarer. Källor, se nedan. (För praxisnotiser och redaktörens egna texter; se den grå rutan.)

SÖK BLAND RUBRIKERNA I DETTA NUMMER:

NYA REGLER OCH LAGFÖRSLAG

Sveriges Radio Ekot 16-01-07:

Gränskontrollerna förlängs i en månad till sidans topp

Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna i ytterligare en månad för de som reser in till Sverige.

Det var i november som polisen började kontrollera id-handlingar hos personer vid gränsövergångsställen. Det är fjärde gången som dessa regler nu förlängs.

- Ja, skälet är att det fortfarande finns en risk för hot mot ordning och säkerhet. Det är samma, samlade bedömning som regeringen gjorde vid införande. Situationen har inte på något påtagligt sätt förändrats, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det var den 12 november som regeringen införde tillfälliga gränskontroller. Sedan dess har de förlängts fyra gånger.

Gränskontrollerna ska inte förväxlas med id-kraven som infördes häromdagen för buss och tåg-resenärer som vill resa till Sverige. Gränskontrollerna innebär att polisen vid gränsövergångsställen på den svenska sidan kontrollerar personer som reser in i Sverige. De som kommer ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, exempelvis genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

Kan man inte visa upp pass eller id, har man rätt att söka asyl eller tvingas att lämna landet.

- Jag skulle säga att gränskontrollerna har bidragit till ordning och säkerhet och minskat tillströmningen av nya asylsökande till Sverige, tillsammans med de övriga åtgärder som regeringen har vidtagit.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Justitiedepartementet 16-01-07: Regeringen beslutar att ytterligare förlänga gränskontroll vid inre gräns (Extern länk)

Se även regeringens information om id-kontrollerna utanför Sverige:

Regeringen 16-01-04: Frågor och svar om identitetskontroller (uppdaterad) (Extern länk)

Riksdagen 16-01-08: Svar på skriftlig fråga av Elisabeth Svantesson (M): Införandet av id-kontroller i enlighet med riksdagens beslut (Extern länk)

EurActiv 16-01-04: Sweden to impose ID checks on travellers from Denmark (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sydsvenskan 16-01-02:

FN oroas av id-krav för flyktingar till sidans topp

FN:s flyktingorgan UNHCR följer de svenska förberedelserna för id-kontroller med stigande oro. Om fler länder följer Sveriges exempel riskerar asylrätten att inskränkas, befarar flera organisationer.

- Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa.

Han säger att EU:s länder och regeringar måste förstå att människor som flyr inte alltid har tid eller möjlighet att få med sig rätt handlingar.

- Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser inte att asylrätten hotas då flyktingar ändå kan söka asyl i andra länder i EU. Något som Mai Greitz, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen, bara delvis håller med om:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Arbetet Global 16-01-04: FN-sändebud: "Id-kontroller löser ingenting" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio 16-01-04:

Amnesty om id-kontrollerna: Kommer att leda till helt ny flyktingpolitik till sidans topp

De nya id-kontrollerna som började tillämpas mellan Danmark och Sverige vid midnatt kritiseras hårt från många håll. "En total avsaknad av konsekvensanalys" menar Amnesty international.

Madeleine Seidlitz, chefsjurist på svenska Amnesty, kallar åtgärderna förhastade.

- Vi instämmer i lagrådets kritik kring hur man har fattat det här beslutet - det gick på tok för snabbt och det är i total avsaknad av konsekvensanalys, säger hon i ett samtal i P1 Morgon.

Seidlitz menar att detta, tillsammans med de övriga beslut som regeringen har fattat under hösten för att minska asylnivåerna, kommer att få stora konsekvenser.

- Det är en enormt stor mängd åtgärder som har fattats på kort tid och som, om de går igenom, kommer att leda till en helt ny flyktingpolitik i Sverige, säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten 16-01-05:

Röda Korset: Ompröva beslutet om gränskontroller till sidans topp

Det dröjer innan regeringen vet om id-kontroller minskar flyktingtrycket, enligt Migrationsverket. Svenska röda korsets chef varnar för en politik som slår mot redan utsatta.

På måndagen infördes id-kontroller av alla som åker med tåg, färjor och buss från Danmark till Sverige. Danmark svarade med tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. Det är de senaste åtgärderna för att dämpa flyktingströmmarna. Rörelsefriheten har i själva verket kringskurits på ett sätt som bara för ett år sedan var otänkbart.

Samtidigt är det oklart om åtgärderna ger resultat.

- Olika länder har haft olika syften med att införa gränskontroller, säger Merjem Maslo, omvärdsanaltiker på Migrationsverket.

- Det är inga homogena, enhetliga åtgärder. Därför är det svårt att veta om de har varit dämpande.

Migrationsverkets nästa analys kommer om en månad. Det blir ett första facit på regeringens politik.

- Det är först nu som vi kommer att se vad Sveriges id-kontroller får för effekter. Åtgärden går inte att jämföra med något annat. Det är ett helt nytt sammanhang, säger Merjem Maslo.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet flyktingar som söker sig till Europa gått ner både i november och december. Det är en halvering jämfört med oktober, då det var 220 000 människor, enligt Merjem Maslo.

Just nu kommer det ungefär 3 000 migranter och flyktingar från Turkiet till Grekland varje dag. Dagar med riktigt dåligt väder kan det vara bara några hundra. Men så fort vågorna blir lägre kommer det fler, kanske 3 000-4 000, enligt Merjem Maslo.

I Sverige har antalet nyanlända minskat de senaste veckorna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Röda Korset 16-01-04: Regeringen bör ompröva beslutet om ID-kontroller (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arbetet Global 16-01-04:

FARR: "Det är inte vi som är hotade - det är flyktingarna" till sidans topp

Flykting- och människorättsorganisationer i Sverige har riktat skarp kritik mot att id-kontrollerna kommer att hindra många flyktingar från att söka asyl. Vissa grupper drabbas särskilt hårt, menar Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

- Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger hon till TT.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Lena Mellin i Aftonbladet 16-01-04: Regeringen leker med elden (Extern länk)

Christina Höj Larsen (V) i Aftonbladet 16-01-03: Moralisk kollaps att stänga flyktingar ute (Extern länk)

Viktor Banke i Dagens Nyheter 16-01-04: Nya asylreglerna riskerar hindra integrationen (Extern länk)

Läs mer om hur det blev under rubriken "Gränser och gränshinder", om Schengensamarbetet under rubriken "EU:s flytkting och gränspolitik" och debatten i Sverige under "Debatt och partipolitik"

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-04:

Danmark/ Danmark inför gränskontroller mot Tyskland till sidans topp

Danmark inför gränskontroller mot Tyskland, det beskedet gav den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens vid lunchtid i dag. Han tillägger att han känner sig tvingad att vidta denna åtgärd efter att Sverige vid midnatt infört id-kontroller.

- Detta är helt nödvändigt i ljuset av svenskarnas beslut, säger Lars Løkke Rasmussen.

Från midnatt i natt kontrolleras id-handlingar på alla inresande till Sverige, detta innebär att ingen kan resa in till Sverige från Danmark med tåg, buss eller färja utan att kunna visa upp en giltig identitetshandling.

Till följd av detta inför nu Danmark gränskontroller mot Tyskland. Den danske statsministern förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen.

- Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Løkke Rasmussen under presskonferensen.

Det danska beslutet om gränskontroller har fattats för att upprätthålla ordning och säkerhet i landet, men också för att se till att fler flyktingar inte stannar i Danmark enligt statsministern.

- Danmark vill inte bli den nya flyktingdestinationen, tillägger Lars Løkke Rasmussen.

Men kontrollerna kommer inte vara heltäckande, säger statsministern. Alla kommer alltså inte att kontrolleras vid gränsen, det kommer istället att handla om stickkontroller.

Man inför heller inte id-kontroller eller transportörsansvar som i Sverige.

- Polisen kommer inte att be alla att visa pass (vid tyska gränsen), säger den danske statsministern på presskonferensen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-01-04: Tyskland varnar för att den gränsfria passunionen Schengen är i fara (Extern länk)

Dagens Nyheter 16-01-04: Morgan Johansson: Det borde ha skett tidigare (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Danmarks Radio 16-01-07:

Danmark/ Skarp FN-kritik af dansk flygtningepolitik till sidans topp

FN's Flygtningehøjkommissariat opfordrer regeringen til at rulle sine udlændingestramninger tilbage.

Den danske regerings planlagte stramninger på udlændingeområdet er "dybt bekymrende", og derfor bør Venstre hurtigst muligt droppe dem.

Det er meldingen fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), som onsdag aften rettede en skarp kritik af regeringens udlændingepolitik.

UNHCR kritiserer blandt andet stramningerne af reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelse samt regeringens planer om at fjerne værdigenstande fra flygtninge, der krydser grænsen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-01-02: FN:s Jan Eliasson om flyktingsituationen (Extern länk)

The Guardian 16-01-06: UN backlash against call to scale back Geneva convention on refugees (Extern länk)

Dagens Nyheter 16-01-01: Danmark/ Flyktingar reser till Tyskland inför danska beslagshotet (Extern länk)

Morten Kirkskov i Berlingske Tidende 16-01-09: "Må jeg foreslå, at man også klipper håret af flygtninge og sælger det til parykker" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 16-01-02:

Finland/ Visumkrav på färja till Finland till sidans topp

Myndigheter i Finland uppmanar rederiet Finnlines att förutom pass också kräva giltiga visum av asylsökande som kliver ombord på färjan i Travemünde. Därmed spärras flyktvägen från Tyskland till Finland av, enligt Huvudstadsbladet.

Under hösten har allt fler människor på flykt tagit Finnlines fartyg från Travemünde till Helsingfors för att komma till Finland. Rederiet uppges nu ha sett över sina direktiv.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ECRE 16-01-08:

Irland/ Asylum reforms in Ireland will fail refugees till sidans topp

A controversial reform to the asylum law in Ireland, the International Protection Act 2015, has been signed into law just 6 weeks after it first came before the legislature. The commencement date for the new law is yet to be announced.

It streamlines procedures, creating a single application process for all applicants of international protection aimed at speeding up waiting times and reducing time spent in the Direct Provision system of reception. However, ECRE Member, the Irish Refugee Council, raised concerns that there are insufficient safeguards to allow full and proper consideration of claims which risk incorrect decisions being made at first instance. This could lead to people wrongfully being deported to countries where they face persecution, or lengthy and costly appeals at the higher courts, which could prolong the process contrary to the stated aim. In addition, the procedure lacks a mechanism to quickly identify and assess the needs of vulnerable applicants. Harsher detention measures are also now available in the Act. Furthermore, the reform contains more restrictive provisions in relation to family reunification with dependent extended family members and those who have gotten married after the submission of their application for international protection now excluded.

The Irish Refugee Council views the new legislation as a 'step backwards' as compared to the previous regime. It was also criticised for the way in which it was enacted, ignoring widespread concerns by NGOs and others, with minimal time allowed for political debate and amendments. Many of its recommendations were not taken into account, making it a missed opportunity to address failings in the previous system, such as the failure to embed the principle of the best interests of the child or issues surrounding reception facilities in the system of Direct Provision.

Its CEO, Sue Conlan stated that "at a time when Ireland should be increasing the role that it plays in response to the refugee crisis, this Act will mean that many will not get the protection that they need."

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Verdens Gang 16-01-07:

Norge/ Asylinstruks skaper uro i UDI till sidans topp

Regjeringens asylinnstramminger møter motstand innad i Utlendingsdirektoratet. Enkelte frykter for konsekvensene ved instruksen som ble innført før jul.

- Jeg har jobbet lenge i UDI. Jeg har vært fleksibel, har opparbeidet meg en solid breddekompetanse, har alltid vært effektiv og hatt en god produksjon. Men jeg ønsker ikke å behandle disse sakene, skriver en saksbehandler i et internt diskusjonsforum.

NTB har fått tilgang til innlegget, i anonymisert form.

Innlegget, som har fått støttende kommentarer fra flere andre UDI-ansatte, kritiserer først og fremst instruksen om ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.

Reagerer

Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32.

- Ettersom det ikke gjøres unntak for korte opphold, som for eksempel kortvarige turistvisum, vil dette i praksis si at det ikke er mulig å søke beskyttelse i Norge. Asylsøkere har heller ingen klagemulighet. Dette er klare brudd på folkeretten, mener saksbehandleren.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjorde for instruksen 25. november, slo han fast at asylsøkerne det her er snakk om, ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland.

- Det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, framholdt Anundsen.

Instruksen kunne komme til anvendelse fordi en lovendring som gir regjeringen adgang til også å instruere Utlendingsnemnda, like før var blitt vedtatt av Stortinget etter en høyst uvanlig ekspressprosedyre.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AIDA 16-01-08:

Malta/ New migration strategy ends automatic detention of irregular entrants till sidans topp

Malta has introduced a new migration strategy which ends its practice of automatic detention of people that have entered the state irregularly. It also introduces into national law, grounds for detention, and alternatives to detention.

The reform means that migrants will be accommodated, medically screened and processed in a closed Initial Reception Centre for up to 7 days, where they will be informed of their right to apply for international protection. In addition, they will be assessed for vulnerability to enable the proper support to be given, and procedures may be done to verify their age. Following this, asylum seekers may only be detained if one of the six grounds for detention set out in the recast Reception Conditions Directive is met. Migrants may also be detained if they have been issued a return decision. Vulnerable persons will not be detained, and will be accommodated in open centres following their release from the Initial Reception Centre.

The strategy has been welcomed by Maltese civil society, including ECRE member, aditus foundationand JRS Malta. aditus Director Neil Falzon said "it is positive to see Malta finally moving from a system of automatic detention to one based on individual assessments of each case".

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FLYKTINGGRUPPER FRÅN OLIKA LÄNDER, PRAXIS

FARR 16-01-02:

Från Afghanistan/ Avtal med Afghanistan ökar tvångsutvisningar? till sidans topp

I början av december träffades Stefan Löfven och Afghanistans president Ashraf Ghani. Då bekräftades att ett återtagandeavtal mellan Sverige och Afghanistan diskuteras. Nu finns en oro för att ett avtal skulle leda till fler utvisningar. Samtidigt har osäkerheten i landet ökat och situationen för papperslösa afghaner i Iran har blivit svårare.

Afghaner är den näst största gruppen, efter syrier, som sökte asyl i EU under 2015. Under hösten har det kommit rapporter om att läget i landet blivit osäkrare igen då talibanerna gör större framryckningar och styr över större områden än de gjort sedan 2001. En större oro för IS utbredning har också gjort att många afghaner känner sig osäkra i sitt hemland.

På grund av säkerhetsläget i Afghanistan har många afghaner fått uppehållstillstånd i EU genom åren - kring 70 % har varit vanligt. Men nu har det börjat komma ett annat ljud i skällan. Många länder i EU har blivit mer restriktiva mot afghanska flyktingar och har ändrat policy gällande deras rätt till asyl. Framför allt har många EU-länder bedömt det som att vissa delar av Afghanistan är säkra (till exempel Kabul) och att de som söker asyl i EU därför kan utvisas till internflykt inom Afghanistan.

