fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Integration och uppföljning

Studier och arbete enligt gymnasielagen

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220518:

Sveriges Radio Gotland 22-05-12:

Lång väntan på uppehållstillstånd trots fast jobb: "Som att sitta i fängelse" till sidans topp

40 ensamkommande unga tog examen från gotländska skolor i juni förra året och av dem lyckades 33 få ett fast jobb inom sex månader, vilket var kravet i gymnasielagen.

Mohammad Nouri fick jobb som fibertekniker och har efter månader av väntan slutligen fått beskedet som han väntat på - ett permanent uppehållstillstånd.

Men cirka två tredjedelar av ungdomarna väntar fortfarande på svar från Migrationsverket.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-05-12: Kriget i Ukraina ger långa väntetider för ensamkommande med fasta jobb (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-17:

Fick jobb i Danmark - Migrationsverket kunde inte svara om det räckte till sidans topp

Ahlam Abdulmalik kom till Sverige 2019 och har idag tillfälligt uppehållstillstånd.

För att få stanna i Sverige permanent måste hon ha ett arbete och därför sökte och fick Ahlam jobb i Köpenhamn - men hon har inte kunnat få ett tydligt svar från Migrationsverket på frågan om ett jobb utanför Sverige kvalificerar för permanent uppehållstillstånd.

Detta då frågan inte har prövats rättsligt och inte är reglerad i utlänningslagen.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

Arbetet 22-03-07:

Få ensamkommande har klarat jobbkravet till sidans topp

Bara 1 800 unga som omfattas av gymnasielagen har fått stanna i Sverige, visar siffror som Arbetet tagit fram. Nära 6 000 svävar fortfarande i ovisshet. Många hamnar i händerna på samvetslösa företag. Som personlig assistent tvingades Mahir bo dygnet runt hos sin brukare.

Över hela landet jagar tusentals unga vuxna som omfattas av gymnasielagen ett fast jobb. Lagen gav ensamkommande en chans att gå klart gymnasiet trots att de inte fått asyl. Och chansen att få stanna i Sverige permanent om de hittar det där jobbet inom sex månader efter examen.

I januari hade bara var fjärde i den gruppen beviljats permanent uppehållstillstånd, enligt siffror från Migrationsverket. Det handlar om1 808 individer. De har alltså hittat ett fast jobb. Hur många som fått avslag kan Migrationsverket inte svara på.

Till bilden hör att många av dem som inte lyckats kvala in till ett permanent uppehållstillstånd i praktiken inte heller kan återvända till sitt hemland. Ingen har utvisats till Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. Samtidigt har de inte rätt att arbeta i Sverige.

Tusentals av de ensamkommande befinner sig därför just nu i ett limboland.

- Man har valt att låta människor vara här utan rätt att försörja sig. Då finns två alternativ: den svarta arbetsmarknaden eller den organiserade brottsligheten. Vi går från att ha en skattebetalare till någon i utanförskap, förklarar Matilda Brinck-Larsen, som driver frivilligorganisationen Agape i Göteborg.

Bodde på chefernas kontor

Arbetet har träffat tre unga män som misslyckats i sin jakt på det åtråvärda fasta jobbet som skulle ge dem chansen att stanna i Sverige. De har alla utnyttjats av oseriösa arbetsgivare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arbetet 22-03-07:

Mustafa Gholami fick sova på chefens kontor - riskerar att utvisas till sidans topp

De fick stanna för att gå klart gymnasiet. Bet ihop för att klara kraven. Jobbade större delen av dygnet, sex dagar i veckan. Fortsatte trots hoten. Sedan sket sig allt ändå.

"Slö idiot." "Åsna." Det är sådant som brukaren kallar sin personliga assistent Mahir.

Men Mahir biter ihop. Han vet att det här är hans stora chans. Redan i ett tidigt skede har brukaren förstått att Mahir omfattas av gymnasielagen. Att han är desperat efter en fast anställning. Eller "en varaktig anställning som du kan försörja dig på" som Migrationsverket kallar det.

