fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av asylsökande

Första hjälpen i Sverige

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkivet har startat om och saknar material från perioden 180119 - 180513

Arkiveringsdatum 151025:

Umeå Kommun 15-10-20:

Bidrag till Röda korset för samverkan och stöd till flyktingar till sidans topp

Röda korset i Umeå får 450 000 kronor i föreningsbidrag av kommunen till initiativet "På flykt Umeå". Pengarna ska användas till akuta insatser för transiterande flyktingar och för att samordna ideella aktörer som ger stöd till flyktingar.

Ökade flyktingströmmar berör också Umeå och många organisationer, myndigheter, trossamfund, föreningar och enskilda volontärer engagerar sig för att ta emot och hjälpa flyktingar. Många arbetar också långsiktigt för att integrera flyktingar som har fått asyl, uppehållstillstånd och bosätter sig i Umeå.

Röda korset och Medborgarskolan har tagit initiativet "på flykt Umeå" för att ge stöd och samordna insatserna. Kommunstyrelsens arbetsutskott stöttar initiativet med 450 000 kronor fram till april 2016. Pengarna tas ur arbetsutskottets anslag för oförutsedda behov.

Bygger på frivilligt arbete

Enligt ansökan behövs en lokal för att hantera mat och kläder i det akuta hjälparbetet. Två personer ska anställas för att samordna stödarbetet både på kort och lång sikt. Arbetet i sig är tänkt att utföras av flera arbetsgrupper med frivilliga som åtar sig olika uppgifter. Röda korset och Medborgarskolan bildar tillsammans en grupp som styr och utvecklar insatserna.

Kortsiktiga mål med initiativet "På flykt Umeå" är bland annat att ta emot transiterande flyktingar i Umeå på ett värdigt sätt, samordna det arbete mellan olika aktörer och skapa kanaler för att samla in ekonomiska medel för stödinsatser.

Internationella mötesplatser

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Rosengrenska 15-10-23:

Offentliga vården måste ta ansvaret till sidans topp

De senaste veckorna har organisationen Refugees Welcome uppmärksammat flera fall där nyanlända flyktingar inte blir hänvisade till vården i den utsträckning som de borde för olika medicinska åkommor. Vi stöttar organisationen i deras lobbyarbete för att tillgodose flyktingarnas behov inom ramen för den offentliga vården och i enlighet med gällande lagstiftning. Men Rosengrenskas styrelse avråder organisationen från att starta egen vårdverksamhet baserad på frivilliginsatser. Enligt vår mening måste den offentliga vården ta sitt ansvar och få till stånd ett fungerande system för att tillgodose de nyanländas medicinska behov. Vår bedömning är att frivilliginsatser riskerar att motarbeta snarare än stödja en sådan utveckling.

Uttalandet på Rosengrenskas blogg (Extern länk)

Rosengrenska 15-10-23: "Transitflyktingar" har rätt till vård (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 151009:

Krisinformation.se 15-10-07:

Myndigheternas ansvar för "transitflyktingar" till sidans topp

Här hittar du information om hur samhällets ansvar ser ut när det gäller så kallade "transitflyktingar", alltså de som befinner sig i Sverige på väg till andra länder för att söka asyl.

Migrationsverket ansvarar för dem som söker asyl i Sverige, bland annat genom att erbjuda boende. De som inte vill söka asyl i Sverige behöver inte göra det men det innebär samtidigt att de inte har laglig rätt att vistas i landet.

När det gäller de så kallade transitflyktingarna, som är på väg till ett annat land för att där söka asyl, har vare sig staten eller kommunen något formellt ansvar. Samhället är uppbyggt för att ta hand om dem som vistas legalt i Sverige och därför är det främst frivilligorganisationer som hjälper transitflyktingarna.

Lagar

Enligt socialtjänstlagen har alla kommuner ett ansvar för de människor som vistas i kommunen. Men de som vistas i landet illegalt kan tas i förvar och avvisas av polisen, enligt Utlänningslagen. Därför kan det vara problematiskt för en kommun att ordna med boende och mat till människor som formellt inte har rätt att vistas i Sverige. Av humanitära skäl har flera kommuner och myndigheter på olika sätt hjälpt till att underlätta för transitflyktingarna, trots att det inte finns något direkt stöd i lagen för detta.

Alla människor som befinner sig i landet har rätt till en viss sjukvård. Detta gäller både för asylsökande och de som befinner sig i landet illegalt.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.