Många afghaner i grannländerna

De flesta som flyr Afghanistan kommer inte så långt som till Sverige. Många är bosatta i grannländerna Iran eller Pakistan, men dessa länder satsar nu på att afghanerna ska återvända. De som tar sig till Sverige kommer ofta via Iran. Det har blivit svårt för afghaner att få uppehållstillstånd i Iran och många utvisas därifrån till hemlandet. Det har också påtalats att en av anledningarna till att antalet ensamkommande barn som anländer till Sverige ökar är att unga afghaner rekryteras till den iranska militären. Situationen i Iran har uppmärksammats av Migrationsverket i en temarapport.

Kritik från Afghanistan mot tvångsutvisningar

(...)

Hela artikeln med länkar till källor (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Information 15-12-31:

Från Syrien/ Halvering af FN's rationer udløste flygtningestrømmen till sidans topp

På kanten af året er det tid til refleksion i den organisation, der først og fremmest har stået for nødhjælpen i de syriske borgerkrigskatastrofe, nemlig FN.

Her er konklusionen, at det frem for alt var økonomisk smalhals og især FN's halvering af den humanitære støtte til de tolv millioner syriske flygtninge i Mellemøsten, som udløste den episke folkevandring fra Mellemøsten til Europa i år.

Læs også: 'Vi har ingen fremtid her ...'

Det konstaterer en række topkilder i FN-systemet, der har detaljeret kendskab til situationen i de syriske flygtningesamfund til Information.

Og menneskeretsorganisationer bekræfter den tætte sammenhæng mellem Europas flygtningekrise og manglen på donormidler til nærområderne.

"Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for mange, at vi blev nødt til at halvere madrationerne for de mest udsatte og helt stoppe hjælpen til de mindst trængende" siger Rasmus Egendal, der frem til september 2015 var vicekoordinator for Verdensfødevareprogrammet WFP i Amman, Jordan.

"Folk var simpelthen ude af stand til at se, hvordan de skulle klare sig fremover."

FN's beslutning om at halvere hjælpen til de mange millioner syriske flygtninge skyldtes, at både Verdensfødevareprogrammet og andre FN-organisationer, som f.eks. WHO og UNICEF, i løbet af 2014 fik stadig sværere ved at rejse tilstrækkelig med donormidler til at opfylde det stigende behov for hjælp.

I løbet af foråret 2015 blev både madrationerne og den økonomiske støtte til flygtningene stadig mindre.

Ifølge FN's flygtningehøjkommissariat var 4,4 millioner syrere på det tidspunkt flygtet til Tyrkiet, Jordan, Libanon og Egypten. Andre syv-otte millioner var interne flygtninge i Syrien, heraf halvdelen børn, oplyser FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

GRÄNSER: PASSAGE OCH HINDER

TT / SvT Nyheter 16-01-04:

Förvirrat vid gränsen efter de nya id-kontrollerna till sidans topp

Danmark införde tillfälliga id-kontroller vid gränsen mot Tyskland bara timmar efter Sveriges krav på id-kort. Men det råder förvirring kring vilka id-kort som gäller för resa till Sverige från Danmark. Flera personer uppges ha stoppats från att resa - trots att de ska ha haft giltiga handlingar.

Omkring 10.000 resenärer har passerat Kastrup under dagen. Färre än 100 har avvisats, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov. Förseningarna har legat på runt tio minuter, mindre än DSB räknat med. Vissa av avgångarna har varit fullpackade med folk.

Tidigare på måndagen nekades resande med svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket. Inte heller norska id-kort dög. På eftermiddagen backade DSB och uppgav att alla europeiska id-kort gäller på resor från Danmark till Sverige.

- Om ID-kortet uppfyller kraven godkänns det, säger DSB:s presstalesperson.

Fullständigt namn

Men trots att DSB gått ut med ny information råder stor förvirring på Kastrup. Flera personer fick inte resa över sundet trots giltiga handlingar.

- En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från Öresundsrevolutionen, en kampanj som är kritisk till de nya kontrollerna.

Fotolegitimation måste innehålla uppgifter om innehavarens fullständiga namn, personnummer eller födelsedatum, serienummer, innehavarens underskrift samt uppgifter om giltighetstid och utfärdande myndighet.

Liten effekt

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 16-01-05: Gammal teknik säkrast vid id-kontroll (Extern länk)

Politiken 16-01-07: DSB har registreret passagerer i strid med loven (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 16-01-04:

Ehsan, 15: "Vad ska jag göra nu?" till sidans topp

Han reste från Tyskland utan packning och med 60 euro på fickan.

Men han var glad för att han hoppades snart återse sina vänner.

Först i Köpenhamn fick han veta att dörren till Sverige är stängd för honom.

- Jag har ingen aning vad jag ska göra nu, säger 15-årige Ehsan från Afghanistan.

Klockan är 14.22 på måndagen när tåget från Hamburg kommer in till Køebenhavns Hovedbangård.

Välklädda kvinnor och män drar ut handtagen på sina rullväskor, deras klackar klapprar mot stengolvet när de skyndar ut.

Ramin Masood tittar noga på alla som kliver av. Han gör det som han har gjort så många gånger tidigare under de senaste månaderna - spanar efter afghanska flyktingar.

Han är själv född i Afghanistan, men kom till Danmark i mitten av 1990-talet. När flyktingarna började komma under sensommaren förra året anmälde han sig frivilligt för att tolka åt Röda Korset.

- Afghani? frågar Ramin Masood två unga män som hoppar av tåget.

De nickar.

Utan papper ingen inresa

Den äldre av dem, 21-årige Mustafa Gholami, är på väg hem till Stockholm och fosterfamiljen efter en semesterresa i Tyskland.

Det var självklart för honom att ta på sig rollen som ett slags ledsagare åt Ehsan som han träffade på tåget.

Mustafa Gholami var i liknande situation för åtta år sedan när han ensam åkte från Afghanistan.

Med den avgörande skillnaden att han lyckades komma in i Sverige.

- Menar ni att ingen utan papper får komma in även om de vill söka asyl i Sverige? undrar Mustafa Gholami.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Skåne 16-01-05: Drastisk minskning av asylsökande (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 16-01-05:

Bara en av hundra afghanska flyktingar har pass till sidans topp

81 procent av dem som sökte asyl i Sverige förra året saknade pass. Från Afghanistan och Somalia är det i princip inga flyktingar alls som presenterar sådana handlingar när de söker asyl.

Nu krävs giltiga id-handlingar för att ta sig till Sverige via Öresundsbron. Men de flesta flyktingar som kommer hit har inga pass att visa upp.

Nya helårssiffror från Migrationsverket, som SvD tagit del av, visar att under 2015 saknade 81 procent av de 162 877 som sökte asyl i Sverige pass. Siffrorna har sett i ungefär likadana ut de senaste åren.

Uppgifterna gäller ansökningstillfället. Under asylprocessens gång är det emellertid runt 40 procent av alla sökande som inkommer med någon form av id-handling.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, är kritisk till id-kontrollerna som regeringen nu inför.

- Att man gör just den här urskiljningen är märkligt. Asylrätten gäller alla, oavsett vilka handlingar du har med dig. Det är en viktig rättssäkerhetsfråga, varför är det just de som har med sig handlingar som ska få komma? Det är ogenomtänkt, säger Johan Hedin.

Regeringen har motiverat beslutet med att man behöver få ned antalet som söker asyl i Sverige.

- Vi har 200 000 personer som är i omlopp och vi behöver en viss frist för att klara av situationen, sade infrastrukturminister Anna Johansson till TT i december.

Under 2014 skickades ungefär 60 000 handlingar in till Migrationsverkets id-enhet för granskning. Mellan sex och sju procent visade sig då vara falska.

Enligt Migrationsverket har andelen falska pass varit ungefär densamma, trots fler asylsökande. Migrationsverkets id-enhet - som på myndighetens egen hemsida påstås kallas "Migrationsverkets CSI" - har drygt 60 anställda och har växt snabbt sedan den inrättades 2009.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Svenska Dagbladet 16-01-02: Jurist: De med störst flyktbehov kan nekas inresa (Extern länk)

Svenska Dagbladet 16-01-02. Vaktbolag vägrar utföra id-kontroller (Extern länk)

Sydsvenskan 16-01-03: Hur påverkar id-kontrollerna mig? (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-01-04: Reaktioner efter första dagen med id-kontroller (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sydsvenskan 16-01-05:

Nästan inga asylsökande kommer över Bron till sidans topp

Under tisdagen kom drygt trettio asylsökande flyktingar till Skåne. Precis som under måndagen är det en radikal minskning mot tidigare.

De flesta kommer med färja till Trelleborg - en direkt följd av id-kontrollerna på Kastrups flygplats.

Under måndagen kom 48 asylsökande flyktingar till Skåne. På tisdagen var de bara trettio, av dem var det färre än fem som hoppade av på Hyllie.

- Vi såg en omedelbar effekt på Hyllie station, dit kom bara en-två asylsökande. Där har vi annars tagit emot allt ifrån hundra till trehundra personer varje dag, sa Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos Skånepolisen, om måndagens siffror.

- Övriga kom till Trelleborg, Malmö hamn och Helsingborg. Vi såg också fler än vanligt som kom med taxi till Lernacken.

Under hösten har nästan 90 procent av alla asylsökande anlänt till Skåne. I slutet av december har antalet minskat och varierat kraftigt från dag till dag, men fortfarande legat kring flera hundra dagligen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / SvT Nyheter 16-01-05: Skånepolisen: Färre flyktingar vid gränskontrollerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 16-01-04:

Id-kontrollerna på Öresundsbron möter massiva protester till sidans topp

Raseriet mot id-kontrollerna på Öresundsbron växer. Köpenhamnspendlaren Ulf Ryland är en av tiotusentals som skrivit på protestupprop på nätet. Han drabbas personligen men förkastar också hela idén om gränskontroller.

- Regeringen tar oss i regionen som gisslan för att pressa Danmark i flyktingpolitiken, säger Ulf Ryland.

Kritiken mot id-kontrollerna på Öresundsbron har vuxit till stormstyrka. Flera upprop har startats på nätet under december och Facebookgruppen "Öresundsrevolutionen" samlar tiotusentals upprörda danskar och svenskar. En av dem är Malmöbon Ulf Ryland som arbetar med statistisk analys på Nørrebro och har pendlat i över tio år.

- Att man stänger våra gränser för dem som faktiskt har rätt till flyktingstatus och anhöriginvandring har jag väldigt svårt att förlika mig med. Det är det ena. För det andra tycker jag det känns oerhört tråkigt att man använder oss som pendlar och hela regionen som en bricka i det här spelet om flyktingar. Jag känner det som att politiker i Sverige, främst Socialdemokrater, har propagerat kraftigt mot Danmark för att de ska införa id-kontroller. När de inte gör det så inför Sverige det istället, säger Ulf Ryland.

Har två barn

Han har två barn på nio och sju år på halvtid som han måste hämta och lämna på fritids. Sedan polisen började kontrollera id på Hyllie station i Malmö i november har han fått planera in 20 minuter långa förseningar. Värre kan det bli från och med i dag då regeringens lag om transportörsansvar börjar gälla. Den innebär att det blir dubbla id-kontroller på Öresundsbron. Först måste pendlarna byta tåg på Kastrup och visa id för personal anställd av Skånetrafiken och danska DSB. Sedan kontrolleras de återigen av svensk polis i Hyllie. Turtätheten kommer att dras ner rejält och timslånga förseningar befaras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 16-01-01: Oron växer för svenska kontrollerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 16-01-07:

Fler flyktingar tar taxi över Öresundsbron till sidans topp

Efter att id-kravet införts för bussar och tåg på Öresundsbron har polisen märkt av att fler flyktingar kommer med taxi. Detta trots att förarna riskerar att gripas för människosmuggling. Ingen chaufför har gripits, men Svenska taxiförbundet uppmanar nu förare att kolla id-handlingar.

SvD skrev redan i måndags, när id-kontrollerna infördes, att mycket tydde på att fler flyktingar skulle försöka ta sig över Öresundsbron med taxi i stället.

Enligt åklagaren Jimmy Serrano vid Malmö åklagarkammare, var risken stor att förarna kunde göra sig skyldiga till människosmuggling. Hans råd var att de skulle kolla id-handlingar vid minsta osäkerhet.

Nu rapporterar polisen i Malmö att papperslösa flyktingar i taxibilar verkar ha blivit en vanligare syn. Polisen har sett en ökad misstänkt trafik sedan id-kravet infördes.

Sedan i måndags har fem taxibilar med flyktingar stoppats, enligt Sveriges radio, vilket är betydligt fler än tidigare.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid skånepolisen, säger till SvD att taxichaufförer som kör asylsökande till Sverige kan göra sig skyldiga till människosmuggling och säger att polisen kommer att hålla koll på taxibilarna.

- Rättsläget är klart. Vi har haft samråd med branschorganisationen och vi har framfört att vi tycker att alla bör ha koll på att det nu finns gränskontroller och att man bör fundera över om man verkligen har rätt att köra sin passagerare till Sverige, säger hon.

När polisen upptäcker en taxichaufför som kört en asylsökande över Öresundsbron hålls ett "inledande samtal" med chauffören.

- Om polismannen misstänker att det rör sig om människosmuggling blir taxichauffören gripen, säger Ewa-Gun Westford.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 16-01-10: Taxichaufför misstänkt för människosmuggling gripen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 16-01-11:

Försökte gå genom tunneln - ville ta sig över sundet till sidans topp

Under söndagen slog bilister larm om att personer försökte ta sig till Sverige gåendes mot tunneln som leder fram till Öresundsbron.

Det var under sen eftermiddag som den svenska polisen tog emot larmen. Flera bilister hade sett personer gåendes, där fotgängare är absolut förbjudna.

- Eftersom det var på den danska sidan så ringde vi till våra danska kollegor. De ryckte ut och omhändertog några stycken, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos polisen.

Vad det var för personer vet inte den svenska polisen.

- Det kan ha varit asylsökande, säger Ewa-Gun Westford.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Läs mer om gränspolitikens konsekvenser nedan under rubriken "EU:s flykting- och gränspolitik och om debatten i Sverige under rubriken "Debatt och partipolitik"

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 16-01-05:

Grekland/ 20-tal kroppar uppspolade vid Turkiets kust till sidans topp

Kropparna av 21 människor har spolats upp på två olika platser vid Turkiets västra kust. Minst tre av dem var barn, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan kapsejsades migranternas båt när de försökte nå den grekiska ön Lesbos.