Att hitta ett sådant jobb inom sex månader efter gymnasieexamen är Mahirs chans att få stanna permanent.

Men nu börjar lägenheten kännas mer och mer instängd. Då kommer kravet på att Mahir ska bo där dygnet runt, jobba varje dag.

Det blir helg. Mahir älskar fotboll, och han vill vara ledig en stund och titta på en match. "Du måste jobba hela dagen", svarar brukaren.

- Jag accepterar det för jag tänker på min framtid. Men jag är jättetrött, berättar Mahir.

Trots allt jobb dröjer lönen. Han hör av sig till sin arbetsgivare, ett assistansbolag, som säger att han bara ska registreras först. När lönen väl kommer vill brukaren själv ha halva. Han vill ha en dator också, som Mahir tvingas köpa för sin lön.

Att bara sova runt fyra timmar per natt sliter. Mahir blir allt tröttare

- Jag börjar känna mig yr och stressad hela tiden. Ibland gråter jag. Allt känns jättekonstigt.

7 763 omfattas av gymnasielagen

Över hela landet pågår jobbjakten för andra i liknande situation som Mahir.

Han är en av de totalt 7?763 personer som omfattas av gymnasielagen. Den som ger ensamkommande chans att gå klart gymnasiet trots att de inte fått asyl.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220125:

SvT Nyheter 22-01-01:

Fast jobb för nästan alla ensamkommande i Hudiksvall som tog studenten till sidans topp

När gymnasielagen trädde i kraft var det många ensamkommande som tappade hoppet. Om de inte hittade fast arbete inom sex månader efter gymnasieexamen skulle de utvisas till talibanernas Afghanistan. Men i Hudiksvall har det gått över förväntan.

- Det har gått väldigt bra, säger Najib Bege, projektledare på Rädda Barnen i Hudiksvall, som tillsammans med Asylkommittén och Hudiksvalls kommun jobbar med att stötta de ensamkommande.

I Hudiksvall var det 26 ensamkommande som tog studenten i somras och av dessa har hela 23 fått fast anställning. I Gävle tog 30 ensamkommande studenten och av dessa har 25 stycken fått fast anställning.

Svår flykt och sjukhusvård följdes av stress

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Sveriges Radio Uppland 21-12-10:

Sajjad fick jobb trots pandemin - hoppas få stanna i Sverige till sidans topp

Trots pandemin har många ensamkommande ungdomar lyckats få jobb vilket gör att de kan söka uppehållstillstånd i Sverige.

Uppsala stadsmission har ett projekt som hjälper ensamkommande unga med att hitta jobb innan deras tillfälliga uppehållstillstånd går ut.

"Jag blev bara jätteglad, jag är trygg här", säger Sajjad, en av 50 ungdomar som fått jobb tack vare projektet.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Gotland 21-12-29:

Gymnasielagsunga har fått jobb i tid till sidans topp

Många av de ensamkommande unga, som omfattats av gymnasielagen, har fått jobb inom utsatt tid.

På Gotland tog 40 killar examen i juni och av dom har 33 nu en trygg anställning och en möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

"Det känns ju super, super kul. Jag hade en förhoppning om kanske fem, sex stycken", säger Maud Haag, på Vuxenutbildningen, som haft till uppdrag att hjälpa ungdomarna.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Dagens Arbete 21-11-11:

Fast jobb eller utvisning till sidans topp

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Vår resa börjar med ett ryck. Det har gått ett tag sedan förra körlektionen. Men snart får Zahoor Dostizada kläm på det hela, och när backspeglar och döda vinklar är kollade rullar vi behagligt ut från parkeringen och vidare ut i det sensommarvackra landskapet på Värmdö i Stockholm.

En smal passage under landsvägen blir den första prövningen.

-?Nu får du smygköra fram här och kika försiktigt så att det inte kommer någon, säger Eva Brandsma som handleder från passagerarsätet.