Den turkiska kustbevakningen upptäckte elva kroppar på stranden i turistorten Ayvalik tidigt i morse medan tio andra kroppar hittades i närbelägna Dikili-området.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

The Guardian 16-01-06:

Grekland/ Turkish police find factory making fake lifejackets in Izmir till sidans topp

Turkish police have uncovered a factory producing fake lifejackets, shining a light on a booming cottage industry that has emerged as a byproduct of the refugee crisis and heightened the risks for those hoping to reach Europe by sea.

Police allegedly seized 1,263 lifejackets filled with non-buoyant materials from an illegal workshop in Izmir that employed two Syrian children, according to Agence France-Presse and Dogan news agencies.

The raid came in the same week that the bodies of more than 30 people washed up on Turkish beaches, having drowned in their attempt to reach Greece. Some of the dead were pictured wearing lifejackets, leading to suspicions that they may have been fake.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

The New York Times 16-01-04:

Storbritannien/ Migrant who walked channel tunnel is granted asylum in Britain till sidans topp

The Sudanese man who walked the 31 miles through the Channel Tunnel in August only to be arrested in Britain has been granted asylum and can stay in the country, his lawyers said on Monday.

The man, Abdul Rahman Haroun, had been one of the thousands of migrants and asylum seekers living in camps in Calais, France, seeking to get themselves into Britain, where they believe life will be better for them than at home or elsewhere in Europe.

Mr. Haroun, 40 at the time, is believed to be the first person to make it through the tunnel on foot, although he was arrested by the British on Aug. 4, before emerging into the open air after a walk of some 11 hours.

His extraordinary effort won him considerable publicity, and various nongovernmental groups campaigned to let him stay in Britain, even as the Conservative government has been cracking down on illegal immigrants and trying to persuade its European Union partners to even put limits on the benefits received by legal immigrants to Britain.

Mr. Haroun was detained while his asylum application was acted upon. He was also charged with obstructing a railway engine or carriage under a 19th-century law that carries a maximum penalty of two years in prison.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 16-01-05:

Danmark/ Tomt vid tyska gränsen efter Danmarks skärpning till sidans topp

Sveriges och Danmarks beslut att införa gränskontroller söderut har fått tydliga effekter i den tyska gränsstaden Flensburg, som tidigare fungerade som en slags transitort för flyktingar på väg mot Skandinavien. - Flyktingarna ser väl troligen ingen anledning att ta sig hit längre, för det finns inga möjligheter att ta sig vidare, säger SVT Nyheters reporter på plats.

SVT Nyheters reporter Fredrik Skillemar befinner sig på den kalla och tomma tågstationen i Flensburg, ett par kilometer från den danska gränsen. Vid sjutiden på morgonen var det i princip folktomt på platsen.

- I vanliga fall är det fullt med folk här, framförallt flyktingar som vill söka sig vidare mot Skandinavien. Det var det så sent som i söndags när jag kom hit och det har det varit under lång tid, men nu märks effekterna direkt, säger Fredrik Skillemar.

"Ingen anledning att komma hit"

I går vid lunchtid skärpte Danmark sin kontroll vid gränsen mot Tyskland, med stickprover av de fordon som korsar gränsen. Enligt statsminister Lars Lökke Rasmussen var beslutet en direkt följd av Sveriges beslut att införa gränskontroller för resande från Danmark och Tyskland.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Amnesty International 16-01-08:

Libanon/ Forcible return of more than 100 refugees to Syria a shocking setback till sidans topp

More than 100 Syrian refugees have been forcibly returned to Syria by the Lebanese authorities today, Amnesty International has learned. Around 150 others are still stranded at Beirut's Rafic Hariri International Airport and are at risk of imminent deportation in the coming hours. The authorities are reportedly planning to force them to leave on the next flight at 9:30pm local time.

The refugees had arrived in Beirut on flights from Syria with the intention of travelling on to Turkey. They were due to depart on 7 January but were unable to leave as two Turkish Airlines flights were cancelled ahead of new visa regulations for Syrian refugees imposed by the Turkish authorities that came into force today restricting access to the country.

"By forcibly returning more than 100 refugees to Syria the Lebanese government has stooped to a shocking new low and is putting these people in mortal danger. This is an outrageous breach of Lebanon's international obligations to protect all refugees fleeing bloodshed and persecution in Syria. The Lebanese government must halt all further deportations of Syrian refugees immediately," said Sherif Elsayed-Ali, Head of Refugee and Migrants' Rights at Amnesty International.

"The new visa regulations in Turkey present yet another hurdle for Syrians desperate to seek sanctuary from the conflict and show what devastating consequences such restrictions can have for refugees."

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

MOTTAGANDE OCH BEMÖTANDE AV ASYLSÖKANDE

SvT Norrbotten 15-12-29:

Nu slutar de välkomna flyktingar till sidans topp

Antalet flyktingar som kommer kommer med tåg till Luleå har minskat kraftigt sedan Sverige införde gränskontroller. Nu kommer så få att Refugees Welcome Norrbotten upphör med sitt mottagande på tågstationen.

I september och början av oktober passerade så många som 700-800 flyktingar per dag tågstationen i Luleå. De allra flesta av dem var irakier på väg till Finland för att söka asyl där.

Men sedan Sverige införde gränskontroller i början av november har antalet flyktingar som tagit nattåget upp genom Sverige, för att sedan byta till buss mot finska gränsen, stadigt minskat. Förra veckan var det endast 15 flyktingar som steg av tåget i Luleå och den här veckan har inte en enda flykting kommit.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Dalarna 16-01-08:

Asylsökande vill inte bo kvar i Trängslet - väntat i kylan på omplacering till sidans topp

Ett 30-tal flyktingar från asylboendet Trängslet i Älvdalen har lämnat boendet och har tagit sig till migrationsverkets lokaler i Märsta norr om Stockholm för att du vill bli omplacerade.

De vill inte bo kvar i Trängslet av olika skäl, några på grund av bråk och våldsamheter på boendet.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-01-09: Migrationsverket: Inga asylsökande från Trängslet kvar utomhus (Extern länk)

Sveriges Radio Dalarna 16-01-10: Hård kritik mot hur Migrationsverket behandlade flyktingar i Märsta (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Blekinge 16-01-08:

Iskyla tvingar flyktingar att flytta till sidans topp

Då temperaturen i vissa av stugorna på flyktingboendet i Kristianopel inte har orkat över tio grader har Karlskrona kommun nu beslutat att tömma anläggningen på boende.

Beslutet att evakuera boendet i Kristianopel fattades vid ett möte idag på förmiddagen.

Alla de runt 80 boende flyttas till ett tillfälligt boende medan kommunen bland annat installerar bättre element.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Jönköping 16-01-11:

Kommunen vädjar: Ta tjänstledigt till sidans topp

För att klara av att ta hand om alla ensamkommande flyktingbarn har Jönköpings kommun gått ut och vädjat till kommunanställda att ta tjänstledigt från ordinarie arbete för att i stället jobba med flyktingarna.

Inför 2015 var Migrationsverkets prognos att det skulle komma cirka 50 ensamkommande barn till Jönköpings kommun. Den siffran blev i själva verket 335 och under december när trycket blev som hårdast gick kommunen ut med en vädjan till sina anställda.

- Vi var oroliga för att vi inte skulle klara av det överhuvudtaget, säger Lars Malmström, biträdande chef på individ- och familjeomsoregen i Jönköping.

- Vi gick ut och hörde om man var beredd att ställa upp och hjälpa oss på våra HVB-boenden för att klara av uppgiften.

Bra gensvar

Erbjudandet innebär att man som kommunanställd kan ansöka om att vara tjänstledig under två månader för att istället jobba på ett av kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn, så kallade HVB-hem. Och gensvaret har blivit bra. Över trettio personer har anmält sitt intresse.

En av dem som valt att göra bytet är socialskreteraren Johan Eriksson. Strax före jul började han jobba på boendet vid köpcentret A6.

- Jag såg det som en möjlighet för mig att testa ett nytt och spännande jobb.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skolverket 16-01-11:

Flest nyanlända elever i högstadie- och gymnasieåldern till sidans topp

Totalt 40 000 nyanlända i åldern 13-18 år kom till Sverige förra året. Barnen i åldern 1-12 år är färre, knappt 31 000. Det visar Skolverkets analys av Migrationsverkets statistik om de nyanlända som kommit till Sverige under 2015.

Antalet nyanlända barn i åldrarna 1-12 år motsvararar omkring två procent av eleverna i förskolan, förskoleklassen och i årkurs 1-6 i grundskolan. I åldern 13-15 år motsvarar antalet nyanlända drygt fem procent av alla elever i årskurs 7-9. I åldern 16-18 år motsvarar de nyanlända ungdomarna nästan åtta procent av befolkningen i samma åldersgrupp.

Bland nyanlända barn födda 2002-2014 finns det 2000-3000 barn i varje årskull. De äldre årskullarna är betydligt större. Störst är årskullen födda 1999 med nästan 13 000 elever. En stor majoritet av de nyanlända i de äldre årskullarna är pojkar.

Många nyanlända i mindre kommuner

Fördelningen av nyanlända inom landet är ojämn. Storstadsområdena har andelsmässigt ganska få nyanlända och vissa mindre kommuner har förhållandevis många. De kommuner som har flest nyanlända i åldrarna 1-18 år, i relation till folkbokförda i motsvarande åldrar är Borgholm, Ljusnarsberg, Åsele, Norberg, Överkalix, Storfors, Askersund, Laxå, Älvdalen och Hultsfred.

Läs mer och hämta statistiken (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-01-11: Nyanlända i gymnasieåldern sätter skolan och SFI på prov (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Väst 15-12-31:

Restad gård - inspiration för hela landet till sidans topp

Nätverket Support Group på asylboendet Restad Gård har varit framgångsrikt för integrationen i Vänersborg. Nu ska modellen spridas.

- Halmstad, Skara, Arvika, Götene, Falkenberg, Mariestad, räknar Adnan Abdulghani upp.

Listan på asylboenden han ska besöka framöver börjar bli lång. Han är själv flykting från Syrien och vet hur meningslös den långa väntan på uppehållstillstånd kan kännas.

Därför grundade Adnan under sin tid på Restad Gård Support Group som anordnar alltifrån utflykter till studiecirklar och praktikplatser för asylsökande.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

GT 16-01-03:

Filmer ska besvara nyanländas frågor till sidans topp

Föreställ dig att du kommer till ett främmande land. Du är fullständigt ensam, du kan inte språket och allt du äger bär du på.

Frågorna skulle hopa sig.

Föreningen Göthenburgo har nu startat ett projekt som ska underlätta den första tiden för de ensamkommande.

- Det är små informationsfilmer, som också ska fungera som kortfilmer, som görs på deras eget språk, säger Roozbeh Behtaji, en av Göthenburgos grundare.

"Det här busskortet av plast som de gav mig... hur använder jag det?"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aktuellet Fokus 16-01-01:

Skola nedbränd efter SD lade ut adress till sidans topp

Under natten mot onsdagen flammade en kraftig brand upp vid Mårtenskolan i Lund. Branden ägde rum bara en vecka efter att SD i Lund spridit adressen för det tilltänkta asylboendet.

Under natten mot onsdagen startade en brand i en friliggande byggnad vid Mårtenskolan i Lund.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kristianstad 16-01-03:

"Sverige kan ta emot fler flyktingar" till sidans topp

Höstens stora invandring har gjort att många av landets kommuner har ett ansträngt läge. Men majoriteten av alla kommuner befinner sig inte i kris och Sverige skulle kunna ta emot fler asylsökande om fördelningen var mer jämn, anser Sveriges Kommuner och Landsting.

Per-Arne Andersson är avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och han säger att man bara kan tala om ett krisartat läge i ett 40-tal av landets kommuner.

- I de här 40-50 kommunerna har man haft ett krisartat läge, men de andra 200 - 220 kommunerna har haft ett ansträngt läge och säger att de kan göra mer.

Under hösten har det svenska samhället tagit emot över 110 000 asylsökande, varav 25 000 ensamkommande barn.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Aftonbladet 16-01-03: SKL vill se jämnare fördelning i flyktingmottagandet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-07:

Östeuropa/ Kylan slår hårt mot flyktingarna på Balkan till sidans topp

Vinterkylan förvärrar läget för de tusentals människor som trots striktare gränskontroller i bland annat Sverige fortfarande är på flykt genom Europa. Samtidigt har smugglarna åter fått en viktig roll när flera länder infört begränsningar längs flyktvägen.

Det är tidig morgon när några hundra människor stiger av tåget i Tabanovce i norra Makedonien.

I ett videoklipp som spelades in i tisdags av en lokal hjälparbetare syns vuxna och barn invirade i filtar som skydd mot minusgraderna. Framför dem väntar ett par kilometers vandring till Serbien på vägen norrut i Europa.

Nu har snön och kylan bytts ut mot regn i Makedonien och hjälparbetaren Jasmin Redzepi berättar om en ständig brist på tillräckligt varma kläder och skor.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

BBC 16-01-08: Migrants struggle in sub-zero temperatures (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ECRE 16-01-08:

Österrike/ Navigating the Maze: ECRE publishes report following fact-finding visit till sidans topp

ECRE has published a report this week on a fact-finding visit to Austria conducted at the beginning of December 2015. It reveals obstacles to accessing protection in the country and documents the shortcomings in the reception system.

The report finds severe restrictions on asylum seekers' access to the procedure, stemming from severe delays in even the first stages of registration - such as the first interview with the police (Erstbefragung) - as well as from the legal formalities attached to registration. The latter may often not be completed if there is no reception place available for the applicant.

Additionally, the use of Dublin procedures, even where there is no prospect of transferring a person to another country, further impedes access to the Austrian asylum process, while people may wait for over a year for a substantive decision by the asylum authority on their claim.

This state of legal limbo is coupled with an escalating phenomenon of homelessness or inadequate accommodation, thereby running the risk of making destitution part of the asylum system itself. The report highlights that over 7,000 asylum seekers are currently residing in transit centres for a long period of time. These generally consist of big halls or tents with rows of beds; offering some sanitary facilities, but not meant for long-term use. These conditions are not in compliance with the recast Reception Conditions Directive as they offer little if any privacy, no special provisions for vulnerable persons, no trained staff and substandard sanitary conditions.

These observations are corroborated by the findings of the updated AIDA report on Austria, published in December 2015.

Artikeln med länkar till källor (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

EurActiv 16-01-08:

Tyskland/ Reuniting refugee families 'not a priority' for Berlin till sidans topp

Recognised asylum seekers face huge difficulties bringing their families to Germany, Syrian refugees included. In comparison to other EU member states, Germany has particularly high bureaucratic requirements. EurActiv's partner Tagesspiegel reports.

This is clear from a reply that the German government gave to a question posed by the Green party, seen by Tagesspiegel. Since 2014, around 18,400 relatives of Syrian refugees have obtained visas to come to Germany.

Syrians form the largest group among the 1 million refugees to have arrived in Germany in 2015. Overall, by 30 September 2015, nearly 207,000 refugees had a right to family reunification, as they had been formally recognised as asylum seekers or in need of protection.

The Greens' refugee policy spokesperson, Luise Amtsberg, warned against scare tactics in relation to the issue. "In its response to my question, the government itself made the absurd assumption that family reunification could result in millions of people coming to Germany," Amtsberg said.

Politicians from the ruling coalition, particularly the CSU, have expressed concerns in recent weeks that the number of refugees could explode due to family reunification. Even the Federal Minister of the Interior, Thomas de Maizière, spoke of "substantial immigration". He has made it clear that he wants to restrict the number of relatives of Syrian refugees arriving in Germany.

In a November letter to the Bundestag's Vice-President, Johannes Singhammer (CSU), the Minister wrote that in 2014, only 4.8% of residence permits had been granted for family reasons to Syrians. "By far the most frequent country of origin for people requesting family reunification is Turkey," he added.

Green criticism of low family reunification rate

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

The Guardian 16-01-05:

Frankrike/ Heavy rains bring disease and disaster to France's forgotten refugee camp till sidans topp

French gendarmes appear to block attempts to rebuild temporary shelters, as concern grows for health of hundreds of refugees

Hundreds of refugees are living in dangerous, unsanitary conditions after days of heavy rain left their camp in northern France ankle-deep in filthy water, while guards have blocked migrants' attempts to replace tents and rebuild temporary shelters.

Aid agencies working at the camp in Grande-Synthe, Dunkirk, say they are concerned for the health of the refugees due to an apparent ban on building materials, firewood and even blankets being brought into the compound during the cold, damp period.

The site, known as France's "forgotten" camp and which is about 50 miles from Dover, is estimated to hold 3,000 refugees mainly from Syria, Iran and Iraq.

After Sunday night's rain, 200 refugees - many of them children - had to leave their sodden tents to keep dry in the distribution shelter. By Monday a huge pool of water stood in the middle of the camp, which has destroyed large numbers of tents. Building rain-proof dry shelters or bringing new tents is forbidden, according to aid workers on the ground.

Laurent Sury, an emergency coordinator for the charity Médecins Sans Frontières (MSF), which has been working in Dunkirk since October, said: "We are worried as there have been almost six weeks of discussions of moving people and nothing has been done.

"Despite the rain there are items we are not allowed to take, such as building materials like wood and new tents, and this is almost certainly because they do not want the camp to expand. It has made help very difficult."

The French national gendarmerie, or military police, did not respond before publication to a request for clarification of why some building materials and much-needed supplies appeared to be blocked from entering the camp. The French embassy in London were also contacted but again did not provide a comment before the publication deadline.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 16-01-02:

Libanon/ Vintern svår för syriska flyktingar till sidans topp

Temperaturen faller och vintern innebär ännu mer elände för människor på flykt undan krig och oroligheter. Över 70 procent av de över en miljon syrier som flytt till grannlandet Libanon lever i extrem fattigdom, enligt FN.

En snöstorm som dragit in över Libanon bidrar till ännu tuffare levnadsvillkor för tusentals syrier som lever i provisoriska läger i landet. Mer än hälften av de syriska flyktingarna i landet lever i tält, garage eller övergivna byggnader och många saknar varma kläder och rätt utrustning för att klara den bitande vinterkylan.

Försämrade villkor

I Bekaadalen kommer över 2.000 familjer att få en summa pengar för att kunna köpa det de saknar allra mest inför vintern. Hjälpinsatsen, ett samarbete mellan Internationella rödakorskommittén och FN:s organ för palestinska flyktingar UNWRA, riktar in sig på palestinier från Syrien.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-10:

Internationellt/ Ländernas kampanjer mot flyktingar till sidans topp

Länder över hela världen bedriver kampanjer för att hålla flyktingar borta från sina gränser. Australien, Danmark, Tyskland och USA är några av länderna som är aktiva på sociala medier med budskapet "kom inte hit".

Om du kommer i båt utan visum kommer Australien aldrig bli ditt hem. Denna regel gäller alla; familjer, barn, ensamkommande barn, utbildade och yrkestränade. Det görs inga undantag!

Chefen för Australiens gränskontroll Angus Campell stirrar rakt in i kameran under 57 sekunder. Han är militärklädd, medveten om att uniformer väcker rädsla hos många människor i konfliktfyllda länder och bakom honom syns en skylt med hav och orden "No way".

Kampanjen startade redan för drygt ett år sedan och väckte genast mycket debatt och kritik. Många australiensare ryggade för det stenhårda tonläget. Australien och USA var möjligen först ut med dessa skarpa meddelanden för att stoppa invandrare, men den senaste tiden har en rad länder följt efter.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ASYLUTREDNING OCH RÄTTSPROCEDUR

Migrationsverket 15-12-14:

Ny rättslig kommentar om behandlingen av barns Dublinärenden till sidans topp

Migrationsverket har publicerat en ny rättslig kommentar om hur Dublinförordningen ska tolkas för minderåriga, utifrån domen i EU-domstolen i juni 2013. Efter den domen har ensamkommande barn fått sina ärenden prövade i Sverige om de inte hunnit få beslut i asylärendet i ett annat EU-land, genom avslag eller uppehållstillstånd pga skyddsbehov. Den nya rättsliga kommentaren ersätter både den kommentar som gjordes i juni 2013 och den särskilda instruktion, VCI AP 8/2013, som utfärdades då. Den nya rättsliga kommentaren innehåller bara principen om när barn ska överföras med tillägg om att överföring kan ske på grund av familjemedlemmar i ett annat EU-land. Den förra instruktionen innehöll mer detaljer om hanteringen, till exempel att en förfrågan till det andra landet alltid skulle skickas direkt för att inte sinka ett eventuellt Dublinärende, hur andra länders åldersbedömningar skulle användas mm. Den nya innehåller inget sådant.

Hämta kommentaren (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AIDA 16-01-06:

AIDA Legal Briefing: Age assessment of unaccompanied asylum seeking children till sidans topp

Detriment of the doubt

A new AIDA legal briefing examines the core principles governing the treatment of children in the asylum process, namely the "best interests of the child", and the "benefit of the doubt". The latter principle requires public authorities to treat asylum seekers as children when in doubt as to their minority or majority.

Through an overview of practice in European countries, this briefing identifies areas where these principles are at risk of being sidestepped by asylum authorities when conducting age assessments. The over-reliance of States on medical methods of age determination exposes children too readily to intrusive examinations of dubious accuracy, which are often immune from legal challenge. At the same time, States are often predisposed to treat self-declared minors as adults until their age has been confirmed, thereby exposing them to detention, deportation or the application of the Dublin Regulation.

Hämta dokumentet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SKÄL FÖR OCH EMOT UPPEHÅLLSTILLSTÅND, ENSKILDA FALL

Asylnytt 16-01-12:

Europadomstolen stryker många "Tarakhel"-ärenden till sidans topp

Beslut från Europadomstolen för mänskliga rättigheter: En rad ärenden som rörde överföring av barnfamiljer till Italien från Danmark drevs till Europadomstolen av organisationen Dansk Flygtningehjælp. Efter att domstolen stoppat överföring av en barnfamilij till Italien i målet "Tarakhel mot Schweiz" har Danmark valt att pröva de berörda familjernas asylärenden. Därmed skrivs ärendena av från Europadomstolens lista. Se exempel S.H.N. and M.N.against Denmark, Application no. 16359/14

Läs domen i sin helhet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylnytt 16-01-12:

Trovärdig kvinna får stanna efter att språkanalys förkastats till sidans topp

Beslut från migrationsdomstol. En ung kvinna berättade att hennes hem i Somalia slagits sönder och föräldrarna försvunnit när hon var en liten flicka. Hon togs om hand av en man som förde henne till Kenya och höll henne inlåst i nio år. Migrationsverket avslog ansökan och bedömde efter en språkanalys att kvinnan kom från Tanzania. Domstolen återförvisade ärendet på grund av att språkanalysen var av begränsat värde. Migrationsverket upprepade beslutet utan att någon ny språkanalys kunnat göras. Nu har domstolen efter muntlig förhandling funnit att kvinnan har god kännedom om sin uppgivna hemort och har skador som kan komma efter den misshandel med kniv hon berättat att mannen utsatt henne för. Som ensam kvinna utan nätverk och dåligt mående efter vad hon utsatts för är hon enligt domstolen flykting och får permanent uppehållstillstånd. Observera att domen inte är vägledande. Källor InfoTorg Juridik och förvaltningsrätten i Stockholm.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TVÅNGSMEDEL, HOT OCH DEPORTATIONER

Sveriges Radio Ekot 16-01-09:

Regeringen kräver fler utvisningar till sidans topp

Regeringen vill att fler asylsökande som fått avslag på sin ansökan ska lämna eller skickas ut. Enligt regleringsbreven till bland annat polisen och Migrationsverket ställs nu större krav på att identifiera och utvisa personer med avslagsbeslut.

- Regeringen vill nu att vi ytterligare förstärker polisens arbete med att verkställa avvisningsbeslut, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Flera av de berörda myndigheterna har sedan tidigare krav på sig att öka antalet verkställda avvisningar, men regeringen har nu ytterligare förtydligat kraven. Man skriver bland annat att kapaciteten att utföra avvsiningar ska finnas under hela året.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 16-01-08: Anna har levt gömd i fyra år: "Jag har inget val" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylnytt 16-01-12:

Förvarsbeslut upphävs när utvisning verkställs även om personen återvänder till sidans topp

I Asylnytt 15-10-25 refererades en dom från Migrationsöverdomstolen som innebar bl.a. att det krävs ett nytt beslut för att ta någon i förvar vid återkomst efter ett försök att verkställa utvisningen. Denna dom har nu publicerats i referat av Migrationsöverdomstolen och är vägledande.

Hämta referatet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

STÖD OCH SOLIDARITET

FARR 16-01-03:

Nu startar Folkkampanj för Asylrätt! till sidans topp

Sveriges regering har presenterat en rad åtgärder som kommer att drabba flyktingar.

Att hindra id-lösa att söka asyl, att bara ge tillfälliga tillstånd, att hindra familjer att återförenas - det är några av åtgärderna. Vi accepterar det inte!

Nu startar FARR tillsammans med andra organisationer Folkkampanj för Asylrätt. Kampanjen vill samla alla som vill protestera mot regeringens planer och stoppa försämringarna.

Den 24 november 2015 presenterade regeringen en rad åtgärder för att minska antalet asylsökande i Sverige. De mest kända är att uppehållstillstånd till asylsökande bara ska vara tillfälliga även för barn, att de som får tidsbegränsade tillstånd inte ska få återförenas med sin familj och att människor utan id-handlingar inte får åka båt, buss eller tåg till Sverige. Planen innehåller fler punkter, som alla går ut på att hindra eller avskräcka flyktingar från att komma till Sverige. Åtgärdspaketet har fått många att reagera då det kommer att få förfärliga konsekvenser för redan är utsatta barn och vuxna som tvingats fly. Många håller inte heller med om regeringens katastrofbeskrivning av situationen i Sverige.

Den 10 december samlades representanter för en rad grupper som bestämde att starta Folkkampanj för Asylrätt. Det är grupper vars medlemmar dagligen möter flyktingar eller har egen erfarenhet av att vara på flykt. Kampanjen syftar till att protestera mot regeringens planer och stoppa försämringarna. Vi samlas bakom ett kort upprop:

Människor på flykt ska inte hindras att nå Sverige.

Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet.

Därför protesterar vi mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening!

Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige.

Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro.

Därför protesterar vi mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker

(...)

Artikeln i sin helhet (Extern länk)

Underteckna uppropet (Extern länk)

Undertecknande organisationer (Extern länk)

Följ kampanjen på facebook för att se de senaste uppdateringarna! (Extern länk)

TT / Göteborgs-Posten 16-01-04: Upprop mot nya asylhinder (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC debatt 16-01-12:

Vi måste stå upp mot regeringens politik till sidans topp

Regeringens åtgärder med syfte att hindra människor på flykt att söka en fristad i Sverige innebär att asylrätten begränsas och barnkonventionen sätts ur spel. Nu är det dags för svenska folket att höja sina röster och aktivt visa sitt missnöje med denna förödande politik, skriver Lukas Sköld och Isa Lybeck för Folkkampanj för asylrätt.

Den 4 januari införde regeringen id-kontroller vid Sveriges gränser i form av ett utökat transportöransvar för båtar, bussar och tåg. Syftet är att hindra asylsökande utan identitetshandlingar från att nå Sverige. Eftersom var och en som når Sverige får söka asyl bryter gränskontrollerna formellt inte mot asylrätten, men de sätter den i praktiken ur spel. Att flyktingarna kan söka asyl någon annanstans är en klen tröst eftersom Sveriges åtgärd bidragit till "tävlingen om att vara sämst i klassen".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 16-01-09:

Protestaktion mot id-kontroller till sidans topp

På lördagen hölls en protestaktion mot id-kontrollerna på resor till Sverige.

Protesten började på lördagseftermiddagen, då drygt hundra aktivister tog tåget som avgick från Malmö central mot Kastrup.

Där mötte de upp danska demonstranter och gemensamt höll aktivisterna ett anförande på flygplatsen. Sedan gick de ner till id-kontrollerna för att genomföra protesten. Demonstranterna gick genom flygplatsterminalen där de skanderade slagord som "Jalla, jalla, Sverige åt alla" och "Ingen människa är illegal". Demonstrationen gick till en början lugnt till enligt SVT Nyheter Skånes reporter på plats.

Men någon timme senare blev det stökigare då några aktivister försökte ta sig igenom id-kontrollerna utan att visa legitimation.

Ett tåg ställdes in efter att en person kommit ombord utan att ha visat id och strax därefter gick den danska nyhetsbyrån Ritzau ut med att alla tåg från Danmark till Sverige ställs in på grund av demonstrationen. Tågbolaget DSB:s personal på Kastrup kände dock inte till att tågen ställts in utan hävdar att tågen körs, men att förseningar kan uppstå.

Demonstranter ropar slagord inne i terminalen

Strax efter klockan 17 på lördagen hade demonstrationens deltagare nått fram till id-kontrollen på Kastrup. Där visade de inte upp något id, men däremot ett kort där det står att de vill söka asyl. När de avvisats ställde de sig sist i kön och försökte igen.

- Det är väldigt lugnt men det är mycket folk och de som ska passera id-kontrollerna får vänta väldigt länge, sa SVT Nyheter Skånes reporter Hugo Lindkvist.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sydsvenskan 16-01-09: 400 i protest mot kontroller på Kastrup (Extern länk)

Se video i Aftonbladet 16-01-09: Stora protester mot id-kontroller (Extern länk)

Petter Larsson i Helsingborgs Dagblad 16-01-11: Vissa människor är bättre än sin samtid (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs Fria 16-01-07:

Ett nödvändigt ont engagemang till sidans topp

Det började som en grupp på Facebook och slutade med inflytande över kommunala beslut. I dag ser Refugees Welcome inte likadant ut som det gjorde i september - men de aktivas engagemang har inte svalnat.