Jag och Eva är gamla kollegor. Vi har inte setts på många år, men på Facebook har jag följt hennes växande engagemang för ensamkommande barn i sin hemkommun. Barn som sedan flyktingkrisen 2015 nu växt upp till unga män.

I våras tog de första studenten. Många har läst praktiska utbildningar, liksom Zahoor som gick ut fordonsprogrammet. Men för att få stanna i Sverige permanent återstår en svåröverstiglig uppgift: Att hitta ett fast jobb inom sex månader.

Tidsfristen går ut innan jul.

Det är därför jag sitter här i baksätet på bilen medan Zahoor, under överinseende av Eva, saktar in vid ett övergångsställe. Jag vill veta: Är det ens möjligt att få fast jobb direkt efter studenten på dagens arbetsmarknad? Vad händer om man misslyckas?

I lagen är svaret glasklart. Ett misslyckande innebär utvisning. I praktiken en enkel biljett till våldets och fattigdomens Afghanistan, där de flesta ensamkommande har sina rötter. För Zahoor, i likhet med många andra, är det en okänd plats. De har vuxit upp som flyktingar i Pakistan eller Iran.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Sveriges Radio Dalarna 21-10-26:

Efter många års kamp får Khodayar stanna i Sverige: "Jag bara skrek" till sidans topp

Khodayar Karemi har efter sex års kamp beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige, han är en av de unga flyktingar som kom till Sverige från Afghanistan för sex år sedan.

Uppehållstillståndet fick han tack vare jobbet på en bilverkstad i Falun.

"Jag bara skrek, jag var så glad", säger han.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Syre 21-10-06:

Apotea sparkade nio unga afghaner när provanställning skulle bli fast till sidans topp

Nio ungdomar från Afghanistan som i princip fått löfte om fast anställning fick sparken från Apotea precis innan deras provanställning skulle övergå i fast jobb. Det innebär att deras möjligheter att få uppehållstillstånd har försämrats betydligt.

Apotea har länge fått hård kritik för sina brister i arbetsmiljö och undermåliga arbetsvillkor för logistikpersonalen. Nu berättar flera källor med insyn i processen för Syre att nio ungdomar från Afghanistan har blivit uppsagda från Apotea precis innan deras provanställning skulle övergå i fast anställning.

Personerna ifråga har fått stanna i Sverige med hjälp av gymnasielagen som kräver att man hittar ett jobb inom sex månader efter att man gått ut skolan. För att få förlängt uppehållstillstånd krävs tillsvidareanställning eller minst två års anställning.

Falska förhoppningar

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre 21-10-06:

De fick sparken från Apotea: "Utnyttjade och lurade oss" till sidans topp

Asif och Vali var två av flera afghanska ungdomar som fick sex månaders provanställning på Apotea - med gott hopp om fast anställning. Men istället blev de uppsagda, drygt två veckor innan provanställningen gick ut. "De utnyttjade oss, varför sa de inte som det var från början?", säger Asif.

Asif, 22, kom till Sverige för sex år sedan som ensamkommande flykting från Afghanistan. Efter att ha nekats asyl fick han ändå stanna, eftersom han omfattades av gymnasielagen som från 2018 gjorde det möjligt för ensamkommande ungdomar som hunnit fylla 18 år i väntan på beslut från Migrationsverket, att gå ut gymnasiet i Sverige. För att därefter kunna få förlängt uppehållstillstånd krävs dock att ungdomarna inom sex månader kan uppvisa en minst två års tidsbestämd anställning eller en tillsvidareanställning.

I vintras gick Asif ut gymnasiet, men hans jobbsökande började redan sommaren 2019. Han sökte på alla tänkbara ställen för att kunna få en anställning som kunde ge honom en chans att stanna, efter att ha lärt sig språket och slitit i flera år. I våras lyckades han tillslut, trots coronapandemin, få tre arbetsintervjuer inbokade.

- Det var hemtjänst och ett äldreboende, som sa att jag kunde ha goda chanser till förlängt eller tillsvidare, berättar Asif.