Vita huset, eller Bergslagsbanans järnvägsstation, fungerar sedan en tid tillbaka som välkomstmottagning för flyktingar. Lokalen med kläder och mat är helt tom sånär som på några volontärer i Röda Korset-västar.

"Hur många har det varit här idag?"

"Tre."

Regeringens skärpta regler har definitivt påverkat situationen.

- Det är synd, när man väl har lyckats få en verksamhet som fungerar så sätter de stopp, säger Joakim Cederberg-Hake, aktiv i Refugees Welcome sedan starten i september.

Refugees Welcome startade som en grupp på Facebook som samlade personer som ville hjälpa till att ta emot flyktingar på Centralstationen. Det var ett av många engagemang som drog i gång när allt fler människor på flykt började komma till Sverige i början av hösten. Efter bara några dagar var gruppen enormt stor och deras insatser på centralen var svåra att missa för den förbipasserande.

- Vårt arbete var väldigt konkret. Vi tog emot folk som behövde hjälp här och nu med basala behov som mat, kläder och tak över huvudet. Det var så grundläggande att det blev lätt för människor att förstå och hjälpa till, berättar Alexandra Salafranca som gick med i Refugees Welcome två veckor efter starten.

Organisationens mål har varit att inte längre behövas. Ett mål som de också har uppfyllt. I dag har de avvecklat verksamheten på Centralstationen och överlåtit den till Göteborgs stad och deras samarbetspartners.

Redan från början satte Refugees Welcome press på kommunen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Göteborgs-Posten 16-01-11: En natt enades volontärerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 16-01-08:

Juristen: "Jag skäms att inte fler ställt upp" till sidans topp

Lägger all tid på att ge flyktingar juridisk hjälp

Dona Hariri startade "Jurister på Stockholms central" i början av september och trodde de skulle behövas i en vecka. Nu har hon i månader levt på stationen för att hjälpa människor på flykt att få veta sina rättigheter.

- Det har gått så långt att jag måste skriva in i mitt schema när jag ska duscha, annars hinns det inte med, säger hon.

I Dona Hariris lägenhet söder om Stockholm är väggarna tomt vita och det ekar lätt i vardagsrummet där en kartong agerar tv-bänk.

- Jag flyttade in här 1 september men jag har haft så mycket att göra att jag inte hunnit packa upp flyttkartongerna förrän nu i helgen, berättar Dona Hariri.

Anledningen till att hennes schema varit så fullspäckat under hösten är att hon spenderat all sin lediga tid på Stockholms centralstation.

När hon såg flyktingkrisen eskalera i början av september kände hon instinktivt att hon behövde vara där och hjälpa till - och det har hon varit nästan varje dag sedan dess.

- Jag var en av de första som var på centralen i början av september. Jag är jurist och tänkte att flyktingar behöver inte bara vård - de behöver också juridisk rådgivning. I början gick jag runt själv och ryktet spred sig snabbt att jag var där och kunde arabiska.

Kort därefter startade hon facebookgruppen "Jurister på Stockholms central" för att samla ihop fler som kunde hjälpa till.

- Jag trodde att vi kanske skulle behöva vara där en vecka innan statliga aktörer skulle dyka upp - men de kom sent och försvann tidigt. Jag skäms för att juristkåren inte har ställt upp i den omfattning de borde. De har kapacitet och en skyldighet att hjälpa medborgarna, säger hon och suckar trött.

Sovit på luftmadrasser i ankomsthallen

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Skåne 16-01-05:

Nätverk redo smuggla flyktingar med båt till sidans topp

Efter det att Sverige infört nya id-kontroller vid gränsen mot Danmark säger nu det danska nätverket "Medmenneskesmuglere" att man står redo att smuggla flyktingar i båt till Sverige.

Med i nätverket är Annika Holm Nielsen som redan i september hjälpte flyktingar över Öresund i en segelbåt med flera andra aktivister.

Nu när vägarna in till Sverige stryps ytterligare står hon redo att göra det igen, trots att hon riskerar upp till två år fängelse för människosmuggling, det uppger danska TV2 Lorry.

- Det vi gör nu är att vi försöker hitta andra vägar för att transportera flyktingarna på ett tryggt sätt, nu när politikerna inte tar sitt ansvar, säger Annika Holm Nielsen.

Har hittat båtar

Enligt TV2 Lorry står nätverket berett, man har hittat båtar som man kan använda för att hjälpa över flyktingar till Sverige. Nu behöver man bara komma i kontakt med flyktingarna som kan komma att fastna på Kastrup.

- Jag vet att vi är många människosmugglare som vill göra vårt bästa att hjälpa människor som hamnat i den här svåra situationen, säger Annika Holm Nielsen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Aftonbladet 16-01-05: Vi kan segla om ett par dagar" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylgruppen Örebro 2016:

14 januari, Örebro: Att vara kontaktperson till en flykting till sidans topp

Asylgruppen Örebro pratar via Skype med Linda från Asylgruppen Malmö som har lång erfarenhet av kontaktpersonskap.

Studieförbundet Bilda, Fabriksgatan 8, torsdag 14 januari kl. 17.00.

Om du vill komma, anmäl dig till asylgruppenorebro@gmail.com så fort som möjligt.

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal Trollhättan/Vänersborg 2016:

2 februari, Trollhättan: Intromöte Ingen människa är illegal till sidans topp

kl 18:00

Är du nyfiken på vad vi jobbar med och kanske intresserad att engagera dig?

Vi berättar om asylprocessen, hur vi jobbar, ett mer avslappnat möte och en introduktion till nätverket.

Facebook-Event (Extern länk)

Se fler annonser för seminarier och föreläsningar, nedan under rubriken "Kultur, personer, diverse"

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs Fria 16-01-03:

"Här behövs personer som orkar lyssna" till sidans topp

Alla har rätt till vård. Även de som inte bor i Sverige på lagliga grunder. Varje onsdag håller Rosengrenska öppen vårdmottagning för att hjälpa papperslösa att hitta rätt. Matilda Persson är en av många engagerade volontärer.

Utanför glasväggarna har människor börjat samlas. Det blåser snålt och duggregnet piskar dem i ansiktet. Ändå ställer de sig i en prydlig kö utanför trädörren. Varje tisdag och onsdag håller kyrkan öppet för utdelning av mat och kläder, på onsdagar är även Rosengrenska på plats. Veckan innan var det betydligt mer oordning men nu har de flesta lärt sig, papperslösa på onsdagar, övriga på tisdagar.

- Det är olyckligt att vi behövde dela upp det så här när det är så kallt ute men vi hade inget val, trycket har bara ökat och i slutändan handlar det om brandsäkerheten, säger Matilda Persson, samordnare över vården på Rosengrenska.

Rosengrenska är en stiftelse som erbjuder vård för papperslösa. Alla papperslösa är välkomna för att prata med sjuksystrar, psykologer eller tandläkare. De kan också få del av den mat och de kläder som kyrkan delar ut.

Matilda Persson började jobba ideellt som sjuksköterska för Rosengrenska för två år sedan. Under hösten har hon bytt position och fungerar nu som samordnare för vården. Hon ser till att det är tillräckligt många volontärer varje kväll och att allt går rätt till.

- När jag började tyckte jag direkt att det var bra, välgjort och viktigt. Jag kände att jag kunde göra det som behövde göras. Det behövdes inte 20 års sjuksköterskeerfarenhet som jag trodde, utan det som behövs här är personer som orkar lyssna, se och stötta de här utsatta människorna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

EU:S FLYKTING- OCH GRÄNSPOLITIK

EU Law Analysis kommentar 16-01-10:

On knowledge as power: transparency of EU law-making procedures till sidans topp

Päivi Leino (University of Helsinki)

One of the great achievements of the Lisbon Treaty, flagged around its adoption and entry into force, was how the new Treaty would make EU law-making much more transparent. So far, this has remained an unfulfilled promise. Access to documents relating to the EU legislative procedure, in particular trilogues, the informal three-party meetings between the European Parliament, the Council and the Commission used at every stage of the EU legislative procedure, has become particularly topical during the past months.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

EU-kommissionen 16-01-07:

EU to invest €1 billion in regions along its external borders till sidans topp

The European Commission has adopted a series of cross-border cooperation programmes totalling €1 billion, supporting social and economic development in the regions on both sides of the EU's external borders.

The European Commission has adopted a series of cross-border cooperation programmes totalling €1 billion, supporting social and economic development in the regions on both sides of the EU's external borders.

"Cross-border cooperation plays a key role in avoiding the creation of new dividing lines. This new funding will further contribute to a more integrated and sustainable regional development in the neighbouring border regions and to a more harmonious territorial cooperation on EU's external borders.'' said Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn.

"I am very glad that the European Regional Development Fund can contribute to bringing the EU and its neighbours closer together. Cross border cooperation programmes are concrete examples of how the EU is working to help citizens address common challenges, hence creating a real sense of solidarity, while boosting the competitiveness of local economies." said Commissioner for Regional Policy Corina Cre?u.

This type of cross border cooperation is an important element of the EU policy towards its neighbours. It will prioritise projects supporting sustainable development along the EU's external borders, thus reducing differences in living standards and addressing common challenges across these borders. For each of the programmes, the participating countries have selected up to four priorities, such as SME development, culture, environment and climate change, fight against poverty, education and research, energy, accessibility, border management.

(...)

Hela pressmeddelandet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-11:

EU: Turkiet gör för lite i flyktingfrågan till sidans topp

Turkiet gör inte tillräckligt för att stoppa strömmen av flyktingar och migranter mot Europa, anser EU. EU-kommissionären Frans Timmermans är därför i dag i den turkiska huvudstaden Ankara för att diskutera migrationsfrågan med ansvariga.

De två parterna kom i slutet av november överens om att Turkiet skulle få närmare 30 miljarder kronor i utbyte mot en hårdare gränskontroll, men människor fortsätter att ta sig från den turkiska kusten till Grekland.

EU:s ledare är långt ifrån nöjda med Turkiets ansträngningar att stoppa flyktingar och migranter. Förändringarna är för små efter avtalet den 29 november, enligt EU-kommissionen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 16-11-11: Syriska flyktingar ska få arbeta i landet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

EU-kommissionen 16-01-08:

Progress following Western Balkans route leaders' meeting till sidans topp

Today, an eleventh video conference was held between the contact points (see Annex) nominated after the Western Balkans Route Leaders' Meeting held on 25 October. The objective was to follow up on the agreement reached at the meeting and set out in the Leaders' Statement. Senior officials from the countries and agencies present at the meeting had a detailed discussion on recent trends concerning external borders and reception capacity:

Leaders' Statement Point 13 on border management:

A broad discussion on the different border management points allowed for an exchange of information between the countries and organisations on the call, including the following key points:

+ Austria, Slovenia and Croatia informed about the outcome of a meeting held between the police authorities of the three countries aimed at intensifying cooperation and coordination of border management. Participants discussed the possibility of holding a video conference of national police authorities from all participating countries.

+ Frontex informed the group on progress following the launch on 28 December 2015 of the "Poseidon Rapid Intervention" operation in Greece. 325 officers and 11 vessels have been deployed to the Greek islands. 180 of the officers currently deployed are supporting registration and identification. Frontex also informed about progress made as regards the agreement of an operational plan for management of the border between Greece and the former Yugoslav Republic of Macedonia.

Leaders' Statement Points 5 and 6 relating to support and shelter to refugees:

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

BBC 16-01-07:

European Parliament: what's coming up in 2016? till sidans topp

The EU faced a tumultuous year in 2015, with the migration crisis, terror threats and the Greek debt drama placing the 28-nation bloc under heavy strain.

(...)

What proposals await their consideration in the coming year?

A new EU border force

The year ended with the Commission unveiling plans for a new EU border and coastguard to curb the record influx of migrants into Europe.

Strengthening the EU's external borders has become a top priority in the efforts to maintain the passport-free Schengen area, with a growing list of countries deciding to reimpose border controls.

The new force will have greater powers than Frontex, the existing EU agency. Most controversially, the new body could - in emergency situations - deploy guards to a country's border against the wishes of its government.

The regulation to set up the force says the Commission would be able, after consultation with experts, to deploy guards using implementing acts that could not be overruled unilaterally by a member state.

The new unit requires the approval of MEPs, along with a qualified majority of national governments, before it can come into force.

The Parliament's biggest political groups have indicted broad support for the new force, meaning it is likely to get their approval.

Eurosceptic MEPs have criticised the plan as an invasion of national sovereignty, but are not numerous enough to block it.

However, the Parliament's second-biggest group, the Socialists and Democrats, has said the new unit will need to be subject to "real political scrutiny", and has called for MEPs to be given an official oversight role.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 16-01-06:

Morgan Johansson mötte ministrar om gränskontroller i EU till sidans topp

Sveriges åtgärder med id- och gränskontroller är nödvändiga men de ska tas bort så snart som möjligt. Det sade justitieminister Morgan Johansson i dag på ett möte i Bryssel med EU:s asylkommissionär.

Asylkommissionär Dimitris Avramopoulos hade kallat till mötet i Bryssel med svenske Morgan Johansson (S), Danmarks integrationsminister Inger Stöjberg samt Ole Schröder, migrationsansvarig statssekretare på det tyska inrikesdepartementet. Anledningen till mötet var bland annat gränskontrollerna i Danmark och Sverige.

Dimitris Avramopoulos inledde presskonferensen med att understryka hur viktigt Schengenarbetet och fria rörligheten är för Europa.

- Den måste bevaras, sade Avramopoulos.

Han sade att åtgärderna som har vidtagits ska hållas vid ett minimum och ska återgå till normalt så snabbt som möjligt.

Dimitris Avramopoulos tryckte på nödvändigheten i att alla EU-länder måste ta ansvar och samarbeta.

"Nödvändiga åtgärder"

Morgan Johansson sade att de alla är eniga om att Schengensamarbetet varit fördelaktigt och att det är väldigt viktigt att upprätthålla principerna och systemet.

Johansson underströk dock att de svenska åtgärderna, gränskontroller och id-kontroller, ändå varit nödvändiga.

- Vi är ett land som kan göra mycket och har gjort mycket men vi kan inte göra allt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Dagens Nyheter 16-01-06: Morgan Johansson betecknar mötet som "gott" (Extern länk)

EU-kommissionen 16-01-06: Video från presskonferensen efter mötet (Extern länk)

Opening remarks by Inger STØJBERG, Danish Minister for Immigration, Integration and Housing (Extern länk)

SvT Nyheter 16-01-06: Mats Knutson: Id-kontrollerna blir kvar länge (Extern länk)

KvällsPosten 16-01-04: Experten: Schengen riskerar att kollapsa (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

The Guardian 16-01-05:

Is the Schengen dream of Europe without borders becoming a thing of the past? till sidans topp

During a break in a working day recently, Rainer Maring decided on impulse to take his apprentice for a mini history lesson. The pair of German painters and decorators got in the company van at lunchtime and took their ham sandwiches across the river Mosel from Germany to Luxembourg, into the vine-clad village of Schengen.

You cross the bridge from Germany into Luxembourg, turn left, and 300 metres on you're in France - three countries in about three minutes, and not a police officer in sight. In 1985, ministers from five governments met here to launch a bold experiment in border-free travel. Cars and lorries with green dot stickers on their windshields could roam the five countries - the same three plus Belgium and the Netherlands - without passports.

The ID-free travel zone became fully fledged in 1995 and kept growing. And the village acquired unexpected pride and renown as the birthplace of a free travel regime that now embraces 26 countries from Iceland to Greece. It is known as Schengen Europe.

Maring showed the teenager the rusting iron structure erected to mark the original agreement where visitors attach padlocks and other mementos in tribute to ID-free travel, easy cross-border commuting to work, shopping binges in another country, weekends away, and beach or skiing holidays unencumbered by boring passport hassles.

But recounting the story of one of the key experiences of European integration, the painter and decorator sounded elegiac, as if describing not current realities but those of a lamented past.

"It was an ideal, that all these countries would unite and be the same and equal," Maring sighed. "But Europe's not working right. Now all of this is in danger. We're going backwards. There are lots of calls to close down the borders. It's all going wrong."

Across the street from the iron structure, the village elders have built a little museum dedicated to the liberties of Schengen. That, too, is intended to be idealistic and uplifting but these days looks and sounds ironic, with a heavy dose of melancholy.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Läs mer debatt om gränspolitikens konsekvenser nedan under rubriken "Debatt och partipolitik"

 till innehållsförteckningen innehåll

ALLMÄNT OM MIGRATION, STATISTIK

Migrationsverket 16-01-11:

Muntliga utredningar ska motverka människohandel till sidans topp

Migrationsverket inför nu en rutin som ska motverka människohandel*. Vid förlängningen av arbetstillstånd kommer myndigheten att intervjua de sökande när det finns omständigheter som kan tyda på människohandel.

I början av 2015 genomförde Migrationsverkets kvalitetsavdelning ett pilotprojekt där de enheter och team som handlägger arbetstillståndsärenden medverkade. Under januari-mars sorterade de ut de förlängningsärenden där det fanns indikationer på misstänkt människohandel.

Flera typer av indikationer

Det finns flera typer av indikationer, en är att den sökande arbetar inom en bransch där anställda tidigare har varit utsatta för människohandel, till exempel restaurangnäringen, massagestudior, hushållsnära tjänster, personlig assistans, bärplockning och byggnäring. En annan indikation är uppgifter eller tips från olika personer, även den sökande själv. I alla fall där det fanns anledning att misstänka människohandel granskades underlaget till ansökan noga. Uppgifter som tyder på att allt inte står rätt till kan till exempel vara att lönen inte betalats ut, varit alldeles för låg eller mycket långa arbetspass.

Under projekttiden hittades totalt åtta misstänkta ärenden. I dessa ärenden gjorde medarbetarna muntliga intervjuer med de sökande. De ledde till att verket polisanmälde tre ärenden. I tre andra ärenden fick verket fram viktig information som dock inte var tillräckligt allvarlig för en polisanmälan, utan resulterade i andra åtgärder. I två fall kunde misstankarna helt avskrivas.

25-35 ärenden per år

Under 2015 avgjorde Migrationsverket drygt 8 700 ansökningar om förlängningar av arbetstillstånd från arbetstagare. Med tanke på resultatet av projektet skulle det innebära att muntliga utredningar kommer att genomföras i 25-35 ärenden per år.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Eurostat 15-12-10:

More than 410 000 first time asylum seekers registered in the third quarter of 2015 till sidans topp

1 out of 3 are from Syria

During the third quarter of 2015 (from July to September 2015), 413 800 first time asylum seekers applied for international protection in the Member States of the European Union (EU), a number almost double that of the second quarter of 2015.

During the third quarter of 2015, the number of Syrians and Iraqis seeking international protection has more than tripled compared with the previous quarter to reach almost 138 000 and 44 500 respectively; while the number of Afghans has doubled to more than 56 500. They represent the three main citizenships of first time asylum applicants in the EU Member States over the third quarter 2015, accounting for more than half of all first time applicants.

These quarterly data on asylum in the EU come from a report issued by Eurostat, the statistical office of the European Union.

More than half applied for asylum in Germany or Hungary

During the third quarter 2015, the highest number of first time applicants was registered in Germany and Hungary (both with slightly over 108 000 first time applicants, or 26% each of total first time applicants in the EU Member States), followed by Sweden (42 500, or 10%), Italy (28 400, or 7%) and Austria (27 600, or 7%). Compared with the previous quarter, the number of first time asylum applicants in the third quarter 2015 notably jumped in Finland (+842%), Hungary (+231%), Sweden (+197%), Belgium (+191%), Luxembourg (+154%), the Netherlands (+136%), Denmark (+121%), Poland (+110%) and Italy (+91%).

Highest number of first time applicants relative to the population in Hungary

(...)

Hämta pressmeddelandet (Extern länk)

Eurostat: Asylum quarterly report (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

IOM 16-01-05:

IOM Counts 3,771 Migrant Fatalities in Mediterranean in 2015 till sidans topp

With 3,771 deaths, 2015 was the deadliest year on record for migrants and refugees crossing the Mediterranean trying to reach Europe, reports IOM in a year-end summary. By comparison 3,279 deaths were recorded in the Mediterranean in 2014.

Globally, IOM estimates that over 5,350 migrants died in 2015. IOM also recorded total sea arrivals to Europe in 2015 at 1,004,356 or almost five times the previous year's total of 219,000.

The deadliest month in 2015 was April when nearly 1,250 migrants died, mainly due to the worst tragedy on record involving migrants crossing the Mediterranean from North Africa, in which an estimated 800 migrants died when their overcrowded vessel capsized off the coast of Libya. Only 28 survivors were rescued and brought to Italy.

Seventy-seven per cent of the deaths occurred in the Central Mediterranean route mostly used by smugglers operating from Libyan shores. This compares to 97 per cent of migrant deaths recorded along this route in 2014.

In 2015, 21 per cent of deaths occurred in the Eastern Mediterranean compared to only 1 per cent in 2014. In the Central Mediterranean, deaths recorded were down by 9 per cent from last year with the rate of death at 18.5 deaths per every 1,000 travellers.

Globally, the majority of the estimated 5,350 deaths were recorded in the Mediterranean, the most deadly region, followed by Southeast Asia (mostly in the Bay of Bengal, Andaman Sea, Malaysia and Thailand) which saw at least 800 deaths this year. Within Mexico and along the US-Mexico border there have been at least 330 deaths recorded this year.

Reacting to the 2015 figures, IOM Director General William Lacy Swing said: "It is shocking and inexcusable that desperate migrants and refugees have lost their lives in record numbers this year, when they should not. The international community must act now to stop this trend against desperate migrants."

(...)

Läs mer (Extern länk)

UNHCR 15-12-30: Over one million sea arrivals reach Europe in 2015 (Extern länk)

EurActiv 16-01-06: Germany welcomed 1 million refugees in 2015 (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Migrationsverket 16-01-01:

Nästan 163 000 människor sökte asyl i Sverige 2015 till sidans topp

Aldrig förr har Sverige tagit emot så många asylsökande under ett år -163 000. Nästan dubbelt så många som under 1992, då krigen på Balkan pågick.

- Det har varit en mycket tuff höst där vår förmåga att lösa uppgiften har satts på prov till det yttersta. Vi klarade detta tack vare storartade insatser av våra medarbetare, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Redan i början av året kom många asylsökande till Sverige, 4 000-5 000 varje månad. Under sensommaren startade en dramatisk ökning - från 6 619 i juni till sex gånger så många i oktober: 39 196. Oktober går nu till historien som den månad då Sverige tog emot flest asylsökande någonsin.

Under krigen på Balkan tog Sverige också emot många asylsökande, som mest 14 106 i juli 1992. Det året sökte sammanlagt cirka 84 000 människor asyl i Sverige.

Ökningen av antalet asylsökande 2015 skedde stegvis. Först började allt fler syrier söka asyl här och i oktober tog Sverige emot nästan 13 000 syrier. De var den största gruppen under hela året, totalt drygt 51 000.

Mot slutet av sommaren märktes en tydlig ökning av antalet asylsökande irakier. Senare sökte också alltfler afghaner asyl i Sverige - i november nästan 14 700.

Ungefär 35 400 ensamkommande barn

Under 2015 kom många fler ensamkommande asylsökande barn till Sverige än året innan. De ökade från 7 049 till 35 369. Samtidigt ökade deras andel av alla asylsökande - från en tiondel till en femtedel. Av de ensamkommande barnen var 66 procent afghaner.

I årets första prognos uppskattade Migrationsverket att Sverige skulle ta emot 7 800 ensamkommande barn 2015. Att det i stället kom cirka 35 400 innebar en stor utmaning för alla landets kommuner.

Många utmaningar under 2016

(...)

Hela meddelandet med länkar till statistik (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 16-01-07:

Aldrig har så många lämnat Sverige till sidans topp

Aldrig tidigare har så många lämnat Sverige som just nu. Siffrorna har passerat 1800-talets stora utvandring. Just nu färdigställs en kartläggning av vilka det är som flyttar och varför.

Ofta talar vi om utvandring som något som hör historien till. Vi tänker på det stora flödet av emigranter som mellan 1850 fram till 1930 sökte sig en bättre tillvaro, framför allt i dåvarande Amerika.

I slutet på 1800-talet när missväxten i Sverige var som värst utvandrade 50.000 personer varje år. Totalt var det 1,5 miljoner svenskar som lämnade Sverige under den här perioden.

Över 50.000 lämnade Sverige förra året

Men Sverige är fortfarande ett utvandringsland. Motsvarande en svensk medelstor kommun som Borlänge, Hässleholm eller Skövde, lämnar Sverige varje år.

Och antalet som utvandrar ökar. Förra året utvandrade 51.237 personer som var folkbokförda i Sverige. Siffran omfattar både svenska och utländska medborgare.

- Andelen utvandrare i förhållande till den svenska befolkningen som helhet är inte lika stor som på 1800-talet. Men faktum kvarstår. Sverige är också i dag ett utvandringsland, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet

Stort mörkertal

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

INTEGRATION OCH UPPFÖLJNING

Sveriges Radio Ekot 16-01-06:

Skriande brist på lägenheter - Boverket kräver socialt byggande till sidans topp

En växande svart handel med hyreskontrakt och adresser, och en trångboddhet Sverige inte sett på runt 100 år. Boverket föreslår att staten ska driva byggande subventionerat för låginkomsttagare, men politikerna är skeptiska.

Fyra personer i en etta, så bor Randa och hennes tre barn som är 14, 19 och 20 år gamla. I rummet står två sängar, bäddade med påslakan i kurbitsmönster, parallellt längs väggarna.

Där emellan får en madrass precis plats, och längs en tredje vägg står en soffa som är en av sönernas sovplats. Det hänger en TV på väggen men den kan familjen nästan aldrig titta på eftersom någon nästan alltid kan bli störd

- Ibland vill vi titta på tv men andra vill studera. Vi studerar mycket hemma för att lära oss svenska. Det är svårt, berättar 19-åriga dottern Maha.

- Jag går ofta till biblioteket.

Familjen kom från Syrien för drygt ett år sen. Randa, som egentligen heter något annat, har bott en kort tid på ett asylboende, men vantrivdes och betalade istället svart för ett förstahandskontrakt i Jönköping.

Totalt 10 000 kronor skrapade hon fram till en man som fixade fram kontraktet.

Randa är varken ensam om att bo trångt eller att betala för ett hyreskontrakt; det hör hon folk i sin sfi-klass prata om varje dag.

- Upp till 20 000 kronor kan ett svart kontrakt kosta i Jönköping säger hon.

Saed bor på ett asylboende Västervik och fick uppehållstillstånd för en månad sen.

- Nu behöver jag en lägenhet till mig och min bror så att vi kan börja i skolan, säger han.

Det är nämligen så att en egen nyckel inte bara leder till en bostad utan till att komma igång med livet i Sverige. Först då har en nyanländ rätt till svenskundervisning till exempel.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UNHCR 15-12-31:

Ethiopian refugee family from Yemen start over in Sweden till sidans topp

/Berättelse om kvotflyktingar/

One evening last summer, Ibrahim Nur and his family stepped out of a bus and looked out over the Baltic Sea. The air was crisp and all they could hear was the sound of the waves hitting the shore.

Finally, after 13 years as refugees in Somalia and Yemen, they had found a new home. But it was one where climate, culture and environment could barely be more different to the baking-hot Horn of Africa where persecution and conflict had matched their every step.

"It's very dark and quiet here during the wintertime, but we love it," said Ibrahim, 35.

Along with his wife Mawardi and four children, he has now lived for five months in their new 'home' in the small parish of Delsbo in the north of Sweden and says they all love it.

"People are so friendly. Our kids are so fond of their new school and friends that they cry every single day when they have to go home."

It has been a long, hard journey to the peace and quiet of northern European. Now, new challenges await.

"The first couple of weeks it felt impossible to learn Swedish," said Ibrahim. "It sounded like someone was singing. But then it became so much easier. I want to learn Swedish as quickly as possible to integrate better and to get a job."

The cold stillness of the Swedish landscape, the calmness of the forest and the family's first European winter are now approaching. The kids can't wait. For the first time in their lives they will experience snow and the possibility to skate and ski, something they couldn't even dream about a couple of months ago.

"We are so happy every morning when we wake up, looking forward to a new day in our new home," Ibrahim added. "Now we dare to think about life in a positive way filled with opportunities. It's not going to be easy but we are filled with confidence."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 16-01-09:

När flyktingkrisen kom till sagolandet till sidans topp

+ I år är det 20 år sedan den svenska integrationspolitiken skapades. Sedan dess tävlar partierna om att avskaffa den.

+ Men nu är det omöjligt: Vi står inför den största integrationspolitiska utmaningen någonsin. Och politikerna behöver svara på hur invandrarlandet Sverige ska hålla ihop.

+ DN var med när flyktingkrisen nådde ända fram till sagolandet på Astrid Lindgrens värld.

Allt stort som sker i världen, sker först i någon människas fantasi.

Ett barn som fått lunginflammation ber sin mamma berätta något vid sjukbädden. Så uppstår sagan om Pippi Långstrump.

Mer än 70 år senare anländer 70 tonåringar till en gul portal prydd med den berättelsens huvudperson.

Just den här decemberdagen behövs inga biljetter för att passera spärrarna under Pippi-skylten. Tjejerna och killarna kan gå direkt in och uppför Bråkmakargatan. Några klättrar upp i Vasastan och kikar in i Karlssons stuga. Andra skyndar direkt till skogsvägen bortom Katthult. En grupp håller på att gå vilse vid Körsbärsdalen och ett gäng stannar och tar mobilbilder vid stugan där Kajsa Kavats mormor bodde.