Det tredje var nätapoteket Apotea, som erbjöd Asif och flera andra ensamkommande ungdomar från Afghanistan en provanställning på sex månader. De hade goda möjligheter att bli tillsvidareanställda om de gjorde bra ifrån sig under denna period, fick de veta. Ungdomarna, som intervjuades fem i taget, förklarade hur avgörande en tillsvidareanställning var för dem.

- Vi frågade vad vi behövde göra för att vi skulle bli tillsvidareanställda. De förklarade att så länge vi jobbar bra och inte hamnar i konflikt och så vidare, så skulle det säkert gå bra. Så jag tänkte att det var jättebra för mig och tog jobbet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Syre 21-10-07: Apoteas vd: "Inte vår intention att utnyttja någon" (Extern länk)

Syre 21-10-14: Apotea sa upp unga afghaner - facket och Stadsmissionen kräver svar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Gotland 21-10-08:

Hon ska hjälpa unga afghaner till jobb: "Börjar bli stressigt nu" till sidans topp

Maud Haag är projektledare för att hjälpa ungdomar som berörs av gymnasielagen att hitta jobb - men tiden är knapp.

Det handlar om drygt 30 unga män som har fram till december på sig att hitta ett fast jobb - annars riskerar de utvisning.

"Jag ska visa dem hur de hittar jobb - de får själva gå runt och söka", säger Maud Haag.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

REDO 21-09-19:

"Vi hade aldrig klarat sommaren utan Mohammad!" till sidans topp

I början av juni satt Mohammad Mosawi framför datorn hemma i Malmö och letade jobb. Sökte. Ringde. Mailade. Han hade precis blivit av med det jobb han hade haft och började nu bli desperat.

Tiden för hans uppehållstillstånd hade gått ut och han väntade nu bara in brev från Migrationsverket om utvisning. Situationen i Afghanistan såg allt värre ut och hans hjärta blev allt tyngre i takt med utvecklingen där.

Samtidigt hade Redo och företaget Coor just beslutat att inleda ett samarbete. Coor är ett nordiskt serviceföretag som erbjuder tjänster inom lokalvård, mat, fastighetsservice och annat som behövs på exempelvis stora arbetsplatser.

"Vi fick först höra om Redo av en potentiell kund", berättar Anna Brännström som ansvarar för Coor Sveriges CSR-strategi. "Det passade perfekt med vårt arbete med socialt ansvar. Vårt första möte med Redo bekräftade vår bild av att initiativet är en möjlighet för Coor att faktiskt göra skillnad på riktigt, men också att det finns en enorm potential i den här gruppen ungdomar."

Coors VD Magnus Wikström håller med Anna.

"Jag tror verkligen att det här kommer att bli en win-win där Coor kan få in duktiga individer, samtidigt som vi hjälper de här ungdomarna i en utsatt situation."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Sveriges Radio P3 21-06-04:

Tufft för ensamkommande efter studenten till sidans topp

Ensamkommande unga som tar studenten känner stress och oro när de måste hitta ett fast jobb inom 6 månader för att få uppehållstillstånd.

Zarif Rahimi tar studenten nästa vecka och är orolig över att det finns få anställningar att söka.

Riksdagen ska rösta om eventuella lättnader i gymnasielagen den 9 juni.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Sveriges Radio Jönköping 21-06-02:

Ensamkommande Nabi tar studenten i vår - är orolig att han inte får stanna till sidans topp

Nabi Mohammadi från Afghanistan är en av 84 ensamkommande som tar studenten i vår, vilket betyder att han måste ha fast anställning inom sex månader efter studenten för få stanna i Sverige.

Riksdagen ska under torsdagen debattera och rösta om regeringens förslag om att lätta på kraven i gymnasielagen för ensamkommande att få uppehållstillstånd, men en majoritet av riksdagspartierna är emot lättnader.

"Jag känner mig väldigt stressad att tänka hela tiden om vad som kommer hända om jag får jobb eller inte", säger Nabi.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Väst 21-06-02: Mhadi fick fast jobb på bruket - direkt efter studenten (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.