Det är nästan lika kallt som i sagan när Kajsa sålde polkagrisarna på torget.

- Vi springer, så håller vi värmen, föreslår Pernilla Karlsson.

Hon är lärare för introduktionsgruppen från Hultsfreds gymnasium. Eleverna är flyktingar från Afghanistan, Syrien och Eritrea. De har varit i Sverige i mellan en månad och ett år. Nu halkar de runt på de små kullerstensgatorna i Astrid Lindgrens värld.

Lärarna spanar mot trädtopparna.

- Vi skulle till Ronja Rövardotter. Vet någon var borgen ligger?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Malmöhus 16-01-11:

Lånade filmer blev vägen in i samhället för Anas till sidans topp

29-årige Anas hade precis hunnit ta sin tandläkarexamen när kriget bröt ut i Syrien. Han kom till Sverige för drygt ett år sedan. Idag har han lärt sig svenska, ordnat en egen bostad och en praktikplats.

Svenska filmer som han lånat - och lånar än - på biblioteket blev steget in i samhället.

Anas berättar att han inte hade tålamod att sitta och vänta på att få en plats på SFI, utan började att lära sig språket så gott som direkt när han kom till Sverige. Han tittade på filmer, lyssnade på ljudböcker och försökte få så mycket kontakt med språket som det bara gick.

Anas kom ensam och hans familj är kvar i Syrien.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

DEBATT OCH PARTIPOLITIK

Folkkampanj för Asylrätt / FARR 16-01-10:

ID-kontroller är bara början till sidans topp

ID-kontrollerna i Danmark, som hindrar asylsökande utan godkända handlingar att nå Sverige, var en del av den plan som regeringen presenterade den 24 november förra året. De övriga delarna av planen är nog så allvarliga och kommer att drabba tusentals asylsökande som redan befinner sig i Sverige. Det handlar om att bara kunna få tillfälliga uppehållstillstånd, inte få återförenas med sin familj, med mera. Folkkampanj för Asylrätt har publicerat en bra genomgång av förslagen, vad de innebär och kritiken mot dem.

Läs mer på kampanjsidan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Helsingborgs Dagblad debatt 16-01-01:

Stå upp för allas vår asylrätt till sidans topp

Petter Larsson

Vi har en regering som vill ta ifrån oss våra rättigheter. Det finns inget skäl att göra det lätt för den.

Om man verkligen inför dessa id-kontroller inskränks både asylrätten och det passfria resandet.

Varje person som anländer till svensk gräns har rätt att söka asyl, oavsett om vederbörande rest illegalt, kan identifiera sig eller rest genom andra länder där man också i teorin hade kunna få skydd. Eftersom denna rätt är absolut, försöker regeringen alltså hindra dem att nå svensk gräns. På så vis inskränker man i praktiken asylrätten: den är ju inget värd om den inte kan användas.

Kom ihåg: det är samma rätt som du och jag har, den dag vi tvingas fly.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Västerbottens-Kuriren debatt 16-01-03:

Olof Kleberg: Sverige sviker flyktingar till sidans topp

Vi ska göra allt för att begränsa antalet icke-västliga flyktingar till Danmark - för vi vill inte offra välfärdssamhället i humanismens namn! Så säger Henning Sass Larsen, gruppledare för Socialdemokraterna i danska folketinget.

Så där cyniskt, egen välfärd eller humanitet, uttalar sig förstås inte svenska socialdemokrater. Men de tycks mena ungefär detsamma.

Vi har nått en gräns, dekreterar Sveriges justitieminister Morgan Johansson och får hjälp av ministerkollegan Anna Johansson: vi försvårar Öresundstrafiken för vi vill kraftigt få ner invandringen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Anders Lindberg i Aftonbladet 16-01-05: (S) bör bygga hus i stället för staket (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 16-01-04:

Nytt upprop tar strid mot asylpolitiken till sidans topp

Eldsjälen Anita D'Orazio vill ta strid för asylrätten med ett nytt upprop. Samtidigt ser hon mer oro och förtvivlan bland de papperslösa hon jobbar med.

- Jag känner inte igen mitt Sverige längre.

Anita D'Orazio har på olika sätt arbetat med flyktingar och asylrätt i över 40 år. För 20 år sedan var hon med och grundade Läkare i världens volontärklinik, där papperslösa kan få medicinsk och juridisk hjälp, och med sin långa erfarenhet fungerar hon ofta som den spindel i nätet som hjälper papperslösa att få kontakt med rätt läkare, jurist eller andra kontaktpersoner. När Dagens ETC pratar med D'Orazio ringer hennes telefon flera gånger och hon förklarar att det är många som ringer henne och ber om hjälp, fler än någonsin.

- Jag möts av mycket förtvivlan, ibland tycker jag att jag inte gör annat än svara i telefon - överallt i Sverige sitter folk och gömmer sig.

I dag handlar mycket av samhällsdebatten om flyktingmottagandet och hur resan till Sverige försvåras för de som vill söka asyl. D'Orazio tycker att den politiken är hänsynslös.

- Det finns inga gränser för inhumaniteten.

- Det är så vidrigt. Man skäms.

"Jag känner inte igen mitt Sverige"

Men merparten av D'Orazios jobb görs i andra änden av processen.

- Vi möter människor som har rätt att få skydd, men som inte har fått det skyddet på grund av politiken. Vi jobbar med de som ska avvisas, till och med apatiska barn får avslag numera. Bland de som har fått utvisningsbeslut märks också en skillnad, nu vill regeringen att alla ska ut.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagen ledare 16-01-05:

Konvertiter offer för skärpt politik till sidans topp

av Elisabeth Sandlund

Stängslen har byggts och säkerhetsvakterna har fått sina uppdrag. Gränsen mellan Danmark och Sverige förvandlades natten till måndagen till ett oöverstigligt hinder för den som inte kan identifiera sig på det sätt som den svenska regeringen anser nöjaktigt.

Vädjanden och protester från alla tänkbara instanser med humanitär inriktning, inklusive FN, hade ingen effekt. Nu ska flyktingströmmen stoppas, till varje pris.

Och det är ett pris som de mest utsatta får betala.

Det handlar om dem som aldrig lyckats få en id-handling i hemlandet, dem som förlorat allt, inklusive sitt pass, på färden över Medelhavet, dem som var för späda, sjuka eller svaga för att klara flykten och som nu förgäves får vänta på en återförening med de starkare familjemedlemmar som rest i förväg.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter kultur 16-01-03:

Stefan Jonsson: Sorteringen av människor urholkar demokratin till sidans topp

I morgon införs id-kontroller på alla resor till Sverige. Men asylrätten är inte något vi kan välja bort - om vi inte också är beredda att välja mellan vilka som ska få leva och vilka som ska få dö. Stefan Jonsson hittar en historisk förebild till vår tids drama i Aischylos pjäs "De skyddssökande".

Hur många på flykt? Över sextio miljoner, meddelar Förenta nationernas kommissionär för flyktingfrågor UNHCR. Bildade de tillsammans en stat, Flyktingarnas stat, skulle det vara världens tjugofjärde största.

Nu är de i stället utspridda, utlämnade åt gästfrihet, utsatta för fiendskap och hänvisade till vidriga mellanrum. Afghanska pojkar flyttar sig fram och tillbaka längs Öresundsbron utan ingång i vare sig Sverige eller Danmark. De är inlåsta på remsan mellan två gränser. Deras enda utväg är att simma till havs.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet debatt 15-12-30:

"Nya asylregler hotar den psykiska hälsan" till sidans topp

/Undertecknat av läkare, terapeuter och psykologer/

I början av 2016 väntas den blocköverskridande flyktingpolitiska överenskommelsen från 23 oktober hamna på riksdagens bord för omröstning. Överenskommelsens syfte är att "skapa ordning och reda i mottagandet, en bättre etablering och att dämpa kostnadsökningarna". Forskningsläget visar att överenskommelsen i själva verket kan leda till mycket sämre förutsättningar att etablera sig i samhället och större psykiskt lidande.

Den holländske psykiatern och forskaren Cornelis Laban har tillsammans med sina kollegor visat att förhållanden i det mottagande landet har stor betydelse för den psykiska hälsan hos flyktingar. De två faktorer som särskilt ökade risken för psykisk sjuklighet var familjerelaterade problem - som saknad efter familjen och oro för familjens situation i hemlandet - och ovisshet i asylprocessen. Lång asylprocess var den största riskfaktorn för att utveckla psykiska besvär - det innebar till och med en större risk än de trauman personen hade upplevt i hemlandet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 16-01-04:

K-G Bergström: Går till historien som svekets dag till sidans topp

Den 4 januari går till historien som svekets dag. Den 6 september ifjol sa statsminister Stefan Löfven att "mitt Europa bygger inte murar". De svenska ID-kontrollerna för att hindra flyktingar från Danmark är raka motsatsen till det löftet.

Att Danmark omedelbart följde efter med stickprovskontroller vid sin södra gräns är ännu en tegelsten i de alltfler murbyggena mellan EU-länder. Frågan är bara om Tyskland svarar med samma mynt. Det kan knappast uteslutas. Landet har redan infört sådana mot Österrike.

Den här utvecklingen är sorglig för alla dem som efter andra världskriget sett tecken på att politikerna försökt organisera världen på ett bättre sätt.

Det började med FN. En institution som skulle förhindra nya krig, hoppades man. Så blev det inte. Vetorätten i säkerhetsrådet omintetgjorde de drömmarna. Det är ju den som gjort FN impotent i Syrienkonflikten. Med ett starkt FN hade dagens flyktingkris aldrig inträffat.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dalarnas Tidningar debatt 16-01-04:

ID-KRAVET: Många anledningar till att man missar packa passet till sidans topp

Tanvir Mansur, frilansskribent

Det här är min passbild från när jag var tretton år. Mitt liv handlade bara om datorspel, film och japanska TV-serier.

Jag tror aldrig att jag hade kunnat packa för att fly vårt land och ta mig igenom flera landsgränser förbi stängsel och hav.

Jag, som är född i Sverige som medborgare, har fått möjligheten att hämta ut ett pass hos polisen väldigt enkelt. Men många av de alla människor som flyr har inte med sig sitt pass.

En del fick aldrig ut några ID-handlingar från myndigheterna. En del glömde ta med sig passen när de lämnade sitt hem innan bomberna föll. En del tappade bort allt när de åkte med en gummibåt över Medelhavet, eller när de promenerade genom Europa.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Frida Johansson Metso i Nerikes Allehanda krönika 15-12-29: Därför får väktarna göra id-kontrollerna (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-09:

Ärkebiskopen kritisk till id-kontroller till sidans topp

Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén ger Europa och Sverige underkänt för hur flyktingar tas emot. Och hon kritiserar de id-kontroller som nu genomförs vid landets södra gränser.

- Jag har en fråga till regeringen. Finns det inget bättre sätt att utöva påtryckningar på andra Europeiska länder än dessa id-kontroller?

På bara några månader har Sverige gått från en av de mest generösa länderna i Europa mot flyktingar, till ett av de strängaste. Som första land i unionen hindrar nu Sverige flyktingar utan id-handlingar att komma in i landet och söka asyl.

Bakgrunden är att Sverige sett till sin storlek hittills har tagit emot flest flyktingar i Europa.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Ekot lördagsintervju 16-01-09: Antje Jackelén, ärkebiskop i svenska kyrkan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 16-01-10:

Undersökning: Stöd hos väljarna för id-kontroller till sidans topp

En majoritet, 59 procent, av svenskarna stödjer beslutet att införa id-kontroller vid gränsen, enligt en opinionsmätning från Sifo.

Sifo har frågat 1.155 personer om de tycker att det är bra eller dåligt att id-kontrollerna har införts. Drygt hälften av svarade att det var mycket eller ganska bra, knappt en tredjedel svarade att det var mycket eller ganska dåligt. En tiondel svarar att de inte vet.

Av de som tycker kontrollerna är dåliga svarar 66 procent att "det är fel sätt att minska flyktingströmmen på".

Snarlikt resultat i Skåne

50 procent svarar att kontrollerna "orsakar problem för svenska och danska medborgare som reser över gränsen" och 34 procent menar att "flyktingströmmen bör inte minskas". (Man har kunnat ange flera olika alternativ.)

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Värmlands Folkblad ledare 16-01-04:

Tragisk tävling mot botten till sidans topp

Skamligt hur EU:s ledare hanterar den värsta flyktingkatastrofen på 70 år

Det tog bara tolv timmar för den danska regeringen att svara på id-kontrollerna som infördes vid midnatt i går vid den svenska gränsen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen förklarade på en presskonferens att Danmark inför tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

Det är bäst för Danmark, sade Løkke Rasmussen och hymlade inte med att Danmark inte ska vara en attraktiv flyktingdestination. Landet har tagit emot 21 000 asylsökande under 2015, Sverige 163 000.

Världen står mitt i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. 60 miljoner människor är på flykt, många av dem är barn. Asylrätten ger dem möjlighet att söka tillstånd att börja om sina liv i ett annat land.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Riksdagen 16-01-08:

Svar på skriftlig fråga: Refugees welcome till sidans topp

Fråga 2015/16:545 av Jessica Polfjärd (M)

Den 6 september 2015 höll statsministern ett tal på Medborgarplatsen vid en manifestation under parollen "Refugees welcome".

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

Vilka överväganden gjordes inför detta tal, mot bakgrund av de larmsignaler som samtidigt kom om att migrationsströmmen inte var hanterbar för myndigheter och kommuner?

Svar av inrikesministern Anders Ygeman

(...) Jessica Polfjärd har frågat statsminister Stefan Löfven dels vad han gjorde för överväganden inför ett tal den 6 september 2015 på Medborgarplatsen under parollen "Refugees welcome", dels vad som hade inträffat som gjorde att han den 10 oktober 2015 uttalade att boendesituationen var akut och att tältläger kunde bli aktuella. Jessica Polfjärd har även frågat utrikesminister Margot Wallström varför det var utrikesministern som kallade till ett möte den 10 september 2015 mellan Migrationsverket, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Vidare har hon frågat utrikesministern hur informationen från mötet spreds i Regeringskansliet och till regeringen, samt vilka övriga statsråd som informerades. Frågorna har överlämnats till mig att besvara.

Jessica Polfjärd har även ställt flera frågor till mig.

Hon har för det första frågat hur den information hanterades som inkom som ett svar på kriskansliets förfrågan till länsstyrelserna den 15 september 2015 och vilka åtgärder som jag och regeringen vidtog mot bakgrund av denna information.

Hon har för det andra frågat varför det tog så lång tid för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att få upp de tält som planerades och vilka åtgärder jag och regeringen vidtog för att skynda på processen.

(...)

Hela svaret (Extern länk)

De övriga frågorna av Jessica Polfjärd (M) :

Fråga 2015/16:546 Migrationssituationen (Extern länk)

Fråga 2015/16:547 Krisledningsläge samt hanteringen av kris (Extern länk)

Fråga 2015/16:548 Gränskontroller (Extern länk)

Fråga 2015/16:549 Krisledningsläge samt hanteringen av kris (Extern länk)

Fråga 2015/16:550 Gränskontroller (Extern länk)

Fråga 2015/16:551 En akut boendesituation (Extern länk)

Fråga 2015/16:552 Aktiverad krisledning (Extern länk)

Fråga 2015/16:553 Inre utlänningskontroller (Extern länk)

Fråga 2015/16:554 Inflyttning i tältläger (Extern länk)

Fråga 2015/16:555 Handlingsplan vid särskild händelse (Extern länk)

Fråga 2015/16:556 Krishantering med anledning av flyktingsituationen (Extern länk)

Se också:

Skriftlig fråga av Elisabeth Svantesson (M): Bristfällig krishantering av regeringen (Extern länk)

Svar av Anders Ygeman (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Radikal Portal kommentar 16-01-03:

Godhetstyranniets motsvar: La de små barna bli i krigen till sidans topp

Guri Waalen Borch

Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne. Med minst fire års ventetid for familiegjenforening for flyktninger risikerer vi å bryte ned både foreldre som unger.

"Departementet foreslår å innføre underholdskrav og krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted med en referanseperson som er flyktning."

Dette er å lese i Justisdepartementets høringsbrev av 29.12.15 om endringer i utlendingslovgivningen (innstramninger II).

De svakeste rammes

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftenposten krönika 15-12-29:

Jeg er bekymret. Ikke for asylsøkere, men for en gryende holdningsendring till sidans topp

Åsne Havnelid Generalsekretær, Røde Kors

Den største trusselen er oss selv.

Fremmedfrykt, mistenkeliggjøring og neglisjering er i ferd med å få fotfeste. Det må ikke skje! Vi må være åpne og inkluderende hvis vi skal lykkes med integreringen.

Jeg har møtt firebarnsmor Rim, som flyktet da butikken familien drev i Syria ble bombet og barna sultet.

Jeg har møtt 17-åringen Habari, som reiste alene fra Syria i håp om å få fortsette på skole, og Ahamed, som bar sin skadede 10-åring på ryggen gjennom Europa.

Alle de hundrevis av flyktningene jeg har snakket med de siste månedene, langs fluktruten i Europa og her i Norge, har noe felles: De er ufattelig slitne, men ved godt mot.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Nicolai Wilhelmsen, Psykolog, i Aftenposten 16-01-04: Du som ikke blir berørt av flyktningstrømmen - hva er ditt ståsted? (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Riksdagen 16-01-08:

Svar på skriftlig fråga: Barn och unga från Marocko till sidans topp

Fråga 2015/16:558 av Elisabeth Svantesson (M)

Barn och unga från Marocko som lever i stor utsatthet som gömda i Sverige är ett ökande problem. Vissa har fått avslag på sin asylansökan. Andra har aldrig sökt asyl, eller så har de avvikit under tiden för utredningen. De stannar i Sverige och bor i regel i tillfälliga bostäder. I gruppen förekommer droger, stölder och annan brottslighet.

Från såväl Migrationsverket som polisen rapporteras om stora svårigheter att förmå Marocko att ta emot de egna medborgare som inte får vistas i Sverige.

I en intervju i Dagens Nyheter den 18 september säger inrikesminister Anders Ygeman att han vill ställa krav på Marocko att ta ansvar för sina medborgare. I intervjun utgår han från att Marockos ambassad vill diskutera frågan med den svenska regeringen, och om så inte är fallet är han beredd att genom sin statssekreterare ta diskussionen på plats i Marocko.

Det har nu gått tre månader sedan Anders Ygemans uttalande, men fortfarande lever marockanska barn och unga i Sverige illegalt.

Min fråga till statsrådet är:

När kan vi se resultat av statsrådets och regeringens arbete för att Marocko ska ta emot sina egna medborgare?

Svar av inrikiesministern Anders Ygeman (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Thomas Hammarberg blogg 16-01-03:

Tråkigt att Sveriges radio misslyckades i satsningen på ett informativt program till sidans topp

Sveriges radios P1 har sänt ett par program under den (medvetet) ironiska titeln "Föregångslandet".

Avsikten sades vara att ifrågasätta delar av den svenska självbilden, att granska tendenser till självtillräcklighet i relation till verkligheten. Granskningen skulle vara kritisk och "utifrån".

Tre svenska "paradgrenar" skulle synas i sömmarna. En av dem var föreställningen om att Sverige skulle vara "öppet". Den skulle testas genom ett program om flyktingpolitiken - närmare bestämt den svenska hållningen till de ensamkommande flyktingbarnen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 16-01-11:

Kristdemokraterna vill skärpa reglerna för asylsökande till sidans topp

Kristdemokraterna planerar att lägga fram ett förslag på att asylsökande ska kunna utvisas om de begår lindrigare sexualbrott i Sverige. I dag utvisas bara de som begår grövre brott som ger strängare straff än böter.

- Vi tycker inte att man ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige om man döms för ett sexualbrott och söker asyl, säger Andreas Carlson som är rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Vilka typer av sexualbrott menar du?

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

KULTUR, PERSONER, DIVERSE

Asylrättstudenterna i Göteborg 2016:

14 januari, Göteborg: Thomas Fridh - En grundläggande föreläsning i migrationsrätt till sidans topp

14 januari besöker Thomas Fridh Handelshögskolan i Göteborg för att föreläsa om migrationsrätt. Syftet med föreläsningen är att ge en översiktlig men grundlig bild av migrationsrätten. Den riktar sig därför till dig som ännu inte introducerats till migrationsrätten men även till dig som vill fördjupa dina kunskaper i migrationsrätt.

Tillsammans med ytterligare föreläsningar kommer dessa även lägga grunden för den juridiska rådgivningen som kommer ges till asylsökanden i samband med Asylrättstudenterna Göteborgs verksamhet. Därför är det viktigt att du som kommer bli eller är medlem i Asylrättstudenterna Göteborg och vill delta i rådgivningen kommer på föreläsningen.

Plats: Handelshögskolan sal B33

Tid: 14 jan. kl. 16-18.

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 2016:

17 januari, Stockholm: Eftermiddag med tema asylrätt och flyktingpolitik till sidans topp

Flyktinggruppernas riksråd (FARR) och Ingen människa är illegals rådgivningsgrupp i Stockholm bjuder in till en eftermiddag med föreläsningar och diskussion om asylrätt, flyktingpolitik och om praktisk rådgivning. Juriststuderande och andra intresserade är välkomna!

TID OCH PLATS:

Söndag 17 januari 2016 klockan 13-17 i Sensus lokaler, Medborgarhuset, plan 4, Medborgarplatsen, Stockholm

PROGRAM:

Fort Europa - Sverige, Europa och flyktingarna - en berättelse om arbetskraft, humanitet och signalpolitik (Klockan 13-14)

Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas riksråd (FARR) och skribent i flyktingfrågor, ger ett bakgrundsperspektiv till dagens situation i flyktingpolitiken

Asylrätt - vem får stanna och hur går det till? En kort genomgång av asylprocessen (Klockan 14.15-15)

Louise Dane, doktorand i folkrätt, föreläser om grunderna i asylrätten och om något påverkas av de nya lagförslagen

Efter avslag - vad händer efter ett "tredje nej"? Vågar jag gå till Migrationsverket? (Klockan 15.30-16.15)

Susanna Forssblad (bilden), jurist på AE Nyströms advokatbyrå, berättar om verkställighetshinder och vad som händer efter ett sista avslag

För de som vill stanna kvar - praktisk information om ideell asylrådgivning. Frågor och svar, för gamla och nya i rådgivningsgruppen (Kl. 16.30-17)

Mer information och anmälan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylrättstudenterna i Malmö & Lund 2016:

20 januari, Lund: Asylrättstudenterna Malmö och Lund: UPPSTARTSMÖTE till sidans topp

Vill du engagera dig för asylrätten? Är du intresserad av att veta mer om vad Asylrättstudenterna Malmö och Lund gör? Kom på vårt uppstartsmöte!

Under mötet kommer vi att gå igenom vilka Asylrättstudenterna är, vad vi sysslar med och vad vi vill uppnå. Vi kommer att närmare presentera olika sätt ni kan engagera er på, t.ex. genom rådgivning, opinionsbildning eller anordna utbildningar. Det kommer givetvis även finnas möjlighet att ställa frågor!

Asyljuristen Emelie Hökfelt håller två föreläsningar om asylrätt på Telaris, Juridicum, den 25 januari och den 9 februari. Båda kl 17.30. Föreläsningarna riktar sig till juriststuderande.

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Skyddsvärnet 2016:

28 januari, Stockholm: Ensamkommande barn som försvinner - Frukostseminarium till sidans topp

Enligt Migrationsverket har cirka 300 ensamkommande flickor och pojkar årligen försvunnit i Sverige de senaste åren. (Bygger på statistik innan aug 2015.) Samtidigt har FN:s barnrättskommitté i sin senaste granskning i februari 2015 kritiserat Sverige för att många ensamkommande barn försvinner, och specifikt pekat på brister i åtgärder och utredningar.

Skyddsvärnet ingår i ett nätverk som Länsstyrelsen i Stockholm har tagit initiativet till där flera organisationer medverkar, exempelvis Migrationsverket, Kommunförbundet Stockholms Län, Polisen, Rädda Barnen, Stockholms Stadsmission, Stockholms stad och Sigtuna kommun, m.fl.

På frukostseminariet den 28/1 kommer företrädare från några av organisationerna att berätta om sitt arbete med att förebygga och förhindra att ensamkommande försvinner.

Vi kommer bland annat att få lyssna på Peter Matsson som är internationell samordnare/kommissarie för gränspolisen, prata om sitt/polisens arbete med försvunna ensamkommande barn.

Program och anmälan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sundsvalls Asylkommitté 2016:

Varannan måndag, Sundsvall: SPRÅK-CAFÉER I KULTURMAGASINET till sidans topp

Vårens SPRÅKA startar på måndag den 11 januari.

Lättsam träff för alla som vill träna att prata svenska.

Vi umgås och pratar svenska över en fika.

LOKAL: Kulturmagasinet, Café Skonerten.

TID: Varannan måndag kl. 18.00-19.00

DATUM: 11/1, 25/1, 8/2, 22/2, 7/3, 21/3, 4/4, 18/4, 2/5, 16/5

FIKA: Självkostnadspris.

ARR: Sundsvalls stadsbibliotek, Sundsvalls Asylkommitté och ABF

 till innehållsförteckningen innehåll

Malmö Stadsteater 2016:

16 januari, Malmö: Försvinner berättelserna så försvinner vi. till sidans topp

Djupdykning special i samarbete med Kontrapunkt

Öppet hus på Intiman med reading, fika, insamling och utställning kl 12-15.

Reading av flyktingars berättelser på sin väg till Sverige på Intimans scen kl 13-13.30 och kl 14-14.30. Berättelserna är nedtecknade av Alexandra Loonin, dramatiker, under hennes volontärsarbete på Kontrapunkt. Medverkande: skådespelarna Håkan Paaske, Karin Lithman, tolken Thergam Nesajer samt musikerna Imad Altamimi och Cindy Mizher. Insamlade pengar under dagen går till Kontrapunkts arbete med flyktingmottagande.

Fri entré, ingen anmälan krävs

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

UNHCR 16-01-04:

Filippo Grandi takes helm as new UN High Commissioner for Refugees till sidans topp

Filippo Grandi, a UN official who has worked in refugee and political affairs in the Middle East, Africa, and Asia, began his 5-year term as UN High Commissioner for Refugees on 1 January, succeeding António Guterres whose more than 10 years in office ended last week.

High Commissioner Grandi, who arrived at UNHCR's headquarters office in Geneva earlier today, takes up the position at a time of unprecedented displacement challenges. Record numbers of people globally are forced to flee war and persecution, including more than one million refugees and migrants who crossed the Mediterranean to Europe during the past year. Other challenges include critical shortfalls in humanitarian funding, fewer voluntary returns than at any time in more than three decades, people staying in exile for longer periods of time and increased politicization of refugee issues in many countries.

"UNHCR is navigating extraordinarily difficult waters," Grandi said. "The combination of multiple conflicts and resulting mass displacement, fresh challenges to asylum, the funding gap between humanitarian needs and resources, and growing xenophobia is very dangerous. The road ahead is a challenging one, but I hope that - working with governments, civil society, and other partners - we will make progress in ensuring international protection and improved living conditions for millions of refugees, internally displaced and stateless people. I also hope that solutions to crises of displacement will be pursued with renewed determination by addressing their root causes and investing adequate political and material resources. UNHCR, whose mandate includes the search for solutions, stands ready to work with all those pursuing this goal."

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 16-01-10:

Per Högselius: När gränskontroller blev en europeisk paradgren till sidans topp

Det var för att förhindra utvandring - snarare än invandring - som pass- och visumkontroller först kom att utvecklas. De europeiska gränskontrollernas historia visar att det ofta är ekonomiska hänsyn som legat bakom begränsningar av rörelsefriheten. Och att tillfälliga lösningar inte sällan blivit permanenta.

Vad kommer att hända med den fria rörlig?heten i Europa? Det är en fråga som många nu ställer sig i samband med att fler och fler länder återinför gränskontroller och ibland även bygger nya fysiska hinder för att bättre kunna kontrollera - och förhindra - resor mellan länder. För att få bättre grepp om vad som egentligen händer nu kan det vara värt att foga in dagens dramatik i ett längre historiskt perspektiv. Debatten om gränskontroller och fri rörlighet i Europa har näm?ligen en lång historia.

Fram till mitten av 1800-talet var rörligheten de flesta länder emellan starkt begränsad. Det berodde i huvudsak på att det i brist på effektiv transport?infrastruktur var fysiskt svårt att ta sig från en plats till en annan. Men lagar och regler bidrog också till att försvåra resandet. I merkantilismens tidevarv var de flesta stater måna om att ha en så stor befolkning som möjligt. Därför vidtog de på ett tidigt stadium åtgärder för att förhindra att de egna invånarna lämnade landet. Historiskt sett är det just ambitionen att förhindra utvandring - snarare än invandring - som står i förgrunden för den utveckling som så småningom ledde till pass- och visumkontroller vid en stats yttre gräns. I många fall, som i Ludvig XIV:s Frankrike, oroade man sig dock även för konsekvenserna av fri rörlighet in mot de stora städerna, särskilt Paris.

En av de många punkter som stod på de franska revolutionärernas kravlista 1789 var att inskränkningarna i individens rörelsefrihet skulle avskaffas. Men i flera länder fick just rädslan för revolutionärer av franskt snitt motsatt effekt. England och det unga USA införde till exempel under 1790-talet nya utlänningslagar som, åtminstone i teorin, försvårade invandring.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Lina Granlund, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.